Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Předřadníky

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Předřadníky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 18:16 Ender268
Zdravím,
co se stane, když na elektronický předřadník 40W zapojím silnější zářivku (55W)?
Ptám se obecně - nechci tím svítit v akváriu. Jen mě zajímá, jestli se to rozsvítí a jestli tím ten předřadník nebude trpět.
Díky za odpověď.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 22:56 Žena sonetka [136] - Živorodky
Stačí se podívat do datasheetu, to člověku s 6ti letou praxí nemusím určitě vysvětlovat co to je a je jasné, jak a proč se tento balast (předřadník) zapojuje ...
Je to předřadník se studeným startem - tedy při startu nežhaví, ale pustí do trubice vysoké napětí, kdy se trubka ionizuje až se nahodí oblouk, navýší se proud předřadníkem a ten pozná, že trubka běží a přepne do režimu konstantního proudu a drží trubku v pracovní pásmu .....
Ale člověk s elektro-praxí, tohle jistě ví a datasheet si přečte, než někoho, nebo sebe, zabije ... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 22:18 R Muž vaclav [15056] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Milan B.
Elektronický předřadník je něco jiného než tlumivka a existují se studeným a teplým startem. Pár jsem jich už zapojoval a občas se počet drátů liší ale fungují dobře. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 22:13 Milan B. Re: vaaclav
Takhle jsem to myslel a pravě mi to neleze do hlavy jak to může fungovat takhle. :-O ale pokud říkáte, že 2 kontakty zůstanou nezapojené tak to vyzkouším a uvidíme když to bude fungovat tak to bude super.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 22:10 GP Re: Milan B.
vlakno bude na jedne strane jen z jedne strany, z druhe bude sice v nejake smycce, ale bez zhaveni, kdo vi na co je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 22:10 R Muž vaclav [15056] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Milan B.
dva kontakty ne dva konce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 22:09 Milan B. Re: vaaclav
No zapojil ale předřadník jsem opravoval pokud budu vědět přesně jak to zapojit tak budu vědět jestli je předřadník OK jinak budu muset koupit nový a to bych už nechtěl odvařit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 22:06 Milan B. Re: GP
Díky za pohotovou odpověď jestli to tedy chápu správně tak 2 konce zářivek zůstanou, ale nezapojené. :-O ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 22:01 R Muž vaclav [15056] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Milan B.
Zapojení je jasné ale asi tě mate ta zem, té si nevšímej jestli jsi ji do toho zapojil tak je zřejmě po předřadníku. Jinak je to docela klasické zapojení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 21:59 GP Re: Milan B.
ale vzdyt na tom nic neni. 1,2 a 3,4 na konce zarivek a 2. konce z 2,3 jeste propojit k sobe. u 2,3 zrejme dochazi ke zhaveni pri startu.
nekde tu byla diskuze, ze neni uplne jedno ktery konec je ktery, ale to uz asi dle vyrobce trubic.
vsadil bych si, ze to nerozdejchal predradnik...
edit: tak ma asi studeny start. tezko rict, proc to chce propojit...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 21:38 Milan B. Re: paradoKs
Ja jsem elektrikář a mam 6 let praxi, ale nejsem děd vševěd kdyby byl někdo v mém okolí coby tomu rozuměl tak bych se ho zeptal, jinák bych nežádal o pomoc lidi co takový problém řešili a to je oč tu běží... Ale bohužel se dívam, že někteří lide radějí komentuji něco co za komentář ani nestojí namísto aby poradili. A ano ledky mam ale chci mít různé spektra světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.01.2016 16:46 Muž paradoKs [198] Re: Milan B.
Milane, jak jsem psal. Schéma je jasně dané a jestli tomu nerozumíš, mel bys požádat někoho zpusobileho o pomoc!
Vy lidi nevíte, že nejvíce požáru vzniká z neodborné elektroinstalace?
Dejte už pokoj a používejte LEDKY, pracuji na bezpečném napětí a všem se bude lépe spat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 16:21 Milan B. Re: O.Tom
Podle toho schematu jsem to právě zkoušel nejdříve jsem zapojil ty přerušené vodiče ke kostře na těch zahřívkach, bohužel to bylo špatně jelikož v předřadníku byly odpalene odpory které jsem vyměnil a ještě pojistka na vstupu. Vše jsem vyměnil a druha věc co mě napadla je že předřadník jak ma na těch zářívkach ty přerušene 2 čáry maji byt asi přerušene při takovem zapojení ale se neděje níc tak nevím jestli předřadnik je v hají nebo tomu zapojení stále nerozimím. Problem je v tom že je to na 2 zářívky ale vystupních pinu je jen 4 a dvě zářivky mají celkem vyvodu 8. NEchapu jak ti polaci mohli vymyslet něco takového hrozné....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 14:30 Muž O.Tom [439] Re: Milan B.
trošku jinak nakresleno

www.lighting.philips.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2016 14:13 Milan B. – Předřadnik Philips 2x36w
Fotka k příspěvku Zdravím potřebují poradit jak zapojit tento předřadník viz. foto.Jedná se o předřadník 2x36w .Na předřadníku je schema ale nerozumím to mu :-(

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2016 17:02 - Re: jarda62
Na každé zapojenie treba zvoliť i správny vodič. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2016 16:33 Muž Dominick [22] - AfrikaRe: jarda62
jo myslel som si ze klasicky "mrkvou" tam zasadim kabel(tak ako na eth)...no nejak mi to tam nedržalo,preto radšej drot zasunut. krytka k tomu ktora ma zatlacit kabel medzi tie noze a ma zamedzit vysunutiu nebola pri predradniku. niekde som videl konektor na tom napojeny,ci bol origo ale nejako prisposobene neviem- z toho som usudzoval ze konektor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2016 11:59 Jarda62 Re: Dominick
Něco jsem pročetl na netu a zjistil jsem, že je to typ zařezávací svorkovnice, takže se lankový vodič nemusí odizolovat a pouze se narazí mezi ty vidličky, které proříznou izolaci a tím je hotovo, k zajištění slouží malinké zobáčky, které drží vodič proti vypadnutí, místo krytky, ta by byla ale lepší, takže není to na žádný konektor..takže zapojení takto je v podstatě v pořádku, až na ten odizolovaný konec vodičecjen to blbě vypadá, je ti na způsob jakým se třeba dělají koncovky na lan kabelu...jestli se mýlím tak se rád poučím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2016 08:22 Muž paradoKs [198]
Teda pánové, teď u i věřím tomu, když mi revizak vyprávěl historky... Ze zářivku opravdu má i vyměňovat člověk tomu způsobilý :-)
Přesně jak je tu zmíněné, Do samosvornych svorek pouze tvrdý vodič. Když si představím, že takové zapojení máte nad vodou ...
Jaj smich ani nalisovani dutinek není zcela vhodné, protože při vydávání drátu se z vodič většinou vytrhne a dutinka zůstane tam kde nemá. Vždyť na tech predradnicich je vše podstatné natistene, jak schéma, tak vhodný průřez vodiče na svorky.
Tak hlavně opatrně smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2016 07:59 Muž funtcz [22]
No a vidím že nejsem sám. Samozřejmě že zacinovane to nemam. Asi použijí jak píše cokoladku. No.. Ale zapojil jsem dle obrázku, aspoň si myslim a zářivka jen problikla a zcernala na jednom konci
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2016 06:21 Muž Dominick [22] - AfrikaRe: jarda62
suhlasim,do predradniku len tvrdy vodic(myslim ze 0,5-0,75mm-je to tam napisane). Podla mna je to svorkovnicka len na tvrdy vodic(alebo na konektor ktory nemam)). V núdzi som skúšal pocínovať lanko,ale nieje to dobré a potom je ešte problém to vytiahnuť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 23:11 Jarda62 Re: prasan
Když jsem to zacínoval, nešlo mi to vsunout do té drážky v patici, ale lepší bude když už člověk nemá správný drát, použít čokoládku z jedné strany drát do předřadníku z druhé lanko do patic, tam se už pocínované konce vlezou...díky za podnět k předělání :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 22:55 - Re: jarda62
Nič v zlom ale tie konce sa minimálne majú do takej pätice zaliať cínom.Normálne sa používajú rôzne dutinky a pod.Takéto hole vodiče ,to som fakt nevidel a to som ako vyučený elektrikár videl kadečo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 22:51 Jarda62 Re: prasan
Mrkni sem.. ;-) rybicky.net/clanky/551-vyroba ta patice na předřadníku je na toto připojení dělaná, konzultoval jsem to s kamarádem elektrikářem, že se to tak může zapojit, samozřejmě ti vypadá hrozně, to ti neberu.. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.01.2016 21:29 - Re: jarda62
Tak tento obrázok je ozajstná fušerina. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 20:33 Jarda62 Re: funtcz
Fotka k příspěvku No nevím jestli to tak může být, ale toto jsem našel na netu a mám to tak taky a zatím v poho musím tone

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 20:30 R Muž afc1886 [15457] Re: funtcz
Máš konce drátu zacínované?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 19:46 Muž funtcz [22] Re: paradoKs
Už jsem našel i návod
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Ale nejak mi do těch svorkovnic neleze... No nejsem elektrikář
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 19:20 Muž paradoKs [198] Re: deck
Jako první zkus pevnost kontaktů, jak na predradniku, tak na patících ;-) pak trubice a na konec novej předřadník smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2016 19:16 Muž paradoKs [198] Re: funtcz
Vpravo je vytištěný obrázek... tone
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 19:07 Muž funtcz [22]
Fotka k příspěvku Zdravim. Jak mám zapojit tento předřadník?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 15:24 R Muž afc1886 [15457]
Zářivky můžete řešit tady rybicky.net/forum/2657-jake-zarivky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 12:24 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Michal7385
a co kdyby jsi mel dvojity viko s aktivnim chlazenim ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 10:25 Michal7385 Re: NHKG
Jsem si to myslel :) Supr, dík za radu. No já bych zase právě do LED zdrojů nešel. Zkušenost má je taková, že ledky nemůžou být v krytu, protože kolem nich neproudí vzduch a přehřívají se, až se spálí. Ani hliníkové žebrování nepomohlo jako chlazení. A vzhledem k jejich ceně to pak pěkně nase.e. Kdybych neměl kryt, tak ano, ale takhle raději zářivku a holt zaplatím ČEZu víc :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 09:05 zubu Re: NHKG
Já používám zářivka FLUORA L 36W/77 pro rostliny a jsem s nimi plně spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 08:37 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Michal7385
Ano marketing. Navíc ta akvarijní má menší životnost. Ale už bych se díval jen po led zdrojích.
Ze zářivek jsou pro akvárium nejvhodnější typy 840 a 865.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 08:01 Michal7385 Re: vaaclav
Tak nějak jsem to měl v plánu palec Ještě mám jeden, možná blbej dotaz. Je vůbec nějaký rozdíl mezi běžnou zářivkovou trubicí a trubicí nazvanou akvarijní? Není to jen marketingový tah a rozdíl tedy jen v ceně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.01.2016 15:45 R Muž vaclav [15056] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Michal7385
Těch 2x18w by mělo stačit začal bych na 8 hodinách svícení a postupně po 1/2 hod. přidával ale na více jak 10 - 11 hodin bych nešel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 15:42 Michal7385 Re: afc1886
Rostlinky už jsou, vesměs echinodory, ostatní nevím, ale stejně časem přizpůsobím. CO2 právě dávat nechci, protože chci mít pěkné akvárko na kochání a ne chemickou laboratoř :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 15:22 R Muž afc1886 [15457] Re: Michal7385
Tak záleží,jestli budeš přidávat co2,hnojit,jaké máš v plánu rostlinky atd.koukni tady www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 15:02 Michal7385 Re: vaaclav
A na kolik bys tedy viděl osvětlení do akva hrubého objemu 96 l, když teď tam je 1×18 W?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 14:50 R Muž vaclav [15056] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Michal7385
Bohužel s těmi sety máš pravdu. Jinak pozor na silné světlo bez CO2 bych se do toho nepustil. Nutíš tím rostliny do rychlejšího růstu a když jim nedodáš co potřebují zastaví a nastoupí řasa. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 14:43 Michal7385 Re: vaaclav
Tak dík za info. Mám akva 96 l a jedna 18W je fakt málo. Tak to asi udělám tak, že dokoupím předřadník pro další dvě zářivky, ty budou po stranách svítit furt a mezi dám tu stávající, která bude rezervní, kdyby bylo potřeba přisvítit. A tu můžu zapnout vypínačem, který už tam teď je a to před předřadníkem.
Mezi náma, jsem akvarista začátečník, ale do setu bych už nikdy nešel. Filtr je k ničemu, světlo je k ničemu. A dodatečný úpravy jsou na pos.ání. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 12:41 R Muž vaclav [15056] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Michal7385
Pokud si koupíš 2x18w tak ty normální nefungují když nesvítí jedna trubice. Musí prostě svítit obě. Jsou samozřejmě i předřadníky kde může svítit jen jedna. Vypínač bych tam ale rozhodně nedával. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 12:13 Michal7385 Re: vaaclav
No zatím nic nemám, ale mám v plánu koupit elektronický předřadník s výstupem 2×18W. Nejde mi o desítky metrů, ta vzdálenost by byla max 1-2m. A co se týče vypínače, myslel jsem spíše to, aby se dala každá zářivka zapnout samostatně. Samozřejmě že dám vypínač před předřadník, ale jestli lze i mezi předřadník a každou zářivku, když budou dvě zářivky na jednom předřadníku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 11:33 R Muž vaclav [15056] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Michal7385
Pokud jde o elektronický předřadník tak tam délka vodiče k trubici omezená je. Bývá to na něm napsáno. Pokud je to ale tlumivka tak tam omezení není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 10:52 jamajcan Re: Michal7385
Předřadník dej klidně mimo akvárium. V tom není problém. Vypínač ale neumisťuj mezi předřadník a zářivku, ale mezi vidlici/zástrčku/ a předřadník.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2016 10:03 Michal7385
Zdravím. Potřebuji do setu přidat další zářivku(y), což pro mne znamená využít maximum prostoru v setovém krytu. Je možné umístit předřadník mimo akva? Napadlo mě právě, jestli není nějaké délkové omezení mezi předřadníkem a samotnou zářivkou. Jo a je možné vložit mezi předřadník a zářivku standardní lampičkový vypínač?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2015 17:54 Pita Re: michalt
Propoj dva draty k sobe rovnoběžně a spajit cinem pistolovou pajkou,ale pred tim navleci smrstovaci buzirku,tu pak zapalovacem opatrne nahřat.
Hotovo, trvalý izolovaný spoj.
Nebo pokud jsou dratky pevné, NE lanko,,,spojit wago svorkami.ptej se v elektru.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2015 15:39 Muž deck [85] - Všeobecně akvaria
Prohodily jsem trubice a je to ok palec Díky za rady ahoj

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 23 24

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16132x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14616-predradniky?od=25