Předřadníky
ja som zamenil medzi sebou trubice a uz mi to slo(ked som ich dal spet tak to slo tiez,takze asi len bolo nieco na kontaktoch)
prve 2 sekundy svietia obe ?
Některé předřadníky např od Osram mají zpětnou vazbu, kdy hlídají životnost zarivky. Pokud se mu na ní něco nelibi (nestudoval jsem jak to funguje) tak vypne osvětlení a pomůže jen vyměnit zarivky. Neuvedl jsi o jaký typ EP se jedná, takže ti asi nikdo přesně neporadi. Je také možné že se ti přehrál nebo navlhl a je kaput. Zkusil bych nejdříve zkontrolovat pripojeni kabelaze pak výměnu zarivek.
Starší reakce
ja mam predradnik 0-10V a 2x18W , funguje me uz 4 rokem a jsem spokojenej.. regulator jsem si delal sam a podivej se sem, mozna tu neco vyberes
www.e-light.cz/…
Starší reakce
Takže mohu používat předřadník na 18W zářivku i když mám pouze 15W zářivku?Našel jsem 15W pouze po málu
No jestli to nevisi nekde nad vodou, tak staci obycejna. Nakonec jakemukoli poruseni izolace nad vodou bych se urcite snazil vyhnout.
Díky, zkusím to tedy pájením a smršťovací bužírkou. Uvažoval jsem o tom, jestli má smysl dělat to nějak vodotěsně. Zbytek toho osvětlení, bohužel, vodotěsný není. Patice, předřadníky, ani jiné spoje kabelů. Myslíš, že za těchto okolností má smysl investovat víc do vodotěsné bužírky?
Existuji vodotesne smrstovaci buzirky s tavnym lepidlem, takze kdyz spoj pripajis, a pretahnes jej takovou buzirkou, je izolovany a i vodotesny. Jen to neni uplne lacine, pro Tvuj ucel to bude tak 100Kc za metr (ruzne ceny u ruznych prodejcu, a samozrejme cena podle prumeru te buzirky). Machat ve vode to samozrejme nebudes...
Ahoj. Chci se zeptat na něco asi hodně triviálního, ale vzhledem k tomu, že nějak nemůžu rychle dohledat parametry výstupů z předřadníku, není mi to jasné.
Chtěl bych ve svém osvětlení (4Aqua 3x24W) vyměnit zapojení dvou zářivek mezi sebou a zlepšit tak prostorové rozložení osvětlení. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je prostříhat kabely mezi příslušnými zářivkami a předřadníky a znovu je spojit v žádané konfiguraci. Na kabelech není žádná rezerva co se týče délky.
Chci se zeptat, jak to spojení udělat co nejbezpečněji. Plánoval jsem použít kabelovou spojku, nejlíp samořeznou. Jenže nevím, jaké jde z předřadníku výstupní napětí, proud a při jaké frekvenci. U většiny spojek nejsou bezpečné parametry uvedeny, u jiných je to kolem 100V / 3A. Máte, prosím, nějaký tip, co bych mohl použít? Díky a hezký den.
Usetris za elektriku (elektromagneticke reseni samo o sobe ma vyssi prikon nez elektronicky predradnik) a nestane se Ti, ze se obcas zarivka nerozsviti a nebo blika pri startu. Tedy stane ze se nerozsviti, ale to uz je po zarivce nebo po predradniku

.
0 27.09.2014 12:15 Miras37 To je přesně to co jsem potřeboval protože já jedu ještě na tlumivku která právě odešla a když jsme u toho co přesně se zlepší s předřadníkem.Je mě jasné že bude více místa díky odstranění startéru který už nebude potřeba,také by mělo zmizet pro oči nepostřehnutelné blikání a jsou ještě nějaké výhody u předřadníku?
Elektronicky predradnik je bud pro konkretni prikon zarivky (treba tech 15W), nebo zvlada nekolik ruznych, a pak jsou u nej vyjmenovany. Nekdy jsou predradniky pro nejaky maly rozsah od do, protoze drobne tady nehraji roli.
Podivej se treba sem (je to prvni co jsem nasel, najdes jich spousty):
www.kupzarovky.cz/…
Je to za par kacek a muze svitit jednou nebo dvemi zarivkami 15 az 18W, coz mi prijde sympaticke pro mozne budouci doplneni druhe zarivky.
Ohledne zapojeni, predradniky ho maji primo na sobe namalovano, coz je moc fajn praxe, mas zapojeni na ocich kdyz to delas

.
0 27.09.2014 11:55 Miras37 Poradí někdo jaký přesně použít předřadník na zářivku T8 15W 45cm.Může být předřadník i o něco silnější třeba na 18W nebo třeba i pro zářivky T5
Starší reakce
no a co u těch káblů jako není jasné, vždyť průrazné napětí, zkušební napětí, provozní napětí, atd je tam napsané, toš co?
Ahoj dělám osvětlení s předřadníkem
www.bbelektro.cz/… a koupil jsme k tomu tyhle vodiče ty by měli být OK že ? ono totiž z toho předřadníku leze 430 V tak aby to ta izolace vydržela
www.gme.cz/…
Díky
Starší reakce
To je jako dost mazec.doufam ze na nej nebude muset dojit. dneska se zastavim jeste u firmy na doporuceni,tak se musim optat. aPrave ze me ten philips zaujal svou velikosti oproti osramu. i. rakousky odkaz se mi libi urcite ho prouzkoumam. ale az budu domana tom chytrem tel. to neni ono Kazdopadne moc dekuji za dulezite informace

Existuje predradnik,ktery je na dve zarivky(standartne),ale rozsviti se na nem i jenom jedna zarivka.

A co tenhle, ale je to fakt ranec

, ale je potřeba ještě popátrat, jestli je to ten pravý. Já budu pátrat nejdřív zítra, už na to nevidím.
www.onlineshop.cz/… Ono je to ve finiši celkem jedno,
www.osram.cz/…, rozklikněte "Kombinace světelný zdroj - EP", předřadníky T5 je možno použít i na T8. Nevím jak je to u Philipse nejspíš obdobné, předpokládám, že zde hraje roli spíš fyzika, než obchodní strategie.
Mno jak jsem psal již na začátku, aqua není podle mých představ a při kompletaci aqua bylo (mimo mě) objednáno nynější 13W led světlo, později jsem tam podle rostlinek dostal aspon tu 20W úsporku na polovinu aqua, ale to je na dlouho. Mno neřekl, jsem že osram nechci (co je vyzkoušené je i kvalitní), ale na fóru jsem narazil pouze na něj. A tenhle philips jsem tu objevil, tak nevím, jestli tu seženu (Steyr-rakousko) něco jiného. Ted koukám, že ten philips není stmívací pro T8 (Osram má stmívací), takže uvidím co se naskytne tady. Hopla, tak jsem to zmotal, měl jsem namysli T8. Já si říkal, že mi tam něco nesedí.

Jenom dotaz: nepřijde vám 60W na 190L málo i s tou ledkou?
Tak ne, cena není až tak strašlivá, zadal jsem do vyhledávače, a nevšiml jsem si, že mi první cena ukázala sice Philips Performer, ale vysavač

Čínu asi ne, předřadník na 2 zářivky kolem tří stovek, se stmívačem za cca. 1000,-
QTP5 2x24-39, QTi 2x36 DIM, když tedy tak nechcete Osram

EDIT: 30W zářivky jsou T8, ale asi víte..
Mno právě, jako v práci mám k dispozici dva předřadníky, ale je to nějaká čína (Jinsheng JS-B36) ani pan googl mi o nich nic nenašel. Sice fungovali na zářivku T4, která není v celým rakousku k sehnání, tak mi tam leží ladem. Ale dneska jsem právě objevil tento od philipse, což s vámi musím souhlasit, investice za dva EP mi přijde trochu moc. Takže ještě zkusím pohledat a uvidíme. Taky by se mi líbilo tak dát 2x30W jako hlavní a třetí 13W LED (nyní hlavní+20W úsporka (tu dám pryč po přidání 2x30W)) pak nechat tu LEDku jako přídavné. KAždopádně děkuji. Každé info se cenní.

Možnosti jsou dvě. Buď koupíte 2 předřadníky na jednu zářivku, a pak můžete zapínat nezávisle, nebo jeden na 2 trubice, a pak prostě budou svítit obě pořád. Nevyhoda je zjevná - porizovaci naklady dvou předřadníků, zvláště toho modelu, který jste vybral, je nemalá. Já osobnĕ bych koupil jeden stmívací.
Určitě musí svítit obě zářivky, když máš předřadník na dvě.
Ahoj Všem, prosím Vás nemá někdo zkušenosti s EP od firmy Philips? konkrétně HF-Performer Intelligent for TL5 HE/HO lamps. Chtěl bych přidat světlo do krytu, ale jelikož si nestavím aqua sám a podle svých představ, musím to hrát na obě strany. S rostlinkama se mi daří, takže ted jde na řadu světlo. Chtěl bych 2x30W, ale netuším, jestli se dát rozsvítit jen jedna trubice či musí svítit obě. Něktěré přeřadníky to dokážou, ale jestli z Vás má někdo zkušenosti s tímto modelem. Pročetl jsem fóra zde a vše se točí kolem Osramu. Proto dotaz. Děkuji za jakékoliv info. Zdravé ryby Všem....

Starší reakce
Pokud nechceš stmívat a rozednívat,bude Ti určitě vyhovovat ,prvně uvedený.Druhý je se systémem DALI/DigitalAddressableLightingInteface/.
Ahoj.
Tyris SINECAN 4 pro T5 38-42W s +/- 3W od zadaného rozsahu, čili pro 45W zářivku vyhovující. Cena 397,-Kč. Včera mi přišly. U mě v prezentaci mám fotku. Dodání bylo do týdne. O jiné značce nevím.
Našiel som len toto - iQuatics Twin 45w - 54w
djpeca napsal: ...chci si pořídit tyto zářivky o nestandartní watáži....
Ono aj cena 45W trubic je "neštandartná"

To sú všetko "špecialky" z cenou kolo 400Kč.
Pokial ide o dlžku majú 89.5cm.
Prečo nepoužiť "štandartnú" 39W T5 trubicu má 85cm?
Pre tie 4cm a 6W naviac to podla mňa nestojí zato.
Žiaľ, to nepôjde. Skoro všetky firmy sa takto zabezpečujú, aby ich produkty boli aj na budúce kupované výlučne len od nich. Je to marketing.
Treba ísť do klasiky a takto sa rovnako zabezpečiť aj do budúcna, teda ak bude treba, idem do klasického obchodu s bežnými predradníkmi a bežnými trubicami za prijateľnú cenu a za rovnakú kvalitu

Zravím všechny a budu rád za každou Vaši radu, chci si pořídit tyto zářivky o nestandartní watáži a ptám se jaký předřadník pro ně použít? Když hledám na netu předřadníky tak pro tento typ nikde nemají. Mohu použít předřadník o výkonu 54 wat? Děkuji za každou odpověď nebo doporučení.
Starší reakce
Nekamenuju, pomaham se rozhlednout.
Treba LPC134x maji jednu fintu, kterou malokde uvidis. Kdyz pripojis USB (jde o trochu bizuterie okolo, USB periferii maji v sobe), prehodis jumper na jednom vstupu, pripichnes to k PC a objevi se Ti dalsi disk (MSD). Vykompilovany program pretahnes na ten disk (do toho MCU) a mas naprogramovano.
Kdyz mas ale tu desticku pro LPCXPRESSO, jedna pulka te desky (da se odriznout) je JTAG (pres to za behu debugujes, nebo programujes pamet MCU), a druha pulka zapojeny MCU (kdyz si pripajis piny, muzes ji zasunout do nepajiveho pole). Tak jak to dostanes to jen pripojis do USB a je to cele funkcni, muzes do toho flashnout jeden z prikladu, menit si ho, dat si nejake breakpointy a divat se v jakem stavu je na tom miste jaka promnenna ci periferie, nebo to treba spustit a kdykoli stopnout a podivat se co to zrovna dela, nebo krokovat a divat se co mas spatne... Je to uplne jina prace (a i uceni se), nez s nejakymi podivnymi udelatky. Tyhle MCU maji proste podporu debugovani v sobe od vyroby, chces se na neco v nem podivat, v jakem je to stavu, tak se proste z PC pres JTAG podivas. A protoze je k tomu dobre funkcni prostredi (za ty prachy/zdarma rozhodne velice slusne), je to jen o tom, jaka okenka si otevres a na co se podivas.
A ze to je zbytecne moc? Vzdyt tech typu co pod tim funguji se spousta, uvedu treba levne:
cz.farnell.com/…
cz.farnell.com/… .
cz.farnell.com/… .
cz.farnell.com/… .
ale az budes chtit pripojit barevne LCD rekneme 800x600 bodu (nebo jak se Ti hodi), najdes vhodny typ taky, jeste s moznosti pripojit peknych par MB SDRAM.
NXP proste nabizi cele rady pro ruzne aplikace, od malickych az po vetsi, a ty je najednou mas "v ruce", proste uz muzes. A na rozdil od mnoha jinych vyrobcu muzu rict, funguje to, chyb je v jejich zeleze minimalne. Kdyz si vyhledas errata jinych vyrobcu, nebudes stihat zasnout, co vsechno se da podelat.
Klidne se dej na AVR a ARDUINO, muze to byt pro zrucnejsiho amatera dostatecna cesta. Nicmene ja ji opravdu vidim jen jako dostatecnou, a to jeste jen pro neco (ve skole za 4). Profici, pokud by to dnes museli dle zadani pouzit pro cokoli malinko slozitejsiho, by si ve vetsine pripadu radeji odplivli a sli by si hledat jiny kseft. A proc? Protoze slovy klasika: "To je na hovno takova prace!"

mno v tech odkazech je kompletni deska s programatorem za cca 110 a funkce to ma pro ucely casovace a generatoru pwm s pripadnymi dalsimi rozsirenimi dostacujici. navic komunita kolem avr je velka a visual studio bych taky nejak uchopit dokazal.
na druhou stranu to z odkazu na lpcxpresso je za 600 a ty me pozadavky by to sice zvladlo bravurne, ale zatim je to pro mne spanelska vesnice. je mozny ze je to v dusledku jednodussi, ale na to taky smerovala ma otazka.
zatim netusim jak tohle samostatny mcu zapojit pripadne naprogramovat, takze to, ze je od 30 mi az tak moc nepomaha.
o mcu se zajimam asi tak tyden, tak mne prosim nekamenujte, ale ja v tom pro mne moc vyhod nevidim.
Vazne mam porovnavat 8bit AVR s 32bit Cortexem? Srovnatelna je myslim tak akorat cena, a to jeste ve prostech tech Cortexu

.
diky mrknu na to, jen jsem na to pri tom svem letmem pruzkumu nenarazil, je to dostatecne rozsirene, abych nasel nejake tutorialy a nemusel vsechno vymejslet sam (se znam, to by neslo

), vypada to nejak moc profesionalne.
nejaky zasadni rozdil oproti avr?
diky za tip
Hledej LPCEXPRESSO , treba tuhle verzi
cz.farnell.com/… , mas v jednom baleni vsechno co potrebujes, jen si stahnes a nainstalujes vyvojove prostredi, pises pak v C.
Ta desticka se sklada ze dvou kusu, da se rozriznout napul. Jedna cast je JTAG do USB (pres to ladis a debugujes na zivem MCU), druha cast je samotny MCU. NXP vyrabi celou radu MCU, zalozenych na architekture Cortex, od nejlevnejsich za zhruba 30Kc. Jsou to slusni delnici, paradne rychli, za rozumnou cenu, a jedinym omezenim u vyvojoveho prostredi zdarma k tomuhle je debugovani do 256kB (coz kdo dela s MCU pochopi, ze to je poradna porce, malokdo je schopen to vubec vyuzit).
Podle mne nejlepsi mozna volba, za ty prachy rozhodne.
0 27.03.2014 15:33 GP –
mcu muzu se zeptat, jaky nejlepe mcu? docela se mi libi
www.ebay.com/…
je to alespon na pokusy hotovy, jen mam bordel v programatorech a potrebe bootloaderu a tak. k tomuhle staci tohle (ikdyz to tam primo neuvadi, ale snad by to melo byt to same s 168, jen s vetsi pameti, a ten tam uveden je)?
www.ebay.com/…
pripadne s potrebou manualniho mackani resetu?
a pokud bych mozna nekdy v budoucnu chtel vlastni navrh pcb a mel chip bez bootloaderu, stale to s tim pujde?
jeste jsem do toho nezabredl poradne, tak zas prosim o nejake postouchnuti, prip. upozorneni na neco, co prehlizim...
studijni materialy take potesi

diky...
Starší reakce
jsem smutnej, asi sem uz nemuzu chodit, takhle ten projekt neudelam.
budu to rozsirovat o MCU a kdyz uz, tak k tomu budu muset vymyslet dalsi funkce
takze 1. faze at to alespon sviti a 2. az zjistim jak se s tim pracuje, zatim to vypada zajimave

, tak to bude stmivat a treba to nakonec i zobrazi ph
kazdopadne diky za trpelivost a cenny rady, snad se nebudete zlobit, az si zas pro nejakou prijdu

Predpokladam, ze se bavime o A6210 a myslis ze bys pohnul tim SGND vyvodem od GND a tim si vlastne posunul referenci? Pochybuju o tom, ze by to slo, ale to nic neznamena, buhvi jak to maji zapojeno uvnitr (v blokovem schema je to se zemi tvrde spojeno, ale to tam jiste taky vidis).
V absolute maximum ratings je uvadeno Vin do 50V, takze 48V prezije, recommended operating conditions je 9 az 46V, takze se to da brat tak, ze pri 48V prekracujes doporuceni a muze to mit jine parametry, nez je uvedeno. Navic kdyz budes mit zdroj 48V a bude mit povolenou odchylku i jen +/-5%, uz muzes mit 50.4V, proste se velice snadno dostanes pres. Osobne si myslim, ze pres 46V se jim to uz bud prehriva, nebo uz se moc blizis k prostreleni gate MOSFETu uvnitr, tak to nedoporucuji.
Nicmene nektere zdroje maji trimr na dostaveni, takze to doladit na 46V na vystupu nemusi byt problem. Treba tady to mas i uvedeno:
www.gme.cz/… , uvadeji 45,6..52,8V .
0 19.03.2014 10:32 GP –
Re: GP tak jsem to zkusil prokombinovat a pokud dam Rton 500 kOhm a L 60uH, tak by to melo jet s Rsense od 130 mOhm, coz da cca 1,5 A, po 5 Ohm, coz da v minimu 37 mA ale 159 mA ripple...
ale lepsi nezli dratem do oka.
to pri 0.9 MHz a pocital jsem 36V zdroj a 22 V na led - budu muset dat 2 drivery.
nejakej tip na ucinnej zdroj do 46 V (abych mohl jet na jeden driver)? ve specifikacich je max 46, tak predpokládám, ze 48V zdroj by to uz nepobralo :(
jeste dotaz, neslo by misto manipulace s napetim na Isense manipulovat s napetim na Gsense (nebo jak to tam maj) nebo je to opravdu vnitrne spojeny na zem?
Zkusil jsem si narychlo zapojit schema z linku:
www.eetimes.com/…
Princip chodi, ale celkove nic moc. Chip se zahriva, reference pro snimani proudu tim ujizdi, a proud LED se tak meni. To co je tam v zapojeni ke snimani proudu, je bezne jen pro omezeni jeho maximalni hodnoty (at to neshori pri zkratu na vystupu), a tam se z nejake odchylky moc nestrili. Ono snesitelne by to i bylo, ale proc, kdyz se to da udelat lepe. Za mne vyzkouseno a prilis nedoporucuji, mozna s externim MOSFETem pro spinani by to mohlo byt lepsi, ale za mne, jsou lepsi a kvalitnejsi reseni za podobnou cenu.
Takze ten link prosim berte spis jako zajimavost a demostraci principu.
No jo doprkvancic. To budu muset nejak dopocitat... maj k tomu i exlovskou tabulku na navrh.
No spis jde o to, ze to mas cele na neco vyladene (rozsah ubytku napeti na LED a proud jimi, ohledne spinaci frekvence a pouzite indukcnosti) a mimo nejaky vhodny rozsah uz to nemusi pracovat dobre.
EDIT: Nakonec se podivej na nejake komercne prodavane menice. Nejlevnejsi maji proud nastaven pevne od vyroby, a rozsah napeti na LED je dan v nejakem rozsahu (cimz je dano, kolik LED seriove tim muzes zivit).
diky podivam se na to, ale k poslednimu odstavci - to by znamenalo, ze to neni idealni ani pro napevno nastavene male proudy? nebo ze se pri malych proudech uplatnuji vlivy z rizeni natolik vyznamne, ze to rozhodi zpetnou vazbu?
Přidat reakci
1 ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16132x