Divoké živorodky - chov, odchov
Ak máte ako popisujete tak rozdielne jedince,tak by som to možno tipoval na miešanie dvoch divokých foriem.
Skúsil by som dať samostatne tie flekaté a potom tie bez.No ak už boli rôzne samce pri rôznych samiciach obával by som sa nechceného párenia.
Dalšia nepotešujúca vec môže byť tá,že sa jedná o nie divoké jedince ale o byčajnú už skoro prešlachtenú zelenú mečovku.
S divokými xiphophorus Helleri jsem také neměl dlouho jasno, spousta fotek přírodních jedinců bylo variabilních, bylo mi vysvětleno že mají obrovský areál výskytu a různé místo výskytu může mít různé zbarvení, kde v jedné laguně mohou být odčervená kdežto v jiné třeba více do zelena a podobně... Je tedy důležité mít spolu pouze rybky z jedné lokality, pak bude zbarvení stejně, já mám X. Helleri v divoké formě i když lokalitu neznám, tak je rybka jako rybka, zbarvení stejné, jsou několik generací chovane v akváriu, pokud ty vaše vyselektujete což bude trvat spousty let než se ústali určitá barva, (teď jde o to jestli nebude dominantní barva právě ta nevhodná) stejně z nich nebudou již nikdy přírodní zivorodky a zachovají si v sobě být třeba jen malé procento genů, který ponese tu nechtenou barvu, která se může v budoucnu projevit. Takové to rybky nikdy nekupujte že zwerimexu ale spíše od specializovaných chovatelu
Dal bych inzerát a ryby někomu věnoval. Sehnat pěkné mečovky není snadné.
Zbarvení přírodní formy je proměnlivé. Pár fotek najdeš v tomto tématu.
Jak vlastně vypadá zelená mečovka v divoké formně? Ve výkupu jsem si objednala zelené mečovky s tím, že mi tvrdili že mají pána který jim je už roky dodává ve špičkové kvalitě. Každá ryba jiná

... no nic zaplatila jsem poděkovala a v rámci dobrých obchodních vztahů nereptala. Co si myslím o tom "špičkovém chovateli" sem psát raději nebudu. 5 samců by ještě docela šlo, ale v pytlíku se samicemi byly další.
Takže asi 4 samice vypadají takto
www.biolib.cz/…
pár samců vypadá zhruba takto, někteří mají mečík do zelena, někteří do oranžova
www.biolib.cz/…
pak mám 2 takovéto samice
www.biolib.cz/…
2 samice bez jakýhkoliv pruhů prostě šedivé
takového samce
www.biolib.cz/…
a jednu samici wagteila....
Co by jste s tím dělali vy? já měla chuť je všechny nalít do záchoda a poslat pryč potrubní poštou, ale to by bylo týrání zvířat. Nakonec sem vzala 4 ty samice s červeným pruhem a jednoho samce a dala je do chovné nádrže -150l a zbytek jsem hodila do senior akvária k zasloužilým skalárům vyřazeným z chovu. Předem děkuji za radu
0 napsal: Citace: 0: Myslíš, že by pro Poecilia salvatoris bylo výhledově v budoucnu ........
Jo, ale do maxima v tom nenarostou a chce to mít filtraci.
Pak je tam raději nebudu dávat. Děkuju Ti za odpověď!
LubošJedlinský napsal: tak mi právě dorazili rybky domů,..........., až se v seznamu objeví něco zajímavého objednám opět, spíše se teď zaměřím na nějaký druh micropoecilia, které mě nějakou tu dobu lákají a sem tam se v nabídce u GLASERA objeví.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Já se ke konci roku 2017 ptal u Glasera, zda v roce 2018 dovezou nějaký druh micropoecilií.
Tady je od nich odpověď:
Dafür haben wir leider keine lieferanten mehr. die, die diese tiere gezogen haben, haben leider damit aufgehört ;-( .
Es ist sehr sehr schwer, fast unmöglich, micropoecilias um alngen zeitraum zu vermehren. das geht immer nur eine weile gut und dann bricht der ganze stamm zusammen. dieses problem ist schon seit jahrzehnten bekannt und bis dato hat noch niemand eine lösung dafür gefunden...
MERRY X-MAS und eine gesundes friedliches 2o18!!!!!!
Víc psát nemůžu, za chvíli se chystám do práce.
NHKG napsal: Docela by mě zajímalo, přes koho berete ryby od Glasra. Teď taky sleduju nabídku Glasra, ale z klasických mečovek tam teď nic přírodně zbarveného nemají.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Glaser měl v nabídce několik druhů divokých mečovek a byla možnost si je objednat, dokud byly k dispozici.
Že tam není nic zajímavého pravidelně je způsobeno jeho vnitřní "politikou" nakoupit za mizivou cenu a s dobrým ziskem prodat, takže, kdo si řekne o adekvátní zhodnocení svých odchovů, jednoduše neuspěje a jiní své cenné druhy, které se jim podařilo rozmnožit, raději rovnou nabídnou konečným zákazníkům, než by je za pakatel do výkupu firmy Glaser dodávali.
Taktéž odběratelé ryb u Glasera vyberou ty lepší a nedostatkové položky dřív, než se objeví na nabídkovém listu a pak je s dalším navýšením cen sami rozprodají. Tak to prostě je a tu občasnou příležitost si musí každý sám pohlídat a pokusit se ji včas využít.
Ono se dá u nás obstarat dost druhů přírodních mečovek, když je zájem se o to přičinit.
Foto: Xiphophorus multilineatus
.

Pepan napsal: Mi se strašně líbí ta forma na videu. Narazit na ně někde, tak je okamžitě beru.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Ty divoké platy ??
Na takové ryby se "nenaráží", ale aktivně se, několika způsoby vyhledávají a největší i nejsložitější položkou nákladů je doprava, to jest si je sám přivézt, nebo nechat někým dovézt, což ze zahraničí je mnohdy složitý problém.
Co takhle se zeptat Rav. Zbytková paměť mi napovídá, že je měla.
Mimo to jsou v chovu pěkně vybarvené variety, které je snazší udržet, než nedomestikované divoké druhy, jejichž chovy snadno kolabují.
Divoké platy odchovávat po více let je docela kumšt a mnohdy je úspěšnější chov divokých mečovek, mezi nimiž se najdou jim podobné náhrady, třeba X. birchmanni.
Nechci odradit od záměru si je pořídit a určitě by se daly sehnat, přesto si dovolím avizovat vlastní zkušenost .
1.foto: přírodnější akvarijní forma X.variatus.
2.foto: samice z prošlechtěného kmene X.variatus.
3.foto: platy Quatemala.
4.foto: šlechtěný typ samce X.variatus.
5.foto: divoká mečovka Xiphophorus birchmanni.
.
Citace: 0: Myslíš, že by pro Poecilia salvatoris bylo výhledově v budoucnu ........
Jo, ale do maxima v tom nenarostou a chce to mít filtraci.
Sice jsem do určité míry skeptický, aby se tam za celou dobu nic jiného nedostalo, přesto být to pravda, tak by se jednalo o pozůstatek velmi cenného historického genofondu, který ve své podobě na původním místě výskytu a odlovu v Texasu, nebo Mexiku, již nemusí existovat a kupodivu tam ty molly dokážou po generace odolávat tlaku změn a predace.
Na objektivní znalecké posouzení, je nejprve potřeba získat živé vzorky přímo na lokalitě a to se bez patřičné přípravy i výbavy a možná, též povolení k rybolovu nesnadno realizuje.
Jestli se tam o prázdninách dostanete a přítomnost toho druhu bude potvrzena, tak si poznamenejte písemně i foťákem, kamerou základní data o prostředí, den i čas návštěvy a dovezené ryby tím získají na své hodnotě.
Předpokládám, že mnoho ryb domů nepovezete, to by musel být potěr, který nebude lehce dostupný, leda z dříve zavedeného chovu a tyhle ryby budou potřebovat i větší nádrž.
Zadaří-li se jejich odchov, tak si případnou F1 generaci objednám.
určitě bych zájem měl. v pátek jsem si domů přivezů konečne girardinus metallicus black, kdysi jsem je choval, přišel o ně a pak jak když se po nich slehne zem a nemohl na ně narazit, tyto mají krásnou sytou černou kresbu, co mě u nich překvapuje, černá je rozsájlá a zasahuje až na čumák nebo část hlavy, mě se to upřímně líbí vypadají zajímavě, už mi tam plavou i mladé

. p.tico obě mladé se zatím drží a tak tomu bude doufám i nadále
Doufám, že se po "dovozu" pochlubíte. Možná by nezaškodila i delší informace formou článku s doprovodnými fotografiemi.
Viděl jsem ryby odpovídající videu č. 2, tedy bez melanické kresby. Jestli to bylo selekcí chovatele nevím, v srpnu budu chytřejší. Jezero vzniklo v roce 1968, předtím ale bylo v oblasti termální jezírko, které postavením přehrady zaniklo. Myslím si, že je málo pravděpodobné, aby se tam ryby dostaly po roce 1968, spíše to vypadá na 1. polovinu čtyřicátých let. Oblast Trebinje byla německou enklávou a P. latipinna se do Německa před druhou světovou válkou dovážely ve velkém.
No pokud to v té vodní přehradě nebude potomstvo z takového mixu -
www.youtube.com/… ; ale budou se podobat těmto -
www.youtube.com/… , pak by mohly být přínosem do kolekce chovaných živorodek.
Já je před 3 - 4 lety chtěl zakoupit od firmy:
goliadfarms.com ;;
www.youtube.com/… , kde tehdy množili několik druhů divokých molly a teď, už tam tu nabídku a výběr nemají.
Pro můj zájem neměl pan Charles pochopení a nebylo z toho nic.
Následně jsem zjistil, že je od něj v rámci výzkumných prací dovezli na univerzitu v Německu -
www.uni-siegen.de/… ;;
www.chemie-biologie.uni-siegen.de/… , tak jsem tam napsal.
Odpověď zněla, že jich mají sami málo a žádné ryby z jejich chovu nedostanu, což mne naštvalo a napsal něco, na co jsem samozřejmě odpověď nedostal. Chybou bylo, že jsem s tou žádostí neoslovil chlapa, ale ženskou.
Napsal jsem i do Glasera, zda by je mohli z těch a jiných zdrojů obstarat a odpovědí bylo, že ne. Dnes asi vím, čím to bylo omezeno.
Taky měl nadějné ryby jeden z mých známých, jen mu zrovna "nešly".
Ohledně krmení, když je k dostání vločkovaná spirulina a chlorela, jimiž ryby sám krmím, tak nemůže být v tomto směru žádná "špatná zpráva".
Víc tady nemůžu na nic reagovat, musím jít dřít do práce a je nejvyšší čas se obléci k odchodu, abych stihl autobus. Včera jsem přišel domů z práce v 16 hod., po nakrmení ryb si lehl a vstal, až dnes ve dvě ráno, abych promyl nítěnky a znovu nakrmil ryby, než jim zhasnu.
Glaser je fajn ak ste z CZ alebo západu SK.Na východ SK už je to problém.

... dost baví. Kompaktní hejnko starých i mladých, bez toho, aby staré mladé likvidovaly. Navíc se díky nim stále zvětšuje Otélie.
Jediné problémy aktuálně zažívá těhotná samice. Doufám, že porodí a bude líp.
Větší fotka je v galerii
rybicky.net/fotogalerie.php…
P.S. Čtu diskusi a lituji, že náš byt není nafukovací. Bohužel si budu moci k stávající osádce dovolit max 1-2 nové druhy (a to ještě budu muset přidat nové nádrže kvůli stávajícím).
0: Myslíš, že by pro Poecilia salvatoris bylo výhledově v budoucnu použitelné mé akvárium u stropu? 74l, půdorys 91x27
rybicky.net/nadrze/26176-akvarium-u-stropu Jestli o tom mám vůbec přemýšlet.
Ryby P. latipinna identicky shodné s původním popisem, vyznačující se výraznými kosočtverečnými skvrnami ve hřbetní ploutvi, jsem viděl před dvěma roky u jednoho chovatele v Trebinje na jihu BIH. Podobná P. velifera má skvrny vždy okrouhlé, což je nejvýraznější vizuální rozpoznávací znak u divokých populací. Nalovil je v blíže určené lokalitě Orah, která je součástí Bilečkého jezera s několika termálními vývěry právě v této oblasti. Letos u něj budeme trávit dovolenou a na uvedenou lokalitu mne vezme. Takže v případě úspěchu dovezu ryby z jezera, v opačném případě pak jejich odchov. Manželka si už na šplouchání v autě při návratech z dovolených zvykla. To je ta lepší zpráva. Ta horší je o přípravě krmení na celou zimu - sbírat kopřivy, spařovat, řezat na tenké nudličky a mrazit. Zkušenost je dva litry hmoty na jednu rybu, a to je u nich zima výrazně mírnější (středomořské klima). Nebo mít pro tyto věčně hladové ryby zásobárnu řas.
Mi se strašně líbí ta forma na videu. Narazit na ně někde, tak je okamžitě beru.

Při každém novém kliknutí na odkaz tam je něco jiného.
Divoké platy variáty byly k dostání v loňském roce a stačilo si je objednat, např. populace La Laguna -
www.google.cz/… .
Já měl tyto Rio Nautla -
www.google.cz/… , ale přišly v takovém stavu, že jsem je nedokázal udržet.
.
aquamaster řeší dopravu přes dovez zvíře po celé čr 350kč. občas je něco od Glasera i u Papíka v dříteči, zrovna minulý a předminulý týden tam měli od něho importy ale z divokých živorodek tak nebylo nic, dávali mi echo. mě se právě x.nezahualcoyotl líbí z mečovek nejvíc tak jsem byl rád že jsem ho sehnal, ono každá divoká živorodka má své kouzlo, jen kdyby nebyli omezené prostory, po telefonu jsem mluvil s pánem, který se chystá na lov p.lattipina samičky údajně 15-17cm tak se také těším jestli toho naloví více a něco od něho budu moci odkoupit
Od Aquamastru jsem brával, dokud fungoval kurýr ČD. U nich sleduju co má Glaser skladem, ale příště už budu brát jinde kvůli snadnější dopravy. Vivarium nemá dopravu vůbec.
Jen s jedním samečkem to je smůla, ale pořád lepší než 1 samička a zbytek samci.

EDIT: Vím o Vašich odchovech Xiphophorus nezahualcoyotl, ale zrovna tento druh se mi moc nelíbí.
z přírodních mečovek u mě budou z jara x.nezahualcoyotl z lokality OCAMPO a zítra mi pán doveze velkou skupinku přírodních x.helleri bez určené lokality, tak že v budoucnu budou k mání i jejich odchovy
tak oprava, p.tico je pouze jeden sameček, snad napáří samičky než o něho popřípadě příjdu, rybky jsem bral přes aquamaster, vivárium je nabízí také, jen ceny mají jednou tak vyšší než u aquamastru, z přírodních mečovek tam měli v nabídce pouze x.pygmaeus po 151kč kus jinak žádné jiné, ještě mě zaujali limia dominicensis ale nemůžu mít všechno. další nějaký ten druh zase příště, třeba společně s pecilkami až se z odchovů něco našetří na další chovance.
Docela by mě zajímalo, přes koho berete ryby od Glasra. Teď taky sleduju nabídku Glasra, ale z klasických mečovek tam teď nic přírodně zbarveného nemají.
tak mi právě dorazili rybky domů, p.wingei campoma rainbow jsou velmi pěkné i v běžné velikosti zdravé, ploutve nepoškozené, p.salvatoris samci pěkně zbarveni ve větší velikosti ale hubení, nitěnky a kvalitní strava to za nějaký čas snad zpraví ovšem samičky jsou plné v bříšku, pěkně rostlé a v obrovské velikosti odhadem přes 10cm, nakonec to nejlepší a to je jak jinak než p.tico, rybky zdravé hezky vybarvené a velké rozdíly ve velikosti od dospělých samiček po 1,5cm jedince, mělo být 6 párů nakonec jsem ale napočítal pouze dva samečky, toto ale vyrovnala velká radost dvou čerstvě narozených mláďat, které plavali v pytlíku, už jsou však stranou v 6l elementce na rozkrmení, čas ukáže jak se bude dařit dále, nicméně i na některé výše popsané detaily jsem spokojený a v budoucnu, až se v seznamu objeví něco zajímavého objednám opět, spíše se teď zaměřím na nějaký druh micropoecilia, které mě nějakou tu dobu lákají a sem tam se v nabídce u GLASERA objeví.
... mě včera upozornil na zajímavý web o gudeovitých živorodkách
www.goodeidworkinggroup.com/…
Zatím mám z toho rozečtenou podstránku o Skiffia francesae.
Tak že je možná nakonec dobře že je neměl, osobně si myslím že z odchytu nebudou, sice u nich nebyla poznámka že jsou z německého odchovu ale to neznamená že nejsou odkoupení z jiné země. Pro příště se jich tedy vzdát a seženu místo nich jiné zajímavé druhy, jsem rád že toto fórum tady takto funguje, kdy jako v tomto případě dostanu velmi cenné rady ohledně vysoké hustoty křížencu u této formy rybek, popřípadě se dají sehnat čistokrevné třeba u nás?

Na morichalské gupky se lze podívat ve videu a to, přes vložený odkaz v 54 minutě záznamu, ale jsou trochu jiné, než Orange Line El Salto -
www.youtube.com/… .
Pokud by je měl Glaser z odchytu, to by byly hodnotné, ale jestli-že budou od někoho z chovu, pak je jejich kvalita velmi nejistá. Když budou ve světle "hrát" fialovýma barvičkama a v ocasní ploutvičce mít náznaky endlerkového lemování okrajů, nebo barevné skvrnky, tak je nelze považovat za čistokrevné.
Držím ti palce s těma ticama! Napiš pak!
Mě se narodilo přes deset nových S. francesae a už se i integrovaly do hejna. Taky jsem našel dvě malé H. formosa - snad budou příbývat. Ty dvě jsem odlovil do koule u knihovny, ve které vykrmuji potěr.
Taky jsem dnes zahustil akvárium pod stolem. Standardně je plné Vallisneria gigantea, což ale zřejmě nebránilo Neohetherandria tridentiger ve žraní mláďat. Nacpal jsem tam několik hrstí Nitella flexilis. Pokud to stále nebude stačit, snížím hladinu vody.
dnes mi byla potvrzena objednávka v aquarium Glaser, bohužel nemají k prodeji všechny druhy které jsem měl objednané, dovezou mi poecilia wingei cumana rainbov 4páry (cena mnohem přijatelnější než mi nabízel pán z Prahy), poecilia salvatoris 4páry a p.tico 6párů, p.wingei rio morichal na které jsem se tak těšil a poecilia mexicana campeche rovněž nemají, prý nebude problém tyto druhy dovést příště, na p.tico se ale obzvláště těším a snad dopadnou lépe než krátkotělky čtyřskvrnné kde jsem měl pouze jednoho samce a ten uhynul bez odchovu. nádrže jsou připravené tak se snad zadaří i v budoucnu s odchovy.
Starší reakce
jsou tam zajímavé rybky, myslím že by je do chovu chtělo více lidí, také bych si je uměl představit v nějaké své nádrži. u nás jsou zřejmě nesehnatelné, například micropoecilie sháním už spousty let a dosud se mi je nepodařilo sehnat, i když se jedná o náročné druhy, které se dají v zajetí udržet pouze pár generací jak mi bylo z různých zdrojů řečeno a právě proto mě láká jejich chov zkusit.

Na facebooku sleduji i některé zahraniční skupiny chovatelů živorodek, tak se mi na profilu zobrazují, jejich zveřejňované solidně vypadající fotky a pro "zdejší" vyznavače vložím odkaz na několik raritek od lebendgebaerende, jaké druhy chovatelé mají a v nabídkách živorodých ryb se běžně nevidí.
Ani já by neváhal po nich natáhnout ruku. Dá se to vše dohledat tím prvním odkazem, ale pro konkrétnost jsou příspěvky zaměřeny jednotlivě na přímé kliknutí.
www.facebook.com/…
www.facebook.com/…
www.facebook.com/…
www.facebook.com/…
www.facebook.com/…
.
Yirka napsal: Jen pro pořádek, samotný název tequillová určitě nevzešel z alkoholu. Pomerančová se mi zdá také daleko od agáve, ale není vyloučeno, že název je odvozen geograficky od města Tequilla a v blízkosti pomerančové háje mohou být. 
Gudea tequilová je samozřejmě nesmysl. Druhové jméno
tequila není odvozeno ani od alkoholu, ani od agáve, ale od názvu indiánského kmene, který dříve žil zhruba v oblasti jejího výskytu. Takže přesný překlad by byl "tequilská", což zní dost blbě. Mimochodem, s výjimkou již vyhynulého druhu
garmani, jsou všechny druhy rodu
Zoogoneticus pojmenovány po indiánských kmenech.
České jméno
Z. tequila - Gudea pomerančová, odráží výrazný poznávací znak samců. Ti mají intenzívně pomerančově zabarvený lem ocasní ploutve.
Orange tail Goodea je také název, pod kterým se objevila v americké literatuře již několik let před uveřejněním vědeckého popisu.
pokud se mi podaří p.tico z německa dovést a zadaří se tak ti můžu první potěr věnovat pokud by si o něj zájem měl. gupky od tebe krásně rostou, největší samička má už přes dva centimetry a žádný úhyn, x.diadidroj také krásně rostou bez jediného úhynu, vypadá to na jednoho samečka popřípadě možná jen na samičky, u živoroděnek svítivých nebyl také žádný úhyn a už se dá bezpečně rozeznat pohlaví, bude tam jeden sameček a 7 samiček, krmím je vločkami, čerstvě vylíhlými naupliemi žábronožky solné, mikrami a teď už vzhledem k větší velikosti jemně nastrouhané mrazené patentky a žábronožky, ať mají pestrý jídelníček. takto se snažím krmit všechny mé rybky. dnes jsem koukl do akvárka a u limia perugiae plavou další mladé odhadem tak 50ks. koncem února mi pán přiveze cca 10 mečovek xiphophorus helleri až ke mě pojede na exkurzy a pokec, tak na ně teď lepím 75litrovou nádrž. u neoheterandria elegans se teď přestává dařit a čerstvá mláďata nepřibývají, včera jsem odlovil 7ks p.caudimaculatus reticulatus a naoplátku do nádrže přidal 5ks asi 2,5cm velkého odchovu. už se docela těším na jaro až vyrazím k rybníku, který mám asi 400m od domu na plankton.
Moje xenotoky na tom byly podobně. Mláďata plachá, pronásledovaná. Loni v létě stálo během rekonstrukce pokoje akvárium několik dní pod stolem s 15 cm vody a epipremnem naházeným uvnitř toho všeho. Když jsem ho dal zpět na místo a naplnil, našel jsem 9 mláďat, která vydržela a vytvořila základ hejnka mladých. Od té doby je dobře. Mláďata se po narození mohou přidat do relativně dospělými akceptovaného houfu. Teoreticky by tak mělo fungovat víc druhů živorodek. Jak se jednou vytvoří "rybí polévka", není (asi) problém. Snažím se o to i u ostatních divokých živorodek.
Jeden problém si u xenotok uvědomuju a to, že žijí dlouho. Z populace akvarijní X. eiseni mám dva samečky již 6-7 let a stále vypadají dobře. Proto dávám pryč mláďata, protože na rozdíl třeba od gupek nebo elegansek bude generační výměna zřejmě dost dlouho trvat.
Stručný report z mých ostatních ryb:
■ Dunajské gupky a P. prolifica také standardně bez problémů a s "rybí polévkou".
■ Girardinu metallicus ubývají, přestože je mám v 25°C - mizí velké samice, něco dělám zle. Možná bych měl změnit prostředí.
■ Skiffia francesae vypadají pěkně - neuhynulo žádné mládě a nově vložené ryby žijí dobře. Je fajn, že 4 mláďata od Luboše jsou menší, než moje - až porodí právě nosící samice, budou se mít kam zaŕadit.
■ Limia perugiae vypadají fajn - zatím žádný vlastní odchov, ale ani úhyn a dospělé ryby hejno mladých (12-14) nepronásledují. Mláďata rostou.
■ N. elegans přes 20 mláďat - část jsem odlovil, ale pak mě pŕestalo bavit a samice jich má v nanoakváriu aktuálně přes deset různých velikostí. Konečně mám pro ně mikry. Quintana atrizona mám 10 mláďat, starší už dost velká. Bez ztrát.
■ Girardinus falcatus kupodivu vypadají v 14l kouli dobře - pěkně žerou a vypadají být v kondici.
■ 2 páry Poecilia obscura jsou ok - tři nově příchozí žerou mnohem lépe, než první pokus - vlastně se chovají úplně normálně.
■ Phalloceros caudimaculatus reticulatus vypadají na druhý pokus (po doplnění šesti kusů odrostlejšího potěru k mým přeživším třem mláďatům) dobře. Žerou, rostou, vybarvují se. Asi 4 samci a 5 samic. Teplota teď v zimě 18-20°C. Snad jsem jim konečně našel vyhovující nádrž.
■ Heterandria formosa a Neoheterandria tridentiger se "nehýbou". Ryby zdravé, žerou, ale nemnoží se.
To je všechno. Jsem limitovaný prostorem, tak si v blízké době budu moci dovolit nové jen Phallichtys tico a i pro stávající ryby budu muset ještě vymyslet nějakou novou nádrž.
Už jsem se vrátil z práce a koukám, co tu probíráte. Kdo chce v tom mít jasno, nechť nahlédne sem -
aquatab.net/…
Teď víte, koho se zeptat na sporné otázky.
1
10.02.18 06:20 LubošJedlinský v současnosti mám v chovu limia perugiae 18 samic, nedokážu určit kolik jich přesně porodilo, dal jsem na slova Romana Slabocha při dřívější konzultaci kdy jsme spolu řešili že se mi rybky nějak extra nemnoží mi zdělil že většině živorodek se začne dařit tehdy pokud jsou ve větším hejnu, u některých druhů se mi podařilo postupně docílit právě větší skupiny a výsledek se dostavil, hlavně to bylo vidět u gudei pomerančové, kdysi se mi povedlo zakoupit pouze dva páry a mláďat bylo opravdu málo sem tam se nějaké objevilo, jak dorůstali, přidával jsem je k těm dvou párům, v současnosti mám 11 dospělých rybek a konečně začínají být početnější odchovy, už jsem se bál že mi tento druh kvůli malé reprodukci zanikne. potěr g.pomerančové, respektive jeho část věnuji kolegovi, když mi populace zanikne tak jí bude mít alespoň on.
Novému nadšenému talentu dle svých možností a vědomostí radou nezištně přispěji. Z uvedených informací se dá konstatovat, že nejste troškař a předpokládám Váš pokračující profesní růst, který se zúročí v době, kdy Vy sám budete své zkušenosti těm méně zasvěceným rozdávat.

Kolik samic limií se podílelo na těch 300 mladých?
velice děkuji za obsáhlou odpověď plnou cenných rad a zajímavého čtení, po dlouhém rozmýšlení jsem si nakonec objednal tyto druhy: poecilia salvatoris 3,4. poecilia mexicana campeche 4,6. phallisthis tico 4,6. wingei rainbow cumana 3,4. wingei campoma no.46 green snake 3,4. wingei rio morichal el salto 3,4. je otázkou co všechno se podaří sehnat a nakonec mi z německa dovezou, nějak nevěřím tomu že bych měl takové štěstí aby bylo všechno

. nicméně pokud by se povedlo zakoupit p.tico tak i vzhledem k velmi vysoké ceně nepočítám že by se to z odchovů nějak rychle vrátilo ale spíš jde o to je mít doma a mít z nich radost. ty p.wingei rio morichal jste mě moc nepotěšil, jsou tedy dvě možnosti, buď to budou pěkné rybky s uspokojivým zbarvením a nebo předražení kříženci, které věnuji do okrasného akvária nějakým dětem protože pro mě budou takové rybky bezcené, nechť se nechám překvapit. před krátkým časem jsem dostal od kolegy asi 50 nádherných obrovských limií nigrofasciata, jelikož omezoval chov, některé samičky budou brzy rodit, také se mi rozjeli limia perugiae kdy za více než týden porodili přes 300mláďat, už plavou ve 160litrové nádrži a snad mi budou dělat radost i nadále a pěkně porostou, k mému překvapení jsem objevil i kolem 60mladých od gudei pomerančové, což mi udělalo obrovskou radost, do teď tak nějak stávkovali a vždy se objevilo sem tam nějaké mláďě a dnes najednou takové překvapení a jedna samička je zřejmě krátce před porodem, tak už plave v porodničce. dnes jsem odlovil další 4 mladé xenotoca eiseni, ty se mi zdají k potěru poměrně agresivní a jakmile mládě opustí houštinu je sežráno, tak že nastolím rovněž porody v porodničce, u skiffia francesae se dnes také zadařilo a odlovil jsem téměr 40 krásných prcků, ty už plavou ve 100litrovém akvárku aby poposkočili, pak půjdou do 300litrového ke xiphophorus nezahualcoyotl.
Starší reakce
Díky za odpověď.
Jsem si říkal, že to budou vhodné mečovky pro mě, v atlasu se píše snadný chov:
rybicky.net/atlasryb/mecovka_montezumova
No nic, asi to budu muset udělat naopak. Najít chovatele a pak teprve vybrat druh.
Fotky se zobrazily.

Libor Balnar z Ostravy. Ale
X. montezumae rozhodně není druh pro začátečníka.
Annoncované fotky tentokrát snad OK.
Náhodou X. montezumae neodchováváte? Hledám někoho, kdo by prodal chovnou skupinu a poradil začátečníkovi s živorodkami.

Pošli mi je mailem na jiri.scobak@mpa.sk
Dám je sem. Poradím si.
Nebo přes FB.
P.S. K tématu: Vnímám to tak, že hobby akvarista nemůže vyjet kvůli každému druhu, který by chtěl.
P.P.S. Přikládám fotku rybky z roku 2010. Několik let jsem je choval jako bifurky.
0 napsal:
...jenže i v případě zázračně úspěšné mise a překonání všech s tím svázaných nutností a potíží, by dovezené ryby nemusely prosperovat a celá snaha, vynaložené úsilí i finance s nasazením a rizikem újmy na zdraví i životě, by pozbyly smyslu.
Takhle ale skutečný hobby akvarista uvažovat nemůže. To by nikdo nikdy nikam za rybami nevyjel a nikdo by se k žádnému raritnímu druhu nedostal. Absolutní většina takových druhů je dovezena právě hobby nadšenci, protože komerčně se sehnat prakticky nedají.
Navíc člověk získá velmi cenné údaje o lokalitách výskytu, prostředí, parametrech vody, biomu ad. Nehledě na často opomíjené rozšiřování mentální mapy. A k tomu všemu je to naprosto úžasný, nesdělitelný zážitek.
Také se "jakoby mimochodem" přesvědčíte o skutečné křehkosti biologické rovnováhy, navštívíte-li stejnou lokalitu několikrát. Pro představu přikládám dva dvojsnímky z Río Tamasopo. Horní je focen v roce 2008, dolní 2012. Jeden je typová lokalita X. montezumae, focená prakticky z jednoho místa. Druhý, podvodní, je stejná lokalita pár desítek metrů níže po proudu.
Přidat reakci
1 ...... 18 19
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32744x