Rak - chov
0 28.05.2023 16:21 Lukas2309 – Cherax
Zdravim. Pred par dnami som kupil rraka cherax. No sak po 4 dnoch zdochol. Neviem preco. Kde sa stala chyba? Zral normalne jedine co viem tak vodu som mu dal hned z umyvadla. Ale ze by ho zabil chlor po 5 dnoch? Filtraciu a okyslicovanie som mal zapnute cez noc. Na ceste mam samicku tohto raka a nechcem aby sa mi to zopakovalo. :-/
Starší reakce
Bohužel mi to nic neříká.Kde učil?
0 19.09.2021 07:07 Vladimír –
Re: rak Začal si lehat na bok a i na záda, po promluvě s profesorem rybářství (prof. Vyzralek), muselo být něco s vodou, v pondělí udělám rozbory vody a napíšu jak to dopadlo
0 18.09.2021 11:44 Vladimír –
Re: rak Vypadá to že umírá, mám ho mimo, jdu hledat příčinu do akvária
Je sám?Jestli je sám tak se mohlo stát že někde dělal noru a zaklínil si je a utrhl si je, je možné že mu na ně mohlo něco spadnou- kámen, kořen,atd.
0 18.09.2021 08:58 Vladimír – rak
dobrý den mám raka červenoklepetého staří cca 3 roky,do dnešního rána mu upadli obě klepeta.Prosím nevíte proč ? moc děkuji
Starší reakce
To je co já osobně nedoporučuji kombinovat různé druhy korýšů.Je tam velké nebezpečí přenosu nemocí. Každá nádrž má svoje nemoce na které její jsou jejich obyvatelé přivyklí a imunní.

Zdravim, mal som v delenom akva, v bunke o rozmeroch (DxSxV)15x20x25cm dvoch rakov Cambarellus diminutus, samca a samicu. Bolo tam tiez cca 10 kreviet Neocaridina. Pridal som tam dalsich 20 kreviet z ineho akva a obe raky mi do par dni zomreli jeden po druhom. Zdalo sa mi, ze boli zvleceni, ked som ich nasiel mrtvych (prikladam foto). Dalsia samica , kt. je v inej bunke akva, ale v rovnakej vode, zije dalej (mam delene akva).
Co sa mohlo stat? Doniesol som nejaku chorobu z ineho akva (v tom akva tiez ziju ale tiez raky s krevetami), alebo ich napadli krevety pri zvleku ? Alebo ? Vdaka za info, vrta mi to v hlave.
Starší reakce
0 21.02.2021 09:08 Paul – Samec nebo samice?

Zdravím. Je to samec nebo samice? Dekuji
Starší reakce
No tím myslím ze ne miniráčka

Co mi doporučíte jako filtraci u raků?
Mám akvárium cca 70x30 a chtěl bych tam nějakého většího raka. V ostatních akvárkách mám hlavu+akvacit ale prý to raci likvudují tak uvažuju co tam dám.
Napadlo mě oddělit třeba 10cm pres šířku sklem s mřížkou a udělat něco jako půdní filtr. Nemáte někdo něco podobného?

Starší reakce
Čím nižší teplota tím lépe protože je více kyslíku ve vodě a i jeho život je delší.
Já je chovám,teplotu udržuji kolem 24-26 zlatej střed,žijí a množí se....

0 07.08.2019 16:24 Rostislav – Teplota
Zdravím, chtěl bych se zeptat, přemýšlím o pořízení ráčka Cambarellus diminutus. Zajímá mě teplota někde píšou, že 18° - 28°C, jinde 18° - 24°. Máte někdo nějakou radu? Díky za odpověď

Starší reakce
Tak to by chtělo nádrž rozměrů 50x30 cm dna.
0 08.05.2019 15:09 Adam1224 –
Re: rak Rak floridsky
0 08.05.2019 13:39 Adam1224 – Rak
Dobrý den,potřeboval bych akvárium pro raka,pokud o nějakém víte pošlete mi prosím odkaz?Předem děkuji za odpověď.

Starší reakce
Na úkryty se také používají rozbité nové hliněné květináče, duté cihly,novodurové trubky,sestava kamenů, kořeny,atd.
Mnoho lidí si to vyrábí například z kokosového ořechu. Nemusíš kupovat.
0 01.05.2019 12:08 Adam1224 – Rak floridskÿ
Dobrý den, chtěl bych si koupit nějaký úkryt pro raka,pokud o nějakém produktu víte prosím zašlete mi odkaz.Předem děkuji za odpověď.

Starší reakce
Rak nějaký čas vydrží na suchu,ale hraje v tom několik zásadních věcí-teplota okolí,vlhkost okolí,jestli je to v přírodě nebo doma (kde může nabrat nějaký prach).Pak i zpětné navrácení do vody není jednoduchou záležitostí.
Jestli dáte písek nebo kamínky je v podstatě jedno protože bude hrabat.Jen veliký pozor na dekoraci ( větší kameny,kořeny,atd)ty by ho mohly zavalit a i usmrtit.
0 26.04.2019 08:33 Adam1224 – Rak floridskÿ
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co mám dát rakovi floridskemu na spod nádrže jestli písek nebo kaminky?Předem děkuji za odpověď.

0 25.04.2019 21:51 Adam1224 – Rak
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat jak dlouho vydrží rak na souši?(mám raka floridského)Předem děkuji za odpověď.

Momentálne nechovám,choval som asi 7 rokov.

Když mi napíšete na mojí přezdívku tak Vám poradím.
Dobrý den,s chovem teprve začínám a chtěl bych se zeptat čím krmíte raka vy pokud nějakého máte?Předem děkuji za odpověď.

Áno nechať.Pár dní,ale ak by nejavil záujem tak kľudne vybrať a vyhodiť.
0 24.04.2019 17:36 Adam Dobrý den komunito,svlékl se mi rak floridský a chtěl bych se zeptat jestli mu tam tu kůži mám nechat,jestli ji bude žrát?.Předem děkuji za odpověď.
Starší reakce
Může se chystat na svlek, Jinak si opravdu přečtete jak raka krmit.

Ty holátka mu nedávej, vlastní zkušenost nemám, ale tady v atlase je napsáno, že se mu nemá dávat maso z teplokrevných zvířat.
0 20.04.2019 18:09 Stepka345 Ahoj

, můj rak (floridský) už dva dny nejí, nevím co se s ním děje.

Poradit prosím, mám ráčka poprvé. (krmím ho holátkama a nítěnkama, někdy ovocem nebo zeleninou)
Starší reakce

Tady je fotka jednoho z nich zespodu, ten druhý to má stejné.
Právě, že jsme je včera večer oba dva vyndali z nádrže, vzali do ruky a důkladně prohlédli, ale bohužel jsem nenašla ani náznak pohlavního vstupu, který má mít samice na třetím páru. Jen drobné výrůstky na posledním páru. Velikostně jsou na tom stejně i klepeta mají stejnou šíři, což mě jen utvrzuje, že jsou to dva samci. Pokud na sebe narazí, tak se honí přes celé akvárium, ale neublíží si.

Ono je potřeba raky vzít do nějaké průhledné nádoby( ruky)a velice dobře prohlédnou.Protože mnohdy se ukáže že prohlížet raky v nádrži k určení nestačí ( obzvlášť u Cheraxu).
Děkuji. Právě, že jsem na ně dnes koukala ze spodu a nemá ani jeden z nich na třetím páru žádné otvory, oba mají malé výrůstky na pátém páru. Zřejmě budeme muset sehnat samici a jednoho samce někomu dát. Pořád se nahánějí v akváriu. Je to škoda, snad samici seženeme.

Samica má na treťom páre nôh pohlavné otvory.No nie je zriedkavosťou,že raky vykazujú znaky obojpohlavnosti.
nswaqua.com.au/…
Starší reakce
Rak nepotřebuje souš.Tento druh raka nepotřebuje velký proud vody,jen dostatek kyslíku ve vodě.
Ahoj, je potrebné aby mal Cherax destructor suché miesto (dáku plošinku alebo niečo) ? A ešte jedna otázka: je lepší silnejší prúd filtra alebo skôr stojatá voda ? Ďakujem
Starší reakce
To věřím.Já něco podobného zažil ve Švýcarsku.
Já jsem tenkrát neměl ani tušení, co je to za druh. Na prodejním akváriu v tom zverimexu v Bautzenu bylo tehdy napsáno něco jako "Amerikanische Krebse". Ale s tím, co vím teď, to skoro na stopro byli mramoráci. Jen tak mimochodem - v onom obchůdku měli na tu dobu nevídaný sortiment, byl jsem tam jak v Jiříkově vidění

To vím, ale reagoval jsem na něco jiného.Byla to ta minulost.Kdy nikdo ještě moc nevěděl o tom nebezpečí u raků z Ameriky.
Nová smernica EU zakazuje chovať invázne druhy.Čiastočne aj preto som ja s chovom skončil.No český chovateľ je ,,špekulant,, a stretol som sa s inváznym druhom v rovnakom sfarbení predávaným ako neinvázny.Popravde kto je taký odborník v bežnom obyvateľstve aby určil či je to modrý P.clarkii alebo P.alleni.Takže sa smelo smenica porušuje.Peniaze vládnu svetom.
Spíše ty mramoráci byly vzácní,jinak tu byly např.rak kubánský- dnes nedostupný,a další druhy rodu Procambarus.
Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 29990x