Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak správně svítit?

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jak správně svítit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 11:21 Muž Jarry [1442] Re: zervajs
Ono u světla je na metodě pokus omyl dobré to, že samotné světlo je (když zanedbám různá opotřebení, zabarvení vody atd.) celkem konstantní veličina, takže i když neznám přesné hodnoty PAR, tak pořád vím, jak svítím. Což se nedá říct o zmiňovaném hnojení, kde živiny v akváriu ovlivňuje spousta faktorů, spotřeba rostlin se v čase může měnit atd. Navíc se dá odrazit od zkušeností ostatních, proto já teď už vždy volím světlo regulovatelné a se solidní rezervou. Ona to zas taková věda není, když vím, že mám v akváriu dostatek živin a rostliny nerostou, je pomerně slušná pravděpodobnost, že na vině je nedostatek světla. Naopak maximální intenzita záleží hlavně na tom, co jsem schopen ukočírovat a jestli chci týdně vyhazovat kilo zeleniny, nebo raději méně údržbovou záležitost:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 11:02 Anďaska Re: zervajs
A kdo Ti řekne jak ve tvém akváriu na 100℅ správně svítit? Co bude fungovat v jednom akvu nemusí fungovat ve druhém. Univerzální návod? Ten podle mě v této oblasti není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 10:38 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: Anďaska
Jsme v sekci "jak správně svítit". A nám tu prozatím vyplynulo "vědecké" pokus-omyl ;-)
Zkusím ještě jedno přirovnání... Malá ryba čichavec perleťový v 50l akva... Pro někoho pohoda, však nedoroste, pro jiné pohroma tone
jeden používá pokus-omyl, druhý se nechá poučit praxí, nebo výzkumem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 10:30 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: Jarry
To chápu, při pokusech které "neměříme", jde o subjektivní veličinu.
Co jiného potom "vědět" než rostliny mi rostou a mé osvětlení je t5,nebo led, a občas někdo napíše waty ( což je na pytel)...
Ano vím kolik stojí PAR metry ( v Praze lze zapůjčit na den za cca 300) a poptával jsem v inzerci a ticho po pěšině...
Nejvíc by tedy pomohlo,kdyby ti co měřili nebo měří dávali vědět, a k tomu co nejvíc info o akva.Znám jen stránky Goliaše, který se tím zabýval, a těch pár jeho měření...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 10:14 Anďaska Re: zervajs
No, že zvolím metodu "pokus/omyl" :-) Běžný akvarista to stejně doma nezměří. Což ale neznamená, že by mě bližší podrobnosti nezajímaly ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 09:59 Muž Jarry [1442] Re: zervajs
A máš tip na nějaké smysluplné měření PAR? Docela by mě to zajímalo u nového světla, uměl bych jednoduše měřit intenzitu v luxech, ale to je mi celkem k ničemu a komerční PAR metry se pohybují někde kolem 15tis. Kč, to už radši zvolím metodu "ověřený" pokus / omyl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 09:58 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: Anďaska
A co ti s toho vyplývá ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 09:37 Anďaska Re: zervajs
Kompenzační bod fotosyntézy ;-) planta.aquariana.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 09:26 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: Anďaska
Je to tak, že máš odrazový bod ( jako u těch testů).
Jinak souhlas ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 09:11 Anďaska Re: zervajs
A on je nějaký bod intenzity a barvy osvětlení při kterých porostou všechny druhy rostlin naplno tak jak by měly v různých akvarijních podmínkách? ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2019 06:29 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: Anďaska
vychytat je "pokus omyl", v době kdy lze vědět ;-)
Abych věděl musím ( proto co píšeš) měřit u dna svého akvária.
Roste to tak je to fajn,ok ,richtig -může stačit :-)
Je to podobné akva testům na vodu, buď dělat pokus omyl a ládovat hnojiva "bajoko", nebo testnout vodu ( zjistit parametry) a podle nich a růstové potřeby hnojit... mě to tak připadá ... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.08.2019 21:38 Anďaska Re: vlka
Podle mě na to univerzální návod stejně není. To chce vychytat. Každé akvárium je jinak osázené (náročnost rostlin), s přidáváním CO2 nebo bez něj, a vyžaduje jiné světelné podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2019 21:32 Muž vlka [3529] – PAR
Jak vlastně správně svítit? Vlk je z toho jelen. novy.akvaportal.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 19:48 Muž Passenger77 [576] - RostlinyRe: pluto84
Ahoj, já svítím zhruba na třetiny 4/4pauza/5hod a mně to funguje dobře...řasa zelená vláknitá prakticky zmizela. Ale myslím si, že to svícení nebyl jediný faktor...je třeba zvážit komplexní řešení (distribuce hnojiva, teď v létě max.teploty a tvrdost vody, množství biomasy, živočichů, atp.)...to svícení samo o sobě to nezachrání. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.08.2019 12:34 Muž Roger [1885] Re: pluto84
Na řasu to vliv má, jelikož to má vliv na co2, jak by napsal romant uděláš kytkám nádech a výdech, necháš je odpočinout, akorát je lepší každý úsek mít třeba 4h, 2h z toho co jsem tu prošel je málo, a pauza například 3h nebo 4h. Ovšem nikde není psáno zda ti to zabere na tvou řasu, taky svítím s přestávkami, jelikož pálit 9h v celku je ještě na mé akvária moc, přestávka ti s tím pomůže. Každopádně na řasu má podle mě hlavní vliv jak psala Anďaska intenzita světla, doba svícení, množství rostlin a živiny ve vodě. Pokud je rostlin málo a živin hodně můžeš svítit jak chceš, pokud je rostlin hodně a živin málo tak to samé, důležitý je najít zlatou střední cestu, což není jednoduchý pro spousty z nás začínajících.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 12:17 Anďaska Re: pluto84
Na řasu přestávka ve svícení vliv nemá. Jestli máš řasu, tak záleží jakou. Na některé druhy pomůže snížit intenzitu osvětlení, na jiné zase zvýšit. Příčinou může být i špatná kvalita vody, neprosperující rostliny nebo jich je v akváriu málo atd atd. Příčin výskytu řas může být víc. Hlavní je zjistit důvod, proč se řasa dělá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 12:13 pluto84 – přestávka ve svítění :-)
Ahoj, přečetl jsem celé vláko, ale nikde jsem se vlastně nedočetl jestli je dobré udělat přestávku při svícení kvůli řase ?
Třeba ráno 10:00 - 12:00 a 15:00 - 20:00 ?
Máte někdo zkušenost nebo to nemá na likvidaci řasy vůbec vliv ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.05.2019 19:09 Anďaska Re: Alesak83
Ze začátku úplně postačí svítit 6-7h a postupně dobu prodlužovat ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2019 18:39 Alesak83
Ahoj,

Prosím o info, pokud pojedu bez CO2 nebo jen s tim tabletovym od SERA, je potřeba svítit těch 8-10h denně jak jsem četl v manuálnu pro začátečníky?

Dík

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2019 14:16 R Muž afc1886 [15569] Re: Marti
Posuň to na dřív, nebo to rozděl na dvě části. Ale chtělo by to vědět víc o akváriu. Ideálně založením prezentace.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2019 14:14 Marti Re: afc1886
Super dík. Četl jsem že rostliny potřebují i tmu a mám časovací zástrčku tak chci vědět jestli je dobrý čas od 16 do 0:30 nebo raději dřív
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2019 14:12 R Muž afc1886 [15569] Re: Marti
8,5 hodiny je pro začátek super. Sviť tak, aby to vyhovovalo taky tobě, aby jsi nečučel do zhasnutého akvária. Samozřejmě trochu s rozumem, aby jsi nesvítil o půlnoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2019 14:07 Marti
Ahoj, mám dotaz. Četl jsem, že v akváriu se má svítit tak 8-12 hodin denně ale v kuse. Chci se zeptat v jakou dobu je to nejlepší a jestli stačí 8,5 hodiny? Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:53 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hadravam
To je ale kohoutková ale díky tomu substrátu co máš tak to může být o dost jiné. :-)
Začít s CO2 a nemýt základní testy je jen cesta k řasám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:53 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: hadravam
Pokud budeš hodně a dlouho svítit a k tomu přidávat CO2, bude možná potřeba začít i trochu hnojit - živiny, co2 a světlo musí být v rovnováze. Možná to vyřeší ten substrát společně s krmením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:51 Muž hadravam [11] Re: vaclav
Fotka k příspěvku To je moje voda

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:45 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hadravam
U krátkého dne a slabšího osvětlení to nemá cenu. Bez základních testů se ale neobejdeš aby jsi zjistil co máš za vodu v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:37 Muž hadravam [11] Re: vaclav
Jasný na 12hod. max jen nevím jestli začít i trochu hnojit.Ale kdykoli před tím jsem začal hnojit tak začala ruducha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 13:32 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hadravam
Pomalu přidávej tak co týden 14 dní po půl hodinách a ono ti akvárium samo řekne dost. Můžeš i měnit intenzitu osvětlení, Není kam pospíchat světlo je jak se říká dobrý sluha ale špatný pán když to přeženeš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 12:10 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: hadravam
Když přidáváš CO2, tak není důvod přerušovat svícení.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 11:48 Muž hadravam [11] Re: Yirka
Nehnojím ale CO přidávám od začátku ted tak 80b/min
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 11:44 Muž Yirka [9256] Re: hadravam
Vzhledem k tomu, že nehnojíš a nechemizuješ a nepřidáváš CO2 tak bych klidně zvýšil na 12 hod a dal uprostřed 2-3 hodiny pauzu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2018 11:00 Muž hadravam [11]
Zdravím.Mám měsíc založené akvárium viz. prezentace a svítím 9hod. Mám svícení zvyšovat třeba až na 12? Nebo nechat třeba 10 a zvýšit intenzitu?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 19:55 Maq Re: bici10
Spíš bych to viděl tak, že normální je jet bez pauzy, a když se vyskytnou problémy s CO2/biogenním odvápněním, tak pak ladit řešení. Snížit intenzitu světla, anebo udělat tu přestávku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 19:39 Muž bici10 [24] - TetryRe: romant
Tak to chápu že to nevadí ta pauza a je to ke prospěchu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.09.2018 19:29 R Muž romant [28001] Re: Maq
Tak, tak, nádech, výdech, velmi zjednodušeně řečeno a když se ona pauza dělá pravidelně ve stejný čas(obvykle se doporučuje ne dříve než po 4 hodinách osvitu), může to u některých typů akvárií kterým dnes říkáme Low-tech vcelku slušně pomáhat s klasickým problémem, jako je nedostatek volného CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.09.2018 19:04 Maq Re: Pupack, jamajcan
Myslím že s tou přestávkou jde o něco jiného.
V přírodě je běžné, že rostliny (a řasy) zhruba v 11 hodin vyčerpají všechen CO2 ve vodě a pustí se do biogenního odvápňování, tedy získávání uhlíku z rozpuštěných uhličitanů. To jednak na rostlinách nevypadá pěkně, druhak to žene pH dost nahoru. Jak se setmí, tak mikrobi, ryby a rostliny respirací zase hladinu CO2 doplní (a pH jde zpátky dolů).
A tak někdo někdy asi s úspěchem předešel biogennímu odvápňování tím, že udělal černou pauzu uprostřed svítící periody. Moc přirozené to není a nemá to nic společného s režimem bouřek nebo lesnatostí v tropech. Prostě při určitém konkrétním množství CO2 ve vodě to někomu může fungovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 18:37 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: bici10
Záleží kde máš akvárium postavené a co v něm bude. Já třeba svítím až od 12 hodin do půlnoci protože mám akvárium ve tmavé místnosti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2018 18:27 Muž Pupack [415] Re: jamajcan
Jo v tropech..vidím tu zátoku nakloněné stromy, keře, tu stín tu světlo.. ráno praží přes poledne mračna a déšť šero, tma, stín pak praží v podvečer z krapet jiného úhlu ...
Tím chci říct, že realita je mnohem blíže polední pauze. Rozhodně nepraží slunce 12 hodin pod stejným úhlem a stejnou měrou, tak jak pražíme v akváriu ;) ale to je jen můj laický pohled... ;-)

Edit: Jasný, záleží na druhu a konkrétní oblasti. Jen bych pauzování apriori neodsuzoval. To je celé no. Jinak rostě Ti to pěkně ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 18:15 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: bici10
Pro začátek začni 6 - 8 hod v kuse max., pauzu nutně dělat nemusíš pokud nebudeš svítit déle v kuse.

Stejně si dobu svitu budeš muset následně přizpůsobit podle tvého AQ. Řasy, rostliny atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 18:12 jamajcan Re: bici10
Já svítím 12h. Tak dlouho trvá den v tropech. Polední pauza ve svícení je podle mého názoru blbost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2018 17:53 Muž bici10 [24] - Tetry
Čau pánové, chtěl jsem se zeptat jestli by jste mi mohli poradit ohledně toho jak dlouho mám svítit v akvarku. A jestli mám dělat během poledne dělat pauzu třeba 2 hodiny... Chci si koupit i časovač abych si mohl nastavit jak dlouho se bude svítit. Děkuju za názory :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2018 12:37 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: VladimirHul
Používám klasický časovač z hornbachu (99Kč), svítím 12 hodin 10:30-22:30 (v zimě 9:30 - 21:30, akvárko nepřeřizuji na letní/zimní čas).
Před rozsvícením je rozedněno a po zhasnutí se v obýváku ještě svítí, takže přechody nejsou světlo/tma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2018 19:54 - Re: ivo1339
I pri lome svetla na hladine, stále majú ryby a rastliny svetlo.Narozdiel od akvária kde zrazu pri vypnutí je jednoducho tma.A ráno pri zapínaní a hlavne v zimnom období zrazu z tmy svetlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.08.2018 18:31 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Prašan
Tropický den ve vodě trvá pouze 9 hodin. Je nutno si uvědomit lom a odraz slunečního světla dopadajícího na hladinu vody při východu a západu Slunce, když je nízko nad obzorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.08.2018 18:11 - Re: VladimirHul
U spínačiek je to jedno, ak sa ich naučíš nastavovať a podľa manuálu používať.Mechanické či digitálne.Ak zopínajú v presne stanovenú dobu,vždy rovnako - ryba sa naučí a jej je to potom v podstate tiež jedno.Samozrejme stmievaním dosiahneš prirodzenejšie zasvietenie a zhasnutie a rybám to toľko nevadí.Majú to ako prirodzene v prírode.Ja svietim 10hodín.Väčšina vieme,že tropický deň trvá 12 hodín.Takže trocha kompromis vzhľadom na úsporu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2018 18:04 Muž VladimirHul [41] - Živorodky
Jaké používáte časové spínače? kolik hodin denně svítíte a jaký vliv má na ryby postupné snižování svítivosti u žárovek ráno a večer.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.07.2018 22:45 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Passenger77
Je to jen trik jak rostliny na chvilku zastavit a mezi tím osazenstvo a filtr nějaké to CO2 vyrobí. Ta mezera by ale měla být aspoň 3-4 hodiny. V akvárií kde je ale málo producentů a příliš spotřebitelů to ale nebude nic platné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2018 21:07 Muž Passenger77 [576] - Rostliny
Mezera v osvětlení se právě doporučuje v akváriích kde se nesytí CO2 nebo je dodávání nedostatečné. Máš to skutečně ověřené a vyzkoušené nebo se to "jen doporučuje"... ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2018 17:59 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: romant
Já teda od začátku svítil hodně, klidně přes 12h denně. akva se zdá bejt ale v pohodě... řekl bych, že zajetý už je dost, ryby jsem tam musel dát dřív, filtr byl trochu zajetej, nějaký bakterie jsem nasypal jen projistotu... a všechno krásně roste..
Jak si mám teda to světlo nastavit ?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 11

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 20744x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1679?od=25