Ancistrus - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz - nemoci ryb
Založ a řádně vyplň prezentaci akvária a přidej celkové foto (hlavní fotka prezentace). Jinak to bude jen hádání problému a příčiny...

Ahojte, máme problém s naší Matyldou

Dnes ráno vyskočila z akvária, pak jsme si všimli, že oslepla, oči se jí loupou, na těle se mi zdá že má plíseň - máte někdo zkušenost? Netušíme co se mohlo stát... Foto přikládám, děkuji za odpověď
Starší reakce
Možná to nic není, snad se ozve někdo zná ,,tlamičku,, Ancíka líp...

Práveže ani nie žrať zere.. zalezena je ale keď sa svieti to je normálne inak keď sa zhasne tak zhana...
A je nějak ,,divný,, ? nervózní, plave trhaně, otírá se o něco ?
Nie on ma v nutri v dutine ako keby červy alebo larvy

Z té fotky toho není moc poznat, je to stejné jako tady ?...

Moj ancik ako keby mal nákladené červy v ústach co to je a ako to liecit
Starší reakce

Opravdu? Mam pocit ze pri nakupu ji takouvou nemela! (viz foto z pred par mesici). Tak snad je fakt vporadku. Dekuji.
Starší reakce
Založ a řádně vyplň prezentaci akvária a přidej celkové foto (hlavní fotka prezentace). Takhle se dá říct jen to, že uhynul...
Starší reakce
Rozumná úvaha

Omlouvám se koupíme větší akvárium.
Chudáci ryby. Vážně katastrofa.

Ancíky trápíš. Dva max do 60L nádrže.
0 15.06.2022 06:38 Veronika1188440 –
Re: vlka 
Z akvária jsme ho už oddělili.
Edit: Akvárium má 12 l Jsou tam živé i umělé rostliny. Je tam jedna betta dvě řasokoule a čtyři ancistrusy.
Čistíme ho jednou týdně a kapeme do něj preventin a anti-mykotin
Osobně bych ho co nejrychleji vyndal z akvária...
Založ prezentaci, popiš vše o akváriu a fotky. Jinak budeme střílet od pasu.
0 14.06.2022 07:52 Veronika1188440 Dobrý den, čtyři antistres a jeden z nich se začal chovat divně. Má bílé skvrny na těle skoro se nehýbe a hrozně rychle dýchá. Pomocte nám prosím
Starší reakce
Pravdepodobne opuch spôsobený poškodením pečene pri vysokých NO látkach a zlých podmienkach - voda,strava. Existuje pár prípadov kedy to ryba pri výrazne zlepšených podmienkach rozchodila , ba opuch sa úplne stratil. pravdepodobne má ryba problém odbúrať niektoré soli a vodu z tela.
Co je to za nemoc, pokud je to nemoc, nebo jak ji léčit, ti neporadím, ale osobně bych ho co nejdříve vyndal do nějaké jiné nádrže...
0 17.05.2022 14:37 Patrik764 – Ancitrus

Ahoj, v práci máme akvárko o 500L, čistíme ho s kolegou 3x týdně, filtr 1x za měsíc. Akvárium této velikosti je zde cca 5 let. Potrava stejná, máme tu kolem 100 kusů Ancitrusů plus želvu které je asi 15 let. Žijí společně po celou dobu a najednou jsme si s kolegou všimli, že jedna z ryb je nafouklá obzvlášť kolem hlavy. Poradíte co by o mohlo být ?
Pokavády je vše v pořádku, voda OK určitě se zhojí.
Děkuji za odpověď, mám trošku z toho nervy, byl bych nerad, kdyby se trápila. Měl bych pro zahojení něco udělat? Někdy je méně více - měl bych to nechat na ni? Je to zatím jen první den je možné že jen plaším.

Jestli jsi měl ostrý substrát mělo by se mu to zahojit.
0 15.05.2022 14:25 RomanekBorecek – Ranka na ploutvi

Dobrý den,
Moje samička ancistruse má na ploutvi ranku, všiml jsem si toho před 10-ti minutami a byla do červena - možná krvava, teď už není. Bojím se o ní, protože ji mám už 4 roky a nerad bych o ní přišel. Chtěl bych se zeptat jestli se mám bát nebo to je úplně normalni. Ploutev vypadá trošku vykousle, měl jsem ji 3 roky v malém 8-mi litrovém akvarku, a mám nové větší, ale kvůli nemoci na pavích ockach jsem ji přesunul zpět do toho malého kde vyrůstala. Vím že v něm nejsou nejlepší podmínky, snažím se zapracovat. Dal jsem si tam preventin od huben doufám že jí to nebolí

Přikládám i fotku na ni to jde docela vidět, zrovna jsem se chystal ji vyčistit akvárium, a vyměnit kameny, protože jsou moc velké a ostré, možná to má i o ně...
Děkuji za rady
Edit: Přikládám další foto, přijde mi, že má i odřené bricho

Písek je již výměněny, doufám že to byla ta příčina a je vyřešena a že se jí to chuderce nebude zhoršovat sad Potřeboval bych nějakou radu.

Dekuji za odpověď.
Starší reakce
Tak ten jeden co byl na zkoumání, tak měl na sobě parazitické kombo - Tetrahymena a nějakého bičíkovce. Zkusím ho poléčit ve vedlejším akva, je určitě nejpromořenější, ale předpokládám, že to mají všichni tak i hlavní nádrž.
Nakonec jsem jednoho špatného vzal na zkoumání pod mikroskop, ten bude průkazný. Až budu vědět víc, tak napíšu, třeba i jako ponaučení pro ostatní.
Bylo to samozřejmě myšleno, že ne všichni mají 10 let...Těžko bych tam měl 3cm bonsaj dědu ancistruse.
Ahoj.
smetac napsal: nejdřiv nám chcípli 2 naráz Neřekl bych že tyhle dlouhověké ryby budou odcházet naráz kvůli věku. To by bylo spíš více postupné. Podle mě se v akváriu něco „zlomilo“.
Ale o a nádrži toho mnoho nevíme, hodnoty vody jsou v pohodě, ale co to znamená taky nepíšeš. Chce to nějaké informaci, např. čím krmíš, jaké byly poslední dobou změny, zda neproběhla větší údržba atd. Ideálně si založ prezentaci nádrže s maximem informací. Jinak asi budeme všichni vařit z vody.

A nejsou na sklonku svého života ? 10 let to je krásný věk...
0 02.05.2022 19:42 smetac – Ancistrus - choroba

Ahoj, mám problém s ancistrusama, asi něco chytli a začali hynout.
Akva mám 300l, původní stav cca 15 ancistrusů 3-15cm, dále 6 skalár, 18 neonek a 10 teter. Voda dusičnany, dusitany, pH v pohodě (nechal jsem si změřit v akvaristice) filtr zaběhlý.
Po cca 10letech bezproblémového chovu nám nejdřiv nám chcípli 2 naráz, foto nemám. Při bližším zkoumání ostatních ryb jsem objevil další 3 "divné".
Foto 1 má pořád složené ploutve,skoro se nehejbe, pokud se pohne, ploutve má roztřepené a má takovou divnou šedou barvu s jakoby modrým nádechem. Teď jsem si všiml, že se mu u tlamičky udělaly nějaké tečky. Teď je v karanténním akvárku, zvedl jsem tam teplotu a přidal methylénovou modř Preventin - proto jsou ty barvy takhle posunuté, ty fleky jsou spíš šedé.
Foto 2 a,b - tenhle to nedal, barvu měl normální, jen trošku roztřepené ploutve. Ale zas mě přišlo, že měl divně propadlé břicho.
Foto 3 - stejně divná barva jak 1 a má roztřepené ploutve, ještě ho musím slovit z hlavního akva.
Máte někdo nápad, co je za problém a jak to řešit? Ostatní druhy ryb vypadají OK.
Starší reakce
To by bolo predčasné. Máme iného ancistrusa ktorému pred pár mesiacmi zliezla koža na polke chvosta - a to vyzeralo fakt zle.
Baktopur nám pomohol, ranu zacelil pomerne rýchlo a rybka si už zase veselo pláva po akvárku a vyhrabáva nám rastlinky zo substrátu

Sice mě nenapadá o co jde, ale osobně bych ho co nejdříve zbavil trápení...
0 31.01.2022 17:38 Arcanne – Ranky na bruchu

Dobrý deň, prosím poraďte, čo mu je a ako to vyliečiť? Ranky sa mu zväčšujú, nejená sa o zranenie. Skúšali sme baktopur od sery a nepomohlo. Zároveň veľmi rýchlo dýcha. Ďakujem
Starší reakce
Děkuji, pokusíme se udělat co jde a něco si nactu. Ohledně toho krmiva, předpokládám že tedy ji i krmí o, které dáváme ostatním rybičkám. Coz mi dochází, že jsem měl také vyfotit

)
Přiznám se, že tam vidím kulové. Podle mě vnitřní parazité (podle těch výkalů). S léčivem bohužel neporadím, protože se mým rybám tyto nemoci naštěstí vyhýbají.
Ty zmíněné podmínky pro chov jsou základ. Pak už se to těžko zachraňuje.
Vím, že to teď není na pořadu dne. Ale není vhodné krmit pouze jedním krmivem. Ancistrus je všežravec.

Dobře, děkuji. A zatím Teda hladovku?

Moc děkuji za odpověď. Krmeny je tímto. Břicho i krmení dávám do prilohy
Zdravě to nevypadá. Přinejmenším může jít o nevhodné krmení. Jak vypadá břicho ryby? A čím je ancík krmen? Jinak tímto:
Jan000 napsal: Vyměnili jsme vodu v akváriu, ryby prendaly do jiného akvarka a zpět. si jde akvarista nemocem a problémům dost naproti. Mění se pouze část vody. Ryby se nikam nepřelovují a nic se nečistí dočista. Tím že se vše vyčistí se odpálí veškerá rovnováha v akváriu.
Edit: Dal bych mu dva, tři dny hladovku a sledoval jestli se to zlepší. Přitom bych měnil pravidelně část vody. Doporučim nastudovat si nároky chovaných druhů ryb a něco o fungování a údržbě akvárka. Doporučim např. tuto stránku
www.horacovoakvarium.cz/… 
0 14.01.2022 20:15 Jan000 – Trus/nemoc
Starší reakce
Z fotky těžko soudit, ale vypadá to děsivě. Osobně bych ho alespoň odlovil.

Nevím co má acistruse za nemoc mám jich 5 pouze jeden má tyto příznaky prosím o radu dík
Starší reakce
0 09.10.2021 13:35 Jana – Ancitrus nemoc

Prosím o radu, dostala se nám do akvária nákaza. Myslela jsem si, že jde o krupičku a rozpad ploutví. Koupila jsem dle rad Esha Exit a Esha 2000, ryby jsem dala do separačního akvária, zahřála vodu na 30 stupňů. Postupně umírají ale co mě mrzí nejvíc, začali umírat ancitrusy, dnes jsem je dala úplně zvlášť a zasolila jim vodu 1pol. Lžíci na 50l. Prosím nevíte co by to mohlo být a čím nejlépe léčit? Foto ancitruse přikládám, má hubičku plnou takových puntíků a po tělíčku je má taky, plus se jim rozpadají ploutvičky. Předem děkuji za rady.
Starší reakce
Není zač a teplota je v pohodě.

Moc díky!!! To je přesně ono. Když člověk neví, co má hledat, tak těžko hledá řešení. Máme je teprve necelý měsíc, stres mohl způsobit i přechod do nového prostředí, navíc jsme měli dva výpadky elektřiny týden po sobě téměř 24 hodin dlouhé, nešel filtr, byly kvůli tomu i častější výměny vody, a tak mohlo docházet ke změnám ve vodě atd. Ještě si dovolím doplňující dotaz. Voda v akva má teď 24,5°C. Všude nacházím široké rozpětí doporučených teplot, ale předpokládám, že optimální hodnota je někde mezi. Je to pro ně dostačující?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
http://www.catfish.cz - nemoci ryb
Přidat reakci
[1] ...... 15
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 12800x