Sůl
0 28.02.2010 13:23 Raider já dávam jednu polévkovou+jednu kávovou...mám 63 l...
Tak dej do vody dvě kávové lžičky.A rozmíchej předem ve vodě.
0 28.02.2010 12:06 křupka – Re: NASREDDIN
Ano to mi řekla ale neřekla kolik na 70 litrů
A řekla vám ta prodavačka také proč tam tu sůl máte dávat?
0 28.02.2010 11:52 křupka – Sůl
Mám 70 litrové aqua,prodavačka mi řekla že mám dát platám,pavím očkám do vody sůl ale neřekla mi kolik poradí mi někdo?
Starší reakce
Obyčajnú sol z kuchyne. Keď solničkujem, tak sa hrudky nerobia. Možno by sa to dalo aj rozpustiť v málo vode a vyliať do AQ. Zatiaľ soľ vždy pomohla. Včera som akurát písala, že moja mečovka mala stiahnuté plutvy. Pridala som trochu soli a už je v pohode.
A jakou používáte sůl? Normální kuchyňskou? Já jen, že v ní bude hodně chemie, třeba zabraňující tvoření hrudek apod..
Tieto údaje som našla na internete medzi receptami. Soľ polievková lyžica zarovnaná 20 g, kávová lyžica zarovnaná 7 g. To by sme mali, ale koľko jej možno dať do akvarka na liter?
Bojím sa dať veľa, aby sa neotrávili alebo čo. Ja keď solím, tak solím ako polievku solničkou. Niekoľko krát prejdem ponad hladinu a solím. Neviem ale koľko jej dám. Od oka.
Vážit se mi to moc nechce.
A navíc, máme nepřenou váhu (mamka říká, že je nepřesná občas třeba o 50g..
)
Já bych spíš nabral a zvážil..
Koukám, že spíš 20-30 g, ale i tak...
Tak to jsem nikdy nezkoumal, ale skusím pohledat
Edit: Tak jsem našel..
Polévková lžíce, někdy též jenom „lžíce“, obsah 15-17mililitrů (podle velikosti)
Čajová lžička, někdy též jenom „lžička“, obsah 5-7 mililitrů (podle velikosti)
A myslel jsem samozdřejmě kávovou.. Polívková by byla celkem dost.. No, myslím, že ani polévková lžíce na deset litrů pořád ještě není hodně. Kolik má polévková lžíce? 10 g?
Tiež som si myslela, ale v príspevku nižšie sa píše o polievkovej na 50 litrov vody, tak som sa radšej opýtala. Dik
No, měnil jsem kybl (10l) nebo max. dva (tzn. 20l)
A myslel jsem samozdřejmě kávovou.. Polívková by byla celkem dost..
avast napsal: dával jsem to pravidelně při každé víměně vody (tam jsem dával jen tu 1 lžičku)
Vůbec by neškodilo napsat , kolik litrů vody jste měnil, jinak může být tento postup značně nebezpečný.
Lyžičku myslíš kávovú malú alebo polievkovu veľkú? Aby som z nich nemala morské
Já měl dřív taky 45l a dával sem 1-2 lžičky soli rozmíchaný v hrníčku a teplý vodě, lae dával jsem to pravidelně při každé víměně vody (tam jsem dával jen tu 1 lžičku) a když jsem tot začal "používat", vsypal jsem tam myslím 3
Nechcem zakladať novú tému, tak sa opýtam tu. Mám 45 litrové akvarko a neviem, koľko soli môžem doňho nasypať. Vidím totiž, že mečovka má zase stiahnuté plutvy. Včera jej nič nebolo. Mali to už aj pred 2 mesiacmi, keď mali stiahnuté plutvy. Mierne som prisolila a 3 gupky a mečovka sa napravili a ostatné 3 gupky ostali s prepadnutým bruškom. O tom som tu už ale písala. Ide mi teraz o to, koľko soli rybky zvládnu.Dik
Starší reakce
no normální, dává se tam proto, že jim to pomáhá s tvorbou slizu na povrchu a pak jsou více chráněné proti oděrkům nemocem atd. ale zas to nesypat do akva jak o závod.
0 30.10.2009 12:01 Marri Nevěděla jsem kam to mám dát....
Je normální přidávat do nádrže se živorodkama sůl??? Jako prostě jen tak, že je to prej přírodní desinfekce, tak jako preventivně, jedna slečna to do mě valí...
Děkuju za odp.
Starší reakce
A rostlinky ji taky ve vetsim meritku moc radi nemaji
nejlepší je akva bez chemie, tedy i bez soli. Sůl mi jednou pomohla při léčbě krupičky, to beru, ale jako prevenci bych to nechtěl.
neni třeba dávat sůl,ale třeba živorodky ji maji rádi,ale....já dělám taky živorodky převážně a nesolim a vše ok...pokud je náká nemoc,tak zasolim..a pomůže to,ale použivám orig.mořskou sůl..
a proč jako prevenci? pokud máš dobře prosperující akva tak není nutné strkat do něj jakékoliv chemikálie
0 24.02.2008 08:24 Cat Killer – dávkování
Jak mám mám dávkovat a jak často kuchyňskou sůl do akva když ji tam chci dávat jen jako preventivní prostředek pro dezinfekci??
Starší reakce
nedávno jsem si všiml že můj krunýřovec má na sobě bílý povlak(plíseň) a to i na oku-dal jsem do akvária,které má 80l 3 polévkové lžíce soli rozpuštěné předtím ve vodě a po 10 dnech je krunýřovec 100% zdravý a ani na oku už plísen nemá. Také jeden z čichavců měl poranění nejspíše od břidlice a i tomu se rána výborně zahojila a zdá se mi,že se ryby i lépe vybarvily. Na rostlinách jsem negativní vliv nezpozoroval. Jako prevence se mi ale zdá přidávání soli zbytečné,když se ale objeví plísnová onemocnění,tak jde o relativně účinný i levný prostředek.
Starší reakce
Ještě bych měl malý dotaz.
Co říkají rostlinky na přisolenou vodu? Neumírají? Nehnijí?
kytky co mám v nádrži tak skoro všechny,krom echináčů a anubiasu...kryptošky komplet
jinak sem psal 13.11.2007 11:15:31
Co by rikaly. Kdyby mely pusu, kricely by, hlasitosti podle druhu a mnozstvi prisoleni. Rostliny rostouci v brakickych vodach to budou snaset lepe/dobre, ostatni hure/spatne.
0 13.11.2007 14:30 rolandmynar Ještě bych měl malý dotaz.
Co říkají rostlinky na přisolenou vodu? Neumírají? Nehnijí?
0 13.11.2007 12:06 rolandmynar 0 13.11.2007 12:05 rolandmynar nj na váhu bude jiná cena
tohle bylo baleni 4kg...tady se jinak nedá sehnat vůbec
0 13.11.2007 11:29 rolandmynar Ta mořská sůl mě opravdu udivuje. Já ji kupoval na kila, ale za jinou cenu. A to jsem neměl moře nijak zvlášť vybavené a v pohodě. Kdyby mi nezaúřadovaly děti, tak bych ho měl furt. Sůl na váhu 40-45Kč/kg.
0 13.11.2007 11:27 rolandmynar roland:já ji koupil se zikycem napůl,měl sem ji za cenu za kterou je na netu,bohužel obal nemám,sem poslal 2kg i s tou krabičkou zikymu.....
edit:já ancákům solil silidně,1 polévková na 25 litrů možná a v poho,jen kytky všechny šli do kopru...co léčiš?
Neléčím nic, jen jsem četl např. od Wladyse, že on dává tlamovcům sůl běžně. Proto se ptám.
roland:já ji koupil se zikycem napůl,měl sem ji za cenu za kterou je na netu,bohužel obal nemám,sem poslal 2kg i s tou krabičkou zikymu.....
edit:já ancákům solil silidně,1 polévková na 25 litrů možná a v poho,jen kytky všechny šli do kopru...co léčiš?
0 13.11.2007 11:02 rolandmynar Zkonzultuj s nejakym malawistou, ktereho to bude zajimat natolik, ze si precte, me se nechce psat preklad. Zakladem je to, ze dotycny si micha uvedenou smes soli pro sve malawi, v zavislosti na parametrech jeho vodovodni vody. Nacl tvori podstatnou cast, pouziva i jodid draselny, v mnozstvi, ktere je vyssi nez obsah jodicnanu draselneho v kuchynske soli. Proto nevim, proc by mel v kuchynske soli vadit.
Taky nevím, jen se ptám. A co ti Ancíci a Krunýřovec? Budou v pohodě?
Zkonzultuj s nejakym malawistou, ktereho to bude zajimat natolik, ze si precte, me se nechce psat preklad. Zakladem je to, ze dotycny si micha uvedenou smes soli pro sve malawi, v zavislosti na parametrech jeho vodovodni vody. Nacl tvori podstatnou cast, pouziva i jodid draselny, v mnozstvi, ktere je vyssi nez obsah jodicnanu draselneho v kuchynske soli. Proto nevim, proc by mel v kuchynske soli vadit.
0 13.11.2007 10:46 rolandmynar ...Mě to tady doporučuje většina malawistů....
To jo, jen jsem chtel, aby ses zamyslel nad tim proc a jakou sul, nez se rozjede debata o jodu, drahe specialni malawi soli atd.. Jako inspirace -
www.malawicichlidhomepage.com/…
Take je nechovam a neznam.
(jo a malawi nam tam skocilo az potom, tak nezapomen na to, ze idealne tanganyika by mela mit smes jinou)
Díky ale anglicky neumím, tak to jsem v riti.
...Mě to tady doporučuje většina malawistů....
To jo, jen jsem chtel, aby ses zamyslel nad tim proc a jakou sul, nez se rozjede debata o jodu, drahe specialni malawi soli atd.. Jako inspirace -
www.malawicichlidhomepage.com/…
Take je nechovam a neznam.
(jo a malawi nam tam skocilo az potom, tak nezapomen na to, ze idealne tanganyika by mela mit smes jinou)
0 13.11.2007 10:32 martival co vim u nas standarne prodavana kuchynska sul je jodizovana, a to uz dlouhe roky, je to z duvodu prevence nekterych onemocneni (poruchy stitne zlazy aj.), v ruznych zemich jsou ty koncentrace rozdilne, napr. kdyz jsem jela na pul roku do USA, tam me doktor upozornoval, ze pouzivaji koncentrace jodu vyssi nez u nas, tak at si davam pozor (mela jsem tehdy prave stitnou zlazu trosku nevyladenou)
0 13.11.2007 10:28 rolandmynar Normalni kuchynskou. Jod v te forme (jodicnan draselny) nijak zvlast nedesinfikuje a nerekl bych (v tom mnozstvi), ze rybam skodi.
Ale da se koupit i kamenna nejodizovana, pripadne i morska nejodizovana, pro fajnsmekry.
Zbyva jeste otazka, proc jim to tam davat.
Mě to tady doporučuje většina malawistů.
Nikdy jsem tlamovce nechoval, tak sbírám vědomosti.
0 13.11.2007 10:28 rolandmynar Normalni kuchynskou. Jod v te forme (jodicnan draselny) nijak zvlast nedesinfikuje a nerekl bych (v tom mnozstvi), ze rybam skodi.
Ale da se koupit i kamenna nejodizovana, pripadne i morska nejodizovana, pro fajnsmekry.
Mě to tady doporučuje většina malawistů.
0 13.11.2007 10:26 rolandmynar Normalni kuchynskou. Jod v te forme (jodicnan draselny) nijak zvlast nedesinfikuje a nerekl bych (v tom mnozstvi), ze rybam skodi.
(Edit - teda to se to rozjelo, nez jsem to napsal, vse jiz receno)
0 13.11.2007 10:25 rolandmynar Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 8
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 9881x