Před pár dny jsem si všimla podezřelého jedince mezi mými N. elegans. Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomila, kde jsem o nich naposledy četla... tyto 'maskulinizované samičky' popisuje pan N. Dokoupil v článku Intímne o živorodke útlej - Neoheterandria elegans v Akváriu č. 8...
xiphophorus meyeri La Cascada / El Socavón, Melchor Múzquiz, Coahuila, Mexiko. Ryba na kterou se nemůžu vynadívat, v přírodě vyhynulý druh, na fotce je odrostlé mládě, tento druh platy u mě má a bude vždy mít nadstandardní péči, pokud ho dlouhodobě udržím a povede si mi je namnožit do pěkného hejna dostanou 250l nádrž v obýváků, druhá skupina zůstane v rybárně v 70l akváriu. zatím se jim vede dobře, pěkně rostou a krmení dostávají dvakrát denně, jedno krmení tvoří vločky a druhé buď živé od vylíhlé artemie, buchanky, komáří larvy až po koretry a nebo krmení mražené, zatím je mám velice krátce abych mohl napsat nějaké poznatky, jediné co o nich můžu říct je, že mají obrovskou chuť k jídlu a nejsou vůbec vybíravé, cokoli dostanou, to vždy s chutí sežerou.

xenoophorus captivus LOS BLEDOS 2010 - MEXICO, živorodka s oblibou pojídající řasy, kdykoli se k akváriu přiblížím, tak vidím jak několik jedinců z hejna oždibuje ze skla nebo filtru řasy, na tomto druhu se mi líbí jejich aktivita, jsou neposedné a neustále v pohybu, prohánějí se, imponují si, je to typická společenská ryba, která se ráda drží ve větším hejnu.
tento zajímavý dravý druh živorodky se kvůli potravní specializaci chová málo, ač je to krásná ryba je náročná na prostor ale zejména na stálý přísun vhodné potravy, to velkou část zájemců o tento akvarijní skvost odrazuje a opravdu je tomu tak, pro pár kusů je zapotřebí alespoň 250l akvárium a opravdu obrovské množství živých rybek, které slouží jako potrava, je to náročné mít několik dalších akvárií kde jsou gupky různých velikostí pro různě staré štiky, množit si je v takovém počtu aby štiky netrpěly hlady, jelikož je to dravec je to na jednu stranu i výhoda, nemusí žrát každý den, před asi dvěma měsíci jsem začal učit štiky na mrtvé rybky, to otevírá úplně jiné možnosti, kdy se může dostatek ryb zamrazit a jednotlivé porce si brát dle potřeby, hlavně v zimních měsících, kdy se karásci v zahradním jezírku v létě namnoží a potěr vhodné velikosti uskladní v mrazáku, tímto způsobem se dá uchovat i potěr divokých ryb z řeky, který je jinak kvůli různým parazitům nevhodný, zmrazením se však spousty parazitů zlikvidují, v této době si štiky berou velkou část mrtvých rybek, sice to bude ještě asi nějaký čas trvat ale podle jejich pokroku a přístupu k mrtvé kořisti by nakonec mohli brát převážně usmrcené ryby, včera jsem jim zkusil dát i na maličké kostičky nakrájené rybí filé pár jedinců si ho vzalo, spíše ze zvědavosti nebo omylem, zbytek nejevil moc zájem, nehýbalo se tak s ním plavali ke dnu a pak odpluli, zmrazená rybka je především různě ohnutá a tudíž jak padá ke dnu vytváří určitý pohyb a to štiky vyprovokuje k útoku, napadlo mě že kousek filé vezmu do pinzety a budu s ním třást aby vytvořil pohyb, takto jsem učil štiky na mrtvé rybky, pokud by se naučili brát i filé byť třeba jen z pinzety byla by to výhra, přírodní filé je snadno k zakoupení, nebo rybář samotný může upravit chycenou rybu a podávat ji, za několik týdnů dám vědět jak se situace dále vyvíjí. potěr belonesox belisanus je poměrně lehce ukrmitelný jelikož i v přírodě v tomto věku žerou především hmyz, živé koretry, komáří larvy nebo velké buchanky jsou snadno dostupné, tak s krmením problém není, když jsou pak starší už potřebují alespoň sem tam rybu a v pokročilém věku převážně ryby a jako doplněk vodní hmyz, který berou s chutí i v dospělosti.
Jejich jistá a bezpečná lokalita je u Tebe doma Luboši, plus u těch, kterým jsi umožnil je z Tvých odchovů získat, mezi něž patřím též 

bude fajn když jsem někdo přidá nějakou tu fotku nebo napíše poznatek okolo chovu, popřípadě jak má zařízené akvário, ať se můžeme inspirovat.
Quintana atrizona LAGUNA LA JICOTEA ISLADE LA JUVENTUD CUBA, endemitní druh maličké živorodky, v chovech se stále jedná o poměrně raritní druh, nejspíše proto že to není jednoduchá záležitost, je to s nimi jako na houpačce, nějaký čas se jim daří a množí se i když díky malému počtu mladých, které samice porodí se hejno rozrůstá mnohem pomaleji než je tomu běžné například u šlechtěných gupek, pak z ničeho nic přijde období a ve stejných podmínkách se přestanou množit, je dobré je držet v teplejší vodě okolo 24 stupňů s krátkodobým poklesem na 20 stupňů a krmit velmi pestře s ohledem na velmi maličké samečky drobnou potravou, mladé si ve většině případech žerou, je tak lepší nechat rodit samičku v porodním boxu, nebo mladé z chovného akvária co nejdříve po jejich objevení odlovit.
na fotce samec zoogoneticus tequila z lokality RIO TEUCHITLAN MEXICO 1992, upřímě jsem nikdy nenarazil na jinou lokalitu odchytu, i v zahraničí se nabízí pouze tato, pokud by někdo věděl o jiné lokalitě ať sem tuto informaci doplní, mě osobně to zajímá.

chladnomilná mečovka s impozantní hřbetní ploutví xiphophorus nezahualcoyotl z lokality RIO OCAMPO, ideální chovanec do zahradních jezírek a potůčků, krátkodobě zvládne podzimní teploty okolo 5-7 stupňů.

to je přesně ta kniha, díky ní chovám divoké živorodky, tou to vše začlo

druh se kterým se zatím peru, množí se mi málo ale naštěstí dostatečně abych si je udržel v chovu, characodon audax z lokality PUENTE PINO SUAREZ je to úchvatná ryba, která si zaslouží být v chovu, v přírodě je jako většina gudeovitých ohrožená.

určitě by bylo škoda kdyby tohle vlákno upadlo v zapomnění, je v něm spousta informací, spousta úsilí chovatelů a milovníků přírodních živorodek, které tomu věnovali hodně času. na fotkách je poměrně zajímavá, masožravá živorodka aloophorus robustus MORELIA 2010 MEXICO, dost možná je již tato lokalita zaniklá, podle informací chovatele, který tuto lokalitu v roce 2010 navštívil a popisoval jak byla zavážena. fotky mají špatnou kvalitu, jsou foceny mobilem, tohle vlákno může být inspirace pro nové zájemce o divoké živorodky, mě kdysi dávno, vlastně už je to více jak 25let okouzlila kniha kde byli divoké živorodky, už si nevzpomínám jak se kniha jmenovala ale na obalu byla tehdy pro mě neznámá a neskutečně krásná limia nigrofasciata a právě tyto články mě vedli k tomu abych si opatřil své první druhy, ty vlastně pomalými krůčky sbírám do dnes, tím chci říct že někoho může okouzlit toto vlákno stejně jako mě kniha před 25 lety a dá mu impuls si nějaký ten druh opatřit.
Mají přibližně velikost samic pavího oka. 

jeden z nejnovějších přírustků do chovatelské rodiny plat přibil raritní druh xiphophorus milleri z lokality LAGUNA CATEMACO

dlouho se tady nic nedělo, sám jsem to pro nedostatek času také zanedbal ale přijde mi škoda aby toto vlákno plné informací upadlo v zapomnění, tak přidávám pár novějších fotek velmi krásné a málo chované platy xiphophorus variatus z lokality RIO TAMPICO, jedná se z mého pohledu o jednu z nejkrásnějších divokých plat co jsem měl možnost vidět, jsem proto rád že ji můžu mít v chovu.
Dnes ráno zjištěný potěr v porodním boxu u samičky allotoca diazi RANCHO EL MOLINO MEXICO, konečně můj druhý vrh, hejno se pomaličku rozrůstá.Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32664x