Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Twinstar Nano

 

NápovědaFórum » Technika » Další technika 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Twinstar Nano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2014 07:58 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: SlavekB
to je to samé označení těch 400 ale už je tam i uvedena jemnost ok 21micrometru což je brutálně jemné. přez to už ani nepototeče voda.

tohle by bylo asi lepší, www.mkuchyne.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2014 20:20 mithofer
Tak po měsíčním provozu mohu potvrdit, že Twinstar Nano funguje. Peněz sice nelituji, ale je to opravdu dosti předražené. Jak to funguje? Laicky řečeno 15V elektronické trafo (2A) napájí stejnosměrným proudem krabičku, která spíná elektrodu v akváriu. Napětí na elektrodě je o asi 0,5V menší než napájení přivedené do programátoru. Časy popsal již kolega přede mnou velmi pěkně zde- www.prirodni-akvarium.cz/… . Již druhý den po zapnutí je voda jasnější, a to velmi viditelně. Důležité je, aby byla v akváriu dostatečná cirkulace vody, aby bublinky byly distribuovány po celé nádrži. Tam, kde tomu tak nebude, budou mít řasy šanci. A dohady o střídavém proudu mohu jednoznačně vyvrátit. Když totiž spojíte stejnosměrný napaječ přímo s reaktorem, bublinky jdou úplně stejně jako přes programátor. Takže další si již udělám pro svou potřebu sám. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2014 17:08 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: replikant33
Tak to vypadá, že to je ještě mnohem jemnější
cigaretanabaterku.cz/… :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2014 16:15 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: SlavekB
asi jo.ale nevím 100% zda to číslo 400 označuje velikost ok ale pokud ano tak 400µm (0,4mm) je málo,, chce to větší oka .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2014 15:06 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: replikant33
možná jsem mimo, ale jako mřížka by nešlo použít toto: ecigareta.tipkup.cz/…
?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.10.2014 16:13 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: daren
nejaký "čas" to sloučení určitě trvá a pokud do doby sloučení stihne kyslík přijít do styku s nějakou organikou nedojde k sloučení ale k reakci. nevím no já osobně to chápu jako když bych hodil do nádoby směs magnetů, ocelovích kuliček a dřevěných kuliček, některé magnety se spoji spolu některé zase s ocelí a jiné se nespojí protože mezi bude moc dřevěných kuliček hodně zjednodušeně řečeno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2014 13:39 Muž daren [408] Re: replikant33
Tak muze to tak byt, ale jisty si nejsem, proto se ptam. Nejak jsem zil v tom, ze samoty atom kysliku se okamzite vezme za rucicku s brachou vedle a vybubla do vzduchu; ze by prebehnul cele akvarium a tam zabil rasu na kameni - no mozne to je :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2014 22:57 Muž jiri609 [91] Re: replikant33
přesně tak to píši - prvně o - atomární a potom o2 - molekulární...
neboj, já su už taky jen na baterky.... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2014 22:42 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: jiri609
no já nejsem nějaký extra chemik ale nevniká tam nahodou nejprve O a až následně O2?? Chápal bych že O muže mí nějaké učinky ale O2 má už stejné učinky jako provzdušnovaní kompresorkem. takže tlačit tam O2 z láhve není nic jiného než efektyvní provzdušnení .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2014 19:24 Muž jiri609 [91] Re: daren
trošku do toho skočím.... přímo kyslík z láhve by asi nic nezlepšil... pokud to funguje dle Marcela, velkou roli hraje to, že kyslík z elektrolýzy je nově vzniklý, atomární, a než vzniknou molekuly je mnohem více reaktivní...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2014 18:47 Muž daren [408] Re: Marcel G
Kdyz jsem ti procetl vsechna pro a proti, prijde mi, ze jedine pozitivum jsou mikro/nano bublinbky O2. Vsechno ostatni - vysoka cena, neprehlednutelnost v akvariu, zamaskovani redoxu, elektrika ve vode, caste opecovavani, atd. mi prijde jako minus.

Napada me hrisna myslenka (a divil bych se, kdyby nenapadla nekoho prede mnou), jestli by nebylo lepsi vzit osvedceny CO2 set s el.mag. ventilem a difuzerem, a bombu s CO2 jen nahradit bobmou s kyslikem. Spinac ktery nekolikrat za den na minutu sepne se da koupit za par korun hobbymarketu.

Otazka je, zda to nageneruje bublinky spravnych rozmeru v dostatecnem poctu, ale za pokus by to mozna stalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2014 12:55 Marcel G Re: zervan
Dušane, pokud budeš mít čas a chuť chvíli ten tvůj Twinstar sledovat, a zjistit, v jakých invervalech se spíná, tak ti samozřejmě budu vděčný. O tom, že se v režimu M2 zapíná 2x po sobě, mi už říkal i kamarád, od kterého jsem ho měl půjčený, ale u mě v akváriu to během testování nedělal (a to jsem ho resetoval). Takže těžko říct, jak ten algoritmus přesně pracuje. Každopádně tam pod tabulkou uvádím, že ten algoritmus v tabulce odpovídá mému měření. Pokud zjistíš něco jiného, tak to když tak do tabulky přidám.

Pokud jde o tu sterilizaci, tak ono je to trochu ošidné. K sterilizaci totiž na 100% dochází (i když samozřejmě nevím, v jak velké či malé míře => to by se musel dělat nějaký chemický rozbor vlastností vody nebo alespoň několikadenní monitoring hladiny rozpuštěného kyslíku, což bohužel není v mých silách). Časem bych si rád pořídil přístroj na měření O2 se záznamem dat, ale to je hudba budoucnosti. Kromě toho TWS hladinu kyslíku určitě dost výrazně zvyšuje, takže teoreticky by měl jít vlastně redox nahoru ... jenže ten kyslík tam není sám! Je tam i vodík, a toho tam vzniká 2x více než kyslíku, a proto redox klesá. Ale to neznamená, že se prostředí zhoršilo. Naopak, kyslíku výrazně přibylo, což bude mít jistě pozitivní účinek minimálně na aerobní bakterie (co přesně může za potlačení řas, si nejsem jistý). Voda se tedy díky TWS opravdu pročistí (při elektrolýze dochází ke koagulaci některých organických nečistot, které se pak vysrážejí (buď na hladině nebo je odchytá filtr).

Testovali jsme Twinstar Nano (na web už jsem to doplnil).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2014 12:52 Muž daren [408] Re: Marcel G
No konecne informace o TS, po kterych jsem touzil :) Klobouk dolu a dekuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2014 12:46 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
A ešte mi napadla ďalšia otázka: Bolo pri pridaní NaCl cítiť chlór? Lebo veď kedysi som si elektrolýzou slanej vody vyrábal chlór a vodík (+ ako odpad vznikal hydroxid sodný). Aj vodovodná voda obsahuje trochu soli a som premýšľal nad tým, či sa tam nebude tvoriť chlór. Alebo, keďže sú elektródy tesne pri sebe, sa neoodelí a naspäť zreaguje? Môže byť problém, pokiaľ zmením vodorovnú polohu (kedy sa produkty jednotlivých elektród musia stretnúť) na polohu zvislú? (kedy môžu nezávisle od seba prebublať hore)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2014 12:38 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Vďaka za podrobné informácie!

Jedna vec mi však nesedí: V režime M2 sa Twinstar Nano u mňa správal tak, že bublal vždy 2× krátko po sebe, potom bola dlhá pauza, to v tom grafe nikde nevidno. Neviem teda, či mám inú verziu alebo to robí až po čase (vraj sa má algoritmus časom meniť, aby sa pustil od začiatku, treba spraviť RESET). Teraz ho nemám doma, ale viem to preveriť presnejšie...

No a som zaskočený tým redox potenciálom - ja som bol v tom, že Twinstar vodu sterilizuje, teda keď ja mám v akváriu veľké organické znečistenie (nízky redox), Twinstar ho zvýši, vodu "vyčistí". Ale teraz sa dozvedám, že práve naopak, on ho zníži ešte viac? Uf, no tým padá moja teória o vplyve na ruduchy - myslel som, že Twinstar ju zničí proste tým, že "vyčistí" vodu. Ale ono to tak nie je, zničí ju iným vplyvom.

A ešte jedna vec: nejako som nepostrehol (alebo prehliadol?) rozlíšenie dvoch verzií - normálnej a "S" (Super S alebo Mini S). Vraj je to dosť zásadný rozdiel v miere sterilizácie, ktorá sa vlastne testovala?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   15.10.2014 12:08 Marcel G – Twinstar
Tak si dovoluji oznámit, že jsem konečně aktualizoval údaje o Twinstaru na svých stránkách: www.prirodni-akvarium.cz/… . Velký dík patří Františkovi (RoFr) za pomoc s technickým rozborem !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 18:00 Muž daren [408] Re: Marcel G
Jakkoli s tvym nazorem souhlasim, nemohu nezapolemizovat kolik 'vzdelanych' akvaristu na konci toho procesu bude a jak dlouho takove vzdelani bude trvat.

Ja mam akvarium vic jak rok, a porad resim jednoduchou otazku - mam svetla moc, nebo malo? Mohu si poridit parmetr nebo svetlo od renomovaneho vyrobce, ale kolik stoji? Pak budu resit vodivost, ORP,... Jako kdybych mel akvagalerii budiz, ale mam 30l akvarium :) Ale mozna k tomu casem dojdu, ze je levnejsi si ty merici pristroje nakoupit misto vodicek, skrabatek, cistitek a promocenych odpoledni.

Jinak nekteri TS neprezentuji jako 'prostredek na vsechno', ale jako neco, co usnadni udrzbu. Divil bych se, kdyby to fungovalo pausalne vsem, na druhou stranu, proc to nezkusit - zvlast kdyby se to dalo vyrobit z cedniku a 12V trafa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   14.10.2014 14:44 Marcel G Re: zervan
Jak už jsem psal, může se nakonec ukázat, že TWS bude mít na všechno skutečně jen pozitivní dopad. Jak už jsem ale uvedl, o účincích elektrolyzované vody na rostliny a živočichy neexistuje zatím žádná solidní studie. Výrobce se honosí tím, že byl TWS testován v nějakém akreditovaném výzkumném institutu ohledně jeho sterilizačních účinků na různé nemoci ryb. To je konec konců také asi to jediné, v čem lze TWS nějak hmatatelně testovat. Zkoumat pozitivní účinky na rostliny už je o dost složitější. Podobně nám to nic neříká ani o tom, zda může mít TWS na organismy také nějaké negativní účinky. Tyhle věci si zcela jistě v laborce na 100% testovat nenechali, protože jinak by se tím nezapomněli pochlubit na svých stránkách. Je to rozhodně inovativní výrobek, ale bohužel s neprověřenými účinky. A my všichni (resp. naše akvária) jsme prostě pokusní králíci. Tenhle přístup se mi prostě moc nezamlouvá.

Druhá moje výhrada k přístroji je čistě subjektivní a spočívá v tom, že i když tento přístroj spoustě akvaristů pomůže dosáhnout stavu, ke kterému nejsou schopní se dostat přirozenou cestou (nebo jim to pomůže překonat počáteční problémy s přemnožením řas při záběhu akvária), tak je připraví o možnost pochopit, jak co v akváriu funguje. Já jsem velkým zastáncem myšlenky, že správný akvarista by se měl o své akvárium zajímat a snažit se pochopit, co se v něm odehrává, jak spolu co souvisí apod. To mu pak pomůže snáze se vypořádat s různými problémy a zajistit většině organismů v akváriu kvalitní životní prostředí. Vzdělaný akvarista se také tak snadno nenechá napálit a nemusí si kupovat jen samé drahé pomůcky, protože bude umět posoudit, co je opravdu důležité, na čem se vyplatí nešetřit, a co je naopak zbytečné. Twinstar podle mě některé problémy jednoduše zamaskuje. Máš třeba problémy s organickým odpadem nebo špatným prokysličením vody, tak nasadíš Twinstar, a je to. Vyřešila se ale příčina toho problému? Těžko. Podle mě je prostě lepší naučit se řešit příčiny. Jsou prostě dva druhy akvaristů: Jedni se ženou za cílem a druzí za poznáním. Ti první jsou závislí na spoustě udělátek a na tom, co jim kdo poradí; a pokud mají štěstí, tak dosáhnou cíle rychleji. Ti druzí dosáhnou cíle automaticky, na základě logických kroků a poznatků, které získali; a málokdy se jim stane, že si s něčím nebudou vědět rady. Já se snažím dosáhnout cíle tímto druhým (i když třeba pomalejším) způsobem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 13:21 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Marcel G napsal: Zajímavé třeba je, že výrobce nedoporučuje používat TWS NANO/mini u krevetek ... takže nějaký negativní vliv to asi při jejich testech mělo. Alebo je to len praktický problém elektrického šoku - všimli sme si, že keď je krevetka na Twinstar a ten sa spustí, tak vyľakane uskočí. Ešte väčší problém je s Neritinou, ktorá sa stiahne a už nevylezie, pokiaľ zostane na platni Twinstar - kvôli nej som dával platňu nie vodorovne, ale zvislo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 13:16 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Marcel G napsal: ... Já osobně bych to ve svém akvárku mít delší dobu nechtěl. Marcel, dosť si vážim Tvoje závery a vyhodnotenia, máš taký "vedecký prístup" ;-) O to viac by ma zaujímalo nejaké vysvetlenie vyššie citovaného - v čom by mohol byť problém mať Twinstar v akváriu dlhšiu dobu? Mne to pripadá ako ideálne riešenie napr. pre moje akvárium - mám veľké organické znečistenie, ruduchám (i jeleniemu parohu) sa to páči, po nasadení Twinstar problémy zmiznú. Teraz je môj Twinstar práve tú "dlhšiu dobu" (už pár mesiacov) požičaný v inom akváriu s extra silným svetlom, kde to bez neho nijako nefungovalo a odkedy je tam, je všetko stále OK, sa ho bojíme dať preč :) Zatiaľ sme nejaké negatíva nespozorovali.

EDIT: Príspevky sme písali súčasne, takže odpoveď už vlastne mám...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 13:13 Marcel G Re: daren
Počítám, že dneska večer (nebo během zítřka) aktualizuju informace o Twinstaru na svých stránkách ( www.prirodni-akvarium.cz/… ). Měl jsem Twinstar na 14 dní půjčený, a tak jsem měl možnost ho pořádně odzkoušet a leccos proměřit. Ten TWS prostě při elektrolýze rozkládá vodu nejen na kyslík, ale také na 2x tolik vodíku (při elektrolýze totiž vzniknou na každou molekulu O2 dvě molekuly H2). Kyslík redox zvyšuje, ale vodík ho zase snižuje, a protože vodíku vzniká 2x tolik, tak při používání TWS redox ve výsledku rapidně klesne. V rostlinném akváriu mi klesnul z +400 mV zhruba na +100 mV. Ve stejně velkém prázdném akváriu bez rostlin a substrátu mi klesnul až k -50 mV. Samo o sobě to s největší pravděpodobností ničemu nevadí (plynný vodík není v tomto smyslu nebezpečný, a navzdory tomu se díky elektrolýze zvýší v akváriu i obsah kyslíku, což živočichům a bakteriím bude jistě ku prospěchu). Každopádně ale ten vodík (tím, že srazí redox) zamaskuje případné problémy v akváriu, které by jinak měření redoxu odhalilo. Klesající redox totiž obvykle signalizuje problém s organickým znečištěním (např. rapidní snížení stavu aerobních bakterií, nebo nadměrnou produkci organických látek, nebo uhynulou rybu, která se někde bez povšimnutí rozkládá). Kdo ale redox neměří, tak mu to může být samozřejmě fuk. Redox je tedy podle mě dobrý (možná vůbec nejlepší nám dostupný) ukazatel kvality vody a fungování akvária. Používáním TWS se o tento ukazatel připravíš. Největší nebezpečí elektrolyzované vody ale vidím v tom, že její přesné účinky na rostliny, živočichy a bakterie zatím nebyly zkoumány. Spekuluje se sice o tom, že minimálně na růst rostlin má dobrý vliv, ale zatím to nebylo nijak prokázáno. Používání TWS z dlouhodobého hlediska je proto tak trochu risk. Zajímavé třeba je, že výrobce nedoporučuje používat TWS NANO/mini u krevetek ... takže nějaký negativní vliv to asi při jejich testech mělo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 12:36 Muž daren [408] Re: Marcel G
Marcel G napsal: Po zapnutí Twinstaru spadne prostě hodnota redoxu na nějakou hodnotu v rozmezí +100 až -50 mV (přesnější rozmezí bude asi záviset na konkrétní vodivosti), a tuto hodnotu pak přístroj udržuje.
...
PS: V příloze je graf průběhu ORP (redoxu) v akváriu s Twinstarem. Před zapnutím přístroje jsem tam měl něco přes +300 mV. Po zapnutí to rapidně kleslo někam k +50 až +70 mV, a na těchto hodnotách už se to víceméně udržovalo.


Marceli prosim te, jeste se zeptam mozna trochu blbe, protoze tomu redoxu fakt moc nerozumim (navic ho nemam doma cim zmerit, takze nevim, zda ma smysl s nim zkouset nejak hybat), ale na svych strankach uvadis, ze optimum redoxu je mezi 280-400, tady to najednou vypada, ze TS udela neco vyrazne nizsiho, co je v te tve tabulce uplne mimo rozsah, tj. cekal bych fatalni. Nebo neco prehlizim?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2014 20:52 Muž matlala [798] - RostlinyRe: daren
s tím raspberry se teda zapojím, mám to jako bakalářku a budu tam mít ORP a pH sondy a z toho snadno jde dodělat kontrolér. Samozřejmě pár relátek navíc. Takže ještě přidat sondu na tu konduktivitu a případně alkalitu a bylo by to supr a komplet pro každý akva. S dotazy k tomuhle se teda ještě objevím v jiném foru až to bude aktuální, kolem vánoc bych to měl mít s HW v kupě, tj za měsíc objednat zbytek součástek a udělat tu desku s relátky převodníkama pro sondy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 19:50 Muž daren [408] Re: replikant33
No pro technicteji orientovane by asi stacilo nejake Arduino (mini na ebay za 60Kc) nebo Raspberry (nekolik stovek). Ale je u toho letovani a programovani, neni to pro kazdeho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 16:37 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: daren
na cedníky jsem se už taky díval nebo se prodavají takové sítky na plyn sporák. pouštím tam 16V a 800mA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 16:36 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Filip666
ja mám tuhle www.gme.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 01:28 Muž Filip666 [0] Re: replikant33
Našel jsem hotovou věc na ovládání toho sítka s nastavením - jen ta cena :-(

www.conrad.cz/…#
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 01:22 Muž Filip666 [0] Re: replikant33
A která stavebnice přesně? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 21:51 Muž daren [408] Re: replikant33
Na tom videu to vypada super-mlzne. Co zkusit rozloupnout sitko na caj nebo nejaky cednik, je o poznani hrubejsi, ale prijde mi pomerne dostupne... BTW: Jakou voltaz do toho poustis?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 19:57 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: Filip666
tady maji ty ocelová síta www.weststeel.cz ceny jsou od 600 do 1200kč za m3 dle jemnosti
a tady jsem koupil tu elektroniku ( ale pozor jsou to stavebnice !! ) www.gme.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 17:57 Muž Filip666 [0] Re: replikant33
Super potlesk

Hoď odkaz kde se dá koupit ta nezez mrížka ideálně v nějaké metráži.
Chtěl bych tuto mřížku umístit do nějaké průtokové trubky aby bublinky byly unášeny proudem filtrace rovnou do roztřikovací rampy. Tato trubka nebo těleso musí být v dostatečném průměru aby nedocházelo k zanesení a voda mohla klidně obtékat kolem mřížky.

Tato trubka by měla těsnění a nějaké dvířka na otevření - čištění a výměnu mřížky. Tím bych docílil zamaskování tohoto pomocníka mimo nádrž a zároveň cirkulaci bublinek.

Elekronika na spínání a měření vodivosti vody se doladí nebo okopíruje.

Když nic tak to koupím a šoupnu celého twinstára do té trubky mimo akvárko. (nechci to v nádrži)

Dík za upozornění na rozdíl ozonu a twinstáru jsem to nějak popletl stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 13:14 Marcel G Re: daren
Podle toho, co naměřil RoFr osciloskopem, tak ten přístroj měří vodivost (nedokonale), a podle toho reguluje proud a napětí na elektrodách tak, aby výkonová ztráta v kapalině (akvarijní vodě, elektrolytu) byla konstantní při různé vodivosti kapaliny. To je asi jediná možnost, jak mít tu elektrolýzu pod kontrolou. Protože na elektrolýzu má vliv především obsah solí (resp. vodivost).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 11:26 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: daren
programování které mám omezené jen na periodiku dle nastavení , mněnění hodnot v pruběhu 24 hodin nejsem schopný napodobit. V podstatě umí jen časovou smičku s přesností 1 sec. některé druhy řas zmizeli ale nekteré se stále drží. Vyzkoším to na pár dnu vypnout jestli se třeba znovu neobjeví.
)jinak co se tyče té mřížky tak používam nerezovou sítku s oky 200micornu. ta oka jsou tak strašně malá že žádná bublinka neprojde , proto mám sítku nastříhanoun na 1cm proužky posazené vedle sebe s mezerama 2-4mm . to je nejučínější zpusob při tomto materialu. povrchová procha těchto mřížek je díky jimnosti obrovská a jemných bublinek to vytvářy velké množství

tohle je jedna z prvních verzí,, pokud bude čas natočím i tu nejnovější

www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 10:44 Muž daren [408] Re: Marcel G
A nemuze mit ten kontroler nejakou zpetnou vazbu? Treba ze by podle proudu, ktery proteka elektrodama, menil intervaly zapnuti/vypnuti. Prijde mi, ze naprogramovat to nejak univerzalne pro kazde akvarium neni uplne snadne. Uz treba jak to pozna, kdy je den a kdy noc :) Narizuji se tam nejake hodiny?

Neda se ten kontroler nejak odkapotovat, a vyfotit co je tam za obvody? Hadam, ze elektroniky znali kolegove by nam pak rekli, jak velkou chytristiku od toho ocekavat...

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2014 09:54 Marcel G Re: Burik
Fotka k příspěvku Ty intervaly bych rád ještě nějak vysledoval. Nepravidelné (ve smyslu náhodné) určitě nejsou. Nějaký řád to má, a rozhodně to nebude nic extra sofistikovaného. Ten výrobce prostě a jednoduše sledoval se zapnutým ORP metrem (a možná ještě O2 metrem) hladinu redoxu a kyslíku, a podle toho pak ten přístroj naprogramoval, aby držel +- vyrovnané hodnoty. Já to teď sleduju pomocí ORP metru, a hodnoty jsou víceméně konstantní. Po zapnutí Twinstaru spadne prostě hodnota redoxu na nějakou hodnotu v rozmezí +100 až -50 mV (přesnější rozmezí bude asi záviset na konkrétní vodivosti), a tuto hodnotu pak přístroj udržuje. A jelikož všechny parametry akvarijní vody v průběhu 24 hodin nějakým způsobem kolísají (i redox a hladiny kyslíku), tak je celkem logické, že to výrobce v naprogramování toho přístroje zohlednil - tj. že přes noc (kdy bývá kyslíku méně), se bude přístroj zapínat častěji. To všechno se dá ale snadno napodobit (pokud by o to někdo stál). Je také možné, že se budou tyto intervaly nějak mírně lišit třeba i po několika týdnech, ale to už je spíše kosmetická záležitost. Ten výrobce samozřejmě nemůže nijak zohlednit konkrétní podmínky ve vašem akvárku. Prostě jen vysledoval nějaké obecné zákonitosti, a tomu přizpůsobil program. Nic zas tak světoborného na tom není.

PS: V příloze je graf průběhu ORP (redoxu) v akváriu s Twinstarem. Před zapnutím přístroje jsem tam měl něco přes +300 mV. Po zapnutí to rapidně kleslo někam k +50 až +70 mV, a na těchto hodnotách už se to víceméně udržovalo.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 09:36 Muž Burik [727] - Aquascaping
Jinak mi běží bez tří dnů měsíc a v akva není jediná rasa. Vše zmizelo. Já jsem spokojenej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 09:30 Muž Burik [727] - Aquascaping
Problém budou ty intervaly. Jelikož ten můj se spouští dost nepravidelně. I jednotlivé intervaly jsou jinak dlouhé. V dopoledních hodinách moc ne bublá, zato odpoledne a k večeru jede hodně často
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 08:20 Marcel G Re: replikant33
Fungovat to zcela jistě bude, pokud použiješ přibližně stejný proud a stejné intervaly jako má Twinstar. Při elektrolýze vody prostě vznikají bublinky, mikrobublinky a nanobublinky kyslíku a vodíku (i když bude asi záviset i na hustotě mřížky elektrod a jejich vzdálenosti od sebe). Pokud ti to bude fungovat správně, tak by se měly z vody vysrážet různé nečistoty (měla by být na pohled čistší, průzračnější); a mělo by to účinkovat na některé řasy (to se dá ověřit celkem snadno).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 07:23 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: daren
těžko říct zda jsou učinky znatelné.muj názor je že pokud to nějak neporovnam ve dvou stejných nádržích tak tvrdit zda to funguje nebo ne jsou jen spekulace
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.10.2014 00:33 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Marcel G
taktak, O3 účinně degraduje mikroprvky, zabijí i užitečné bakterie atd, je to síla, to už radči UV-C, způsobuje to samé v menší míře a jen cca 2cm od zdroje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   10.10.2014 20:25 Marcel G Re: Filip666
Filip666 napsal: Protože to funguje na elekrolíze a na dezinfekci uvažuji radši o OZONIZÁTORU.Rozhodně si nespleť ionizátor s ozonizátorem! Zatímco ionizátor je v podstatě obyčejný elektrolyzér (dělá elektrolýzu, tj. produkuje vodík a kyslík), ozonizátor vyrábí ozón (O3). A ozón - to už je úplně jiný kafe! S tím bych byl v akvárku hodně opatrný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 13:27 Muž Filip666 [0] Re: Burik
Fotka k příspěvku Než kupovat něco co vypadá opravdu hnusně tak to nějak musím nahradit ;-)

Protože to funguje na elekrolíze a na dezinfekci uvažuji radši o OZONIZÁTORU palec

Našel jsem:

www.spa-studio.cz/…

Nemusí se nic strkat do nádrže a je to mimo akvárko. Bublinky dostanu do akvárka přes hadičku která nebude ani vidět a o to mi de X-)


TWINSTÁR mi v akvárku bude zavazet - sice asi funguje ale za tu cenu a cenu hnusu ho nechci!
Pokud mě nenapadne jak ho umístit aby nebyl absolutně vidět a nepřekážel tak určitě nebude a zainvestuju do OZONIZÁTORU.

PS: Mám 2x IONIZÁTOR VZDUCHU IONIC CARE SILVER a funguje v místnosti skvěle - Když si u něj prdne pes a to je opravdu smrad smich je ten prd v mžiku fuč a není nic cítit (když to bude fungovat i na řasu ve vodě bude to super) :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 12:06 Muž daren [408] Re: replikant33
No a za ty dva mesice - jake jsou dojmy? Pozorujes nejaky ubytek ras?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 21:45 Muž replikant33 [110] - krevetky, rostliny, ryby u mě nehledejte .Re: daren
ta nerezová sítka mi drží víc jak dva měsíce a nepozoruji žadné poškození. s jedíným čím mám problém je připojení kontaktů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.10.2014 20:26 Marcel G – Twinstar
Když 1-2 týdny vydržíte, tak k tomu zázraku jménem Twinstar zveřejním na svých stránkách kompletní informace. RoFr už ho přeměřoval na osciloskopu. Já ho teď testuji ORP elektrodou, a příští týden budu testovat jeho vliv na hladinu kyslíku. Už teď je ale jasné, že je to obyčejný elektrolyzér (tj. zařízení na elektrolýzu vody). Prakticky na stejném principu fungují i tzv. ionizátory - zařízení na výrobu "živé vody" (stačí zagooglit) → jen s tím rozdílem, že v těch ionizátorech se produkty vznikající na katodě oddělují od produktů vznikajících na anodě (což v akvárku dost dobře [naštěstí] nejde). Já osobně bych to ve svém akvárku mít delší dobu nechtěl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 20:14 Muž daren [408] Re: Filip666
Tak pak napis, kolik cyklu to nerezove pletivo vydrzi, docela by me to zajimalo. Doporucuji to konstruovat tak, aby se dalo snadno menit... Kdyz udelas elektrody zelezne, mozna to bude dokonce prihnojovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 18:47 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Filip666
Nebuď škrt..do akva vrazíš tisíce,tak si kup origo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 18:35 Muž SlavekB [168] - ŽivorodkyRe: Filip666
A tohle vypadá ještě líp smich
m.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 15:28 Muž Filip666 [0] – Výroba
Tak už to někdo vyrobte a já si to pak v klidu udělám taky 4500kč za to dávat nechci ;-)

JDU do toho:

www.youtube.com/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2014 11:27 Muž zervan [1123] - Rostliny – dlhá zelená vláknitá riasa
Pozdravujem a pridávam novú skúsenosť: Žiaľ, Twinstar si akosi nevie rady s dlhou zelenou vláknitou riasou ("žabí vlas"). Do Miminho čistého akvária s mimoriadne silným svetlom, kde Twinstar pomohol zničiť všetky riasy, som si trúfalo dovolil presunúť koreň obrastený machom Fissidens fontanus, lebo v machu bola táto riasa, že veď tam chcípne. Lenže sa tak nestalo a vďaka tomu silnému svetlu sa vcelku úspešne riasa rozrástla aj mimo mach. Pravda, i mach sa dosť rozrástol, ale ledva ho v tej riase vidieť. Dosť ma to prekvapilo, na túto riasu by tuším mal fungovať (na druhej strane, na ruduchu nie, ale tú spoľahlivo zničil, aj jelení paroh).

Doplním, že v akváriu už neboli žiadne živočíchy (sú presunuté ku mne) - iba menšie množstvo nechceným malých slimákov.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] 12

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 24321x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19466-twinstar-nano?od=451