Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 10:12 Muž RX007 [3] – Použití akvarijní vody
Ahoj,
v profilu mám nádrž jménem Šedesátka. Po neděli ji budu úplně překopávat (dno, rostliny, kameny). Je vhodné použít už zajetou akvarijní vodu do nové nádrže i když tam mám momentálně trochu sinice (zelený povlak)? Příčinou je zanedbaná údržba, protože jsem to prostě před přestavbou flákal.
Filtr plánuji pouze trochu proprat a nechat být, dno bude úplně nové( volcano a platinum soil), rostliny jiné.
Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2018 09:11 Muž Celsiq [50] Re: JirkaŠčobák
Dobře, budu :) Děkuji ti za další tip, hned po práci skočím do vivárka, zda nemají :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 08:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Celsiq
:)
Prosím, tykej mi! Jsme akvaristi!

Edit: Ještě kup a rozsázej tři košíčky Sagittaria subulata.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 08:02 Muž Celsiq [50] Re: JirkaŠčobák
Děkuji, poptal jsem se již po známých, zda nemají zájem o pár rybiček, abych to zredukoval. Zároveň jsem si přečetl pár Vašich článku a velmi Vám děkuji. Zajím asi nejlepší články z informačního pohledu pro začátečníka jako jsem já! Děkuji Vám za ně :) Rostliny: Spiky moss 2x, Egerie densa 2x, Rotala russila, Riccia fluitans a Sagittaria platiphylla, nebo viz aktuální fotografie v prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 21:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Celsiq
Fotka k příspěvku Jaké rostliny ti přišly?

Stručně: Neumíš pěstovat rostliny a aktuálně máš přerybeno. Bylo by fajn nějaké ryby věnovat.

Do této diskuse jsem se dosud nezapojoval, protože uvádíš samé termíny, které neznám. Nemám chemii, nemám filtr, nemám speciální substráty, v každém akváriu mám jen jeden druh ryb a rostliny mi rostou. Fotka: Akvárium s lekníny vypěstovanými ze semínek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 21:22 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Celsiq
Reaguju hlavně na tvůj výpis plánovaných změn.

Za mě krom rostlin vše špatně . Očekávám, že budeš mít velké problémy s řasou na začátku a při troše smůly následně i s úhynem ryb.

Po přečtení všech tvých příspěvků v tomto vlákně jsem si 100% jist, že vůbec netušíš do čeho se pouštíš a přátelsky ti doporučuji zastav se , přečti si pár vláken třeba zde na webu (např. o substrátech, osvětlení a hnojení), ideálně najdi si v prezentacích nějakou nádrž, které by jses chtěl v budoucnu přiblížit a pak klidně přijď s konkretními dotazi na konkrétní věci. Rád ti poradím (určitě nejen já) ;-)

Popravdě se mi ani nechce věřit, že ten tvůj výpis nění nějaký "JOKE" a myslíš to vážně.

Pro seriozní pokračování tvé diskuse by bylo více než vhodné , kdybys odtajnil toho "šikulu" co ti odborně radí. V opačném případě si znás děláš jen prdelky a nevěřím ti ani nos mezi očima. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 14:45 Maq Re: Celsiq
Celsiq napsal: Ještě uvidím, jak to má vymyšlené kolega akvarista, který mi bude pomáhat, prý si poradíme .. :) Dnes jdeme na to, tak uvidíme.
Pročetl jsem si pozorně Tvoje příspěvky v tomto vlákně od prvotního dotazu ze včerejška. Nevím jak přesně a úplně reprodukuješ záměry "kolegy akvaristy" - který si za pomoc nechá zaplatit, jak jsem pochopil - ale to co jsi tady vylíčil, podle mého názoru stojí za pendrek. Nevidím v tom nic kvalitně promyšleného, spíš to jen přejímá běžné stereotypy, včetně těch evidentně pochybných.
Rozumný "zakladač akvárií" pro začátečníky především počítá s tím, že jakmile od práce odejde, začátečník udělá všechny chyby, které je udělat možno, plus některé nemožné. Takže zákazníka pěkně s jeho krásnými nápady usadí a drží se při zemi, na jistotu.
Jak to líčíš, vypadá to bohužel úplně jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 14:13 Muž Celsiq [50] Re: ZDRI
No to bude druhý úkol. Vodu komplet zachovám, filtr i s bakt. také. Do nového substrátu použiji hned nutr. bakt. Rostliny jsem se dočetl že je vhodné dávat hned (samozřejmě jsem se dočetl i o vyjímkách, nicméně u mých rostlin jsem nic takového nedohledal). Rybičky nechám pár dní ve vodě z akvária s vnitřním filtrem a topítkem v provizorním akva. Po pár dnech budu ovšem nucen rybičky vrátit do tohoto akva. Pokud mi to stav vody neumožní, jsem předběžně domluvený s kolegyní v práci, že rybičkám na nějaký čas poskytne útočiště ve vlastním. Ještě uvidím, jak to má vymyšlené kolega akvarista, který mi bude pomáhat, prý si poradíme .. :) Dnes jdeme na to, tak uvidíme. Budu přidávat pravidelné info v prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 13:13 Muž ZDRI [1415] Re: Celsiq
Na většinu Tvých dotazů už Ti kolega odpověděl.
Jen mi není jasné, jak si to za současného stavu představuješ s přestavbou (nový substrát). Zrušíš stávající stav a založíš celé znovu? Pak asi nemá smysl nové kytky sázet. Kam dáš ryby? Nové akvárko je dobré nechat v klidu zaběhnou, zvláště s tímto zásobním substrátem. Já vím, spousta lidí tam dá ryby hned, ale pak si divte, že jsou problémy. On je problém ukočírovat u nové nádrže řasy/zákaly i bez ryb (zvláště se zásobním substrátem), natož s 25 ks "prasátek" (platy, parmičky, ancistrus).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 23:54 Maq Re: xvalp06, Celsiq, Wendy2
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.10.2018 20:16 Muž AsusKD [85] Re: Celsiq
Z mojej skúsenosti daj rampu cca 3cm pod hladihu a natoč ju po uhlom 45 stupňov smerom k hladine. Na hladine by sa ti mali pri každej dierke objaviť male kopčeky prudiacej vody. Filter čistiť, keď sa kopčeky výrazne znížia, až úple zmiznú. Ja mám ešte predfilter a podľa toho ho čistím. K tomu svetlu si radšej zožeň stievač, aby sa dala intenzita regulovať. Svietiť kľudne 10-12h. Bez klasického CO2 ti kobeřcek asi neporastie. To tekute “CO2” je dobré tak akurat na priame zničenie nejakej riasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 19:40 Muž Celsiq [50] Re: ZDRI
Velmi Vám děkuji. Vzhledem k tomu, že světlo a substrát je již zakoupen, pokusím se nakombinovat rady vás všech. Hnojit již nebudu, vzduchovani taktéž používat nebudu. Rostlinky mi přijdou zítra, takže je hned přidám. Vodu budu měnit každý týden. Ohledně filtru, je nějaký zřejmý důkaz o tom, že je již zanesen? Co si mám hlídat? Profil budu pravidelně aktualizovat do detailu i s pravidelnými fotkami ;) velmi rád bych měl ve předu akvária i koberce, snad tedy kvůli nim se přídavné světlo vyplatí. Mám druhé používat méně než původní? Např. Jen na pár hodin denně? Zminujete správne nastavení rampy. Rampu mám nyní nastavenou vodorovné k hladině, pár cm pod hladinou. Nicméně jsem se dočetl (i výrobce to uvádí), že by rampa měla být nad hladinou, co si o tom myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 17:19 Muž nekdo [355] Re: Wendy2
no a ja si dovolim pridat svuj nazor
kdyz si prectu clanek
a prectu si to, co psal maq
tak dochazim k zaveru
ze maq psal pravdu a i v clanku je to potvrzene
kazdopadne kazdy si muze verit tomu, cemu chce
:)

prosim OT

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 16:41 Muž ZDRI [1415] Re: NHKG
Podívej se na jeho data - má tam (na velikost nádrže) výkonný externí filtr (max 1.000 l/hod), napojený na rozstřikovací rampu. Pokud se rampa nastaví tak, aby čeřila hladinu, nebude myslím problém.
PS: Ano, jsem na tyhle bublinky (nejlépe v kombinaci s podvodním hradem) alergický :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 16:33 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: ZDRI
Celkem souhlas až na jednu věc, která může být nebezpečná pro ryby: "vypni vzduchování".
Nevíš jak moc čeří jeho filtr hladinu a ryb tam má dost. Pokud nepřidává plynné CO2, vzduchování prakticky ničemu neškodí!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.10.2018 16:20 Muž ZDRI [1415]
Kolegové, myslíte to dobře, ale zkuste se držet hlavního tématu a netrápit začátečníka (zde nepodstatnými) detaily ohledně tekutého uhlíku...

Celsiqu, chceš jednoduchá, srozumitelná doporučení, která na 95% budou fungovat? Zde je máš (ale v tomto fóru už to bylo napsáno 150x, jsou tu i speciální články pro úplné začátečníky):
- přestaň tam cpát další chemii/hnojení, Tvoje ryby hnojí až dost
- začni dělat pravidelné týdenní výměny vody (20-30% celkového objemu)
- vypni vzduchování, filtr se čistí, až když je zanesený
- doplň tam hodně rychle rostoucích rostlin, popř. i na hladinu
- v tuto chvíli se vykašli na CO2, substrát i silnější světlo (17W v LED není na toto akvárku úplně málo, pokud vyloženě nechceš náročné kobercovky)
- chceš-li konkrétnější rady, začni pravidelně a pravdivě aktualizovat profil akvárka, vč. fotek, počtu ryb, atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 16:07 Žena Wendy2 [543] - Tak nějak od všeho trochu :)Re: Maq
Nedá mi to, ale člověk vážně neví, čemu věřit :) Dovolím si dát odkaz...

golias.net/…

OT pls
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   31.10.2018 16:02 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: Maq
Maq napsal: To by byl rozpor, pokud by tekutý uhlík opravdu dodával rostlinám CO2. Nezdá se to a ne každý to ví, ale nedodává.
Každopádně se do akvária dodává, jako zdroj uhlíku pro rostliny. Rozpor je v tom, že jiný zdroj uhlíku větrám pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   31.10.2018 15:57 Muž Celsiq [50] Re: ZDRI
Já bych to právě rád spojil. Nechal si na začátku poradit - nechat se naučit a poté to praktikovat. Není to o tom, že bych byl líný číst, nicméně pokud člověk něčemu nerozumí, né vždy si dokáže spojit kontexty a tudíž poznat nesmysl. Problém vidím v tom, že jak řekl kolega, existuje mnoho cest a každý si razí a stojí za tou svou. Pokud tedy člověk hledá konkrétní informace, získává jich několik, zpravidla sobě rozporující a neví, co je vhodné pro konkrétní akva. Doufám, že mne naučí základy, na základě kterých, si budu moci hledat již vlastní cestu :)
Btw. není to prodejce :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 15:50 Muž ZDRI [1415] Re: Celsiq
Jen doufám, že Tvůj odborný garant není současně prodejce akva vybavení, nebo jinak zainteresovaný na Tvé útratě za vybavení...
Krásné akvárko s prosperujícími rostlinami může fungovat i bez drahé techniky (tzn. bez CO2, zásobního substrátu, atd.). Skoro bych řekl, že pro začátečníka to může být i jednodušší. Navíc v níže uvedeném vidím i jisté rozpory (?které mechy potřebují ultrasilné osvětlení?). A že by kytky nerostly jen proto, že jsou v normálním písku a ne v zásobním substrátu ?!? No nevím...

Ale je to Tvoje věc zda:
- půjdeš cestou vlastního studia a postupného poznání (speciálně na tomto webu najdeš veškeré potřebné info, a když nevíš, lidi Ti poradí/pomohou), stačí nebýt líný a číst/přemýšlet
- necháš si to udělat od někoho jiného, ale pak budeš permanentně závislý na jeho radách/názorech, protože nestuduješ = neznáš souvislosti

PS: Tvé akvárko neprosperuje jak by sis představoval, protože evidentně neposloucháš ani dobrá doporučení v komentářích. Místo výměny vody 1x za měsíc je lepší měnit část každý týden, živin tam také určitě je dost, takže prát tam další substrátem coze A takto by se dalo pokračovat. Ale každý svého štěstí strůjcem...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 15:36 Muž Celsiq [50] Re: Maq
Zajímavé. Mohu se tedy zeptat, proč se přidává v tekutém stavu do akva? Nevadí tedy zapnuté vzduchování? Díky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 15:36 Muž Celsiq [50] Re: xvalp06
Tomu rozumím. Budu tedy věřit, že ví co dělá a bude to mít výsledky. Práce navíc mi nevadí -naopak je to jeden z důvodu změny. V současném akva akorát tak měním vodu a čistím, rostlinky jsem stříhal snad 2x za tu dobu co ho mám - není co stříhat .. :-D
Každopádně děkuji za info :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2018 15:31 Maq Re: xvalp06
To by byl rozpor, pokud by tekutý uhlík opravdu dodával rostlinám CO2. Nezdá se to a ne každý to ví, ale nedodává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   31.10.2018 15:18 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: Celsiq
Každý člověk jiný názor a jiná cesta. Těch cest je opravdu mnoho, jen by jsi měl vědět proč tou konkrétní cestou jdeš a co to přinese za důsledky.
Aby akvárium fungovalo, musí v něm probíhat několik navazujících procesů.
Pokud něktarý proces neprobíhá, protože na to akvarium není nastaveno, je potřeba tento proces nahradit technikou nebo lidskou prací.

Třeba u tebe vydím rozpor - přidáváš tekutý uhlík a zároveň vzduchováním větráš CO2 pryč z akvaria.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 14:56 Muž Celsiq [50] Re: xvalp06
Abych byl upřímný, chtěl jsem si zde ověřit rady od akvaristy, s kterým jsem se domlouval na přestavbě. Akva mám cca 10 měsíců. Prvních pár měsíců jsem se v tom hodně plácal a nakonec dokázal relativně ustálit. Nicméně kytky pouze přežívají. Neměl jsem pak už moc času (svatba a kompletní rekonstrukce nového bytu). Nyní bych rád akvárium pozvedl. Jde mi hlavně o hezký vzhled. Od začátku mám křemičitý písek 2-4mm, právě akvarista mi řekl, že pokud chci zaručené výsledky z jeho rukou, musím se v určitých věcech podvolit a věřit (samozřejmě v rámci rozpočtu). Předpokládám, že tento substrát je kvůli rychlosti růstu rostlin a jejich vzhledu (baví mě se o akva starat, zastřihávat atd, proto jsem byl rád a souhlasím s výměnou dna). Hodně tlačil na CO2 ve formě setu s lahví, s tím bych ale rád minimálně počkal, optimálně se mu úplně vyhnul. Světlo dodatečné je taktéž na jeho doporučení. Jedno je prý nedostatečné pro mechy, z kterých bych rád měl v popředí kobereček. To samé mi řekli ve viváriu, když jsem byl zjištovat info o setu Diversa (filtr a světlo absolutně nedostatečné - proto mi nepřipadalo divné, dát druhou :)). I podle různých článků o výkonech LED trubic doporučují něco mezi 0,2 - 0,4 W/L (rostlinna-akvaria.cz, profiplatns a určitě i dále). Osobně se stále považuji za velkého amatéra a na internetu má každý člověk jiný názor :-D - je tedy pro amatéra prakticky nemožné zjistit relevantní informace. Navíc po tom, co mi v Praze na akva burze prodal týpek pokojovou rostlinu, se už opravdu bojím věřit :-D Proto jsem zvolil na doporučení zkušeného akvaristu, který mě sice bude stát peníze ale naučí (rychlejší metoda oproti pokus-omyl).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 14:41 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: Celsiq
No jestli má to jedno světlo 1800lm, jak výrobce uvádí, tak při dvou to budeš mít totálně přesvícený a zařasení je téměř jisté. Nešel bych nad 6000lux na hladině.
Jakou funkci má tvůj substrát plnit? To by bylo dobré si vyjasnit. To bude mít dopady do procesů v akváriu a s tím do četnosti a způsobu čištění, hnojení... atd.
P.S. V jaké době a proč vzduchuješ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 14:18 Muž MirekSazava [71] Re: Celsiq
Ja mel verzi powder a v akvariu mi to delalo strasny veci. Rasy, kytky nerostly... ja naopak cetl hodne spatnych recenzi, ale spouste lidi se v tom dari.... tak babo rad. U normal verze bych se bal prave te velikosti no. Bude tam hodne zapadat bordel. Za me dve varianty. Chci substrat, pak adu. Nechci substrat, pak pisek... tot muj pohled, se kterym urcite spousta lidi nebude souhlasit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 14:12 Maq Re: Celsiq
Heleďse, mrkni do vlákna "Jaké dno do akvária?", o čem tam právě byla řeč. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 14:01 Muž Celsiq [50] Re: MirekSazava
Díky za info, doporučil mi to právě jeden akvarista, co mi s přestavbou bude pomáhat. Četl jsem také samé kladné recenze. Nedal by jsi tedy pouze z důvodu velikosti "koulí" nebo je v tom i něco jiného? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 13:43 Muž MirekSazava [71] Re: Celsiq
Platinum bych ja osobne nedal, ale pokud uz jo, tak jedine verzi powder. Verze normal jsou strasny koule.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2018 13:36 Muž Celsiq [50] – Restrukualizace akvária
Ahoj lidi, mám na Vás prosbičku, poprosím Vás o Váš názor na můj plán s akváriem :)
Mám akvarijní set Diversa 80 LED (80x35x40mm - DxŠxV). Již po pár měsících jsem koupil externí filtr Sunsun 702a a vyměnil za stávající vnitřní. Nyní se pouštím do většího zásahu.
Dno: platinum soil normál 24L. (černozem).
Filtr: Sunsun 702a vnější.
Světlo: původní 17W led expert - dokupuji druhé indentické, tedy 2x17W LED Expert bílá. Svícení 8hodin denně.
Vzduchování: ano, 8 hodin denně.
Topítko: originál ze setu - zde asi není problém.
Hnojení: Profiplant complete a profiplants carbon liquid
Osazenstvo: cca 25 rybiček (parmičky mechové, molly, živorodky, ancistrus, levatky a jedna surmovka.
Rostliny: Egerie densa, řasokoule, spiky moss, Rotala russila, Riccia fluitans, Sagittaria platiphylla, Anubias barteri var.nana, Lilaeopsis brasiliensis, Echinodorus major.

Co myslíte? Bude to fungovat? :) Zároveň by mě zajímalo, zda bude něčemu vadit, když do předu na tento substrát doplním současný křemičitý písek 2-4mm (pouze část, takový ostrůvek okolo Riccie).

Díky za Vaše názory, rady, tipy :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2018 11:31 Muž PeCh [77] Re: Tomas
UV lampa sterilizuje vodu, ničí mikroorganizmy (baktérie, spóry rias). Akvaristické UV lampy sú uzavreté, zakrytované a pripájajú sa k filtračnému okruhu, aby sa neohrozili ryby. Ale sú aj "experti", čo dali UV žiarovku namiesto normálneho osvetlenia a prišli ráno k akváriu a našli všetky ryby pokapané (rybicky.net/forum/6763…). Takto sa UV žiarenie nemá používať, ale to je iná kapitola.

Okrem toho sa UV lampa má používať len v prípade nejakého biologického problému (choroby rýb, riasy...) a len počas tohto problému. Prípadne si ich viem predstaviť na ošetrenie vody v karanténnej nádrži, ale tiež len krátkodobo. Dlhodobo sa ich neodporúča používať. Stávalo sa, že niektorý "odborníci" v akvaristikách "ošetrovali" všetku vodu pre všetky svoje ryby. Bolo to super v tom, že ryby ktoré predávali neboli choré, ale zároveň tie ryby mali oslabenú imunitu, lebo žili v sterilnom prostredí a nestretli sa so žiadnou baktériou. Problém nastal až po kúpe takejto ryby a jej prenesení do normálneho akvária, kde sa prvýkrát stretla s nesterilným prostredím a veľmi často to neprežila. Dnes musíme dúfať, že v slušných akvaristikách UV lampy nepoužívajú (teda aspoň nie stále) a rybky majú vybudovanú aspoň akú takú imunitu.

Viacej potom nájdete tu: rybicky.net/forum/6763
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.08.2018 10:30 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: vaaclav
To máš pravdu, toho jsem jsi nevšiml, takže jsem napsal blbost potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.08.2018 10:24 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: bobik0cz
To 3 denní nonstop ozařování rybám dlouhodobě prospívat nebude Trochu nechápu jak by se mohly ryby ozařovat když je uv uzavřená v krytu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2018 07:43 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Tomas
Aha takže jedinej vliv těch kroužků byl, že ti to dělalo "ošklivou" dekoraci v AQ, na kterou se chytal bordel. smich

Doporučuji prohlídnout (pročíst):
rybicky.net/forum/12952-spravne-poradi-a-mnozstvi-filtracni-naplne
rybicky.net/forum/9043-filtracni-media

v těchto tématech se dozvíš jak správně používat keramické kroužky :-P

UV: tak doufejme, že to je kvalita SUNŠUNT takže rybám nic nebude. Doporučuji si něco přečíst o UV lampách a jejich používání. To 3 denní nonstop ozařování rybám dlouhodobě prospívat nebude no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2018 06:23 Tomas
Keramicky krouzky sem dostal jako soucast molitanu do 10l akvária, kde jsou vlozeny mezi dve houby a v další komurce je jen cerpadlo, tak mi to prislo stejny když je dam jen tak do rohu, bordel to kazdopadne zachytilo.
UV Lampa je SUNSUN vnitřní UV lampa CUP-807 7 W, uvnitř je taky molitan plus nejake kulicky, ozaruje to vodu jenom tu která projde vnitrkem, tak mozna to ani negativni vliv na ryby nemá nevim nerozumim temto vecem. Jestli je silna nebo slaba nevim, ale na moje akvárium které ma 54l je to az az.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2018 00:10 Muž GlobalRadar [36] - Menší převážně jednodruhové biotopové akváriaRe: Tomas
Nemyslim si, ze tie keramicke kruzky sa na tom nejak podielali, hlavne ak boli len tak vlozene do akvaria (aj ked sa zafarbili).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2018 23:32 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Tomas
O co prosím měly za smysl keramické kroužky v sáčku položené v tom AQ? (viz. foto) Co to dělalo? coze

(co je to za UV lampu?) Značka výrobce? :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2018 17:21 Tomas Re: PeCh
Tezko rict, takhle tomu nerozumim, Lampu uz mam vyplou..
Ještě jsem to cely predelal, presadil na jiny mista rostliny, pridal ještě jeden koren a doplnil asi 3kg zbytku pisku co mi zbylo, ten uz sem proplach asi 8x nez byla voda skoro cista, ted to mam zase jako mliko, ale to uz je jedno když vim ze si to zase sedne, schvalne to necham bez lampy jak to dopadne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2018 15:41 Muž PeCh [77] Re: Tomas
No ak by to bolo tou UV lampou, tak muselo ísť o biologický bordel (niečo živé, čo sa ti tam množilo). Ak by išlo o niečo nebiologické (piesok, substrát, iná špina) tak tam by to mal vychytať filter a výmena vody.

Čo sa stane, keď vypneš UV lampu? Nemala by bežať stále - malo by to byť riešenie len na prípad krízy s tým, že ju po kríze vypneš (oslabuje imunitu rýb).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2018 15:22 Tomas
Fotka k příspěvku Tak vodu uz mam konecne skoro 100% cistou, muzu rict ze mi pomohli i ty keramicky krouzky v rohu, včera jsem je vytah uplne hnedy jak blato.
Řekl bych ze ta UV Lampa ma na tom asi ale největší podíl je zapla v kuse od utery a každý den je to lepsi.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2018 13:16 Tomas
Prave jsem rozsvitil akvárium a mam to asi tak o 30% lepsi jak včera, tak bud fakt pomohla ta lampa nebo odfiltroval něco filtr, včera jsem ho pral a dnes uz ma i mensi prutok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2018 06:34 RAP Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Co takto odpojit filtr a nechat to zapadat do substrátu? Za týden by mohlo.
To by moc nepomohlo, Při první manipulaci se dnem, se to opět rozvíří. Jak psal Mag, přefiltrovat přes co nejjemnější materiál. Zkusit třeba vatu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2018 22:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tomas
Co takto odpojit filtr a nechat to zapadat do substrátu? Za týden by mohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2018 22:27 Maq Re: Tomas
Pokud je to skutečně minerální zákal (vypadá to tak podle Tvého popisu), tak s tím UV lampa ani aktivní uhlí neudělá nic. Ale pokud se Ti to usazuje na listech rostlin, jsi na tom líp než já, protože ty částice jsou větší a přece jen sedimentují. V takovém případě pomáhá filtrace přes mikrovláknovou utěrku, takovou co připomíná jelenici, anebo tento produkt:
petdiscont.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2018 20:46 Tomas Re: nekdo
Jinak proud vody je tam celkem ted dost silny diky i te UV Lampe, uvnitř je cerpadlo a myslim ze ma prutok snad 750l za hodinu, ale pisek na dne se nehýbe.
Co jsem koukal na youtube tak ta lampa se zbavi třeba az za 70h nejakeho zakalu, ale jestli to bude fungovat i ume teda nevim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2018 20:44 Tomas Re: nekdo
Když sleduju akvárium tak filtr nijak do pisku nefouka aby ho viril a ryby taky spis ne, mam tam rostliny anubias a na tech listech co jsou nejvic nahore je takovy cerny prach, který setru a je to jak blato, i filtr jsem dnes musel vyprat a to stejne bylo plno i v nem.

Urcite stacilo ten pisek propláchnout a nemel bych potize, jen nevim co ted, znovu to cele vse vyndávat uz se mi moc nechce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2018 20:36 Muž nekdo [355] Re: Tomas
to vypada, ze jste si sam zjistil, ze je to skutecne tim piskem
takze cim to asi tak muze byt, ze se ten pisek porad viri
varianta a: velky pohyb vody
takze filtr a spol
varianta b: osazenstvo (ryby)

co se stane, kdyz utlumite filtr na minimum ? pripadne kdyz date pod vystup molitan, aby to nepraskalo do dna ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2018 20:20 Tomas – UV Lampa
Tak jsem poridil UV Lampu protože uz jsem bezradny, vymena vody trosku pomohla, ale stejne malo, dnes rano jsem ji dal do akvária a jelikož je dost na vysku velka musel sem odhrnout z rohu pisek aby se mi tam vesla takze opet bilo od rana jak blazen a zda se ze ani lampa si s tim neporadi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 13:36 Tomas Re: vaaclav
Jemnej je opravdu hodne, s odkalovanim pocitam, Mam tam dva pancerovnicky kropenaty a když zaryjou do dna tak pisek sedne třeba do peti sekund, ted abych se hlavne zbavil toho zakalu.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 16

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 17502x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15662-znovuzalozeni-akvaria-?od=151