TIBI krystaly
Výkyvy PH si můžeš nechat pro sebe, protože PH je závislé na pufrační schopnosti vody a ta je jak známo v každém městě, vesnici jiná, tak že je nám to k prdu.
Ale o produkci bublinek nás prosím informuj.
0 19.08.2010 12:41
Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky dnes mi dorazili tibi od milana (dakujem)
zacal som robit najskor napoj a ked sa to trochu rozbehne .....hlavne rozmnozi tak to napojim aj na akva
pridam jeden poznatok: nikdy mi nevydrzal burcak viac ako 3 dni....a pri tom som skusal vsetko mozne...kombinacie a osvedcene recepty a nechapal som.......
pred dvoma tyzdnami som nasiel isty recept a prepocital som si to na svoje poziadavky: 0,3 litra vody, cca.1-2g kvasnic (nemam tak presnu vahu), a 50g cukru........ a uz frcim takmer dva tyzdne....ale spravil som to az ked som sa vratil z tabora takze pH bolo o dost vyzsie ako mam zvycajne.....a priebezne aj ked nie pravidelne som meral pH:
07.08.-pH:8,4
09.08.-pH:7,2
10.08.-pH:6,9
12.08.-pH:6,7
16.08.-pH:7,0
dnes este urcite zmeriam a pridam nameranu hodnotu
takze zo zaciatku obrovsky pokles potom spomalenie a neskor pomale dvihanie
![palec](../obr/s/18.gif)
akvsak uvidim ako budem na tom z tibi.........lebo take kolisave pH mi moc nevyhovuje kedze mam kryptokorynu...inak by sommusel burcak menit kazdu cca. tyzden
....alebo este nejako upravovat pomer cukru a kvasnic
ked napojim tibi na akva tak budem informovat o mnozstve bublin a pomer pridanych veci
a tak isto aj o ´´kolisavosti´´ pH
Starší reakce
zkus pak lipove drivko nahradit zvonem z 10ml strikacky.... me to u 12L krevetarka skvele funguje; pH 6,8 (prazska voda pH 7,8; menim kazdej tejden), ventil mam serizenej tak ze dochazi k +-rovnovaznymu stavu, ale ja mam zatm kvasak se zasobnikem
na zvonu je videt jestli prisun co2 je vyssi nebo nizzsi nez rozpousteni / ubytek co2 v akva
...Bublinkovani stabilni na 1 bubli za 30s...
To je zatraceně málo i do malého akva, natož do 112 l ...
![:-|](../obr/s/27.gif)
Taky přilepšuji CO2 v 16 l akva, (vody tak 10 l), a dělám to burčákem přes kamínek. "Valím" tam toho docela dost, ale vzhledem ke krátké cestě k hladině se toho moc nerozpouští...
Jak už jsem někde psal - pro miniakva by TIBI varianta mohla být dost dobrá; pro velká se obávám, že nebude při doporučovaném složení směsi stačit.
Ale uvidíme!
![:-)](../obr/s/02.gif)
Třeba se nebudu stačit divit...
![:)](../obr/s/16.gif)
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/279284.webp?a=1587967047)
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/279284_2.webp?a=1587967047)
no uz je "to" na dobrej ceste...
Najlepšia by bola 3dcl fľaška, (oni sú totiž po ceste trošku zdecimované), pokiaľ nemáš je dobrá litrová od mlieka. Nasyp kryštáliky,(ďalej len TIBI) do fľaše, nepremývaj ich!, pridaj 4 čajové lyžičky cukru, zo 10 hrozienok, ďalej umy citrón, (kôrku) polovičku nakrájaj na kolieska a pridaj k nim. Takto ich oživíš, zregeneruješ po ceste. Dolej vodu tak 2 cm pod vrchnák, zamiešaj a ideš. Do hodiny buble
Vcera vecer 1 bublina za 35s, dnes rano za 30s, zda se, ze se to stabilizovalo. O vikendu si udelam difuzer a zkusim pripojit ke svemu miniakva (12l, cisty objem asi 10l). Pro to by to mohlo byt brano jako bezpecne davkovani, cehoz jsem si u burcaku nebyl jist, zda jde pro tak male akva dosahnout. Pokud se mi nepodari frekvenci bublinkovani TIBI zvednout, tak pro svou padesatku to vidim spis na burcak.
Diky za rady, jsou urcite uzitecne pro vsechny, co se pokusi TIBI vyzkouset. Jinak si myslim, ze vas tu nikdo nepodezira z komercni reklamy, vsem je myslim zrejme, ze TIBI nejsou komercne prodavany (to by bylo mnohem snadnejsi je sehnat). Jde spise o to, jaky jste zpocatku zvolil zpusob propagace TIBI: same klady, zadne vady, ve vsem lepsi nez burcak. Na takovyto pristup pripominajici "agenty s teplou vodou" je vetsina lidi alergicka, tak neni divu, jaka byla reakce. Svym zpusobem jste tak propagaci TIBI prokazal medvedi sluzbu ...
![;-)](../obr/s/03.gif)
Nie, nie ,nie! Tibi sa množia, oddeľ si si potrebné množstvo na výrobu nápoja a ostatok nechaj na CO-čkovanie. Ešte raz ti popíšem môj spôsob výroby CO2 pre akvária. Založím násadu cca 4pol. lyžice do toho dám 4 čajové lyžice cukru a hrozienka. Po cca 1 hodine začnú bublinkovať. Akonáhle vidím, že bublinkovanie slabne,(10-14dní) otvorím fľašu a nasypem 2-3 čajové lyžičky cukru, zamiešam fľašu uzavriem a idem ďalej. V tomto prípade sa rozbehnú už do 10 minút. V mojom prípade raz za mesiac, (niekedy pochopiteľne skôr) mením vodu a to tak, že kryštáliky scedím povyberám hrozienka, fľašu opláchnem. Potom kryštáliky bez oplachovania vsypem späť do fľaše, nasypem cukor, zalejem odstátou vodou, pridám hrozienka a nestarám sa mesiac. Ešte dodám, že pre akvária do 50l si vystačím s 3dcl fľašou, do 100l mám litrovú fľašu od mlieka. Ja som ochotný poslať TIBI niekomu z vás do Česka grátis, samozrejme za poštovné, snáď by to presvedčilo. Ste na omyle tí čo to považujete za reklamu
Presne tak, nápoj nepijem, ale není problém sa k nápoju vrátiť
no v receptech je zdurazneno ze voda musi byt odstata ze chlor skodi....
jeste me napada druha moznost, kultura si musela zvyknout na jine slozeni smesi (neco jako kdyz presunes kytky ci tak nejak)
To uz me taky napadlo. Akorat, pokud clovek chce TIBI vylucne na vyrobu CO2 a nehodla kazde 2-3 dny pit produkt a zakladat novou nasadu, tak odpada jedna z vyhod TIBI oproti burcaku (produkt je zdrave piti, ne smrdici brecka).
![;-)](../obr/s/03.gif)
Pokud by se po kazde vymene nasady melo 2-3 dny cekat na rozjezd, tak to nema moc smysl. Jo, dnes rano dosazena perioda 1min5s.
No tak problém je asi ten, že cezarmilan ty TIBI nechává poklidným životem. Kdežto pijan je promývá každé 2-4dny a vsadím boty, že pod kohoutkem s chlor.vodou.
no ty tibi tvori cela grupa kvasinek a bakterii takze je mozne ze kdyby nekdo provedl bakteriologicke porovnani tibi od akvaristy a tibi od pijaka tak by asi zjistil ze se lisi...
Sakrys, ten muj experimentalni vzorek je fakt nejak lenivy.
![:-O](../obr/s/14.gif)
Ze by vazne byl takovy rozdil mezi kondici TIBI od akvaristy a od pijaka limonad?
![coze](../obr/s/24.gif)
U mne se sice bublinkovani zrychluje, ale zatim stale nic valneho (momentalne 1 bublina za 2min36).
![:-O](../obr/s/14.gif)
No sláva. Konečně někdo, kdo možná podá nějaké relevantní informace. Tak šup šup změřit kolik naprděj za minutu.
![palec](../obr/s/18.gif)
Díky za zajímavé zprávy. Určitě nemusím vyjadřovat naději, že budou průběžně doplňovány, že?
![:-)](../obr/s/02.gif)
Zatím to vypadá na pomalejší rozjezd. Namíchat takovou směs a odskočit si do kina bych se tedy skutečně bát nemusel.
![:)](../obr/s/16.gif)
A jak pravidelně by to mělo bublinkovat aby byl nějaký výsledek?
![stydim](../obr/s/33.gif)
Tak poslusne hlasim, ze me TIBI krystalky zacaly bublinkovat. Vcera vecer po navratu od 3 trojek to bylo 1 bublinka za 5min20s, dnes rano jiz za 4min25s. Bublinky pocitam v detske odsavacce hlenu, do ktere mam priveden vyvod od lahve s TIBI, do akvarka zatim nepoustim.
no rozdiel v kvaseni ma aj "burcak"
teda ked si to zobereme rozdiel vo vodovode a obsah NO3 a P...
berme ze norma je do 50mg/l NO3 - teda urcite bude rozdiel v kvaseni...
v podstate na "toto" je Zivna sol "fosforečnany dusíka v amoniakovej forme a thiamin - vitamin B1"...
Rozdiely mozu byt celkom znacne. Mnohe bakterie a organizmy su citlive na vysku koncentracie soli vo vode. Znacny rozdiel v tvrdosti a vodivosti vody moze sposobit takuto inhibiciu. Existuju vsak i bakterie, ktore dokazu pracovat v extremne vysokych koncentraciach soli - halofilne.
Pravda je, ze nejsem sam, kdo ma s rozbehem problemy. Na jinych forech jsem zaznamenal podobne pripady. Uvidime, nehodlam odepsat TIBI jen kvuli pocatecnim nezdarum, kdyz to funguje jinym (mam na mysli kvasny proces), melo by to jit i ostatnim. Rozdily ve slozeni pitne vody z kohoutku myslim nejsou az tak velke, aby zpusobily uplne potlaceni procesu.
ona ale asi neni voda a voda - z kazdeho vodovodu tece neco jineho - neni tohle duvodem proc to u nekoho funguje a u nikoho ne? treba chybi nejake mineraly rozpustene ve vode
Ano, tohle samozrejme dodrzuji (prestoze Milan tvrdi, ze chlorovana voda nevadi), ale poradnou reakci se mi rozbehnout nedari. Dnes rano jsem zase kontroloval, zadne bublinky nesly. Taky nemam pocit, ze bych krystalky zahltil cukrem (pomer jsem volil vicemene dle Milanova navodu, akorat jsem dal vice rozinek a ted i citron), ovsem nevylucuji, ze jsem je nedostal "v dobre forme" od predchozi majitelky.
...väčšie množstvo cukru robí roztok mazlavým a to spôsobuje pomalší rozbeh...
A mohl byste se pokusit odpovědět na mé včerejší, (09.08.10 23:16:46), případně i předvčerejší otázky?
![:-)](../obr/s/02.gif)
Ja to poviem jednoduchšie, (využijem túto odpoveď pre tých cez SS), väčšie množstvo cukru robí roztok mazlavým a to spôsobuje pomalší rozbeh.
Je zaujímavé koľko času potrebujú na rozbeh zaliaté medom.
4 10.08.2010 03:16
DrBolíto [254] - Rostliny Ještě doplním co všechno žije v tom rosolu.
Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje
Lactobacill
Lb. alactosus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. tolerans
Lb. coryneformis subsp. torquens
Lb. fructosus
Lb. hilgardii
Lb. homohiochi
Lb. plantarum
Lb. pseudoplantarum
Lb. Yamanashiensis
Streptococci/lactococci
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Kvasinky
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis
Já bych dodržel i tuto zásadu:
Nikdy nedáváme do neodstáté chlorované vody!
A pro pití bych vodu ještě převařil, předpokládám, jak tu někdo psal o zápachu, že se mu voda zkazila.
...Príklad: vo fľaši mám násadu, (podľa návodu) tá mi produkuje CO2 podľa potreby. Pokiaľ sa im dobre darí, tak cca za 2 týždne začnú produkovať väčšie množstvo CO2, zistíš podľa množstva bubliniek v počitačke bublin, resp. vo zvone resp. v difuzeri,(v difuzeri väčšie množstvo menších bubliniek)...
Rekapituluji (pro 100 l akva):
Násada = 4 čajové lžičky cukru, cca 10 rozinek v 1 l láhvi.
Produkce CO2 = cca 4 bublinky/min., (ale můžete počet bublinek/min. zvýšit).
Po cca 2 týdnech, (aniž byste doplnil cukr), pokud se "TIBI" dobře daří, produkci CO2 zvýší.
Jestli byste byl tak laskav a zkusil mi odpovědět, na kolik bublinek/min. jste schopen jejich počet zvýšit?
"Burčákem" potřebuji udržet ve svém 100 l akva "frekvenci" bublinek někde mezi cca 60-40/min., abych udržel koncentraci CO2 přibližně kolem 15-25mg/l. Za tím účelem (jak už jsem psal) připravuji směs ze 3ml sušených kvasnic, cca 250g cukru a cca 1,9 l vody ve 2 l PETláhvi. Takto připravená směs bublá podle mých požadavků cca 10 dní. (Směs by bublala samozřejmě dál, ale se stále klesající frekvencí bublinek, což mi nevyhovuje, proto ji vylévám a k difuzoru připojuji jinou láhev s novou směsí, kterou jsem nechal cca 24 hod "rozbublat mimo akva".
Z toho plyne další otázka: Jak dlouho odhadujete, že bude bublat 60-40 bublinkami/min. vámi připravená směs 4 polévkových lžic "TIBI", 4 čajových lžiček cukru a 10 rozinek v 1 l láhvi?
Z předchozího mi vyplývá, že nejméně týden, resp. 2 týdny, a dokonce po těchto 2 týdnech se produkce CO2 ještě zvýší, a to aniž bych musel kvasinky přikrmit cukrem.
Za fundovanou odpověď předem děkuji.
![:-)](../obr/s/02.gif)
Toto ale podla mna nie uplne dava zmysel. Nadmerne mnozstvo substratu (cukru) v drvivej vacsine pripadov znamena iba nie umerne zvysovanie rychlosti tvorby. To znamena, ze za urcitou hranicou pridaneho cukru uz rychlost tvorby produktu (CO2) nebude rast, nakolko sa vysaturuje vsetok enzym/bakterie a teda dalsie pridavanie substratu nema zmysel. Nevidim dovod, preco by mal dalsi substrat inhibovat reakciu. Nikdy som o takom mechanizme nepocul a neviem si predstavit ako by fungoval.
Jedine co ma napada, je pritomnost dvoch aktivnych centier v enzyme a obsadenie druheho centra by inhibovalo ("spomalovalo") cinnost toho prveho. V pripade takehoto kvasneho procesu mi to vsak pride trochu nepravdepodobne.
Ja som to už realizoval pred rokom,pokiaľ TIBI zasypeš neprimeraným množstvom cukru,(napr. ako u burčiaku), (nezatracujem burčiak!)t.j. väčším množstvom, tak sa TIBI stanú lenivými a ich štart je dlhší a pomalší, možno to bude znieť hlúpo, ale aj oni majú radi striedmosť
Maximum je na tebe, resp. dokedy im dovolíš množenie. Príklad: vo fľaši mám násadu, (podľa návodu)tá mi produkuje CO2 podľa potreby. Pokiaľ sa im dobre darí, tak cca za 2 týždne začnú produkovať väčšie množstvo CO2, zistíš podľa množstva bubliniek v počitačke bublin, resp. vo zvone resp. v difuzeri,(v difuzeri väčšie množstvo menších bubliniek).Niekto násadu rozdelí, ale ty nemusíš.Zoženieš fľašu so širším dnom, (upravíš ako predošlú) a tým im umožníš lepšie rozmnožovanie, no a stým ich produkcia CO2 rastie.
0 09.08.2010 22:00 Acinonyx Ja osobne by som navrhoval nasledujuci experiment (ospravedlnujem, profesionalna deformacia
![:)](../obr/s/16.gif)
):
Spravit dve rovnake zmesi cukor + voda, do rovnakeho objemu. Do jednej pridat kvasnice, do druhej TIBI. A CO2 zbierat do nadoby naplnenej vodou (vo vode), obratenej hore dnom.
Nasledne by bolo vhodne zoptimalizovat podmienky pre kvasnice a TIBI (pravdepodobne to, co ludia bezne pouzivaju) a zistit co vyrobi viac CO2 a prepocitat to na hmotnost cukru.
Pravdepodobne to nikomu za tu pracu nestoji, ale asi by to rozriesilo tuto polemiku.
![:)](../obr/s/16.gif)
No pokud píší že první den slabé, druhý den super pitné a třetí den už nepoživatelné, tak bych taky hádal pár dní řádově..
To je mi bohužel informace o ničem. Mě jde o to kde to má limity aby to bylo vůbec jako zdroj CO2 relevantní.
Mohl by jsi přerušit a nechat volně aby jsme měli představu o maximu? A je ta produkce +- stabilní a jak asi dlouho.
Ale dodal na str. 3
tejto témy
Ale stále nedodal ani základní informaci, kolik bublin vyprodukuje tato dávka viz citace níže.
Proto jsem prosil, aby spočítal kolik bublin za minutu to udělá (řekněme hadičkou o průměru 5mm ponořenou volně v akva cca 20cm pod hladinu). Místo toho kolem sebe akorát kope.
...No kedze ich musis kazdy tyzden premyvat a davat do novej vody s cukrom...
POZOR! Do nové vody s cukrem NE!
![:)](../obr/s/16.gif)
Milan jasně píše:
"...Pre akvária do 50litrov 3dcl fľaša, 3 polievkové, (plastové) lyžice TIBI, 3 čajové lyžičky cukru a cca 5 hrozienok, do 100litrov 1litrová fľaša 4 lyžice TIBI, 4 čajové lyžičky cukru viac hrozienok a tak pokračuješ, do 500 litrov však musí 2 litrová fľaša stačiť... nemusíš ich dokrmovať každý týždeň, nechaj ich dlhšie..." ![hmm](../obr/s/20.gif)
Takže žádné dokrmování cukrem! 4 čajové lžičky cukru (+ několik rozinek) musí těmto kvasinkám vystačit k zásobování 100 l akva kysličníkem uhličitým na dlouho a dlouho a dlouho...
![:)](../obr/s/16.gif)
No kedze ich musis kazdy tyzden premyvat a davat do novej vody s cukrom, predpokladam, ze to nie je pre srandu kralikov.
Neviem o akej toxicite alkoholu na TIBI hovoríš, a či vieš vôbec o čom hovoríš?
no zaznamenal jsem tu ze tu bylo zmineno jeste jedno plus a to stabilita produkce... ale to budu moct overit az ty krystaly budu mit pripojeny do svy co2 soustavy a budu moct merit mnozstvi co2
Opatrne, ja iba vravim svoj nazor, a TIBI som zatial nazivo ani nevidel, nie to ich este skusal. Velmi pokojne sa mozem mylit. Vychadzam iba zo svojich znalosti z chemie, fyziky, biochemie a biologie.
Milan pri svych experimentech dokazal dovest burcak k vybuchu (ci jine obdobne "nehode") az 8x z 10 pokusu, zatimco s TIBI se mu to nepovedlo ani jednou. Diky jeho pokusum tak muzeme ucinit jednoznacny zaver, ze burcak vytvari (ve srovnatelnem case) mnohonasobne vetsi mnozstvi CO2 nez TIBI.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ha takže to tu máme: Tibi jsou lepší než kvasnice jenom v tom že se dá ta břečka vypít a že nemusíme dokupovat kvasnice
![hop](../obr/s/29.gif)
To sa da takto z hlavy iba velmi tazko posudit. Mechanizmus tvorby CO2 bude asi velmi podobny, ak nie rovnaky a nasledne spotreba cukru na rovnake mnozstvo CO2 asi rovnaka.
Je mozne, ze o tom bude rozhodovat miera toxicity alkoholu na TIBI resp. kvasinky. Ja osobne by som sa tym velmi netrapil. Osobne si dovolim tvrdit, ze ak aj uspora bude, tak maximalne do 30% (aj to je asi vela). Teda, ak neplanujes burciakom zasobovat celu rybaciu farmu, tak to drasticka uspora asi nebude. V podstate pojde len o detaily ako kupovanie novych kvasnic a/alebo mnozenie zmesi bakterii v TIBI.
Přidat reakci
1 ...... [12] 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x