Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Železo v akváriu

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 8 Žádná další stránka   1  
Železo v akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   09.03.2007 11:25 tonik666 Re: Johns
Už se to tady řešilo mnohokrát, přidávání železa do akvária obsah železa ve vodě nezvyšuje. Pokud toužíte po přidávání železa do akvária ve formě stravitelné pro rostliny, tak si opatřete PMDD, kde je ve formě chelátů.
Že se o hřebících píše v literatuře staršího data nic nemění na tom, že je to není pravda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2007 10:16 Muž Johns [30] - Cichlidy
Chtěl sem se zeptat, jestli na 375litrů akva budou stačit 2 matky. A jestli to nevadí terčovcům?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2007 09:32 JJaanca Re: MPR
Zkuste dát do malého kelímku s vodou pár matek nebo hřebíků, počkejte pár dní až začne rezivět a pak změřte obsah železa testem a uvidíte. Nevím jestli jsem použila špatný test (od Rataje), ale mě to ukazovalo že obsah železa se nezvýšil. Pak jsem ještě zkoušela měřit železo ve vodě v jednom zrezivělém sudu a bylo neměřitelné. Takže podle mých pokusů je dávání matek do akvária blbost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2007 04:14 MRP – zelezo
To je tak trochu zavadejci. Autor toho je tusim prof. Frank. Je pravda, ze roslina si vylucuje kyseliny, pomoci kterych pak prijima kovy. Problem je v tom, ze uz prilis nemuze regulovat jake kovy. Takze ani s hrebikama by se to nemelo prehanet.
Dalsi problem je v tom, ze pokud budes vytvaret napr. "travnicek", budes muset dostat matku ke kazde rostlince a tady bych Ti chtel poprat hodne stesti :)

Z meho pohledu je dnes nejefektivnejsi a nejjednodussi samotne zelezo ve forme chelatu(EDTA a spol.) a nebo v nejake smesy mikroprvku ve spojeni s testem na zelezo.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2007 19:15 Muž Horác [3942] Re: martin
Takto to nelze formulovat. Toxicita toho kterého prvku je velmi podstatně podmíněna jeho formou. Jedna věc je rozpustná zinečnatá sůl (o jejíž toxicitu se patrně nemá smysl přít) a druhá věc je zinek ve formě oxidu. Pozinkování se používá k ochraně před korozí z toho důvodu, že zinek na svém povrchu vytváří tenoučkou vrstvičku oxidu zinečnatého. Tato „mikrovrstva“ je chemicky velmi stálá a brání další korozi zinku (na rozdíl od železa, u kterého koroze postupuje stále dál a dál).
Něco ze života: Baryum lze považovat za velmi toxický prvek – pokud je podáno v rozpustné formě (např. jako chlorid barnatý). Ale až půjdeš na rentgenové vyšetření žaludku či střev (né že bych Ti něco takového přál :o), budeš nekompromisně donucen vypít nemalé množství rentgenkontrastní suspenze síranu barnatého. Jedním z důvodů, proč se pro tyto účely používá právě síran barnatý, je to, že je dokonale nerozpustný a inertní vůči působení HCl a tudíž absolutně netoxický. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2007 12:37 martin Re: Horác
Na pozinkované matky velký pozor, zinek je pro ryby toxický!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2007 19:58 Muž Horác [3942] Re: Page
Já to mám odzkoušené a mohu říct jen jedno: VŠEHO S MÍROU. Matky mi sice vyřešily problém s vyplavávajícími rostlinami a ještě jim dodávaly železo (což bývá v akváriích velmi nedostatkový prvek), nicméně té rzi bylo postupně příliš mnoho. Dnes už mám v akvárku jen tři rezavé matky - u každého velkého echinodoru jednu. Ostatní (odzinkované) jsem postupně nahradil pozinkovanými. A ty hodlám (pro jistotu) postupně napatlat černým silikonovým lepidlem. Jsou akvaristé, kteří na vkládání rezavých matek či hřebíků do akvária nevěří, ale zrovna tak existuje spousta těch, kteří toho už léta s úspěchem využívají. 4 Rybous: Když je železa příliš mnoho, může se rybám srážet na alkalicky reagujících žábrech (nebo žábrách? :o). Další info o železu v akvárku máte třeba tady: rybicky.net/forum/203
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2007 18:03 Page – Železo do akvária???
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat co si myslíte o přidávání zrezivělých matiček ke kořenům rostlin? Zda to máte někdo odzkoušené? Prý při použití rezavých kusů železa si rostlinky berou tolik kolik je potřeba, a nemůže dojít přehnojení....Nevím tohle jsem si někde přečetl chci vědět vaše názory...Děkuji za odpovědi:)))

A ještě bych se chtěl zeptat čemu to prospívá a jestli to nevadí rybám. ahoj

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 7 ...... [8]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 15088x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2145-zelezo-v-akvariu?od=351