TIBI krystaly
0 19.09.2010 15:01 Gregg zdravim, mohli byste mi poradit 1. kolik cukru do kolika vody s kolika tibi 2. jakou to má výkonnost (bublinky/sek) 3. v jaké teplotě to mám mít
...Chemik nie som, ....hydrogénuhličitán odporúčam pre ... zníženie ph vody...
Tak pro snížení pH...?!
Chemik nie som, to je pravda, nech sa teda seriózny chemik vyjadrí a použije svoje slova bez zneváženia mojích , hydrogénuhličitán odporúčam pre tých , ktorým prišli kryštáliky poštou a sú v zlej kondícií teda pre zníženie ph vody pre novú násadu. Rovnako neviem pomenovať "chemicky" pridanie ovocia, resp. plátku citróna v laickej reči ide o rýchle vytvorenie"kyslého prostredia pre začínajúcu násadu
Kopes kolem sebe ako male decko. Tvoje znalosti z chemie a biochemie su spektakularne.
cezarmilan napsal:
Pre zvýšenie aktivity použi buď sódu, alebo kypriaci prášok, (1/8) čajovej lyžičky.
Spotreba cukru bude klesať
Nedá mi to : Při použití kypřícího prášku bude CO2 produkovat i čistá voda ( pokud je to "chemie" NaHCO3 ) nebo i samotný roztok cukru ( pokud je to směs kvasinek )
Edit: Protože mě zajímá, jestli je to zvýšení aktivity pouze primární ( rozpad NaHCO3 ), nebo i sekundární při zvýšení Ph díky zbytkovému NaOH ( stejně jako přidáním sody ), když se tu ještě nedávno mluvilo o přidávání ovoce na SNÍŽENÍ Ph. Nebo je třeba Ph vyvažovat? To jsou rozhodně pro reprodukci této metody důležité otázky.
Pokud tomu tedy nerozumím, byl bych rád, pokud mi problém objasníte. Dokonce Vás o to slušně žádám. Děkuji.
Jo sodu mam připravenou v záloze. ta 1/8lžičky to je čajová lžička že?
Krystalky měla původní majitelka právě na nápoj a flaška byla po dvou a půl dnech na poště brutálně nafouklá.
Nevím jak to někdo může pít, protože to strašně smrdí
Nikto nezaručí dobrú kondíciu, ta sa dostaví určite neskôr s čím klesá aj spotreba cukru a nikto sa nezaručí za pracovníkov pošty, či kuriérskej spoločnosti moja
Myslíte toto?
16.09.2010 10:54:40
TIBI jste tu začal propagovat jako jakési vaše " perpetum mobile" kdy po založení směsi, již nemusíte přidávat cukr a vám to pak dokonce bublá víc.
Jistě jste si všiml uvozovek a že to bylo pouze přirovnání.
Však jste tu psal , že již není potřeba přidávat cukr.
Stejně tak se můžete dočíst, že bych tuto formu sycení klidně zkusil, najde-li se zde solidní, stabilní a osvědčený návod.
Ten tu chybí.
Držím palce, ono to bude určite lepšie až si zvyknú vyrábať len CO2 bez nápoja.
Pre zvýšenie aktivity použi buď sódu, alebo kypriaci prášok, (1/8) čajovej lyžičky.
Spotreba cukru bude klesať
Používam teraz aj zázvor, vyskúšaj a ulahodí to tvojej trpezlivosti a nenechaj sa odradzovať na tomto fóre prázdné reči sa trusia kdekade
Nespomínal som perpetum mobile, ale začal s týmto nápadom niekto predomnou?
Mozno staci menej cukru, neviem. Experimentujem s tym nie dlho. Obcas vyskusam aj menej, a uvidime...
Tak takhle TIBI kryštáliky původně prezentovány nebyly, že milanecezare - Kukočko
A spotřeba cukru už sedm lžiček? To se tedy silně zvedá při různém obměňování a experimentování....
Trpezlivostou a experimentovanim. S tym mnozstvom co mas nebude problem 20-30 bubliniek za minutu. Nechaj to tak tyzden, potom vymen 80 percent vody, daj 7 lyziciek cykru, 10 hrozienok a nechaj to tak zase tyzden. A vselijako to obmienaj a experimentuj a uvidis, ze sa ti to nakoniec podari...
Přidáním kvasnic.
no tak nic moč. Jen 6 bublin/min :((
Nemusíš nic vyrábět, sundej ten kámen a můžeš počítat bubliny.
www.youtube.com/…
Sice blbá kvalita, ale takhle mi bublá tibi po utěsnění víčka.
Bohužel zatím nemám počítadlo bublin, takže nevím počet bublin/s, ale to snad brzo taky vyrobím
Aha, a Citrodeko by nestacilo?
0 16.09.2010 23:36 pitrs06 Po mých pokusek musím potvrdit, že uvedené množství ze začátku diskuze nestačí na výrobu těch 20 bublin a více. (4 lžíce tibi, 3 lžičky cukru, rozinky). Takže to bude chtít více tibi nebo cukru nebo oboje. Jak uvedl Kukocko. Víc tibi nemám, tak jdu přidat cukr
Nejde o vitamín C
ale o snížení pH.
Neviem ci ti poradim dobre, ja s tym zatial len experimentujem. Ale ja by som to dal do 1,5 litrovej flasky s 1litrom vody. 10 cajovych lyziciek cukru a 15 hrozienok. Milan odporuca este platok citrona, to som ja zatial neskusil, a neviem na co im je vitamin C dobry
PS: a samozrejme vsetko nech je z plastu!! Ziadne zelezo
tak jo. Je toho přibližně 300ml.
Do jakého roztoku vody a cukru to mám naložit??
Kolko ich asi mas? Daj fotku.
Potom popis uspechy/neuspechy
0 16.09.2010 18:39 Gordon [22] Tak TIBI krystalky dorazily v poměrně slušném množství. Akorát mi po úpravě nechce těsnit víčko flašky od mlíka.
Cestovaly zavřený poštou ve flaše a ta byla slušně natlakovaná a promáčklá.
Takže bych řekl, že až vyřeším nádobu tak to bude ranec
Ne, je to správně
0 16.09.2010 13:56 Kukocko Glukozu (Glukopur) som si dnes kupil, v nedelu ju vyskusam a dam vediet.
Chcem sa spytat, ci niekto skusal skaramelizovat cukor na cukriky? Aby sa to vo flaske pomalsie (rovnomernejsie) rozpustalo a malo tak dlhsi ucinok bublotania. Hmmmm?
4 polévkové lžíce cukru? Měly tam být čajové, ne?
To není tak špatné, (pro mininádržku), ale pro 100 l rostlinnou nádrž nic moc...
A taky to nic nevypovídá o tom cezarmilanem deklarovaném "výkonu" 4 polévkových lžic Tibi, 4 čajových lžiček cukru a cca 10 rozinek...
Promiň
- 4 pol lžíce cukru
...Teď mám cca 2pol lžíce krystalků a 4 pol lžíce TIBI v 1l PET a bublám 13 bublí/min už cca týden...
A cukru kolik?
cezarmilan napsal: Jasné! treba sa vysmievať tým čo sa darí,
Pokud se to někomu opravdu daří, tak se mu nikdo jistě vysmívat nebude, naopak, čím více lidem to fungovat bude, tím budeme všichni radši a třeba se časem dobereme ke spolehlivé receptuře.
Zatím jediný , kdo tu sklidil posměch jste vy, jelikož se tu neustále zbytečně rozčilujete.
TIBI jste tu začal propagovat jako jakési vaše " perpetum mobile" kdy po založení směsi, již nemusíte přidávat cukr a vám to pak dokonce bublá víc.
Ostatní cukr zjevně přidávají(něčím se ty "kvasnice" krmit musí, že).
Dokonce jsou ochotni ukázat i výsledky a nemelou dokola, že TIBI dovede "aj viac".
Jako jedinou/jednu z předností TIBI vidím stabilitu bublání po rozjetí procesu.
Teď mám cca 2pol lžíce krystalků a 4 pol lžíce TIBI v 1l PET a bublám 13 bublí/min už cca týden.
Pokud má někdo k dispozici dostatečně namnoženou populaci TIBI, mohl by zkusit zaexperimentovat s násadami o stejném množství TIBI a různém poměru cukru, rozinek citrónu a já nevím ještě čeho a sledovat intenzitu, délku, stabilitu bublání.
Já bohužel nemám ani tolik TIBI, ani (a to hlavně
) tolik času.
Neměl jsi v té láhvi předtím kvasnice? Je dost možné, že tam nějaké zůstaly a pomalu se pomnožily. Neber to nijak špatně, je ale třeba eliminovat okolní zásahy. Protože si teprve druhý komu to funguje.
Jasné! treba sa vysmievať tým čo sa darí, čo takto pustiť sa do toho a dopracovať sa k úspechu.
A neber to v zlom
www.youtube.com/… Co znamena, ze si
musel vymenit vodu? Nemohol si cast nechat?
Na Tvojom mieste by som to nechal tak, a menil cast vody a pridavanie cukru tak raz za tyzden. Je to cele o trpezlivosti. Do dvoch mesiacov sa ti namnozia na vhodne mnozstvo a bude ti to bublat ako mne (55 bubliniek za minutu). Chce to len cas
Musel jsem vyměnit všechnu vodu, ale nepropláchnul. Mam je v lahvi od mléka cca 3cm pod okraj. Po přidání té trošky cukru se to rozjelo, ale už to zase pomalu slábne. Ted chci vydržet a nechat to, jestli se to zase vrátí na těch 7 bubl/min
Vymenil si kompletne celu vodu? Aj si ich preplachol? Ja po precitani tohto fora som nikdy nevymienal vsetku vodu. Vzdy som im nechal aspon 30% povodnej.
Takze pridanim cukru sa ti to rozbehlo. Tie 4 lyzicky cukru si dal do kolko objemovej vody? Mozno ked je tej vody vela, tak koncentracia cukru klesa, a pridenie cukru ti pomohlo.
Ja chcem vyskusat este reakciu Tibi na glukozu, nema s tym niekto skusenosti?
Acinonyx napsal: No dokaze, ale to dokazu aj ine bakterie, ked ich budes mat v 200l sude. Tu ide o to, aby to bolo minimalne take efektivne ako obycajne kvasnice.
Ja tu ale pisem svoje skusenosti s Tibi. A nejde mi o to, aby boli take efektivne ako kvasnice. Ja s kvasnicami nemam vobec ziadne skusenosti. Mne ide o produkciu CO2.
0 15.09.2010 18:52 pitrs06 Po nucené výměně vody mi přestali bublat a dnes už po 70 hodinách zase 7 bubl/min. Necelé 4 lžíce tibi, 3 lžičky cukru, 5 rozinek. Nevydržel jsem to a před chvílí jsem nasypal necelou lžičku cukru, nastala velká reakce rychle jsem zavřel lahev a už asi 8 minut bublaj 28 bubl/min
hm a 17 rozinek, to bude dobré víno až to dobublá.
No ale dokaze, super, nie?
No dokaze, ale to dokazu aj ine bakterie, ked ich budes mat v 200l sude. Tu ide o to, aby to bolo minimalne take efektivne ako obycajne kvasnice.
Citaj pozorne prosim ta. Pisal som, ze som im menil vodu, ale nie to, ze im to pomahalo. Ved az teraz to necham tak 5-6 dni len tak lezat, aby som videl co to spravi. No minimalne im to neublizovalo. Milan tvrdil, ze im to nerobi dobre.
Nerozumiem teraz. Neprodukuje to CO2 ale iba nejaky kyslik, ci co? Neviem, mozno mas pravdu, nevyznam sa do toho a rozbor bubliniek som nerobil. No niekto by mohol..
Zle reprodukovatelna znamena nieco ine - ze je tazke dosiahnut rovnaky vysledok po opakovani rovnakeho postupu.
Myslim, ze si sa nedopracoval k nicomu specialnemu. (Bez urazky)
A co som napisal, ze som objavil ameriku??
Pises, ze mas 5 cm vrstvu TIBI v 2l flasi, ostatni maju okolo 4 lyzic. Ak by i takato velka vrstva kvasnic a bakterii nedokazala vyprodukovat take mnozstvo CO2 (55 b/min), tak by to uz bolo skutocne tragicke.
No ale dokaze, super, nie?
Neda sa nevsimnut znacna diskrepancia medzi tym, co pises ty a Milan. On tvrdi, ze vymena vody a premyvanie znizuje ich aktivitu a nerobi im dobre. Ty, naopak, tvrdis, ze si im (cast) vody vymienal a to im pomohlo.
Citaj pozorne prosim ta. Pisal som, ze som im menil vodu, ale nie to, ze im to pomahalo. Ved az teraz to necham tak 5-6 dni len tak lezat, aby som videl co to spravi.
Bez ohladu na tieto skutocnosti, ak by aj TIBI dokazalo vyprodukovat dostatocne mnozstvo CO2 (o com osobne dost pochybujem), existuje znacny predpoklad, ze tato metoda je minimalne velmi zle reprodukovatelna, co ju moze v konecnom dosledku potopit.
Nerozumiem teraz. Neprodukuje to CO2 ale iba nejaky kyslik, ci co? Neviem, mozno mas pravdu, nevyznam sa do toho a rozbor bubliniek som nerobil. No niekto by mohol...
Myslim, ze si sa nedopracoval k nicomu specialnemu. (Bez urazky) Pises, ze mas 5 cm vrstvu TIBI v 2l flasi, ostatni maju okolo 4 lyzic. Ak by i takato velka vrstva kvasnic a bakterii nedokazala vyprodukovat take mnozstvo CO2 (55 b/min), tak by to uz bolo skutocne tragicke.
Neda sa nevsimnut znacna diskrepancia medzi tym, co pises ty a Milan. On tvrdi, ze vymena vody a premyvanie znizuje ich aktivitu a nerobi im dobre. Ty, naopak, tvrdis, ze si im (cast) vody vymienal a to im pomohlo.
Bez ohladu na tieto skutocnosti, ak by aj TIBI dokazalo vyprodukovat dostatocne mnozstvo CO2 (o com osobne dost pochybujem), existuje znacny predpoklad, ze tato metoda je minimalne velmi zle reprodukovatelna, co ju moze v konecnom dosledku potopit.
1 15.09.2010 12:27 Kukocko –
Re: Sid Co sa tyka Tibi krystalikov, tak je tu jedno zlate pravidlo: t.r.p.e.z.l.i.v.o.s.t Naozaj to nie je o tom, ze ich zalejem vodou, cukrom, hodim zopar hrozienok a za chvilku to dava bublinky. Treba vyckat niekolko dni, menit im obcas vodu, vyberat hrozienka a pridavat cukor. Casom sa dostavi vysledok v podobe tvorbe bubliniek.
Ostatne veci ohladom kolko treba cukru a hrozienok som sa riadil radami Milana. Citron som ale neskusil vobec.
Teraz som to meral a dava mi to 55 bubliniek za minutu. Co sa tyka mojho postupu, ako som postupoval, tak to sa tazko pise, nakolko som clovek netrpezlivy a nevydrzal som nechat Tibicka co len den na pokoji. Kazdy den som im nieco spravil v dobrej vole, ze to je pre nich dobre. Niekedy som im vymenil 20% vody, inokedy 50%. Hrozienka som vymienal asi kazde 3 dni, a pridaval som nove. Pri vymene vody som samozrejme pridaval aj cukor (niekedy viac, niekedy menej). Takto som sa s nimi hral necele 3 tyzdne. Viem, ze to nie je idealny postup, ale ako hovorim, nepatrim medzi trpezlivych.
Posledne dni pred nasadenim do "ostrej prevadzky" som si posledne dni skusal, ci budu mat vobec nejaku silu vytvorit tlak. Ako tu niektory na fore uvazovali. Tak som polonaplnenu flasku zmackol az tak, ze voda bola 1cm od otvora. Prvy krat sa flaska vdaka vnutornemu tlaku napravila po cca 7 hodinach. Na druhykrat to uz bolo za 4-5 hodin. Usudil som, ze nejaky tlak to teda zvladne. Preto mam tu flasku taku dokrcenu.
Momentalne co mam vo flaske, je 1.5 litra vody, 1 az 1.5 salky Tibi a asi 10-15 cajovych lyziciek cukru, cca 17 hrozienok.
Necham to takto az do konca tyzdna, to bude prvy krat co sa toho nebudem dotyka 5 dni a uvidime, ci pocet bubliniek za minutu klesne. Budem Vas informovat.
Idealne by bolo, keby sa aj druhy podelili so svojimi postupami s Tibi.
...O Tibi krystalikoch sa rozpisem neskor...
Tak nás nenapínejte a rozepište se hned.
Kolik cukru jste do té PET-láhve dal? A kolik "TIBI"?
Konecne to někdo potvrdil. Při perfektním rozpouštění CO2 tato reakce bohatě stačí.
Tak nakoniec po pol hodinke sa to ustalilo a ide to cca 1 bublinka za 1-2 sekundy.
Myslim, ze to bolo sposobene tym, ze ta dvojlitrova flaska je trosku pomackana. A tak sa to zrejme mierne spravalo ako balon - nadych - vydych
Alebo fakt neviem, kazdopadne to uz ide v pohodke.
Co sa tyka poctu bublin, tak ma to celkom milo prekvapilo. Vyskusam to nechat takto 1 tyzden a uvidim ci pocet klesa/stupa.
Mozna by pomohlo naplnit vodou lahev s nasadou az temer pod vicko, tak 1-2 cm pod nej.
Zrejme by to pomohlo, no nechcem teraz to toho sturat a davat do flasky cerstvu vodu.
Ten pocet bublinek je ovsem paradni. Jak velke mnozstvi TIBI je v nasade?
V tej dvojlitrovke je to odspodu plne 5 cm. Nenamnozil som si ich ale ja, ale poslal mi ich Milan. A tymto mu chcem este raz velmi pekne podakovat. Ja sa o ne staram zatial len necele 3 tyzdne.
www.youtube.com/…
To, co popisujete, vypada, jako by se CO2 hromadilo v petce za rustu tlaku, pri dostatecnem tlaku dojde k prurazu a pri naslednem poklesu tlaku CO2 neprochazi. Neni nejak castecne ucpan pruchod z lahve do hadicky? Mozna by pomohlo naplnit vodou lahev s nasadou az temer pod vicko, tak 1-2 cm pod nej. Ten pocet bublinek je ovsem paradni. Jak velke mnozstvi TIBI je v nasade?
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31565x