Žloutnutí listů
Nechci Ti brát iluze, ale když budou chutnat, tak neurostou. To přikrmení je samozřejmě žádoucí a je taky dobrý to činit ve vhodnou dobu, před zhasnutím jim to tam naprat(to nemám za svý hlavy, ale od chovatele), no a uvidíš, jak to zabere.
Je to ten velkej

Ty dva menší mám jen chvilku. Zkusím ho oblafnout okurkou, salátem, paprikou a doufám, že se projeví to hnojení a CO2 co do akvárka cpu horem dolem a kytky to "urostou"

No, jeden z těch třech jmenovaných viníků to bude, musíš ho vyčíhnout, ale jak s tím jednou začal, už nebude moc chtít měnit svoje zvyky.

Že by gibbiceps?

Ancíka vyndej je to jeho noční práce.

Podívejte co s mi stalo na koupeném anubiasu. Prosím o radu. Díky
Starší reakce
Zdroj z vlastní studny to nebude zrovna destilka.

...není všude stejná vstupní voda...
Přesně tak. Proto "tlačívám" na zájemce (nejen) o rostlinná akvária, aby si sehnali komplexní rozbor své vstupní vody. Dá se z něj usoudit, co by se mohlo zkusit, a co raději ne.

Možná v některých akváriích. Zapomínáte na to, že není všude stejná vstupní voda. Vy třeba můžete "hnojit" výměnou vody, protože vaše vodovodní voda obsahuje NO3 atd. Já mám třeba takovou vodu z kohoutku, která má NO3 skoro nula a když provádím každý týden pravidelné výměny, musím prostě KNO3 přidávat ať chci nebo nechci, protože pak žloutnou a opadávají spodní listy. Pokud se bavíte o té malé nádrži, vidím tam hlavně nedostatek makro živin. Nemůžete přece radit člověku že nemá hnojit, když neznáte jeho vstupní vodu! Ideální by asi bylo hnojit tak jak radila adula, ale vzhledem k nezkušenosti tazatele bude asi lepší poslechnou grundu, na tom není co zkazit.
BTW: Hodně lidí v zahraničí hnojí metodou EI i v non-CO2 akváriích a funguje jim to bezvadně.
Zkuste to a uvidíte. Bez CO2 bych ze začátku vůbec do vody nehnojil.

Jako ještě polovinu z té třetiny?
A proč by to měla být vražda, já jsem si to spočítala a bylo by to 1,6ml z větší lahve a 0,5ml z té menší, co bych si měla namíchat, takže je to snad skoro stejné jako ty kapky, nebo ne?
No, však tady je miliony a miliony informací, tak to chce číst, číst a zase číst, no a potom se třeba i zeptat.

Do začátku dej ty jílový kuličky a budeš mít na několik měsíců pokoj, žádný bláznění s hnojením, nebo budeš psát příspěvky do vláken o řasách. Nastuduj o tom něco, informací je tady dost.
0 29.08.2012 22:07 chlebe A jak často se tak rostlinky hnojí??

Stačí přibližně. Každý den? Každý týden? Každý měsíc? Či jak?
Tu kuličku vezmeš a zatlačíš pod rostlinu a je to, ona si potom postupně čerpá živiny z ní. Každý mají trošku jinou životnost, dočteš se v příbalovém letáku. Až budou v akváriu ryby, tak budou hnojit ony a třeba už ani další dávka nebude potřeba.
U nově založených nádrží se doporučuje pouze hnojivo ke kořenům rostlin. Na tekuté hnojivo několik měsíců radši zapomeňte a ani to nezkoušejte. Nedopadlo by to dobře.

a důvod? proč je 1/3 EI sebevražda?
Do takto čerstvýho akvárka bych to viděl na nějaký zásobní hnojivo pod kořeny rostlin v podobě jílovejch kuliček, běžně v akvaristikách dostupné. Na hnojení do vodního sloupce tvoje akvárium prozatím není vybaveno dostatečným počtem zelené hmoty, to by bylo zbytečný dráždění kobry bosou nohou.
Edit:
www.akva-tera.cz/…
pmdd-hnojivo.cz/…
www.akvarista.cz/…
0 29.08.2012 21:45 chlebe – Nevím, zda se to do tohto tématu hodí, ale mám dotaz na rostlinky
Ahojky,
chci se zeptat, hnojíte nějak rostliny?? Nebo jak se o ně staráte?? Já před třemi dny zasadila rostlinky (do úplně nového akva) . Zatím nic než kameny, kmen stromu, šneci a rostlinky tam nemám... Tak mě zajímá, jak se staráte o rostlinky?? Pokud nějak hnojíte, tak jak a a jak často??

Pokud chcete nalít 1/3 EI do těch svých 37 litrů a nedáváte CO2 "tak to je vražda napsala". Pořiďte si oční kapátko a začněte z pár kapkami.

Aha, ta to jo dík

dneska jsem si přečetla celý ten článek o ESTIMATIVE INDEX a dočetla jsem se, že je potřeba dostatečného množství CO2, ale já ho nijak nepřidávám. a píšou, že potom může přijít ta řasa. Nebo to nebude tak vadit, když budu dávat jenom 1/3 dávky?
Díky, asi koupím ten EI a uvidím.
Rybky máš docela malé, ale lepší je nepřerybňovat, akorát když není ve vodě z kohoutku dost živn, nedodají je ani rybky tak pak se musí hnojit
Ferox asi stačit nebude protože budeš potřebovat i dusík a fosfor a ten je jenom v nitro plus a fosfo plus jestli to dobře chápu. Jestli se to prodává ve zverimexu nevím. Grunda asi myslí tenhle balíček
www.rostlinna-akvaria.cz/… výhoda toho nitra a fosfo je že si to můžeš přizpůsobit svojemu akvárku takže tam nebude ničeho moc ani málo.
A to je taky jen na internetu, nebo se prodává i v normálních obchodech.
0 28.08.2012 15:44
grunda [1782] - Cichlidy ryb máš akorát na velikost akva, jen rostinám to nestačí, kupovat komerční hnojiva je zbytečně drahé, kup EI balíček na
www.rostlinna-akvaria.cz a máš klid, je tam vše, co kytky potřebují
Málo rybiček? Mě bylo řečeno, že takhle je to ideální, protože jsem původně ještě chtěla bojovníka, ale pak jsem ho kvůli krevetkám zavrhla. A právě jsem se ptala co bych tam mohla přidat místo něj a bylo řečeno, že to je akorát. Ale je možné, že rostlinkám to nestačí. A ten ferox se prodává i normálně v obchodech, nebo jen na internetu.
Ahoj, máš málo rybiček tak asi nevyprodukují dost živin pro kytky.
Tady jsem si teď všimla pěkného návodu
www.rostlinna-akvaria.cz/… vezmi nitro plus, fosfo plus a asi i ten ferox. Nitro a fosfo dávej podle tabulky 2ml týdně na začátku si myslím můžeš i víc když už to všechno rostlinky vypotřebovaly

a můžeš mi doporučit nějaké hnojivo? vím třeba o PMDD a potom, že jsou všelijaká tekutá a pevná hnojiva od různých značek.
Jinak jsem myslela, že když je hodně živin, tak si ty živiny vezme ve svůj prospěch právě ta řasa.
já jsem nikdy nic neměřila a také nehnojím. Bojím se řasy, když tady skoro všichni píšou, že začali a od té doby mají řasu. Asi budu muset přeměřit co?
Ahoj, mám takový problém. Postupně mi žloutnou listy a pak odpadávají na rostlině Hygrophila stricta Thailand. Mají na sobě takové tmavé tečky a vždycky od spoda začínají žloutnout, potom je začnout ožírat šneci a postupně odpadnou, když jí odstřihnu a zasadim vedle, tak zakoření a roste, ale po čase zase začne od spoda odpadávat. stejným způsobem mi uhynula Ludwigia repens, ale ta se nechytla vůbec. Nedávno jsem vyhodila i Vallisnerii americanu, ta vyměnila listy a taky začala žloutnout, ale kořínky měla hezké, jen listy byli špatné. A ještě mám Limnobium laevigatum, to se sice neustále rozrůstá, ale zase postupně žloutna, až zhnědne. To vždycky vyhodím, ale žloutne dál.

Starší reakce
Ono jsem dělal dost změn najednou:( Do filtru jsem přidal navíc vrstvu biomolitanu, zároveň došlo k rapidnímu úbytku okružáků, začal jsem dvakrát lehce krmit oproti jednomu krmení denně, změna toku vody v aq přendání rampy jinam. Jinak řasa na skle se trošičku dělá, ale jednou týdně to objedu magnetickou stěrkou a za 5 minut je celé vyčištěné. Takže pohoda.
Vodu mám pořád 25 stupňů a NO3 je v pořádku. Víc testů nedělám. Jednou za tři týdny měním třetinu vody. Ale osobně to přisuzuji tomu úbytku okružáků.
Krevetky nejsou můj obor, ale ta souvislost se sníženou populací okružáků, to by mohlo pasovat. To krmení bych upravil pouze na jednu denní dávku, ono se to nezdá, ale špetička ke špetce a už mají ty "mraky" okružáků dostatek potravy a dobrý podmínky pro větší namnožení. Jinak stran těch rybek a krevetek se podívej třeba do tohoto vlákna
rybicky.net/forum/5233 jen nevím, proč se to projevilo až teď. Celou dobu vše rostlo a bez řasy. Jinak jsem tam měl mraky okružáků a dal dvě Heleny a tak 3/4 už sežraly. Může být i v tomhle problém? Jinak osvětlení mám 2x18w. Mám tam dost krevet a ty se mi poslední dobou taky nějak nemnoží. Svlečky se objevují pravidelně, ale najít nějaké malé krevety je dost problém. Mám jich tam asi 70, z toho velkých tak 20 a vždy tak 5 jich nosí vajíčka, ale nezdá se, že by je donosily. Není možný, že by mi je žraly neonky nebo razborky? Krmím je ráno a večer
Podle mě je to zelená přisedlá řasa. Starší listy, dobře osvětlená místa, to je její parketa. Není to žádná tragédie, trošku kazí estetický dojem a může sloužit jako podklad pro další druhy řas. Přistínit hladinu, podpořit růst rostlin, to jsou obecný rady. U stonkovek bych to jako problém vůbec neviděl, stejně je rychle obnovuješ, více může vadit třeba u Anubiasů apod. kde je ten růst daleko pomalejší.
Přidat reakci
1 ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 17099x