Jak správně svítit?
Když přidáváš CO2, tak není důvod přerušovat svícení.
Nehnojím ale CO přidávám od začátku ted tak 80b/min
Vzhledem k tomu, že nehnojíš a nechemizuješ a nepřidáváš CO2 tak bych klidně zvýšil na 12 hod a dal uprostřed 2-3 hodiny pauzu.
Zdravím.Mám měsíc založené akvárium viz. prezentace a svítím 9hod. Mám svícení zvyšovat třeba až na 12? Nebo nechat třeba 10 a zvýšit intenzitu?
Starší reakce
Spíš bych to viděl tak, že normální je jet bez pauzy, a když se vyskytnou problémy s CO2/biogenním odvápněním, tak pak ladit řešení. Snížit intenzitu světla, anebo udělat tu přestávku.
Tak to chápu že to nevadí ta pauza a je to ke prospěchu?
Tak, tak, nádech, výdech, velmi zjednodušeně řečeno a když se ona pauza dělá pravidelně ve stejný čas(obvykle se doporučuje ne dříve než po 4 hodinách osvitu), může to u některých typů akvárií kterým dnes říkáme Low-tech vcelku slušně pomáhat s klasickým problémem, jako je nedostatek volného CO2.
Myslím že s tou přestávkou jde o něco jiného.
V přírodě je běžné, že rostliny (a řasy) zhruba v 11 hodin vyčerpají všechen CO2 ve vodě a pustí se do biogenního odvápňování, tedy získávání uhlíku z rozpuštěných uhličitanů. To jednak na rostlinách nevypadá pěkně, druhak to žene pH dost nahoru. Jak se setmí, tak mikrobi, ryby a rostliny respirací zase hladinu CO2 doplní (a pH jde zpátky dolů).
A tak někdo někdy asi s úspěchem předešel biogennímu odvápňování tím, že udělal černou pauzu uprostřed svítící periody. Moc přirozené to není a nemá to nic společného s režimem bouřek nebo lesnatostí v tropech. Prostě při určitém konkrétním množství CO2 ve vodě to někomu může fungovat.
jamajcan napsal: O chovu neonek se klidně můžeme bavit, ale těm se svítí jen poskrovnu, protože žijí v černé vodě. Tam je většina světla pohlcena ve vodním sloupci právě vysokým obsahem huminových látek. Proto mají ono charakteristické zbarvení, aby se holky udržely v hejnu a viděly se. Nechtěl jsem z Tebe dělat blbce. Jen v oblasti, kde jsem se pohyboval to fakt nebylo pravidlem, aby se v poledne zatáhlo a začal slejvák. /karibská oblast, Mexický záliv, severní část jižní Ameriky /.
Jasný, záleží na druhu a konkrétní oblasti. Jen bych pauzování apriori neodsuzoval. To je celé no
Jinak rostě Ti to pěkně ;)
O chovu neonek se klidně můžeme bavit, ale těm se svítí jen poskrovnu, protože žijí v černé vodě. Tam je většina světla pohlcena ve vodním sloupci právě vysokým obsahem huminových látek. Proto mají ono charakteristické zbarvení, aby se holky udržely v hejnu a viděly se. Nechtěl jsem z Tebe dělat blbce. Jen v oblasti, kde jsem se pohyboval to fakt nebylo pravidlem, aby se v poledne zatáhlo a začal slejvák. /karibská oblast, Mexický záliv, severní část jižní Ameriky /.
jamajcan napsal: Klidně si to představuj. To Ti neberu. Já do tropů jezdil pravidelně. Mraky a déšť v poledne? A tos kde vyčetl?
Když vezmu klasiku, nejběžnější rybu.. Neonku a její prostředí v Jižní Americe, deštné pralesy například ;) a jin. Ale každý ať si selským rozumem probere jestli v takových řekách praží slunce 12 hodin ze shora dolů
nechci zakládat flame o přirozeném prostředí rybek které máme v akváriích
Záleží kde máš akvárium postavené a co v něm bude. Já třeba svítím až od 12 hodin do půlnoci protože mám akvárium ve tmavé místnosti.
Klidně si to představuj. To Ti neberu. Já do tropů jezdil pravidelně. Mraky a déšť v poledne? A tos kde vyčetl?
jamajcan napsal: Já svítím 12h. Tak dlouho trvá den v tropech. Polední pauza ve svícení je podle mého názoru blbost.
Jo v tropech..vidím tu zátoku nakloněné stromy, keře, tu stín tu světlo.. ráno praží přes poledne mračna a déšť šero, tma, stín pak praží v podvečer z krapet jiného úhlu ...
Tím chci říct, že realita je mnohem blíže polední pauze. Rozhodně nepraží slunce 12 hodin pod stejným úhlem a stejnou měrou, tak jak pražíme v akváriu ;) ale to je jen můj laický pohled...
A proč jsi to nepřečteš (možná i vtomto vlákně) je to tu tisíckrát napsané
Pro začátek začni 6 - 8 hod v kuse max., pauzu nutně dělat nemusíš pokud nebudeš svítit déle v kuse.
Stejně si dobu svitu budeš muset následně přizpůsobit podle tvého AQ. Řasy, rostliny atd...
Já svítím 12h. Tak dlouho trvá den v tropech. Polední pauza ve svícení je podle mého názoru blbost.
Starší reakce
Používám klasický časovač z hornbachu (99Kč), svítím 12 hodin 10:30-22:30 (v zimě 9:30 - 21:30, akvárko nepřeřizuji na letní/zimní čas).
Před rozsvícením je rozedněno a po zhasnutí se v obýváku ještě svítí, takže přechody nejsou světlo/tma.
I pri lome svetla na hladine, stále majú ryby a rastliny svetlo.Narozdiel od akvária kde zrazu pri vypnutí je jednoducho tma.A ráno pri zapínaní a hlavne v zimnom období zrazu z tmy svetlo.
Tropický den ve vodě trvá pouze 9 hodin. Je nutno si uvědomit lom a odraz slunečního světla dopadajícího na hladinu vody při východu a západu Slunce, když je nízko nad obzorem.
U spínačiek je to jedno, ak sa ich naučíš nastavovať a podľa manuálu používať.Mechanické či digitálne.Ak zopínajú v presne stanovenú dobu,vždy rovnako - ryba sa naučí a jej je to potom v podstate tiež jedno.Samozrejme stmievaním dosiahneš prirodzenejšie zasvietenie a zhasnutie a rybám to toľko nevadí.Majú to ako prirodzene v prírode.Ja svietim 10hodín.Väčšina vieme,že tropický deň trvá 12 hodín.Takže trocha kompromis vzhľadom na úsporu.
Jestli je to problém smažu, Ale je tu velká komunita inteligentních lidí a já nepotřebuju radu od někoho kdo má akvárium týden.. Jaké používáte časové spínače? kolik hodin denně svítíte a jaký vliv má na ryby postupné snižování svítivosti u žárovek ráno a večer.
Starší reakce
Je to jen trik jak rostliny na chvilku zastavit a mezi tím osazenstvo a filtr nějaké to CO2 vyrobí. Ta mezera by ale měla být aspoň 3-4 hodiny. V akvárií kde je ale málo producentů a příliš spotřebitelů to ale nebude nic platné.
Mezera v osvětlení se právě doporučuje v akváriích kde se nesytí CO2 nebo je dodávání nedostatečné. Máš to skutečně ověřené a vyzkoušené nebo se to "jen doporučuje"...
Já teda od začátku svítil hodně, klidně přes 12h denně. akva se zdá bejt ale v pohodě... řekl bych, že zajetý už je dost, ryby jsem tam musel dát dřív, filtr byl trochu zajetej, nějaký bakterie jsem nasypal jen projistotu... a všechno krásně roste..
Jak si mám teda to světlo nastavit ?
Nově založenou nádrž doporučuji svícení které začíná na 6-7 hodinách celkem a postupně jak akvo stárně, rostliny se více adaptují přidávám, taky si je nutno uvědomit jak na tom je akvo s přísunem živin, aby bylo jak světlo, tak výživa v rovnováze, na celkový osvit 12 hodin se dostávám jenom velmi zřídka, to už jsou high tech akvária s každodenní péčí.
zdar došly mi konečně spínací hodiny, tak bloumám jak teď rybám/rostlinkám svítit..
jestli dělat přestávku kolem oběda na dvě hodinky nebo tka nebo ne, kolik hodin zhruba svítit.. a tak..
zatím tam mám 8:00-11:00 a pak 13:00-23:00
rád bych svítil až do noci, protože ráno jsem buď v práci, nebo spím dlouho, většinou běžně do desíti třeba.. a chodím spát kolem půlnoci až jedný hodiny v noci..
jak byste to nastavili?
dík
Starší reakce
Teda takhle...abych tu neplácal úplné bludy...lépe řečeno by asi bylo, že v noci rostliny spotřebovávají kyslík a tím pádem vlastně zvyšují obsah CO2...
Aha, díky, ted jsem si o tom něco přečetl a jsem zase chytřejsí
V průběhu osvitu rostliny CO2 spotřebovávají a v noci (během pauzy ve svícení) naopak produkují = základ fotosyntézy.
cs.wikipedia.org/… Já doted žil v přesvědčení že rostliny CO2 naopak spotřebovávájí a ta pauza se dělá proto, aby se (kvasnicema, bombou...) dostala koncentrace CO2 zpět na požadovanou úroveň.
Dobře, produkují, abychom používali správné názvosloví.
Klidně ano, někde se dokonce doporučuje pauza delší (3-4 hodiny).
Během pauzy ti alespoň rostlinky doplní CO2...
0 15.05.2018 08:20 kocmim – 4hodiny pauza
Ahoj, mam nenarocne rostliny a ryby, akvarko 120l. Rad na akvarko koukam, je to takovy relax
Problem je ze rano vstavam kolem 7h,a spat kolem 23h. Je mozne svitit s 4hodinovu pauzou abych si akvarko uzil rano i vecer?
Neco jako:
7-10 svitim
10-14 bez svetla
14-22 svitim
Cetl jsem, ze se da delat pauza, ale vetsinou se mluvilo jen o 2h. Diky
Starší reakce
Co říct více?
za množství rostlin. Vyndej většinu echinacu a rostlin extra náročnych.a nabídni je třeba zde v darování inzerátech.
Zmírníš tím škody.
kup si hnojive kuličky do dna třeba Bivoj.
Světlo zatím neřeš pozoruj růst rostlin.
Jak už bylo řečeno část se sama vyselektuje.
Ps: Některé rostliny je lepší pěstovat ve skupinkách vyniknou tak a je větší šance že porostou.
Kořeny rostlin si upravují okolní (chemizmus) půdy.a jiným rostlinám to nemusí svědčit.
Starší reakce
no já si konkrétní rostliny nevybíral, zvolil jsem kompletní kolekci do akvária a pak jsem jen koukal co poslali. Což asi nebyla zrovna dobrá volba, jen si s tím teď nevím rady. Jsem smířený, že něco asi půjde do háje, ale jak omezit škody na minimum to nevím. Proto ten dotaz.
Tak s těmi rostlinami jsi to dost přehnal. Hodně ti jich asi moc neporoste a část bude tak velká že se ti tam nevejde.
To světlo je co zač? Zářivka? Jaká? Nebo LED?
Ahoj, nevím si moc rady se svícením v mém akvárku. Mám akvárko 54l 60x30x30 a rostliny jsem nedávno koupil v Aqua-daho viz moje prezentace. Objednal jsem si rovnou na osázení celého akvárka. Když jsem se podíval, co mi poslali, lekl jsem se, jak jsou některé rostliny dost náročné a některé vůbec. Světlo mám LED 13W, které bylo součástí plastového krytu. Mám dojem, že to bude málo. Co si o tom myslíte? Předem moc děkuji za odpověď.
Starší reakce
Ahoj vsem. Potrebuji poradit se svicenim. Mam 300l nadrz stredne zarostlou kde jsou i narocne rostliny,osvetleni led bila/modra 36watu s kterym svitim 12 hod. Chci pridat jeste jednu rampu cerveno/modrou na zbarveni rostlin. Chi se zeptat jak bych mel svitit?
Starší reakce
Januk17 napsal: Led svietenie Chihiros LED A serie Ako správne svietiť ako je ten správne nastavene na cely výkon a polovičný.Kto ma tým skúsenosť.
Doporučují začít na 50% . Ale není to jen o intezitě světla . CO2 , hnojivo , druh rostlin . Musíš to tzv. vychytat .
Podľa potreby každého akvária je to samozrejme, inak
Záleží od druhov rastlín ktoré v ňom rastú, či sa používa CO2, či sa používa hnojivo atď... Faktorov je veľa
Led svietenie Chihiros LED A serie Ako správne svietiť ako je ten správne nastavene na cely výkon a polovičný.Kto ma tým skúsenosť.
Pokud budeš svítit v noci a ve dne bude tma, tak můžeš. Pokud budeš svítit v noci a ve dne do toho bude svítit sluníčko, tak je to špatně. Je potřeba období tmy, ve kterém se zastaví fotosyntéza a ryby mohou v klidu spát. Zda to bude ve dne nebo v noci je jedno.
0 06.02.2018 18:16 pingo – Přes den/ v noci
Dobrý den,chci se zeptat,můžu svítit v akváriu pouze v noci? Změní to nějak fotosyntézu že místo přes den pak bude probíhat v noci? Děkuji za odpověd
Starší reakce
Asi to není až tak pravda aquascaping nelze podezřívat že málo svítí a hnojí železem, přesto trápí některé rostliny nedostatkem dusíku aby více červenaly.
Já mám akvárium ve tmě tak se snažím dodržovat 12 hodinový cyklus s tím že dlouho rozednívám a stmívám aby to nesvítilo hned od začátku naplno. Abych si akvárium užil rozsvěcím ve 12 a zhasínám v půlnoci.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 19242x