Sůl
Sůl v moři obsahuje cca 85% NaCl (jestli se nepletu) + další prvky jako Mg, K, Ca, HCO3 atd., které jsou pro mořský život nepostradatelné. Takže v kuchyňské soli by ti toho z moře asi moc nepřežilo, pokud chceš jen přisolit jezírko, tak si myslím, že je skoro jedno, jakou sůl (NaCl) použiješ

0 18.03.2020 14:26 Silviebaris –
Re: zdzd Mírně slaná voda (braktická) je ideální....Nepíšou ,že je nutná...

Přidávání jsem nemyslel na tebe, psal jsem pouze to, co jsem přečetl na pytli

.
Dávám jí k lezcům, chtějí brakickou vodu. V terárku bifoiltraci neřeším, pouze mechanickou filtraci přes vatu a pravidelnmou výměnu vody včetně doplňování soli.
Rostliny mám soliterní na zadní skalní stěně, ale mají přívod pitné vody hadičkami. V soli rostliny nechtějí růst. Ve vodě mám pár anubiasů nana a cryptocoryny, ale ty se nezvětšují. Jen přežívají.
No, ptal ses jestli je v tom rozdíl. Rozdíl je ve složení. Možná do ní nic nepřidávají. Ostatně nic takového jsem ani nepsal. Ale spoustu toho v ní oproti původní mořské soli chybí.
Edit: Nepíšeš pro jaké účely a k jakým rybám jí chceš použít. Proto se ti asi zatím nikdo nevyjadřuje k škodlivost.
na pytlích píšou čistota 99,6 bez přísad a doplňků, takže tam nic nepřidávají a rybám by to asi nemělo vadit
Z popisu tvé soli:
V průběhu procesu úpravy je sůl nejprve převedena do silně koncentrovaného roztoku, ze kterého následně krystalizuje čistý chlorid sodný.
Sůl do bazénu je NaCl. Sice se získávána z moře ale je pak čištěna, zpracovávaná a upravována. Není to to stejné v čem plavou ryby v moři. Tam jsou ve vyšší míře rozpuštěné i jiné soli.
Že jsou výrobky předražené jen proto, že jsou určeny pro akvárium je věc druhá.
Edit:
upload.wikimedia.org/… sůl která má na sobě uvedenou čistotu 99,6 a je bez přísad je normální vysušená z moře a proto se není čeho obávat, ryby v moři v tom plavou pořád a nevadí jim to, tak proč kupovat něco předraženého, to nechápu
Sůl je moc obecný název na jakékoliv posouzení, je potřeba rozlišovat prvky v soli obsažené

- "sůl" jako celek se dostává ke spotřebiteli již upravena nebo jako prirodní produkt, to je první a zásadní rozdíl
- upravená sůl je pokaždé zpracována nějakou technologií tak je tam už zásah do strukturovych částic prvků, plus je tam zůstatek technologie procesu
- přírodní sůl, tam je to o místě vyskytu, zase tam je rozdílný poměr jednotlivých prvků
- akvarijní sůl, těch je mnoho a obou typů, některé jsou na pěstování korálů, ryb, nebo universal
- opět se tedy liší složenim
- pokud by to bylo jednoduché a podle vašeho výkladu, myslím, že už by se dávno v mořské akvaristice použila obyč. sůl bez jódu z obchodu za 13 Kč

zatím jsem nikde nenašel ani mi nikdo neřekl jak se liší sůl mořská od soli akvarijní
všude je jen plno obecných řečí, ale na zahraničních forech používají mořskou, žádnou speciální a funguje jim to dobře
zdzd napsal: logicky by měla jít a je poživatelná i pro člověka 
- logicky nejde
- je tam rozdil
- k tomu ostatními, každé zvíře potřebuje sůl k životu, tedy i ryba, jezirkáři sypou sůl, protože je to levné, léčiva jsou drahá, léčba menšího jezírka s koi cca 30 kubíků, se může vyšplhat i na 15 000kč a vice
sůl a jezírka
sůl do jezírek sypou, aby ryby neplesnivěly, ne proto, že potřebujou slanou vodu
Tak si vlez na nějaké stránky jezírkářů a uvidíš že to tam opravdu sypou po pytlích protože někdo má opravdu pořádné jezera když chce chovat velké ryby.

Zarazily mě ty ,,do jezírek sypané pytle,, Nishikigoi: ,,Nezapomeňte na preventivní ošetření vody v zahradním jezírku. Nabízíme výhodné balení speciální soli bez jódu pro vaše KOI, používejte sůl velmi opatrně, pro správné dávkování a diagnózu onemocnění je třeba se zeptat veterinárního lékaře.
Koi-kapr je slanovodní ryba?
Tak do jezírek ke koi kaprům to lidi sypou po pytlích, nerostou jim sice rostliny ale ryby to snášejí dobře.

0 16.03.2020 12:19 zdzd potřebuji brakickou vodu. je potřeba kupovat tu předraženou? nebo stačí bazénová?
na zahraničních forech jsem našel, že prý to rybám je fuk, když to je čistá sůl bez různých doplňků a příměsí.
logicky by měla jít a je poživatelná i pro člověka
Starší reakce
Ano, metylenova modra ma metylovane dusiky, ktore sa asi komplexovat nebudu, nakolko je na nich delokalizovany kladny naboj. Dusik v polohe 9 by sa komplexovat teoreticky mohol, aku vysoku afinitu k Nesslerovmu cinidlu (to je to co je v testoch na NH3) moze mat, to netusim.
Ako vsak hovoris, staci vyrobit roztok z vodovodnej vody, ktory zodpoveda davke MB v akvarijnej vode a odskusat to.
Metylénová modrá obsahuje naviazané NH2 skupiny, či ale budú reagovať s činidlom, ktoré nevieme, ktoré je použité...
Ale kontrola je jednoduchá, testnúť čistý roztok metylénovej modrej.
A není možné že ten test na NH3 se nechá splést tou metylénovou modří? V té je taky jakýsi dusík...
NaCl a metylenova modra spolu urcite nereaguju.
Vyzkoušel jsi i jiný test, Aquvar není zrovna moc důvěryhodná značka.

Aha, tak to je nová informace. Možná spolu opravdu reaguje Methylenová modř (C16H18N3SCl) se solí. Zkus pokusně v jiné nádobě smíchat v čerstvé vodě sůl s antymikotinem s pak to změřit.
Nejsem schopen identifikovat v cem je problém. Odpad z ryby to nebude protože voda obsahuje amoniak téměř ihned po výměně, nasoleni a dávce antymikotinu. Navíc nekrmim. Změněno z řádu téměř O, po půl hodině v karantence (sůl+antymikotin) voda - obsahuje červené čísla NH4. Bud je problém v plastové nádrži, nebo topitko, nebo pumpa, opravdu nevím, už to řeším po několikáté. Zítra to musím rozloustkout- pokus omyl. Já jen jestli se s tím někdo nesetkal.
Sůl s tím nemá nic společného. Amoniak je odpadní látka metabolismu ryb, vzniká také rozkladem zbytků potravy. Pokud máš v té karanténě ryby a nefunguje tam nitrifikace, tak se bude amoniak hromadit. Je v té nádrži filtr a rostliny?
Edit: v každém případě bych co nejdřív vyměnil 50% objemu vody za čerstvou, pár hodin odstátou
Starší reakce
Polévkovová lžíce na 50 litrů vody. Do akva lejt rozpušteněj roztok.
0 03.01.2016 18:25 Mejla82 – Dávkování soly
Zdravíčko....jen tak ze zvědavosti..kolik dáváte soly do akva?Konkrétně kolik by jste davaly soly při výměně 1/3 vody v mém AQ?Jedná se mi pouze o prevenci,popřípadě po malé šarvátce...
Starší reakce
Aha.Tak to jsem špatně pochopil otázku.Pokud je deklarovaný,čisty 99.8%NaCl,osobně bych se toho nebál.Ale je to můj,subjektivní názor.
Regeneračná soľ nie je tá istá čo do umývačky riadu.Používam čistú dovoz z nemecka,priamo určenú na iontomeniče.
Libor to vystihol,asi aj preto dal odkaz na reverzné osmózy.Mnoho krát sa práve pokúšame resp.je našim cielom soľ vo vode nemať.

Veľa,na jednoizbový byt ozaj veľa.

FrantisekH napsal: ja vim jak to funguje..jen chci vedet jak je uvadeno vyse ze sul do mycky muzu dat take do akvaria
Fakt po lopatě - regenerační sůl je činidlo, ne pro použití do akvária...

O.K.Polopatě.Vypereš v té soli,pryskyřičné iontoměniče/katex,anex/a můžeš je znovu použít.Edit:Samozřejmě,roztoku soli.
kolik ji tam sipeš že by tě vytrhlo 45kč za kg ? máš 1000 akvárií ? vždyť stačí pár lžiček nebo lžic

Keď zoberiem,že ja dám za 25Kg vrece ani nie 5-9€,tak tá morská je stále drahá.A kedže regeneračnú používam i k regenerácii ionexu,tak preto.Je to oproti 45KČ za kg riadny rozdiel.
a proč ne sůl pro mořská akvária? Třeba sůl od pana Sovy stojí pouze 45kč kg a máš jistotu že si akvárko nezahnojuješ něakým hnusem z Albertu , osobně kupuji sůl pouze od Hynka Dařbujána a to značku Red Sea ale ta od pana Sovy mě na ryby vyhovuje také a to jak na mořské tak sladkovodní a i v ní dělám Artemku až do dospělosti a chovám výřníka , navíc je každej zmasírovanej značkama jako je Sera,Tetra a JBL ale téměř nikdo neví že chemie pro mořskou akvaristiku jako jsou bakterie na odbourání dusičňanů a pd jsou zároveň pro sladkovodní akvaristiku za 1 fungují o 100% lépe a za 2. stojí asi tak stejné peníze jako ty protěžované značky
například Prodibio a Microbelift jsou uplně někde jinde nežli sera a tetra s jbl a kdo je vyzkoušel už u nich i zůstává
jinak sůl pro mořská akvária je defakto instantní moře a nese v sobě i veškeré stopové prvky a hodí se i pro brakická akvária a nebo přisolování a pd
No určiťe, ale cena plus poštovné... Chci se snažit o odchov krevetky japonské (podle nároků to vyjde tak na 0,5%) Mam samičku se spousty vajíčkama, tak to zkusim. Určitě o tom napíšu.

Tzv.regeneračnú soľ dostať kúpiť i cez eshops.
Solsanka mořská sůl bez jodu - třeba v Albertu
Ahoj, kde se dá koupit sůl bez jódu? Maj jí v supermarketech? Díky

Starší reakce
To je krok k dobrému.Netreba zanedbať tie výmeny vody a občas rybkám dopriať i deň ohlade.Prospeje ím to.
jo, byl tam takový "úpadek" akvárka přemnožování šneků, asi jsem i překrmoval, ale ted už jsem situaci "stabilizoval". Častěji odkaluji, krmim v menším množství, ale radši častěji
Trocha skopírujem tvoj príspevok v prezentácii.
malvinator
6.1.14 17:05 moje akvárko vypadá už hodně jinak, nemám tam žádné rostliny všechny mi "odešli" mám akorát jeden druh, ale dno jsem ubral a dokoupil 4 black molly
Už niekde tam začali problémy u tvojich gupiek.
Od toho mám svojí prezentaci (nádrž) v profilu

Tu chýba popis akvária, trebars aké veľké je, rastliny aké, ako dlho je akvárium založené, filtrácia, aký filter? Výmena vody, koľko a v akých cykloch?
Soľ nie je na rozlepenie plutiev.Soľ len vysterilizuje nádrž,kde zrejme prekrmuješ.Čo je však len dočasné riešenie.Ak nezlepšíš hygienu v akvárku,budú mať zlepené plutvy stále a hynúť budú tiež.Len odhadujem,že s parametrami vody to pre ne nebude ok.Pritlač na výmeny vody a dbaj o hygienu.
Přidat reakci
1 ...... 8
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 9909x