TIBI krystaly
mě jde spíš o tu otázku jestli dokážou tibi udělat víc co2 než kvasnice ?
No uz sme to tu ratali, ale dnes som si uvedomil, ze tam bola chyba.
3 lyzicky sacharozy - 15 g sacharozy = 0.04 mol
Kedze ma sacharoza 12 uhlikov, za predpokladu, ze sa vsetok uhlik zmeni na CO2 (ziadna tvorba etanolu) dostaneme 12 x 0.04 x 22.41 litrov CO2 = 11.8 l.
Ked budeme uvazovat tvorbu etanolu, dostane zhruba 1/3 CO2 (cize asi 3.9 l CO2), kedze to bude prebiehat podla nasledujucej rovnice:
C12H22O11 (sacharoza) + H2O---> 2 C6H12O6 (glukoza + fruktoza) ---> 4 CH3CH2OH + 4 CO2
Posudte sami, ci je to dostatocne mnozstvo na tyzden pre 100 l (ci kolko) akvarium.
Je tam pediococus a ten likviduje listerky a další podobnou havěť, možná je tam právě proto aby droždí zůstalo v čisté kultuře. To by bylo možný přidávat i do akvárka, možná by to zlepšilo kulturu bakterek úúúúú
No já nevím, myslím si že tyhle dohady jsou celkem k ničemu, nejlepší bude když se vrátíte k té chemii; A.. neexistuje něco jako zákon o zachování hmoty?
tak si říkám z čeho udělají ty tibi CO2?
no pro minicka to jde....
Tak pokud tam dám stejné ingredience i množství jako pro TIBI, bude reakce velmi podobná.
Kvasinky si také můžu udržovat stejně dlouho jako TIBI, opravdu v tom nevidím žádnou výhodu a údaj, že s tím mohu sytit 500l moc konkrétní není. A pokud to produkuje jak tu někdo psal 4 bublinky za minutu tak je to k ničemu, více CO2 vyprděj rybičky a baktérie.
Sehnani TIBI opravdu neni jednoduche, myslim, ze jsem mel docela stesti. Narazil jsem pri googleni na inzerat na bazar.cz a prodavajici byla taktez z Prahy, takze jsme se domluvili na osobni predavce velmi rychle. Priznam se, ze kupovat to od nekoho nabizejiciho TIBI na nejakem pochybnem blogu, s nutnosti zaslani postou, platba predem, to bych urcite nechtel. Pokud se mi povede je namnozit, urcite rad poskytnu k experimentovani i dalsim.
podle mne trva nejaky cas nez se roztok nasyti co2.... no jsem zvedaf... me se zatim nepodarilo je sehnat...
Tak nasadu s TIBI uz mam neco pres 3 hodky pripojenu k bublinkovaci a produkce CO2 je zatim nulova. Zacinam se tesit, az si za 2 dny vyslednym produktem zdrave pripiji na vitezstvi burcaku a budu historicky prvnim akvaristou, co z TIBI prejde na burcak.
Namichana smes: 4 lzice TIBI, 4 lzicky cukru, 6 rozinek, 0,5l vody. Jsem zvedav, jak mi vysledek bude chutnat. Je myslim zrejme, ze rozbeh kvasneho procesu neni zrovna rychly a jednoduchy, stale vsak verim, ze to po case zacne aspon trochu bublat ...
Lahev je pullitrova, pod vickem mam 1-2cm vzduchu. Kov jsem nepouzil, krystalky mam vsak teprve 2 dny, nevim, jak s nimi bylo zachazeno predtim, ale pri predani jsem by pred kovem varovan, takze i ta pani, od ktere jsem je kupoval, s nimi zrejme zachazela slusne. Ty dva dny byly krystalky jen ve vode s cukrem.
Mimochodem - kolik byste odhadl, že získáte uhlíku z 5 (nebo 10) rozinek?
Přesně tak. Taky si nemůžu pomoci, cukr mám za 10 Kč z akce a droždí stojí 2,50, tak to vychází měsíčně 8 korun na 100 litrů vody ošetřované CO2. ročně pak 96 korun. Kolik pak stojí po takovémto přepočtu tahle sranda s ovocem ?
Mimochodem ve svých výpočtech jste pozapomněli započítat C získaný z ovoce.
10 08.08.2010 01:00 Danila [4490] - Amerika Dala jsem si tu práci a četla komplet celé vlákno
Shrnu, co jsem z toho pobrala:
1) Jsem hvězda, protože jsem s burčákem v posledních třech letech neměla žádný výbuch
2)Je - li TIBI tak účinné, jak je popisováno, nechápu, proč se výrobci CO2 systémů chovají tak zabedněně, nevykašlou se na to a nedodávají TIBI po paletách
3) Z celé debaty vyplývá, že se jedná o limonádu, tudíž tohle téma patří na stránky Spojených sodovkáren.
Omlouvám se, ale nemohla jsem si pomoct
Hm hm tak se asi nedovím kolik to vyprodukuje bublin za minutu (tř. 2 dcl TIBI v litrové lahvy).
Nicméně jak to tak čtu, tak mě stačí koupit rozinky, cukr a kvasinky Vínka. TIBI mohu zcela vyřadit (zbytečně vyhozených 100kč) proto že kvasný proces naběhne i bez nich. No a pokud se zadaří, tak se ještě za měsíc ožeru rozinkovým vínem při stříhání a údržbě akva.
Myslím, že je zbytečné pokračovat a velebit TIBI, protože jde v podstatě jen o shluk 7 kvas. kultůr.
Zkvasit jde tř. i chlebová kůrka.
...Asi to bude nejaky hoax...
Vypadá to tak. Bohužel...
0 07.08.2010 23:47 Acinonyx –
Re: Sid Zaujimave, ja som bol v tom, ze su to polievkove. Takto to vychadza na nejakych 0.9 l CO2 pri 100% konverzii (podla filipsiho udaju, a to myslim pocital sacharozu priamo na CO2 a nie na CO2 + EtOH). To sa mi zda celkom malo. Asi to bude nejaky hoax.
...Mam pocit, ze to boli polievkove lyzice.
Byly to čajové lžičky.
K dostatečnému zásobení rostlin CO2 bez doplňování cukru - nesmysl.
No ved ja suhlasim, ja netvrdim, ze uspora bude 70%.
Acinonyx napsal:..ze su efektivnejsie, ak dokazu bezat na 3 lyziciach cukru 1 tyzden, zatial co kvasnice zhruba 2-3 tyzdne na jednej salke. ))
Aha, polevkove. Tak nasobme cca 3x, mozna i trochu vic, podle toho jak vrchovate, a jsem nekde na 50g cukru. Ja daval cca 200g na ty tri tydny. Pokud budeme pocitat na 3 tydny 3x50g, tak to uz se dostavame nekam k 25% uspory (a to nepocitame rozinky
)... a to hodne spekulativni, museli bychom merit koncentrace alkoholu v roztocich, co vylevame, pripadne prubezne pocty bublin. Zadny zazrak. Alternativa, proc ne. Mechanismus tvoreni co2 je stejny.
Mam pocit, ze to boli polievkove lyzice, ale nechce sa mi to hladat. Je to v podstate jedno. Ja som neporovnaval efektivitu na zaklade dlzky "reakcie", skor podla toho, ze na dosiahnutie rovnakeho efektu - bublanie 3 tyzdne - spotrebuju menej cukru (3 x 3 lyzice/lyzicky vs. 1 sialka).
Neobhajujem tuto metodu, iba diskutujem na zaklade informacii, na ktore som tu narazil.
V navodu k TIBI, ktere jsem koupil, se pise, ze ovoce je treba pro kvasny proces. Bez nej krystalky jen ziji pri drobne spotrebe cukru, ale mnoho CO2 takto nevyrobi. Cim vice ovoce, tim rychlejsi (a intenzivnejsi) by mel byt kvasny proces (a tedy vyroba CO2). Zitra se snad uz dostanu k tomu, abych si to sam vyzkousel ...
Jiste, vetsi procento zpracovat mohou, o tom zadna, to se musi zkusit. Ale pokud je vysledny napoj sladky, nevim, jestli to tak bude.
Ale posuzovat efektivitu podle toho, ze jim to trva dele ... 3 lzicky cukru budou kvasnice take kvasit dlouho (protoze se nezabiji premirou alkoholu.)
Tak pro nepoctare - 3 kavove lzicky cukru to muzeme mit nejakych 15 gramu sacharozy. To mame nejakych 0.04molu. Z toho muze vzniknout asi tak 7g CO2. Mnozstvi cca sifonove bombicky, myslim? A to v tom pripade, pokud se krystalkum povede stoprocentni alkoholove kvaseni veskereho cukru.
0 07.08.2010 21:14 Lubomír Neviem prečo sa mnohí spoliehajú iba na informácie získané priamo z tohto fóra ... Prečo tí, ktorí majú záujem TIBI skúsiť, si nenaštudujú niečo aj iných zdrojov
Len pre info - TIBI obsahujú (podľa mne dostupných údajov) 7 druhov kvasiniek:
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis
Snáď už bude jasnejšie vo veci, odkiaľ sa berie CO2 ...
Sú to živé organizmy, ktoré produkujú CO2 ako všetky živé organizmy, výhodou je úspora cukru, vody. Ja nápoj neužívam, časté preplachovanie ich spomaľuje a oslabuje. Majú schopnosť opäť zosilnieť, ale prečo by som to robil, keď to nepijem.
Bez preplachovania sa im darí lepšie a bublinkujú aj vyše mesiaca bez dokrmovania, záhadou pre mňa ostáva sušené ovocie bez neho slabnú. Na hodiny chémie si už len s ťažkosťami spomínam
Edit: Tu so prichytil bublinku, nemám moc kvalitný foťak
No nie, vyhoda takisto mohla byt, ze dokazu spracovat vacsie percento sacharozy na CO2, resp. ze maju dlhsiu zivotnost pri tvorbe odpadnych produktov (etanol atd.) ako kvasnice.
(( Ja neviem, ci to tak je. Nikdy som ich neskusal,takze cista spekulacia. Podla udajov z tejto diskusie sa zda, ze su efektivnejsie, ak dokazu bezat na 3 lyziciach cukru 1 tyzden, zatial co kvasnice zhruba 2-3 tyzdne na jednej salke. ))
Aspon tu lahev to chtelo trosku zmacknout, aby to vypadalo, ze z toho cas od casu nejaka bublinka vybubla
(ne s vodou v hadicce)
(vim, jsem kousavy, dlouho jsem tady nebyl)
Nechce se mi to cist od sameho zacatku. Ale zasadni vec je - jak "krystalky" vyrabi CO2? Nepredpokladam, ze by ho sbiraly ze vzduchu (to ani nemohou, kdyz jsou uzavrene v lahvi a maji to co2 posilat nekam pryc). Tedy - musi ho tvorit rozbitim neceho, co v lahvi je. Nejpravdepodobneji cukru, stejne jako napr. kvasnice. Staci chemicke vzdelani ze zakladni skoly, aby clovek mohl spocitat, kolik co2 by teoreticky mohly vytvorit kdyby na to pouzily veskery dostupny C v lahvi. A to urcite neudelaji, stejne jako to nedelaji kvasnice.
Jedina mozna vyhoda je, ze to kazde dva dny muzu vypit a mit pocit, ze budu straslive zdravy.
Čítal si celé vlákno? Ja nechápem prečo by som strkal hadičku rovno do akvária, teoreticky by sa nič nestalo, ale veď vývod(hadička) z fľaše s TIBI do počitačky bublin, (buď ešte jedna fľaštička, alebo detská odsávačka hlienu) a z počitačky buď do zvona, alebo difúzera. Do zvona 1 bublinka za 5-7 sek.,alebo difuzéra 4 bubl.10 sek.
Ináč sa nebránim odpovedať keď sa niekto slušne pýta, čo ty nato? A hlavne keď je otázka čo má hlavu i pätu.
...TIBI dokáže v pohode zásobovať aj dajme tomu 500l akvarium, tu nejde o to zvyšovať počet fliaš, ale množstvo kryštálikov...
Máte představu, kolik "kryštálikov" a hlavně - kolik cukru (a rozinek) by bylo potřeba k zásobení 500 l akvária CO2?!
Ta vaše teorie s "(plastovými) čajovými lyžičkami" už ani silně nepokulhává...
OT: Už moc dávno někdo velmi moudrý řekl: "Nesuď, když nechceš být souzený." Vy urážíte od začátku tohoto vlákna CO2 dost nevybíravým způsobem, jakoby mělo způsobit záhubu lidstva a naopak vychvalujete TIBI, jako jediného spasitele. Pokud se Vám někdo snaží naznačit, že CO2 taky funguje dobře, kopete kolem sebe jako malé dítě a nazýváte ho brzdou pokroku. I když Vám to SID už jasně napsal, musím to udělat ještě jednou. Kritika, kterou chápete jako kritiku TIBI se týká Vás a vašeho vyjadřování v tomhle vláknu. Potom, co jsem toto vlákno přečetl 2x mám dojem, že v současné době je jediný rozdíl mezi TIBI a CO2 ten, že výsledný produkt působení TIBI se dá vypít, kdežto u CO2 jen trochu zapáchá pouze v okamžiku, kdy ho vyléváme do WC...
tiez mam slusnu spotrebu "bublin"
ako problem v tom "nevidim"...vsak ked rastu a mnozia sa tak k tej 40ciatke sa pravdepodobne za par mesiacov da dopracovat...
osobne bi som na to siel cestou burcak+TIBI...a burcak postupne "odstavoval"...-teda je to jedna z moznosti...
No hezký a co zodpovědět můj dotaz místo agitace. Tak jak je to s tou produkcí bublin? Je někdo schopen odpojit hadičku a strčit ji volně do akva cca 20cm pod hladinu a spočítat kolik to udělá bublin za minutu?
O Sidovi píšeš, že je jak politik a sám na konkrétní dotazy reaguješ jak politik. Se zeptám "Kolik to udělá bublin" a ty odpovíš "ani neviete o čo prichádzate.TIBI pošlú Burčiak do úzadia"
TIBI dokáže v pohode zásobovať aj dajme tomu 500l akvarium, tu nejde o to zvyšovať počet fliaš, ale množstvo kryštálikov. Bežne sa stáva, že násada nasadená na 100litrové akvárium je po mesiaci namnožená a produkuje značne vyššie množstvo CO2. Ja túto násadu rozdelím a je použiteľná na ďaľšie akva.Nieje pravda, že sú vhodné len na mini akva.
Zaujímavé je , že najviac "rečí" majú tí, čo ani netušia ako TIBI vyzerajú, ani neviete o čo prichádzate.TIBI pošlú Burčiak do úzadia, alebo do dejín, ťažko je s tým sa zmieriť ja viem, ale taký je svet.Koľko bolo oponentov lepených akvárií (starší pamätajú) a dnes už je problém akvárium v železnom ráme nájsť a kto ho má pozná nevýhody.
Na "BURČIAK" sa bude v dobrom spomínať (aj ja mu vďačím za niekoľko ročnú službu), ale ako sa bude spomínať na vás čo máte okolo toho "zbytočne" prázdne reči. Nebuďte ako tí, čo bránili pokroku,ako tí, čo vyrezávali jazyky a upaľovali,(ešte že žijeme v inom storočí).
Moja rada znie vyskúšajte! Počet ľudí, ktorí ich používajú rastie a bude rásť aj bez vás.
strelenie flase? noo ked tu uz citame o tejto hrozbe, da sa tomu jednoducho XY sposobmy predist. osobne dam nad flasu jednu spojku z T-kusu a ked je tlak mooooooooooooooooc velky, tak mi vystreli ta, ale stalo sa mi to len raz, aj to po dvojdnovom uzavretom ventile. pet flase musia neaky tlak vydrzat....
osobne by som aj ja velmi rad vyskusal TIBI, no to spominane mnozstvo CO2 ma trochu odradza... neviem, no... ale ak sa k nemu niekedy dostanem, urcite vyskusam rad....
Ono je myslim zrejme, ze TIBI zdaleka nedokaze vyrobit tolik CO2 jako burcak. Uz Milan tady psal, ze burcak dokaze zavrenou petku dovest k uspesnemu vybuchu (tj. doslo k uvolneni velkeho mnozstvi CO2, ktere nema kudy ven), zatimco TIBI pry pri otevreni ani nepsoukne (cemuz se mi nechce verit, aspon nejaky maly pretlak by mel byt vytvoren). To samozrejme nic nemeni na tom, ze TIBI muze byt velmi vhodne pro mala akvaria, protoze dava maly pocet bublinek, aniz by to clovek byl nucen nejak regulovat (resp. reguluje se pouzitym mnozstvim krystalku apod.). Aspon takto jsem to pochopil, rikam na rovinu, ze s CO2 mam nulove zkusenosti. Osobne hodlam TIBI vyzkouset, snad uz brzy (vecer si jdu pro blize neurcene mnozstvi krystalku za 80,- Kc).
...Používam aj CO2 sety, pretože mám viac akvárií a TIBI bolo spestrením...
To kdybyste napsal úvodem a nenavážel se do kvasnic, celá naše debata se mohla vyvíjet jinak.
(Kdybych chtěl být kousavý, zeptal bych se, proč i do těch ostatních akvárií nepoužíváte "TIBI", ale sety, když je to "TIBI" tak úžasné... Stihne přece "uživit" i 500 l akva - nebo ne?
)
no 10x 4 bubliny ... takova baretie nadob s Tibi
nebo se by se daly pouzit vetsi nadoby...
pak si na tom zalozil zivnost... produkovat vodni kefir.... tak jako se produkuje kombucha
zajimavej prividelek k pestirne....
add prodejce spis jsem tim myslel jejich praktiku vychvalujici do nebes jejich vyrobky a az histericke haneni az demonizace jakekoliv jine alternativy
Fakt som chcel poradiť, pomôcť najmä tým insolventným a tým, ktorí sa tomuto koníčku venujú a sú odkázaní na rodičovskú výpomoc.
Používam aj CO2 sety, pretože mám viac akvárií a TIBI bolo spestrením. Som rád, že som bol prvý, neviem ako ďaleko čo sa štátov týka a to je asi všetko. Nech sa vám s TIBI darí!
Edit: Niekde som tu už opisoval , že počet bublín si viem aj zvýšiť, napriek tomu tebou udávaný počet bublin?! no neviem......
"TIBI" nikdo nezatracuje, jen jsem si dovolil ve svém minulém příspěvku položit otázku k zamyšlení: Jaká je asi tak účinnost "TIBI"?
Zkušenost nemám žádnou, ale selským rozumem mi vychází, že ve srovnání s kvasnicemi (při dodržení receptur, jak ji podal Milan a jak jsem ji podal já) "velmi slabou"...
Některé zákonitosti nelze porušit. I kdybych připustil, že účinnost "výroby" CO2 z cukru je u "TIBI" vyšší, (což je Otázka s velkým O), nevěřím tomu, ža by "TIBI" vyrobily ze 4 čajových lžiček a 10 rozinek víc CO2, než kvasnice z 250g cukru...
Budoucnost mají krystalky "TIBI" jistě před sebou***, ale domnívám se, že jejich místo bude u mininádržek, protože poskytnout dostatek CO2 (dostatek = více než "placebo") nádržím větším, bude nad jejich síly.
***Už třeba kvůli výslednému produktu.
Co jsem se teď dočetl tak tibi bude asi opravdu lepší
jenom si musíme počkat až se to dostane mezi akvaristy, protože ceny na internetu jsou zbytečně vysoké a to jenom kvůli tomu že to prodejci prodávají jako lék a ani neví že to někdo jiný chce využít na CO2.
4 bublinky za minutu?
No to ani náhodou nestačí já osobně potřebuji cca 40 bub/min.
Hehe, on ti nestačil údaj 4 bublinky/min.?
Mohl byste alespoň přibližně odhadnout, jak dlouho vydrží 4 (plastové) lžíce TIBI, 4 čajové lžičky cukru a řekněme 10 rozinek v 1 l láhvi zásobovat 100 l rostlinné akva CO2, aby se koncentrace pohybovala někde mezi cca 15 a 25mg/l?
Vím - bude to záležet na podmínkách, (zejména způsobu jeho rozpouštění a alkalitě, salinitě, vstupním pH, teplotě, rybí a rostlinné obsádce, pohybu hladiny a jistě i dalších okolnostech), ale řekněme, že tyto podmínky budou tak nějak "standardní".
A - jen pro ilustraci! - řekněme, že "burčák" ze 3 ml sušených kvasnic a cca 250g cukru ve 2 lt PETláhvi to dokáže po dobu přibližně 10 dní.
Jinými slovy: když srovnáte objem vyrobeného CO2 pomocí 4 (plastových) lžic "TIBI" ze 4 čajových lžiček cukru a 10 rozinek v 1 l láhvi s objemem CO2 vyrobeným 3ml sušených kvasnic z 250g cukru ve 2 l láhvi - jaký asi (stačí velmi přibližně!) poměr dostaneme?
(Pro otevřené i skryté oponenty upozorňuji, že poprvé v tomto tématu jsem se skutečně dotkl srovnání "TIBI" s kvasnicemi.
)
Pre akvária do 50litrov 3dcl fľaša, 3 polievkové, (plastové) lyžice TIBI , 3 čajové lyžičky cukru a cca 5 hrozienok
do 100litrov 1litrová fľaša 4 lyžice TIBI, 4 čajové lyžičky cukru viac hrozienok a tak pokračuješ, do 500 litrov však musí 2 litrová fľaša stačiť.
Vodou zalej tak 2-3 cm pod viečko urýchliš bublinkovanie, nemusíš ich dokrmovať každý týždeň, nechaj ich dlhšie.
Krmiť sa dajú, keď ide o životnosť, furt, teda nekonečne, oni žijú množia sa, dúfam, že som dobre pochopil otázku.Treba však experimentovať, zistil som, že prítmie predlžuje proces, mám už násady, ktoré stačí dokrmiť raz do mesiaca.
Na záver dodám, že počet lyžičiek cukru, sa uvádzajú čajové!, nie polievkové lyžice
na obrázku 3dcl fľaška pre 40l akvarium
Takže když to vše dáme dohromady tak to už můžeme trochu porovnat:
Tibi-Krystaly, 3lžíce cukru ?, 1l vody?, sušené ovoce - tu "sračku" vypijeme a tibi použijeme dál takže se spotřebuje vše. Jenom ještě tu není moc určené jak dlouto je to dá krmit cukrem.
Kvasnice-2ml kvasnic, 200g cukru, 2l vody - tohle složení se NEMUSÍ škrtit a bublá spokojeně tak 2týdny, nepění takže to můžete nechat otevřené a nakonec to trochu zapáchá po burčáku ale není to nic nesnesitelné.
Vypadá to že Tibi budou asi lepší ale uznejte že sice se u kvasnic spotřebovává více cukru ale 1kg cukru (moučkového-krystal bude levnější) sem naposled kupoval za 20 kč a když už někdo má tak kvalitní akvárium že cočkuje tak těch 20 kč klidně obětuje. Prosím o doplnění přesných údajů o tibi
Pozor! nepopleťte si to, existuje huba tkzv. kombucha, teda tibetská huba, tá sa zapravuje do čaju, produkuje CO2 v minimálnom množstve, skúšal som, pre akvárium neefektívna, potom tkzv. mliečná huba, pôvod tiež v Tibete. Zakladá sa do mlieka, (poznali ju už naše mamičky, babičky), na výrobu kefíru, mliečného, produkuje mliečné kvasinky rodu bifidus, rovnako produkuje CO2, ale pre potreby akvaristu nevhodná. Podobá sa na TIBI, ale je biela pripomínajúca tvaroh, nepomyľte si ju s TIBI.
Aj ja pozorujem, že predajcovia pýtajú za ne 7,8,9, a videl som ponuku 11€! za cca 3 pol. lyžice.
To už neovplyvnime. Toto sú pravé
Sehnat se to u nás bezproblému dá. Stačí si dát do vyhledávače třeba "kefírová houba" a mám spousty odkazů a inzerátů, takže ten kdo opravdu chce, tak nebude mít problém taky v čechách otestovat TIBI krystalky.
Přidat reakci
1 ...... ...... [13] 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31565x