Zhrniem svoje pozorovanie TIBI. Získal som ich asi pred niekoľkými mesiacmi. Moje dávkovanie je cca 0,5 l vody, 12 kl (kávových lyžičiek) TIBI, 5 kl cukru, 9 hrozienok/pol marhule (jedno alebo druhé). Skúšal som aj mierne iné kombinácie, ale výrazný rozdiel som nezistil. Dodnes mám jednu testovaciu fľašu na stole v obývačke, s hadičkou vyvedenou do vody, aby som videl na bublinky a značím si pomery i výkon. Podľa testov má moja vstupná voda 8 dGH, 7 dKH, pH 7,4. Prišli (doviezla mi ich sestra, takže žiadne niekoľkodňové putovanie poštou, ale asi 24 hod od prevzatia do doručenia) v stave, keď mi po naplnení ani na druhý deň nevyšla ani jedna bublinka.
Preto som začal aplikovať "oživenie" podľa informácií na
www.akva.sk/… , teda pridal som škrupinu vajíčka a sódu bikarbónu. Najprv som pridával len sódu a do pár hodín začalo byť vidieť prvé výsledky, na druhý deň som pridal aj škrupinku (asi 1/4 až 1/3 vajíčka). Zo začiatku som po výmene vody vyberal škrupinu bez výrazných zmien, ale asi po 3 týždňoch sa TIBI rozbehli (vypúšťaním CO2 iste znížili pH vody), takže som zo škrupiny vyberal len hnedú šupku (mám domáce - hnedé vajíčka). Od tohoto okamžiku som prestal pridávať sódu bikarbónu i škrupinku. Ešte chvíľu som experimentoval so sódou, ale po rozbehnutí bol efekt pridania sódy len krátkodobý - spôsobil síce búrlivé bublinkovanie, ale len tak na 1 hodinu, potom to klesalo až do normálu na druhý deň. Po dobu kým som pridával sódu bikarbónu, tak sa TIBI nemnožili. Pridávania škrupiny aj teraz po rozbehnutí som zatiaľ neskúšal.
Zaujímavý vplyv na intenzitu bublania má ovocie. Nie síce na dlhdodobú, ale keď použijem hrozienka (9 ks /0,5 l), tak sa po výmene vody bublanie štartuje pomaly a normál dosiahne až tri dni po výmene. Keď použijem marhuľu (oboje sušené), tak je "zotavovanie" sa z výmeny vody o polovicu rýchlejšie a normál sa objavuje už dva dni po výmene. Veľa sa písalo o sírení sušených hrozienok, takže som si dával pozor aby ani jedno ovocie nebolo sírené (teda, podľa informácií na obale). Moje počítanie ukazuje, že s marhuľou to buble trochu rýchlejšie, ale rozdiel je asi 2 sekundy, čiže pri 20 sek intervale nič svetoborné.
Pridávanie cukru, po poklese intenzity, tiež síce prudko zvýši bublanie, ale tiež len dočasne (ako spomínaná sóda), z toho usudzujem, že im po nejakom čase začína chýbať niečo celkom iné, ako cukor, ale toto zatiaľ nemám vypozorované/vyskúšané. Ale prikláňam sa k názoru, že by to mohol byť vápenec. uvažoval som aj nad zmeraním tvrdosti vody pred a po, ale po 14 dňoch je voda dosť "hustá", tak mám obavy, či by sa roztok na meranie dostatočne rozmiešal, a teda že by som nameral blbosť.
Majúc však testovaciu fľašu na stole, všimol som si výrazný vplyv slnečného svetla. Normálne mi buble 1 bublinka za cca 20 s. Ale keď poobede dostane fľaša priame slnko, ide jedna bublinka asi za 10 s, čiže zdvojnásobí to výkon. krásne je vidno, ako bublinky stúpajú priamo vo fľaši od TIBI. Ten nárast je počas svietenia slnka a intenzita bublania relatívne rýchlo rastie, zato klesá (po zájdení slnka) oveľa pomalšie. Nemyslím si, že vplyv bude mať teplo, pretože to slnko nie je také intenzívne, že by nejako výrazne fľašu zohrialo, hoci nejaký vplyv na teplotu tam iste bude.
V súčasnosti sa mi množia, síce nie nejako výrazne, v žiadnom prípade žiadne zdvojnásobenie za týždeň, ale pribúda ich. Nesúhlasím, že vyžadujú viac piplačky ako burčiak (istý čas som skúšal aj ten). myslím, že na prácu/starostlivosť to vyjde rovnako, rozdiel je v tom, že generovanie CO2 je oveľa rovnomernejšie a predávkovanie pomocou TIBI naozaj nehrozí, leda by som omylom namiešal do 5 l kanystra a nie do 7 dcl fľašky
Ohľadom pridávania sódy, teda hlavne jej množstva len takú malú poznámku, na vytvorenie 40 dKH z destilovanej vody sa pridáva 0,6 g sódy do 0,5 l destilky. Takže, naozaj nepreháňať a na "špičku noža" bude úplne stačiť.