Vkládám sem odkaz na síťový odchov Limia Perugia ve skleníkové nádrži. Je to nahráno mobilem v pátek 8.6.2018, v 17h, když jsem přišel z práce. Na zlomek času tam jsou obrazově zachyceny i L.nigrofasciata - potěr i dospělé.
Ta mladá paví očka v kruhové odchovné síťce, jsou od šlechtěné variety Ribbon. Vedle nich v druhé kruhové síti se nacházejí Poeciliopsis prolifica, ale ty nejsou vidět.
V další síti, která není v tom videu snímána, mám umístěny Jirkou Ščobákem z Německa na mou objednávku dovezené a odkoupené Priapichthys nigroventralis v počtu 5 ks. Jedná se o vzácně chovaný druh divoké živorodky, které se v Česku sehnat nedají. Jak se bude jejich následný chov dařit, je i pro mne budoucí neznámou. Zatím jsou čilé, plavou v oblaku perlooček a vzájemně se pošťuchují.
Volně v té nádrži plavou Poecilia salvatoris, ale jejich nesmírná ostražitost a bleskové reakce neumožnily jejich snímání na video. I ty Limia Perugia, jak je při krmení patrno, se pohybují velmi rychle s pravou divokou opatrností a k jim neznámému předmětu - mobilu, byly velmi nedůvěřivé. Mám tam i modročerné platy X.maculatus Quatemala - dospělé s mladými. Kdysi mi bylo původním chovatelem řečeno, že je to přírodní forma, tak se je snažím udržet, protože v minulosti jsem o ně i po úspěšném odchovu přišel.
Limia Perugia byly vysazeny v poměrně malé velikosti do té sítě a nyní se, již samci zajímají o samice a obě pohlaví začínají mít vybarvení, jenž je typické pro dospělé ryby tohoto druhu.
Video Limia perugia:
www.youtube.com/… .
Ještě jeden odkaz na video z toho dne a to Limia tridens. Tyto byly ještě více plaché, takže není možnost ony ryby delší dobu v té zelené vodě, která slouží za potravu přítomným dafniím, zahlédnout. -
www.youtube.com/… .
V jednom z vedlejších skleníkových bazénu mám v porodních koších samostatně Poecilia mexicana a na jednu z nich je možné se podívat tady -
www.youtube.com/… . Vedle P.mexicana jsou v porodních koších i čistokrevné Xiphophorus alvarezi a volně tam plave v té spoustě jemných řas, jejich plaché potomstvo.
Venku umístěné ryby, například Skiffia francesae a Gambusia affinis lze zhlédnout zde -
www.youtube.com/… .
Plankton, hlavně dafnie, byl zvětší části vyžrán čolky a pak i vypuštěnými Characodon lateralis a z toho důvodu není voda průhledná. Ve vodě se nachází jen vysazený droboučký druh buchanky, která slouží za živou krmi přítomným rybám.