Pěkně zdravím,
bohužel mám problém s kvalitou vody a nevím si rady, proto prosím o pomoc.
Před 9ti dny jsem založil akvarium. Objem 25 litrů, koupil jsem si sadu pro začatečníky,
takže mám topítko a pěnový filtr.
Na dno jsem dal Nutriplant akvarijní substrát a na to kamínky (šterk) koupený v akvateře.
Jako dekorace 2 keramicke skalky + koupený kořen, také v akvateře. Dle slov paní prodavačky se jedná o Nilský (Amazanosky? ... ted si nevzpomenu) kořen, který prý vodu nezabarvuje.
A přidal jsem 4 rostlinky
Napustil jsem tedy opatrně vodu, ale stejně 2 dny byla mléčná, s viditelnosti snad na 3 cm. (první foto).
Vyměnil jsem tedy 50% vody a další dva dny jsem počkal. Voda se trošku zlepšila.
Přidal jsem i živé kultury bakterii, co mi bylo doporučeno.
Koupil jsem si teda rybičky. Jednu bojovnici, 6 neonek a 2+2+2 tetry.
Vše vypadalo, že bude v pořádku, ale během dalších čtyř dnů se voda spíš zhoršila.
Z mléčné bíle na mléčně žlutou. (další foto)
Pročítal jsem různé diskuze, ale nevím si rady.
Když je voda mléčná tak se prý jedná o nálevníky, takže je prý nejlepší jenom čekat, nekrmit, a moc nesvítit.
Ale když je voda nažloutlá a stále mléčná, tak nevím co to znamená.
Dočetl jsem se i neco o řasach. Když se podívám z blízka na kamínky a rostlinky, tak jsou pokryté (ne moc) jemným hnědým prachem.
Prý to může způsobovat i kořen, ale bylo mi potvrzeno, že nebarví, tak nevím čemu věřit.
Tak teď nevím jestlí mám čekat třeba další týden a ono se to zlepší a nebo naopak se to všechno zhorší a je potřeba zakročit hned.
Měnit vodu? Neměnit vodu? (jestli to je nálevník tak výměna vody to jenom zhorší)
Svítit? Nesvítit?
Vyndat kořen? a čekat týden? Vyndat kořen a vyměnit vodu?
Fakt nevím :(
I bojovnice po dvou dnech ani moc neplave a je skoro cely den schovana na filtru. Ostatní rybky plavou vesele, tak nevím.
Prosím o rady, moc děkuji.