Pro doplnění informací vložím foto skleníkové nádrže, kde divoké pecilky ostrotlamé, byly od začátku června do začátku října umístěny. 
Chtěl jsem sem přispět i snímkem, již zapomenuté přírodní formy Poecilia sphenops, ale jakmile se k akvárku přiblížím s mobilem, tak se rybky začnou schovávat. 

Dnes koupena(za snad až symbolickou cenu) na burze v OV od 0 skupina cca 30ks pecilek přírodní formy, tak snad se jim bude dařit
Nedělej velké výměny vody, raději, ať při tom malém zarybnění mají starou vodu a jen za odsátý detrit ze dna dolij o podobné teplotě z jiné rostlinné nádrže, to množství, co odebereš. 

Tento týden probíhá perioda chladnějších dnů a citelněji klesají ranní teploty, tak jen varovně upozorňuji chovatele, co mají venku umístěné choulostivější druhy ryb, aby si tyto poklesy pohlídali a při nejhorším, alespoň část obsádky přemístili na přechodnou dobu do krytého prostoru, nebo nad hladinu dali fóliové krytí a podobně si chovy zabezpečili.
No pokud by bylo možné je zítra z ostravské burzy po někom poslat do Bratislavy, tak bys je mohl vyzkoušet prakticky velmi záhy po svém přání. Buď bych poslal živé dospělé, nevím, jestli celodenní pobyt v sáčku ten převoz přežijí, nebo násadu v podobě vajíček, které by sis nechal v něčem vylíhnou. Ale bez většího objemu - dostatku zelené vody a bakterií, nevyrostou a je neudržíš. Voda při odchovu se musí obměňovat ze stejných důvodů, jako u ryb.
Sladkovodní tropické žábronožky, využívané k biologické filtraci vody. Voda v nádrži s chovnými síťovými sekcemi, v nichž žábronožky jsou odchovávány, je naprosto průhledná, i když předtím byla zelená. Řasy na dně slouží za potravu umístěným plžům Taia naticoides, které z úkrytů vylézají hlavně v noci.
I ve skleníku ryby nehynou, přesto, že jsem tam naměřil teplotu vody i 41st., ale později se rozrostou vysazené okurky a vodní rostliny, které zastíní hladinu a nebude to tolik stoupat, ani za venkovního vedra. Vyšší teplota vyhovuje vysazeným Poecilia velifera, P.sphenops, P.salvatoris, P.caucana, Xiphophorus milleri, Phal.quatripunctata i Limiím tridentiger a perugiae, plus jiné. Vodu tam čistí krom dafnií i sladkovodní žábronožky, které jsou ve filtraci mimořádně výkonné.
Naštěstí tohle řešit nemusím. Venku sice v kamplech stoupá teplota vody blíže hladiny i přes 30st, ale ryby se mohou zdržovat i ve ve větší hlubině, kde je chladněji a přežijí tyto výkyvy v denním ohřevu a nočním ochlazení. Jediné ryby, co se mi v těchto dnech venku neosvědčily, jsou Priapichthys nigroventralis, vysazený potěr uhynul, což při jejich velké vzácnosti, nedostupnosti a tržní ceně je velmi citelná ztráta.
Období letnění se nezadržitelně blíží a je nejvyšší čas mít vyčistěny a k napuštění vody připraveny sezónní jezírka a jiné nádrže. Po Žofii se otepluje a to rozvoj všeho podporuje. V předposledním týdnu května se má vše potřebné připravit, aby se v těchto odchovnách do konce měsíce května ustálila rovnováha, vsazené kytky začly vegetovat, plankton rozvíjet a voda po napuštění dostatečně prohřála. Kdo chce dosáhnout kvalitních odchovů u gudejí, jenynsií, gambusií, phallocerů, formósek, P.tico, severních druhů mečovek a plat, včetně X.variatus i X.xiphidium, tak by tuto možnost neměl opomíjet. Do nádrží pod krytem - fóliovníky a skleníky, je vhodné umístit všechny druhy a variety od skupiny ryb označených, jako molly, limia, jižní a choulostivější drobné druhy mečovek, plat X.maculatus, paví očka s endlerkami a jiné na teplejší i vyrovnanější poměry bez velkých výkyvů náročnější druhy. Je velká pravděpodobnost, že, některé živorodky potřebují být vystaveny účinkům přímého slunečního záření a příjmu na hladinu padajícího miniaturního hmyzu a rostlinného pylu, aby jejich v zajetí chovaná populace nechřadla do fáze zániku, což bude platit podle dostupných informací, např. pro minipecilky - druhy micropoecilia, které jsou citlivé na pokles teplot pod +18 st., proto je nutné jistit chovnou nádrž umístěním spínacího ohřívače vody. Venkovní chovy nutno pravidelně kontrolovat a hlavně zabezpečit a chránit před škůdci, třeba krytím sítěmi. Víc informací není obtížné si na internetu vyhledat.
Dnes mi opět porodily p.gracilis. minule po 18 dnech, dnes po 14, předtím vždy po 16 dnech. 

pro radost oka přikládám pár fotek lokalitních characodon lateralis LOS BEROS DURANGO MEXICO 1981, dvě samičky v porodničce a několik čerstvě narozených potomků, jedná se o můj prvoodchov tudíž pro mě mimořádná událost, v současnosti mám objednané chovné cca asi 20ti kusové hejno bez lokality odchytu.Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32744x