Sůl
Ahoj, mám takový dotaz: mám malá paví oka a jedno jsem dal na "zkoušku" do hlavní nádrže jestli přežije! Přežilo, ale pak jsem si všimnul asi po 7-8 dnech co vyrostla že má v zádu úplně slepenou ploutev a pak umřela, chci se zeptat jestli mám teda radši do tý nádrže s pavími oky dát sůl aby se jim rozlepily, někde jsem četl, že to pomáhá? tak mám to zkusit a kolik jí tam mám dát? Díky

Starší reakce
rriki napsal: Na živorodky žádná hitparáda ,chce to tvrdou vodu pak je sůl zbytečná
No není to hitparáda, ale jde to. Osm let jsem byl na horách na trojkové vodě a živorodky měl ve velkém. Ovšem až tak ve třetí generaci lze tvrdit, že už si na tu měkkou vodu zvykly a pak problémy nedělají...dosolovat ze 400 na 1500 to si teda představit neumím a ani bych to nedělal. Solit určitě ano (na stovku polévkovou lžíci asi třikrát týdně), bude nutná jedlá soda nebo nějaký pH Stabil (tohoto pomocníka dost), protože bude voda létat...
Ryby to chce nakupovat spíš v místě, aby nebyly z tvrdé vody a lépe si zvykly. Ale pokud to psychicky ustojíte, nemusí to být pravidlo. Jen budou více padat, než uděláte svůj kmen...
0 19.05.2013 23:58 Skalar19 Mečovky, platy korálový, platy pestrý, blackmollly, goldmolly a nějáký paví oka
Na živorodky žádná hitparáda ,chce to tvrdou vodu pak je sůl zbytečná
No a ještě záleží na druhu živorodek, jak chcete dělat ;)
To jsem zapoměl napsat vstupní voda je cca 400uS
Záleží na vstupní vodě ;)
0 19.05.2013 21:50 Skalar19 – Odchov živorodek
Zdravím vás, mám odchovnu rybek cca 10 000L. Dělám všelijaké parmičky tetry atd.. Teď v poslední době mám velikou poptávku po živorodkách. Chtěl by začít s těma živorodkama (platy, mečovky paví oka, moliny) a zajímá mě jak je to s tou solí. Radil jsem se s různýma chovatelama někdo mi radil ať přidávám sůl na nějákých 1500 uS cca 1 káv. lžička na 50L. Někdo mi zase říkal, že sůl vůbec nepřidává. Tak nevím co je lepší? Osobně si myslím, že pro rybky by bylo nejlepší bez cgemie tak, že i bez soli. Ale na druhou stranu kdyby jim to mělo nějak pomoct. Děkuji předem za reakce
Starší reakce
Co dělá "sůl" s dusitany, to vysvětlil Horác. (Vizte odkaz ustavprochore.)
Sladkovodní ryby aktivně přijímají ionty žábrami, aby vyrovnali jejich ztrátu močí a pasivním odtokem kůží. Aktivní příjem iontů je spojen s tzv. chloridovými buňkami žaber a právě přes tyto buňky se dusitanové ionty vstřebávají do organismu ryb. (NO2 mají určitou afinitu k iontové výměně Cl-/HCO3- v žábrech. V přítomnosti dusitanů v okolní vodě je část příjmu Cl- nahrazena příjmem NO2- - ryba přijímá dusitany na úkor chloridů. Zvýšené koncentrace Cl- tedy chrání ryby před příjmem dusitanů a jejich toxickými účinky.)
S dusičnany, (ale i hydrogenuhličitany), pak "sůl" (chloridy) "spolupracuje" při snižování toxicity dusitanů. Účinnost NO3 (a HCO3-) je ale v porovnání s Cl- nižší. Srovnatelnou účinnost s chloridy pak mají bromidy, což má ovšem pro akvaristu zanedbatelnou "užitnou" hodnotu. Pro úplnost - jistý význam mají i vysoké koncentrace vápníku tím, že snižují ztrátu chloridů žábrami a tím omezují příjem dusitanů.
Výše uvedené souvisí s vlivem na toxicitu dusitanů na rybí organismus, asi nebude od věci zmínit i vliv kyslíku na detoxikaci ryb otrávených NO2.
Červené krvinky ryb obsahují enzym reduktázu, který přeměňuje methemoglobin (vizte katterinecka) na hemoglobin. Pokud není otrava dusitany již v pozdním stádiu, díky tomuto procesu po přenesení ryb do čisté vody obsah methemoglobinu v krvi dosáhne fyziologických hodnot během několika desítek hodin.
Detoxikace dusitanů oxidací na netoxické dusičnany je závislá na nasycení hemoglobinu kyslíkem - okysličené červené krvinky detoxikovat dusitany na dusičnany dokážou, anoxické ne.
Dalo by se taky napsat, že pomůže ten stav nadcházející možné katastrofy v podobě těch vyšších hodnot dusitanů pozdržet, ale jak píšeš, jak s tím neudělá nic akvarista, tak to stejně praskne.
Tak to potvrzuje mojí doměnku, že sůl může působit jako profylaxe v nádrži s vysokým obsahem dusitanů, ale se samotnými dusitany neudělá nic. A pokud s nimi nic neudělá ani akvarista je přidávání soli v takovém případě k ničemu.
Tak to bych taky moc rád věděl. Že by mi unikla nějaká nová zjištění?

Ale asi by bylo dobré poznamenat, že přídavek chloridu sodného může být účinným a rychlým prostředkem první pomoci v okamžiku, kdy koncentrace dusitanů stoupne v akváriu na kritickou mez, nicméně neřeší problém. Aby si někdo nemyslel, že přisolí vodu a nemusí se o akvárium starat

Základem pořád zůstává, že dusitany by měly být nejlépe neměřitelné, maximálně tak do hodonoty 0,1 mg/l - a s jejich koncentrací ve vodě sůl nic nenadělá.
Jaroslav Hofmann
no to věřím že to k něčemu někomu bude... ale u mě je takovej problém v tom že já jedinej test sem měl a to na pH maximálně jinak sem nikdy žádnej nepoužil a rybičky žijou a neumíraj ale ničim nehnojim kytky ani nebublám tak to neni asi ani třeba testovat vodu
Ty máš tendenci spoustu věcí velmi zlehčovat a mnohdy to není na místě, protože to co popsal Toník je velmi zásadní informace hodna zapamatování a já doufám, že si to přečte co nejvíce lidí.

no já nevim já když je najdu zkroucený tak sou docela mrtví tak asi ani sůl by nepomohla

Jestli funguje chlorid sodný (kuchyňská sůl) proti zkroucení ryb, to nevím. Ale že například snižuje toxicitu NO2, na to si vsaďte.
tak já jim taky nasipu

ať sou zdraví

Vysvětlil jsem to v té závorce.

Stran axolotlů nevím, nejsem v této oblasti vzdělán.

Jo jo to krupička odpadne hezky to přiznávám. problém je ale v tom že je pak na zemi

A co si budem povídat je to pěkná sviňa sem se jí zbavil a za měsíc sem jí tam měl znova. Tak to já jim tam hned přisipu sůl ať maj hodně slizu axolotům můžu taky?

Sůl, tedy ta obyč. kuchyňská je dobrá na podporu tvorby slizu u ryb a to v bezpečné koncentraci pol. lžíce na 50 litrů vody, přídávat do akva tzv. sem tam, to se vyplatí. Je to výborný pomocník třeba při léčbě krupičky, kdy se v první fázi(kdy ještě nemáme k dispozici léčivo) zvyšuje teplota vody a aplikuje sůl, aby se tak znemožňovalo parazitům uchycení na těle ryb.

sul je dobrá na 3 věci... do jídla a na dezinfekci proti náledí

ale proti zkoucení to ještě nevim

Více odkalovat dno, u živorodek bude taktéž nápomocno.
Častěji měnit vodu a mít dosti spotřebitelů v podobě živejch rostlin.
0 19.02.2013 15:31 Afim – RE:Johan
Aha a jak docílit snížení množství dusičnanů?

Spíš to bude přemírou dusičnanů.
Starší reakce
v Akváriu se mi oběvili ploštěnky někde sme četl že sul je zabije máte s tím zkušenost ? a jak reagují krevetky na sul ?
Starší reakce
0 23.11.2012 15:54 zappa – sůl k tlamovcům
jakou sůl dávat k tlamovcům děkuji
Starší reakce
Krunýřovcům se sůl dávat jen tak pro nic za nic nemá.
Něco jiného je krátkodobá léčba solí a něco úplně jiného pravidelné přisolování vody.
Mrkni se na tyhle stránky, je tam docela dost informací a na Tvůj dotaz tam jistě najdeš relevantní odpověď.
www.catfish.cz
Edit: Hledej to v obecných zásadách pro léčbu sumcovitých ryb.
0 08.03.2012 12:15 Lukáš – Solení vody
Chtěl bych se zeptat,zda vadí solení vody ancitrusům.Přisoluju cca 1 malou lžičku na 20 l vody.Chovám ancitrusy a Paví oka (těm vím,že to vyhovuje). Děkuji za názory.
To ti nepomůže pokud tím zabijákem ryb je šutr samotný. Čti co se ti tu píše.
Treba aj tie Zkuste si je vygůglit a třeba zjistíte, co jsou zač.
Ke zbytku nemám co napsat, protože nevím, ale já takto kameny, kořeny a písek připravuju roky a nemám důvod se domnívat, že je na tom něco špatně, ba naopak, myslím si, že je to nejvhodnější postup.
na ten mech je ten kartáč.

A jaké škodlivé bakterie? Jako nitrifikační?
Akvárium není sterilní prostředí a bydlí v něm bezpočet bakterií, takže jak píše Johan, nic víc netřeba. Snaha o co nejčistší prostředí a předměty v akváriu je kontraproduktivním opatřením a není přínosné pro dosahování tzv. biologické rovnováhy o kterou nám v akváriu jde především.

Proč ho zbavovat bakterií? Prostě ho ve sprše vydrbejte kartáčem a dejte ho do akvária.
Starší reakce
Jo to slo hladce,dalsi fotky dam do spravneho tematu!

Snek rozhodne do akva patri,ja mam rad sneky,ale ne tohle invazivni nestesti!!!
Neni to ona,barva a vroubky na ulite nesedi,zkusim tu dat jeste lepsi fotky!!!
Přidat reakci
1 ...... 8
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 9909x