TIBI krystaly
No tak ja dávam: 3l vody, 19 polievkových lyžíc cukru, dve polievkové lyžice sušených brusiniek, čerstvé slivky/hrozno a šťavu z jedného veľkého citrónu. Je to dobré na chuť a kryštálikom sa darí...Ale vraj sú každé "jedinečné", majú proste inú mikroflóru...
Žabka napsala:Pani mi napísala toto:
"Dobrý den,
Aby vám krystalky vyráběly dostatek CO2 ,dejte je do menší sklenice asi 2l a 2x více cukru a sušeného ovoce.........."
Tak s množstvím cukru mám přesně opačnou zkušenost, když jsem začal dávat méně tak se jim dařilo více. Dávám cca 1:1 cukur:krystaly možná i ještě trochu méně cukru.
Sice je mám v nevelké lahvi, ale zkoušel jsem je několik měsíců i v takové kde jejich vrstva byla do 0,5cm a množit se nezačali.
Samozřejmě ten to nejspíše bude
ale chemie není můj oblíbený obor a tak jsem to raději nepsal abych neuváděl případně mylnou informaci.
"Zlaté" kvasinky. Nejlépe sušené...
... se mě v akváriu zvedla tvrdost vody... Určitě v tom ale není Ca, protože ten nijak nepřidávám...
Že by v tom byl Mg?
Neskúšala som, ale tá pani vravela, že sa majú normálne usušiť...Prípadne sa vysušené môžu údajne skladovať aj v mrazničke...Ale musíš to nechať asi poriadne uschnúť, aby ich mrznúca voda neroztrhala...
Pani mi napísala toto:
"Dobrý den,
Aby vám krystalky vyráběly dostatek CO2 ,dejte je do menší sklenice asi 2l a 2x více cukru a sušeného ovoce.Nejlepší jsou fíky. Jak se vám rozrostou , a budete jich mít hodně , schovejte si část do mražáku , kdyby se krystalky rozhodly spát.To znamená ,že sice vyrábí CO2 , ale nerostou ani se nemnoží .Délka těchto stavů je různá a nedá se odhadnout.
Pěkný den přeji Jana H."
Aha, tak v tom je potom niečo iné, ja ich mám neviem ako dlho, musela by som spätne dohľadať v tomto vlákne, ale mne sa viditeľne množia...Teraz som ale dlhšie nálev nevymieňala a trochu sa scvrkli..A v akej ich máš flaši? Mne poradila pani, ktorá mi ich predala, že je dobré mať nádobu s veľkou plochou dna, mám ich v sklenenej 3l nádobe a vidím, jak mi stúpa tá vrstva kryštálov na dne...Ale mám takú poznámku, fakt neviem, či sú vhodné na výrobu CO2 do akvária...Najlepšie sa im darilo, keď som im vymenila vodu každé 3-5 dní, jak by sa to malo naozaj robiť, keď to chce človek aj piť...A vtedy boli ajkrajšie...Teraz sú už asi v mesiac starom náleve, len dosýpam cukor a očividne im to nerobí dobre..
Ja by som na overenie mal dosť. Aký je postup sušenia? Treba to nejako špeciálne alebo ich lenv yberiem na tácku a dám na radiátor?
Jenže mě se nerozmnožili už dobré 2 roky
Trochu dlouhé období.
Oni přežijí sušené? A pak je stačí opět naložit a fungují? Tomu se mě nechce věřit
a na ověření jich mám opravdu málo.
Kryštáliky majú určité obdobia, kedy síce produkujpú CO2, ale nemnožia sa...Preto sa odporúča napestovať väčšie množstvo, ktoré sa usuší a odloží na "horšie časy"...Údajne sa zatiaľ nevie, prečo to kryštáliky robia...Zrejme si potrebujú občas odpočinúť
No pomalu se mě stále více potvrzuje moje původní domněnka že závisí na vodě a to konkrétně na tvrdosti.
Zjistil jsem, že vlivem hnojení dle EI se mě v akváriu zvedla tvrdost vody ze vstupních 2°dGH na pro mě neuvěřitelných 12°dGH (už jsem trochu omezil v hnojení). Určitě v tom ale není Ca, protože ten nijak nepřidávám. A tuto vodu cca 2-3 měsíce používám na krystaly a oni se docela vzpamatovávají. Pod 22°C teploty v místnosti mě původně vůbec nebublaly a nyní bublají přes lipový "difuzer" i když je v místností kolem 18°C. Zatím tedy nepřibývají, ale stav vypadá lepší. Ani bublání není kdo ví jaké, ale určitě je to lepší než když jsem je před pár měsíci už málem vylil do záchoda ....
Citron tedy vubec nepridavas? Ja jim jeste vymackam par platku citronu, protoze jsem nekde vycetl,ze jim to dela dobre.
menil som vodu asi 1x týždenne, pridal 4 kávové lyžičky cukru do 1 litra vody a 6 hrozienok. na fľaši som poznačik množstvo kryštálikov a behom mesiaca som ich mal dvojnásobne a rozdal som ich. Potom som trochu tomu nevenoval pozornosť a krištáliky ako keby stagnovali, takže skúšam odznova ich prebrať k množeniu a taktiež niekedy pridávam škrupinku z vajíčka, aby mali vapník - vraj im to pomáha na ich podporu.
malyLibor napsal: No, a díky jinému vláknu už víme...
Prosím Vás, ktoré vlákno?
No, a díky jinému vláknu už víme, proč ti krystalky nejdou... a proč nešly mně. Dával jsem je stejně jako kombuchu do permeátu a ty je dáváš do vaší superměkké vody... a ony prý mají rády vodu tvrdou. No, uvidím. Dal jsem je do naší vodovodní vody, hezky odstáté, tak uvidím, co bude.
Já výměnu vody dělám 1x za 14 dní někdy i po třech týdnech. Při výměně vody je proplachovat ale nemusíš. Jen zcedit a pak zase hodit do nové vody.
Ale mě také moc nejdou ...
Jak casto menite TIBI krystalum vodu, rozinky a pridavate cukr? Menim vodu, rozinky, sodu (zkousel jsem i skorapky z vajicek, ale soda je lepsi kvuli tydennimu odstranovani zbytku ) a cukr jednou tydne. Prijde mi, ze se krystalum moc nedari, sice bublaji, ale je to spis pisek a prakticky se nemnozi.
Nekde jsem cetl, ze tibi krystalum moc nesvedci proplachovani. Nebude tedy lepsi jen kazdy tyden pridat trochu cukru s rozinkami a vodu nechat starou?
máš pravdu ja v jednej fľaši sa im nevenoval a úplne sa rozpadli až sa stratili a ostala len voda..
0 05.11.2012 12:59 leoajana – Nerez,hliník.
To se neprojeví hned.To se projeví asi tak za 1 - 2 měsíce . Při větším zásahu někdy dokonce už za 14 dní . Krystalky nezčernají.Krystalky se začnou rozpadat až se úplně ztratí a udělá se kal.Ale tak se stane I při jakékoliv změně , která se jim nelíbí.
Starší reakce
Plávanie na hladine je podľa mňa normálne...Niektoré stúpajú, niektoré klesajú...Keď dám čerstvý nálev, veľa kryštálov mám na hladine, keď je starší, všetky sú dole...Neviem ako vyzerajú poškodené, údajne by mali sčernať...Ale ešte som nič také nevidela..Ja miešam nerezovou naberačkou a všetko ok...Hliníkovú som neskúšala ani nemienim ani nemám
Starší reakce
mám ve víčku zalepenou spojku tavným lepidlem a těsní to jako ďas. samozřejmě lepidlo mám zespod víčka
no já si myslím, že ta spojka by tam měla být samozřejmost
třeba pro případné odpojení a výměnu
Nepísal som to tu už náhodou?
prasan [289] - Re: leoajana
Stačí do vrchnáku urobiť dierku do nej vlepiť sekunďákom spojku na hadičky a je to.Tesní to perfektne.Pri tomto spôsobe nie je potrebná žiadna plastelína ani nič podobné.A hlavne to ani nemusí byť ,,opatlené,,.
A to len pár príspevkov dole.
Já do dírky ve víčku přilepil vteřinovým lepidlem spojku na hadičky, tu jsem pak ještě zevnitř i zvenčí oblepil silikonem a na spojku dávám hadičky a docela dobře mi to funguje
Mne metoda tavne pistole + mensi dirky ve vicku moc dlouho nefungovala. Pri manipulaci s lahvi se hadicka vselijak krouti a brzy prestane tesnit.
Asi by to chtelo do vicka spis nacpat a zalepit nejakou nepruznou a tvrdou trubicku a teprve na tu pak pripojovat hadicku.
to me za chvilku chemopren nebo tavna patrona prestali tesnit, ted zkousim mensi dirku, hadicku prorvat na silu a jeste jsem to pojistil sekundovym lepidlem
Starší reakce
mám to přilepené lepidlem z tavné pistole
Stačí do vrchnáku urobiť dierku do nej vlepiť sekunďákom spojku na hadičky a je to.Tesní to perfektne.Pri tomto spôsobe nie je potrebná žiadna plastelína ani nič podobné.A hlavne to ani nemusí byť ,,opatlené,,.
Nehľadaj v utesnení vedu. Ja mám hadičku nevzhľadne "osoplenú" silikónom, ale mal som nejaký doma. S úspechom môžeš použiť metódu overenú predkami pri kvasení ríbezľového (či iného) vína - opatľaj prechod plastelínou. Prípadne urob menšiu dierku (pre 6 mm hadičku 4 mm dierku), hadičku zrež do šikma, aby sa dal prestrčiť špic a pretiahni nasilu kliešťami. Najlepšie kombinácia oboch spôsobov. Alebo vlep (napr. chemoprénom) špičku kvapkátka (očné kvapky, rôzne testy), atď.
0 29.09.2012 10:52 leoajana – Jak utěsnit láhev
Můžete mi prosím někdo poslat fota jak utěsnit láhev,abych mohla vyrobené CO2 (Tibi krystalky)odvádět do akvária ?
Jinak já je sehnala na
kefirova-houba.webnode.cz ,původně jako léčivý nápoj a pak jsem se dočetla že jdou využít i pro akvarium.
Starší reakce
Momentálne mám pH test od Rataja aj od Sery a oba ukazujú rovnako, čo sa rozhodne nedá povedať o teste NO3 (Rataj & Tetra). Pri oboch testoch je však určenie presnej hodnoty pH nemožné.
"Měření Ratajovým testem"
Starší reakce
0 31.08.2012 16:58 Žabka [387] Tak som to teda ochutnala, idem teraz na 2-4 dni preč, tak som to založila presne podľa návodu od pani, ktorá mi ich predala...Nič sa nezmenilo na tom, že to divne smrdká, ale nie tak ako som si myslela, asi to budú fakt tie kvašáky čo stoja vedľa
Čo do chuti, málo sladké, málo citrónu a chuťovo celkovo nijaké...Tak ma napadlo, že do toho hodím mätu, tak uvidíme, čo to povie...
Já mám dobré zkušenosti s klasikou...nacpu cigaretový filtr do hadičky, dělá to mikrobublinky.
Já CO2 produkované TIBI krystaly pouštím přes vzduchovací kamínek a perlí to jemně. Patrně jsem měl štěstí na správný kamínek.
Běžný kamínek dělá opravdu dost veliké bubliny, ale zkoušel jsem to přes kousek pískovce ( občas jsou k dostání pískovcové vzduchovací kamínky) a ten dělal pěkné drobounké bublinky.
Aha, děkuju
Po vyčištění byl vždycky chvíli klid, ale zanášelo se to asi rychle. Nevěděla jsem jestli mám vadný kus nebo je to normální.
EDIT - tohle sem asi úplně nepatří, ale pouští někdo CO2 do vzduchovacího kamínku? Dělá to asi příliš velké bubliny že?
Tyhle difuzéry to dělávají. Většinou to způsobuje proud bublinek který jde z jednoho místa, ale stejně tak se to stává i u běžných kamínků při slabším vzduchování.
Já zatím pouštím CO2 ze saké. Včera jsem skončil jeden cyklus, tak jsme si dnes s kolegou pochutnali.... zatím to byl nejpovedenější ročník a moc dlouho a stejnoměrně bublal... bohužel, dávkování jsem si nenapsal do deníku, ale do fóra, tak ho musím teď znovu zkoušet najít. Moje blbost, mám vše psát hned do deníku. Včerejší postup jsem taky ještě nezapsal, tak hned jdu na to.
Ale to jsem nechtěl, já pouštím CO2 přes difuzér z lipového dřívka. Je sice jen kupovaný, ale bublá hezky jemně. Až bude chvilka, chci si vyrobit difuser, který tady v odkazech ukazoval cezarmilan. Bublá krásně a zdá se lepší než ten kupovaný, který při větším tlaku pouští velké bubliny.
Já už tibi v akvárku zrušila, ale měla jsem na něj skleněný difuzer, a ten vždycky chvíli po vyčištění začal jakoby pískat... lezlo mi to na nervy.
Dělá to ještě někomu?
Byl to tento
www.akva-tera.cz/… To je zvláštní.... mně to tedy nesmrdí, ale zato vesele bublá... ale teď budu na doporučení lhajek zítra zakládat novou dávku z vodovodní vody. Prý to má rádo tvrdou vodu a ta naše je tvrdá fest. Zatím jsem to dělal jako kombuchu z vody z reversní osmozy a moc se to tedy nedařilo... tedy, bublalo to, ale krystaly se nemnožily.
Kdo byl před pár lety v Rusku (spíš v CCCP) a viděl tam cisterničky (pro znalé "lejty") s nápisem KBAC (Kvas) a fronty lidí před nimi, ví o čem píšeš. Mě stačilo k té smrduté vodě přičichnout a nikdy jsem nepochopil, proč to Rusáci považovali za lahodný nápoj lepší piva.
Tady mě napadá proč vlastně přidávat ty krystaly? Cukr se sežene líp.
malyLibor napsal: Pokud jsi dala slivky sušené doma, pak OK. Ale pokud jsi dala švestky kupované a tedy sířené, pak je mi líto. Síra působí právě proti tomu, aby švestky, od přírody náchylné ke kvašení, kvasily... ovoce sušené, ale nesířené pomáhá tibi vyrábět CO2. Ako definovať kruto smrdká no...asi by som to prirovnala k rychlokvašákom
Proste na to, že by to mal byť lahodný nápoj, ktorý dokonca niekto prirovnáva k sektu to moc dobre nevonia
Tedy, domácí sušené švestky miluji
A k tomu pH. Nikdy mne nenapadlo měřit pH v Saké, z něhož bublám teď. Ale o TIBI krystalcích jsem taky četl, že potřebují nižší pH. Proto se tam prý přidává ten citron, aby měly nižší pH pro rozjezd. Potom už, jak píše lhajek, by pH měl snižovat vznikající CO2, který voda pohltí a vznikne H2CO3... takže kyselina. Čím víc je CO2, tím silnější kyselina bude. A v lahvi, kde vzniká C02, je pod tlakem, tak by pH mohlo dost klesnout... jak moc si ale neodhadnu říct.
Jen jsem si znovu přečetl tvůj první příspěvek. Co zajímá, že "nálev kruto smrdká"? Jestli to smrdí, tak něco asi není v pořádku.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31565x