Jak správně svítit?
Ale pokud světlo rostlině stačí, tak se dá přírůstek délkou osvětlení dohnat.
....mene svetla/delsi sviceni bude pro rostlinky to same jako vice svetla/kratsi sviceni, nebo ne?
Za B) je správně. Intenzitu délka doby osvětlení nenahradí.
Ja sietím od 7.30 -21.00
0 26.02.2010 07:50 Frana Ja svitim od 7 - 20h. Rekl bych, ze take zalezi na mnozstvi svetla - mene svetla/delsi sviceni bude pro rostlinky to same jako vice svetla/kratsi sviceni, nebo ne
? Rovnou bych se zeptal, moje Myriophyllum mattogrossense se zacina zavirat tak kolem 18h, znamena to, ze uz ma svetla plne zuby a sla by rada spinkat
? S ni souvisi druhy problem, mam ji v novem akva tak 10 dnu a dve ze tri, ktere jsem zasadil, kousek nad zemi (mam pisek z flexi) uhnily (stonek) a musel jsem je zasadit znova. Pritom krasne rostou a vypadaji zdrave
.
Svítím od 8:00 do 22:00. Světlo přizpůsobuji pouze svým potřebám. Místnost je krásně osvětlená, hlavně večer je svit akvária super. Rostlinám by stačilo daleko méně, ale akvárium mám právě kvůli atmosféře, kterou vytváří, když svítí. Tmavé, zhasnuté akvárium tuhle atmosféru v místnosti nevytváří
)
svítím od 7 ráno do 23 večer,řasi nemám
Já svítím od 8:00 do 21-22:00
Starší reakce
...
- neriesit rozpaleny kryt - vypinanim svetla
Ještě taky schladne rozpálený kryt a tak se tolik neohřívá voda svícením...
...
- tak treba pridat CO2 - neriesit to vypinanim svetla
Souhlasim s Vama, nekde sem o tom i četl, já osobně dělám taky 2 hodiny pauzu mezi dopoledním a odpoledním svícením.
Mno ale má. Tím že stoupne CO2 potpoříte rostliny a tím zabráníte růstu řas.
...ta pauza ma len ten efekt ze stupne CO2...nic ine v tom nevidim...
Na délce osvětlení prakticky nezáleží. Jediná podmínka je ta, aby za den měly kladný výtěžek z fotosyntézy. Ale to musíte vypozorovat sám.
Když budete svítit třeba deset hodin denně, tak nic nezkazíte.
Osvětlení nemusí být nepřetržité. Když budete svítit pár hodin ráno a pak až pár hodin večer, tak se nic nestane.
Další podmínka je, aby rytmus osvětlení byl pořád stejný. Jednou zapnout světla v 11 a podruhé ve 8 je špatně.
pretoze som cital ze niektory akaristi napr davaj pauza na obde alebo uprostred svietenia
0 08.02.2010 22:37 Jack – Re: Cenda
Svitim od 10hod denne... a taky si nemuzu stezovat..
0 08.02.2010 21:54 Cenda Já svítim od 10:00 do 22:00 a kytky rostou jako z vody :d
3 08.02.2010 21:53 Usine – Re: Misho258
12-13 hodin
ahoj neviete ako dlho je najlepsie svietit aby sa rastlinam darilo ?
Starší reakce
Natáčet by se mohla, pokud by intenzita přirozeného světla byla vyšší, než umělého. Což není zrovna obvyklé. "Trocha" doplňkového přirozeného světla není na škodu.
Fotosyntéza startuje už při malých intenzitách ozáření.
Přestávky se doporučují tam, kde je na místě zvýšení koncentrace CO2 a změna redoxního potenciálu v průběhu dne. V přírodě dochází ke změne jak spektrálního složení, tak intenzity záření i v průběhu jediného dne a třeba hned několikrát.
EDIT: Píšu pomaleji, ale alespoň to má kolega ze dvou zdrojů.
Doporučuji svítit bez přestávky, fotosyntéza se startuje pomale a dochází ke snižování výnosů Startuje pomaleji?
Co jí proboha brzdí? Jelikož každý den bývá pauza ve stejnou dobu, tak je na to připravena. Krom toho za tu pauzu se ve vodě nahromadí substrát pro fotosyntézu.
nekombinovat světlo ze Slunce a z osvětlení akvária, rostlina se tak musí natáčet. Pokud se rostlina bude natáčet jinam než k zářivkám, tak jsou prostě moc slabé. To natáčení jí nijak nebrzdí, ale je to prostě potřeba, která jí umožní zvyšovat zisk (mimo jiné).
Já svítím od 13 h do 21 h. Doporučuji svítit bez přestávky, fotosyntéza se startuje pomale a dochází ke snižování výnosů a nekombinovat světlo ze Slunce a z osvětlení akvária, rostlina se tak musí natáčet.
0 11.01.2010 13:41 harpunar – Nejen o svícení-
Svítím od 9.30 do 21 hod. S toho v plné intenzitě 11-19.30.Řasu mám a potřebuji ji kvůli krunýřovců,ovšem jen zelenou a v omezeném rozsahu.Štětičkovou neznám,každý týden měním 1/3 vody
v každé nádrži.Co2 nepoužívám.Ještě bych dodal-čím více rostli,tím méně řasy.
0 11.01.2010 10:46 švíco – Re: Lisak
Svítím OD 7:30 DO 21:00 a řasy neznám
(doplňuji CO2)
ja od 7:30 do 21:30 a zadny problem nemam
Také svítím od 08.00 do 21.00. Kytky rostou a řasy ty naštěstí znám jen z povídání.
Já svítím od 8:00 do 20:00. Je tedy 12 hodin moc i bez nějakého většího výskytu řas? Myslel sem, že čím víc světla, tím líp pro rostliny, ale taky si nechám rád poradit.
Svítíte moc dlouho - zkraťte dobu osvětlení na 10-11 hodin.
Já svítím do 7,30 do 21,00. Ve velkém je to dobré, v malém to budu muset poštelovat. Jakási řasa se mi tam vytvořila, mrška jedna.
To musíš vypozorovat sám co tvým rostlinám svědčí. Co člověk to názor. Někdo tvrdí, že se musí svítit v kuse 12 hodin, jiný je zastáncem "polední pauzy". Já svítím tlamovcům (akva bez kytek) 15.00-22.00 a kameny i pozadí je porostlé řasou. V akváriu s kytkama svítím 11.00-23.00 a zatím problém s řasami nemám, ale až ten problém nastane bude zkrácení doby osvitu případně "polední pauza" jeden ze způsobů boje proti nim ....
ja svitim od 8:30 do 17:00 a od 18:00 do 21:00 myslim ze je to kazdyho vec jak mu to vyhovuje
0 10.01.2010 20:44 Markus – Re: Honzabetta
to je na tobě...nemáš co zkazit...
JA svitím od 10:00 do 22:00
0 10.01.2010 20:08 Bart Simpson – Od kdy svítit a Do kdy.
mám teda svítit: od 06:00 do 09:12 a 15:09 do 22:00 nebo do 20:42????
Osobne od 09:00 do 11:00 a od 13:00 do 22:00.
svítím od 12:00 do 22:00 a vše je O.K.
0 10.01.2010 19:55 luckyluck Já svítím od 15:00 do 21, ale mám tlamovce....a nemám rostliny..
0 10.01.2010 19:52 Markus – Re: Honzabetta
No já svítím od 14.00 do 23.00
Hezky se u toho usíná...
to je jedno v kolik nebo od kdy svítíš zpravidla 8-10 hod denně...Čím víc světla tím víc řas..
0 10.01.2010 19:43 Bart Simpson – Od kdy svítit a Do kdy.
chtěl jsem se zeptat ja osvětlujete od kolika do kolika například já svítím od 06:00 do 09:12 A od 15:9 do 20:42 může to tak být nebo ne?
Starší reakce
0 16.02.2009 12:30 Zabak – Re:Snofrev
Mas pravdu u site TN-C mame jen dva draty v dnesni dobe se uz ale prodavaji chranice i do zasuvky a tedy by slo udelat takto (norma rika ze bod rozdeleni TN-C na TN-C-S by mel byt uzemen ale na samostnou funkci FI to nema vliv), co se tyce prurezu vodicu tak je to rovnez zbytecne resit. Pri napeti 230V a vybavovacim proudu 30mA postaci staci odpor 7,5kOhm (ohmuv zakon). A tedy zapojeni pro dva draty by bylo. Fazi (cernej) umistit na chranic zelenej napojit na chranic taky na a do stejne svorky jeste chytnout novy zeleny, tim vytvoren bod rozdeleni a chranic je pripojen (na chranici mame fazi (cerna) pracovni (modry) oba prochazi chranicem a ochranny (zeleno zluty) jde mimo chranic (za chranicem se modry a zelenozluty nesmi spojit jinak to vypadne).
Pro nezasvecene:
Princip chranice je takovy - zarizeni porovnava odchozi proud do zateze a ten ktery se ze zateze vraci pokud najde nejaky rozdil (30mA) tak to vypne, rozdil vznikne tak ze proud unika do zeme at uz pres cloveka a nebo pres ochranny vodic.
Přidat reakci
1 ...... [11] 13 14
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 19242x