Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak správně svítit?

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Jak správně svítit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:45 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hadravam
U krátkého dne a slabšího osvětlení to nemá cenu. Bez základních testů se ale neobejdeš aby jsi zjistil co máš za vodu v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:37 Muž hadravam [11] Re: vaclav
Jasný na 12hod. max jen nevím jestli začít i trochu hnojit.Ale kdykoli před tím jsem začal hnojit tak začala ruducha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:32 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hadravam
Pomalu přidávej tak co týden 14 dní po půl hodinách a ono ti akvárium samo řekne dost. Můžeš i měnit intenzitu osvětlení, Není kam pospíchat světlo je jak se říká dobrý sluha ale špatný pán když to přeženeš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 12:10 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: hadravam
Když přidáváš CO2, tak není důvod přerušovat svícení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 11:48 Muž hadravam [11] Re: Yirka
Nehnojím ale CO přidávám od začátku ted tak 80b/min
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 11:44 Muž Yirka [9248] Re: hadravam
Vzhledem k tomu, že nehnojíš a nechemizuješ a nepřidáváš CO2 tak bych klidně zvýšil na 12 hod a dal uprostřed 2-3 hodiny pauzu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 11:00 Muž hadravam [11]
Zdravím.Mám měsíc založené akvárium viz. prezentace a svítím 9hod. Mám svícení zvyšovat třeba až na 12? Nebo nechat třeba 10 a zvýšit intenzitu?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 19:55 Maq Re: bici10
Spíš bych to viděl tak, že normální je jet bez pauzy, a když se vyskytnou problémy s CO2/biogenním odvápněním, tak pak ladit řešení. Snížit intenzitu světla, anebo udělat tu přestávku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 19:39 Muž bici10 [24] - TetryRe: romant
Tak to chápu že to nevadí ta pauza a je to ke prospěchu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.09.2018 19:29 R Muž romant [28001] Re: Maq
Tak, tak, nádech, výdech, velmi zjednodušeně řečeno a když se ona pauza dělá pravidelně ve stejný čas(obvykle se doporučuje ne dříve než po 4 hodinách osvitu), může to u některých typů akvárií kterým dnes říkáme Low-tech vcelku slušně pomáhat s klasickým problémem, jako je nedostatek volného CO2.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.09.2018 19:04 Maq Re: Pupack, jamajcan
Myslím že s tou přestávkou jde o něco jiného.
V přírodě je běžné, že rostliny (a řasy) zhruba v 11 hodin vyčerpají všechen CO2 ve vodě a pustí se do biogenního odvápňování, tedy získávání uhlíku z rozpuštěných uhličitanů. To jednak na rostlinách nevypadá pěkně, druhak to žene pH dost nahoru. Jak se setmí, tak mikrobi, ryby a rostliny respirací zase hladinu CO2 doplní (a pH jde zpátky dolů).
A tak někdo někdy asi s úspěchem předešel biogennímu odvápňování tím, že udělal černou pauzu uprostřed svítící periody. Moc přirozené to není a nemá to nic společného s režimem bouřek nebo lesnatostí v tropech. Prostě při určitém konkrétním množství CO2 ve vodě to někomu může fungovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 18:37 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: bici10
Záleží kde máš akvárium postavené a co v něm bude. Já třeba svítím až od 12 hodin do půlnoci protože mám akvárium ve tmavé místnosti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2018 18:27 Muž Pupack [415] Re: jamajcan
Jo v tropech..vidím tu zátoku nakloněné stromy, keře, tu stín tu světlo.. ráno praží přes poledne mračna a déšť šero, tma, stín pak praží v podvečer z krapet jiného úhlu ...
Tím chci říct, že realita je mnohem blíže polední pauze. Rozhodně nepraží slunce 12 hodin pod stejným úhlem a stejnou měrou, tak jak pražíme v akváriu ;) ale to je jen můj laický pohled... ;-)

Edit: Jasný, záleží na druhu a konkrétní oblasti. Jen bych pauzování apriori neodsuzoval. To je celé no. Jinak rostě Ti to pěkně ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 18:15 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: bici10
Pro začátek začni 6 - 8 hod v kuse max., pauzu nutně dělat nemusíš pokud nebudeš svítit déle v kuse.

Stejně si dobu svitu budeš muset následně přizpůsobit podle tvého AQ. Řasy, rostliny atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 18:12 jamajcan Re: bici10
Já svítím 12h. Tak dlouho trvá den v tropech. Polední pauza ve svícení je podle mého názoru blbost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 17:53 Muž bici10 [24] - Tetry
Čau pánové, chtěl jsem se zeptat jestli by jste mi mohli poradit ohledně toho jak dlouho mám svítit v akvarku. A jestli mám dělat během poledne dělat pauzu třeba 2 hodiny... Chci si koupit i časovač abych si mohl nastavit jak dlouho se bude svítit. Děkuju za názory :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2018 12:37 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: VladimirHul
Používám klasický časovač z hornbachu (99Kč), svítím 12 hodin 10:30-22:30 (v zimě 9:30 - 21:30, akvárko nepřeřizuji na letní/zimní čas).
Před rozsvícením je rozedněno a po zhasnutí se v obýváku ještě svítí, takže přechody nejsou světlo/tma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2018 19:54 - Re: ivo1339
I pri lome svetla na hladine, stále majú ryby a rastliny svetlo.Narozdiel od akvária kde zrazu pri vypnutí je jednoducho tma.A ráno pri zapínaní a hlavne v zimnom období zrazu z tmy svetlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.08.2018 18:31 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Prašan
Tropický den ve vodě trvá pouze 9 hodin. Je nutno si uvědomit lom a odraz slunečního světla dopadajícího na hladinu vody při východu a západu Slunce, když je nízko nad obzorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.08.2018 18:11 - Re: VladimirHul
U spínačiek je to jedno, ak sa ich naučíš nastavovať a podľa manuálu používať.Mechanické či digitálne.Ak zopínajú v presne stanovenú dobu,vždy rovnako - ryba sa naučí a jej je to potom v podstate tiež jedno.Samozrejme stmievaním dosiahneš prirodzenejšie zasvietenie a zhasnutie a rybám to toľko nevadí.Majú to ako prirodzene v prírode.Ja svietim 10hodín.Väčšina vieme,že tropický deň trvá 12 hodín.Takže trocha kompromis vzhľadom na úsporu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2018 18:04 Muž VladimirHul [41] - Živorodky
Jaké používáte časové spínače? kolik hodin denně svítíte a jaký vliv má na ryby postupné snižování svítivosti u žárovek ráno a večer.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.07.2018 22:45 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Passenger77
Je to jen trik jak rostliny na chvilku zastavit a mezi tím osazenstvo a filtr nějaké to CO2 vyrobí. Ta mezera by ale měla být aspoň 3-4 hodiny. V akvárií kde je ale málo producentů a příliš spotřebitelů to ale nebude nic platné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2018 21:07 Muž Passenger77 [576] - Rostliny
Mezera v osvětlení se právě doporučuje v akváriích kde se nesytí CO2 nebo je dodávání nedostatečné. Máš to skutečně ověřené a vyzkoušené nebo se to "jen doporučuje"... ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 17:59 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: romant
Já teda od začátku svítil hodně, klidně přes 12h denně. akva se zdá bejt ale v pohodě... řekl bych, že zajetý už je dost, ryby jsem tam musel dát dřív, filtr byl trochu zajetej, nějaký bakterie jsem nasypal jen projistotu... a všechno krásně roste..
Jak si mám teda to světlo nastavit ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 17:24 R Muž romant [28001] Re: Strakááč
Nově založenou nádrž doporučuji svícení které začíná na 6-7 hodinách celkem a postupně jak akvo stárně, rostliny se více adaptují přidávám, taky si je nutno uvědomit jak na tom je akvo s přísunem živin, aby bylo jak světlo, tak výživa v rovnováze, na celkový osvit 12 hodin se dostávám jenom velmi zřídka, to už jsou high tech akvária s každodenní péčí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 15:33 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář) – spínací hodiny, jak nastavit..
Zdar, došly mi konečně spínací hodiny, tak bloumám jak teď rybám/rostlinkám svítit..
Jestli dělat přestávku kolem oběda na dvě hodinky nebo ne, kolik hodin zhruba svítit.. a tak..
Zatím tam mám 8:00-11:00 a pak 13:00-23:00.
Rád bych svítil až do noci, protože ráno jsem buď v práci, nebo spím dlouho, většinou běžně do desíti třeba.. A chodím spát kolem půlnoci až jedný hodiny v noci..
Jak byste to nastavili? :)
dík

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.05.2018 14:07 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: LukášNN
Rostliny spotřebovávají CO2 a vyrábí O2 ale jak to ve světě chodí nic není černobílé takže CO2 některé rostliny baští i po zhasnutí a představa že rostliny dýchají jen v noci (přes den zadržují dech)je taky trochu někde jinde. Takže výroba CO2 při zhasnutí spíš než od rostlin pochází od ryb, vyrábí ho filtr, dno a difuzí přes hladinu. Mezera v osvětlení se právě doporučuje v akváriích kde se nesytí CO2 nebo je dodávání nedostatečné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.05.2018 13:10 Muž LukšaNM [309] Re: MirekSazava
V průběhu osvitu rostliny CO2 spotřebovávají a v noci (během pauzy ve svícení) naopak produkují = základ fotosyntézy. ano
cs.wikipedia.org/…
Edit: Teda takhle...abych tu neplácal úplné bludy...lépe řečeno by asi bylo, že v noci rostliny spotřebovávají kyslík a tím pádem vlastně zvyšují obsah CO2... stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2018 13:09 Muž MirekSazava [71] Re: LukšaNM
Já doted žil v přesvědčení že rostliny CO2 naopak spotřebovávájí a ta pauza se dělá proto, aby se (kvasnicema, bombou...) dostala koncentrace CO2 zpět na požadovanou úroveň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.05.2018 13:06 Muž LukšaNM [309] Re: MirekSazava
Dobře, produkují, abychom používali správné názvosloví. :-P
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2018 12:58 Muž MirekSazava [71] Re: LukšaNM
Rostliny doplňují CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.05.2018 08:23 Muž LukšaNM [309] Re: kocmim
Klidně ano, někde se dokonce doporučuje pauza delší (3-4 hodiny).
Během pauzy ti alespoň rostlinky doplní CO2... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2018 08:20 kocmim – 4hodiny pauza
Ahoj, mam nenarocne rostliny a ryby, akvarko 120l. Rad na akvarko koukam, je to takovy relax :) Problem je ze rano vstavam kolem 7h,a spat kolem 23h. Je mozne svitit s 4hodinovu pauzou abych si akvarko uzil rano i vecer?

Neco jako:
7-10 svitim
10-14 bez svetla
14-22 svitim

Cetl jsem, ze se da delat pauza, ale vetsinou se mluvilo jen o 2h. Diky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 18:03 Muž 1965 [35] Re: Januk17
Doporučují začít na 50% . Ale není to jen o intezitě světla. CO2, hnojivo, druh rostlin. Musíš to tzv. vychytat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 17:15 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Januk17
Podľa potreby každého akvária je to samozrejme, inak ;-) Záleží od druhov rastlín ktoré v ňom rastú, či sa používa CO2, či sa používa hnojivo atď... Faktorov je veľa ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2018 14:28 Muž Januk17 [96] - drobne cichlidky – LED svietenie ako spravne svietit
Led svietenie Chihiros LED A serie Ako správne svietiť ako je ten správne nastavene na cely výkon a polovičný.Kto ma tým skúsenosť. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2018 18:25 Muž Kubaa [719] Re: pingo
Pokud budeš svítit v noci a ve dne bude tma, tak můžeš. Pokud budeš svítit v noci a ve dne do toho bude svítit sluníčko, tak je to špatně. Je potřeba období tmy, ve kterém se zastaví fotosyntéza a ryby mohou v klidu spát. Zda to bude ve dne nebo v noci je jedno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2018 18:16 pingo – Přes den/ v noci
Dobrý den,chci se zeptat,můžu svítit v akváriu pouze v noci? Změní to nějak fotosyntézu že místo přes den pak bude probíhat v noci? Děkuji za odpověd :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2017 11:35 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Zip
Já mám akvárium ve tmě tak se snažím dodržovat 12 hodinový cyklus s tím že dlouho rozednívám a stmívám aby to nesvítilo hned od začátku naplno. Abych si akvárium užil rozsvěcím ve 12 a zhasínám v půlnoci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2017 10:28 Muž Zip [277] – Doba svícení
Zdravím a prosím o názory,
konečně jsem se dokopal k laborování a optimalizaci světla :)
Mám 4 pásky LED s kontrolérem TC420 viz profil.
Svítím ráno, když vstáváme, pak pauza a zase odpoledne když přijdeme z práce.
A nevím jestli by nebylo pro rostliny i rybky lepší svítil od rána až do večera, samozřejmě s proměnnou intenzitou.
Jak to máte Vy ostatní?
A ještě zkouším zadní pásek stáhnout, tam jsou kytky k hladině a tak tolik světla asi nepotřebují, je to vhodné?
Bohužel tyto informace v profilech AQ většinou uvedené nejsou.
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 11:40 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jifi
Asi to není až tak pravda aquascaping nelze podezřívat že málo svítí a hnojí železem, přesto trápí některé rostliny nedostatkem dusíku aby více červenaly. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 10:00 Muž Horác [3946] Re: Jifi, Maq
O vlivu spektra na růst rostlin toho tady bylo napsáno hafo ... vzpomínám například na velmi zajímavé diskuse mezi filipsi a Sidem ...
Pokud vás to opravdu zajímá, tak to asi nebude problém dohledat ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 08:50 Muž Jifi [675] Re: Maq
Ohledně spektra nevím, jestli má vliv. Ale teď jsem se díval do akvárka a jak jsem ho měl moc zarostlé a Ammania byla zastíněná, tak nemá vůbec červené vrcholky. Pokud má světla dost, má vrcholky červené při stejném spektrálním složení světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2017 08:05 Maq Re: Jifi
Intenzita světla má vliv určitě. Otázka je na spektrum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 08:01 Muž Jifi [675] Re: Maq
Já mám svůj subjektivní pocit, že na vybarvení červených rostlin má vliv intenzita osvětlení a asi i železo v dostupné formě.
Když moje Ammania není zastíněná, tak má krásně červené vršky. Železo dodávám pořád (Rataj Colour Fe+).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 07:57 Maq Re: vaaclav
Václave, Ty jsi asi zkoušel leccos. Podle Tebe nějaké hrátky se světelným spektrem nemají vliv? Např. na vybarvení červených rostlin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 23:43 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Milan
Barva trubic je na tobě, rostlinám je to celkem jedno. Jakým světlem do akvária svítíš takové se k tobě odrazí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 22:31 Milan Re: vaaclav
Skusím jak říkáš nechat jenom dvě. Stejně to peče a musel jsem dát do akva ventilace protože led pásky i když byli v alu profilech, byli horký a časem odejdou. Skusím to jen se dvéma ale dilema je tá, že po estetické stránce nevím jak to udělám. Protože mám tam dračí kámen a ten je moc hezký pod teplým světlem a to je právě druhá a třetí zářivka. Ale akva tim působí moc teple a nelíbí se mi. Proto tam mám ty dvě studené ve předu a v zádu. Ale s timi je ten kámen černý což se mi zase nelíbí. A problém je, že předradníky jsou přepojeny na přední a zadní zářivku a druhý je druhá a třetí zářivka. Takže si budu muset vybrat. Už teď mě napadlo, že druhá bude muset být teplá a třetí dám studenou. A říkáš, že to nebudu muset přerušovat tým pádem? S tim PH máš pravdu
Jinak to vzduchovadlo se zapíná jenom večer když už CO2 neučinkuje a fotosyntéza taky ne.
EDIT- Jasně už jsem to pochopil já blbec. Takže přítomnost CO2 má vplyv na PH i když neprobíhá fotosyntéza. A já jsem si do teď myslel, že je to jenom pro rostliny. Díky. další dobrá rada nad zlato. Už žádný vzduchování... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 22:16 R Muž vaclav [15064] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Milan
Vyháníš s tím CO2 z vody a pH ti bude tím pádem dost lítat to není moc dobré. 4 x 58w je hodně a ukočírovat to není jednoduché a hlavně bych řekl že ho tvoje rostliny nepotřebují mě stačily ve stejném akváriu jen dvě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 21:23 Milan Re: vaaclav
Díky. Ale svetlo je dost mazec ked svietia všetky 4 žiarivky. Pred tým som to nerobil aobjavovala sa mi riasa na listoch rastlín. Vzduchovanie je nezmysel to je jasné, za prvé mi prekysličuje filter, za druhé rastliny vyprodukujú hodne kyslíka. To robím vyslovene kvoli estetike pre moje oči.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 11

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 20733x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1679?od=51