Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Žloutnutí listů

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Žloutnutí listů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2008 16:00 Andrej
Fotka k příspěvku Neviete mi poradit preco mi zltnu listy?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2008 15:48 Tron
nemám ji náhodou vyhodit abych ji netrápit????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2008 21:06 Nobody – Re: Tron
Zasadit do květináče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2008 21:00 Tron
njn, ale co mám teda udělat abych ji udržel při životě?????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2008 17:46 Muž Yirka [9126] – Re: Tron
Tato Alternanthera Lilacina není vhodná pro akvarijní pěstování. Více k tomu těžko co dodávat než kupovat ne očima, ale dopředu promyšleně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2008 17:06 Tron – Žloutnoucí listy
Fotka k příspěvku U jedné z mých rostlinek jsem zpozoroval že ji začali žloutnout listy a taky je jeden děraví. PLS pordaď temi jak se toho mám zbavit a popřípadě co to je

PS: Ta kytka se jmenuje Alternantjera lilacina
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2008 23:55 foxchosen – Re: NIKO
Díky za typ, během týdne se po ní mrknu ;-) Jinak dílo dokonáno, prezentace nádrže právě před chvilkou aktualizována s fotkami i deníkem.

EDIT: tak koukám, že SunGlo běžně stojí asi 150Kč. V tom případě to asi řešit nebudu a objednám ji, je to skoro zadarmiko a pokud vydrží rok, ta stovka navíc mě netrápí. Mít nějaký čupr kryt, asi bych si s tím pohrál, ale ten set co mám (do začátků supr, ale v rozletu brzdí) schroupe pouze 45cm a nějak teď nemám náladu shánět Phillipsku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.05.2008 23:38 Muž NIKO [527] – Re: foxchosen
...zvažuju koupi nové SunGlo, protože ta stávající už má rok za sebou...
Tak to už je docala na čase... :-)
Je velmi pravděpodobné, že SUN GLO je "prachobyčejná" širokopásmová zářivka. Životnost tohoto druhu zářivek není zrovna nejdelší, přičemž úbytek světelného toku je naopak výrazný. Poměr "cena : výkon" = za hodně peněz - málo muziky.
Pořiďte si raději novou zářivku v třípásmovém provedení. Např. Philips TL-D 8xx stojí zlomek ceny té od Hagenu. Při 12tihodinovém cyklu má životnost víc jak 12000 hodin, přitom pokles světelného toku ke konci životnosti je maximálně 10%.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2008 23:01 foxchosen – Re: DonJuanKarlos
Díky. Snažím, snažím :-D
A jsem docela zvědav, které rybky si zaberou pro sebe ony dvě vytvořené jeskyňky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2008 19:49 Muž DonJuanKarlos [30] – Re: foxchosen
určitě mnohem hezčí a až to zaroste .... ;-) palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2008 19:19 foxchosen – v novém
Fotka k příspěvku Tak jsem se na to vrhnul a vůbec to nebylo snadné. Vypustit půlku akva, z nalezené břidlice vytvořit dvě malé jeskyňky, k zadní stěně dosypat trochu štěrku a hlavně - přidat několik druhů rostlin, většinu asi po šesti kusech. Hlavně načervenalá Ludwigia u levé stěny by mohla vypadat zajímavě. V rámci toho také zvažuju koupi nové SunGlo, protože ta stávající už má rok za sebou...
Takže... jak to vypadá? Doufám že lépe :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2008 22:26 foxchosen – prezenčka
Tak jsem dnes od Killera dostal tolik kytek, že mi trvalo přes hodinu to jenom roztřídit a zjistit, co to vlastně mám :-D přítulka už začínala být nějaká nervozní z nedostatku pozornosti, takže všechno čeká v kyblících, až zase vyjde slunce. Zítra odpustím polovinu vody a udělám si v akva malý prales, tímto se omlouvám za zdržení a prezentaci se pokusím obnovit během zítřka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2008 11:28 Muž DonJuanKarlos [30] – Re: vaclav
Když to říkáte Vy :-) No na prázdniny stejně plánoju velkou přestavbu svého akvaria a vyměním při tom i štěrk ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2008 20:56 Usine – Re: DonJuanKarlos
To jsem měl spoustu let taky a taky mě to rostlo a z tím co pěstuji ve stejné nádrži teď, se to nemůže srovnávat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2008 20:52 Muž DonJuanKarlos [30]
Já mám 80% štěrku, který reaguje s octem :-D a i tak to roste palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2008 20:49 foxchosen – Re: vaclav
Kdyby obsahovalo vápenec, nejspíš by mi to ani tolik nevadilo. U nás taková voda, že ampulárkám se rozpadají ulity :-O Ale pravda, tohle jsem ještě nezkoušel tak to zítra zapíšu na seznam. Je to akvarijní štěrk, ale nevěřím ničemu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2008 20:45 Usine – Re: foxchosen
Pokud ti tvoje dno neobstojí v testu octem budeš ho muset stejně vyměnit. Pokud obsahuje vápenec nebude ti CO2 moc platné. Špatné dno je totiž největší chybou všech začínajících akvaristů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.05.2008 20:29 Muž NIKO [527] – Re: foxchosen
Rád se podívám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2008 20:29 Muž Diego [72]
Taktéž všem děkuju za odpovědi. potlesk ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2008 20:06 foxchosen – Re: NIKO
Děkuji za vyčerpávající odpověď, přesně to jsem potřeboval potlesk
Musím říct, že mám celkem radost jelikož, ač začátečník, většinu kroků jež navrhujete, mám v sám plánu. Od předělání dna (zamítnuto, naštěstí :-D ), k přidání rostlin (zítra jich pravděpodobně získám výměnou více, než se do mého malého akva vejde) až po přihnojování tabletkami (v plánu je pondělní návštěva akvaristiky s hloupým dotazem, jestli něco mají). Jinak od poslední fotky ze které jste vycházel jsem značně ubral v počtu pistie na hladině, takže akorát s CO2 se mi zatím moc experimentovat nechce. Čas teď věnuji spíše nové druhé nádrži, 12l karanténě, abych si mohl pořídit další mini rybky ;-)
Takže díky díky díky, s trochou štěstí zítra večer budu aktualizovat prezentaci X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.05.2008 15:32 Muž NIKO [527] – Re: foxchosen
Já se hnojením kytek už nějaký čas bavím a musím konstatovat, že je to neustálá alchymie... :-D
Občas mi některé kytky zasignalizují, že něco není O.K., takže začnu spekulovat, co by je mohlo trápit. Po zralé úvaze ( :) ) jim něco naordinuji a čekám na odezvu. Kolikrát to jsou pěkné nervy!... :-D

Pokud vám začíná nastupovat řasa, budete mít nejspíš ve vodě živin dostatek. (Bylo by velmi vhodné zjistit, o jakou řasu se jedná.)
Případné přihnojování proto musíte velmi dobře uvážit! Přihnojovat má smysl, mají-li kytky tendenci bujně růst, (týká se samozřejmě rychle rostoucích rostlin!), k čemuž potřebují dostatek světla a CO2. Jestliže mají světla a CO2 "umírněně", spotřeba ostatních živin také nebude velká. Pravidelná výměna části vody by ji mohla pokrýt.

Vyjděte ze svých podmínek:
Akvárium máte zřízeno krátce, (rostliny potřebují nějaký čas k adaptaci na nové prostředí), osvětlení mírné, CO2 nepřidáváte...
Dá se předpokládat, že růst vašich kytek nebude nijak zvlášť razantní, takže přidávání hnojiva by mohlo být k užitku spíš řasám, než vyšším rostlinám. Co byste ale mohl - přidat co nejvíce rostlin. Máte jich v akvárku poměrně málo.
(Zmínil bych se o vhodnosti dna ve vašem akváriu, ale tím bych vám mohl vnuknout myšlenku na potřebu jeho předělání... hmm Takže ke dnu se raději vyjadřovat nebudu. :) )
Kytky, které nemáte v prezentaci pojmenovány, jsou zcela jistě Shinnersia rivularis, pravděpodobně Hygrophila polysperma a nějaká kryptokorýna.

Závěr:
Pokud se rozhodnete přisadit nové kytky, zkuste jim dát do dna pevnou výživu. Třeba kuličky jílu. Nebo jen části těchto jílových kuliček, podaří-li se vám je nějak "rozporcovat". V akvaprodejnách seženete i hnojivo v podobě tablet. Ty se vcelku dobře půlí, (či čtvrtí), takže i tudy vede cesta.
Smyslem je poskytnout rostlinám komplexní výživu přes kořenový systém, aniž by byly živiny z hnojiva k dispozci řasám ve vodním sloupci. (Pozor na rozhrabávání dna!) A ani s pevným hnojivem to nepřežeňte - i tady platí, že "méně znamená mnohdy více"!
Uvažte také intenzitu zastínění plovoucími rostlinami. Ty redukujte tak, aby se rostlinám pod nimi dostalo přiměřeně světla - bez něj fotosyntéza nefunguje! ;-)
Není to sice nezbytné, ale dospějete-li k záměru obohatit kytkám výživu o CO2, (třeba jen pomocí kvašení cukru), připravte se na výraznou (pozitivní) změnu v životních projevech rostlin.

A nebo nechte vše, jak je. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.05.2008 11:56 R Muž Silent [5949] – Re: foxchosen
Problém zda hnojit či ne jsem řešil taky. Trvalo mi pár měsíců než jsem našel vhodný dávkování PMDD tak aby rostliny nestrádaly a řasy nebujely. Vpravdě Hamletovská otázka. Hnojit či nehnojit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.05.2008 11:03 foxchosen – Re: NIKO
Opravdu mě mrzí, že jsem neměl k dispozici foťák. Stojím si za tím, že nejvíce postižená rostlinka byla během hodiny znatelně zelenější (na malé ploše u žil, ale sytý odstín). Dnes, den poté, již vypadá mnohem lépe.
Jinak díky za podporu mé teze, podle mě je to nejpravděpodobnější odpověď. Novým problémem je, zda hnojit (hlavně železo - celkově mi rostlinky přijdou spíše do žlutozelené), protože to vypadá, že se mi v akva začíná rozmáhat řasa :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.05.2008 23:52 Muž NIKO [527] – Re: foxchosen
Narážel jsem na toto...
Tak to jóóóó! :)
Zatím jsem se nedopátral závěru, snad jen teze, že rostlinky vystavené světlu spotřebovávají železo rychleji a tudíž žloutnou.
Tahle hypotéza nemusí být úplný nesmysl! :-) Pokud připustíme, že rostlinky téhož druhu, rostoucí pod intenzívním osvětlením, mají tendenci rychlejšího růstu, než jejich "kolegyně" rostoucí v "příšeří", pak by mohlo dojít k jevu, který zmiňujete.
Intenzivně rostoucí kytky by mohly mít větší potřebu železa (stejně, jako ostatních živin), ale toho se jim nedostává, proto blednou. Kytky ve stínu, (v "útlumu"), takto vysokou potřebu nemají, proto si barvu drží.
Jinak jsem pouze konstatoval, že výměna vody pomohla ve všech směrech a dříve zažloutlé rostlinky zase směřují do zelených odstínů.
Nedokážu si představit, že by po aplikaci čerstvé vody rostlinky během "chvilky" zezelenaly...
Vodní rostliny využívané v akvaristice nejsou bambus, aby rostly "před očima". U rychle rostoucích akvarijních rostlin se v optimálních podmínkách uvažuje o přírůstcích řádově v centimetrech za týden. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 23:08 foxchosen – Re: NIKO
Narážel jsem na toto, tímto dotazem jsem téma začal:
1) Listy žloutnou rostlinkám uprostřed akva, tj přímo pod zářivkou. Rostlinky "schované" vlevo pod málo propustnou bariérou z Pistie plovoucí na hladině vypadají normálně, listy zelené. Tímto jsem vyloučil problém s osvětlením.
2) Žloutnou nové listy, staré (před zasazením do akva) jsou zelené. Tímto jsem vyloučil problém s emerzními listy (navíc všechny rostlinky jsou od nadšenců, krom Vallisnerie není žádná z obchodu).
3) Proč nejsou žluté i ostatní (stejný druh, pouze umístění jiné)? Tímto jsem vyloučil problém s chybějícím prvkem ve vodě.


Zatím jsem se nedopátral závěru, snad jen teze, že rostlinky vystavené světlu spotřebovávají železo rychleji a tudíž žloutnou. Jinak jsem pouze konstatoval, že výměna vody pomohla ve všech směrech a dříve zažloutlé rostlinky zase směřují do zelených odstínů palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 22:33 Muž Diego [72] – Re: vaclav
Přesně tak!Až mě to štve,protože nejkrásnější listy nejdou vidět.(já toho echinodora nechápu) 2.problém:Vodní kámen (nebo něco takového bílého) na anubisech.Jinak vše v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.05.2008 22:18 Usine – Re: prikpa
Takže je u tebe všechno v nejlepším pořádku. Jen máš tříbarevný echinodorus. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.05.2008 21:52 Muž NIKO [527] – Re: foxchosen
V tom případě mi vysvětlete jaktože pouze některé rostliny byly zažloutlé (viz níže) a viditelně světlejší :-)
Nějak vaší otázce nerozumím. :-O
Chcete vysvětlit, proč je jedna kytka tmavě zelená, jiná světle zelená, další má červený vrchol, čtvrtá žloutne...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 21:02 Muž Diego [72] – Re: vaclav
Hodně?Mím kytkám to hodně nepříjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 21:01 Usine – Re: bucliik
Pokud máš vysoký obsah CO2, hodně svítíš a v akva je hodně rostlin, tak je opatrné hnojení potřebné.
Jinak je ale lepší jen týdenní výměna vody, to úplně stačí. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:54 Usine – Re: prikpa
Pokud se držíš doporučeného dávkování PMDD a dáváš polovinu tak je to opravdu hodně. Já třeba na 400 litrů vody dávám jen 3 - 4 mml/PMDD a to ještě bez KNO3 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:45 Žena bucliik [99]
nene, to je akvarijní, jen mě zajímalo s čím máte špatnou zkušenost vy. To moje je od nutrafinu, dlouho jsem nehnojila kvůli řase, teď sem po kapinkách začala protože mě trápí vallisnerie :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:43 Usine – Re: bucliik
Hnojení je hodně ošemetná věc. Jak se říká méně je někdy více. Pokud to tvoje hnojivo není určeno pro akvaristiku, tak bych to snad ani nezkoušel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:41 Muž Diego [72] – Re: vaclav
Ty listy echinodoru jsou hodně zajímavy.Vršek je žlutý,takový jakoby pomačkaný s viditelnými žilkami. Prostředek:světle zelený bez žilek. Dole:už to vypadá na středně zelenou barvu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:37 Muž Diego [72] – Re: vaclav
Je to těžký,ale všeho dávám půlku.Si říkám VŠEHO S MÍROU. :-D smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:36 Usine – Re: prikpa
Tak to už vůbec nechápu v PMDD je železa dost. Tím že budeš dávky zvyšovat se situace spíše zhorší než zlepší. Mimo CO2 bych byl z dalším hnojením hodně opatrný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:36 Žena bucliik [99] – to Václav
zajímalo by mě co myslíte pouze železem(jestli je to i moje hnojivo nebo ne :) )-já v tom mám i mangan, zinek +dusík - s tímhle máte špatnou zkušenost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:28 Muž Diego [72] – Re: vaclav
Já sice ještě ne,ale k tomu používám PMDD.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 20:24 Usine – Re: prikpa
Hnojit pouze železem je nesmysl. Když to přeženeš, špatně to dopadne. Takové pokusy už mám za sebou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 19:28 Žena bucliik [99]
nenechej se unýst-moje aplikace železa končívala dřív dost velikým porostem řas :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 19:03 Muž Diego [72]
Takže jsme si dnes koupil železo a dal 1. várku,takže uvidíme co to s tím echinodorem udělá.Jak jsem psal,čestvá voda je nejlepší. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 18:40 foxchosen – Re: NIKO
V tom případě mi vysvětlete jaktože pouze některé rostliny byly zažloutlé (viz níže) a viditelně světlejší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.05.2008 18:39 Muž NIKO [527] – Re: foxchosen
...po výměně vody ... začala většina zažloutlých rostlin opravdu zelenat, asi během půl hodiny...
To určitě nebylo výměnou vody, ale tím, že jste si vyčistili přední sklo. :-D
Zelenou, (žlutou, červenou atd.), barvu rostlin mají na svědomí fotosyntetická barviva. Je nemožné, aby se chlorofyl tvořil tempem, jaké popisujete. (Ztráta barvy např. hnitím, to je něco jiného... smich ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 18:24 foxchosen – Re: bucliik
bohužel, jinak bych ji sem nacpal hned jak zežloutly. Mamka si totiž půjčila foťák na dovču... Ale jinak je to čím dál lepší, zelenají víc a víc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 18:18 Žena bucliik [99]
nemáš fotečku k porovnání před a po? tohle mě zajímá
(i já měla pocit že po přidání železa rostlinky zelenaly, ale nakonec to byla jen paranoia nebo dočasný zelenání
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 18:10 foxchosen
Nevěřil jsem ale funguje to :-D
Jak psal Prikpa, po výměně vody (asi 3/5) začala většina zažloutlých rostlin opravdu zelenat, asi během půl hodiny. Hezky od středu listů (od žil), hlavně na nejmladších listech. Tak nevím jestli už špatně vidím a jenom se mi to zdá... Nicméně přikláním se k názoru, že čerstvá voda je nejlepší hnojivo smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.05.2008 08:13 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: foxchosen
Tak tedy jinak - já jsem spokojený, když pomocí Ferrinu žádné Fe nenaměřím a přesto si rostlinky vesele rostou. :-)
Vůbec ale neprotestuji, když naměřím třeba 0,5mg/l a rostlinky si také vesele rostou.
Totéž platí, když naměřím 1mg/l...
Berte to tak - není důležité kolik nebo zda vůbec Fe ve vodě naměříte, ale jestli jej mají kytky dostatek nebo ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2008 08:06 foxchosen
Beztak žádné testy na Fe nakoupené nemám, ale přeci někde musí být nějaká doporučená hodnota ;-) Zeptám se tedy jinak - otázka určená těm, co doma Fe pravidelně měří. Jakou hodnotu ve vašem testu považujete za vyhovující?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.05.2008 07:34 Muž NIKO [527] – Re: foxchosen
Ideální koncentrace Fe ve vodě se nedá konkretizovat. Musí se zohlednit i obsah Fe v substrátu dna. :)
Jinými slovy - přestože dostupnými kapkovými testy Fe ve vodě nenaměříte, nemusí to nutně znamenat, že je Fe nedostatek.
Nejlepším "testem" obsahu Fe jsou rostliny - pokud nevykazují jeho deficit, není třeba si s ním lámat hlavu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.05.2008 07:29 Muž NIKO [527] – Re: prikpa
Už se tu nejednou konstatovalo, že čerstvá voda může být v souvislosti s lokalitou (resp. s jejím zdrojem) velmi slušným "hnojivem". Většina vod u nás je na živiny bohatá... ano
Proto nejspíš ta reakce rostlin na částečnou výměnu - doplní se limitující živina. (Mám obdobnou zkušenost. ;-) )


+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [9] 10 11

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 16957x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13195-zloutnuti-listu?od=401