Biomolitan
3 20.01.2018 23:13 Maq Myslím že v množství rozptýleného bordýlku ve vodě jsou mezi různými akvárii ohromné rozdíly. Slovy to neumíme popsat a srovnávat, pořád je to "čistá" voda.
Projeví se to právě jen při srovnání, jak rychle se zanášejí pěny a další materiály o různé hrubosti. Podle mých měřítek, pokud se někomu PPI 30 výrazně zanáší za pár týdnů nebo ještě rychleji, tak má velmi zasviněnou vodu. Při chovu třeba velkých cichlid to asi jiné být nemůže, ale v ostatních případech bych to pokládal za signál, že je zřejmě něco v nepořádku.
PPI 45 som v ruke nemal, ale pripada mi to stale hrubsie ako klasicke peny na bublifuky. Take pouzivam dodnes v kombinacii s cerp. hlavou ako mechanicku filtraciu a problém s prepieranim nemam.
Vatu lehce vyměníš za novou. Už PPI 30 po zanesení nešlo pořádně proprat (měl jsem rozměr cca 200x400x100mm) a musel jsem to nahradit PPI 20. Nic jiného než PPI 20 už nepoužívám.
To ne, protože ten je už moc jemný a prakticky nepoužitelný. Už PPI 30 se dost rychle zanáší, já používám většinou PPI 20.
Jj ale 45ppi tam nevidím
Starší reakce
Vyber toho, co TO MÁ nejlevnější v tvém okolí.
Nevím, odkud jsi, ale v googlu si můžeš najít akvaristiky. Nebo se vydat na jednu z burz, které jsou po Čechách (Praha, Brno, Ostrava, atd.).
Prodejce vyber toho, co to má nejlevnější v tvém okolí.
NAŘEZÁNÍ JSOU VYHOZENÉ PENÍZE. Kup si kobercový nůž za 15,- a nařež si to sám.. uvidíš, je to to nejjednodušší, co jsi kdy dělal (jde to snadno, jak máslo).
Starší reakce
Starší reakce
Já do molitanových kostek propaloval díry na trubku nažhaveným kusem kulatiny a krom strašného smradu bych řekl, že je to bez problému. Molitan PPI 20.
Pak mi teda kolega poradil vrtat ty díry nabroušeným kusem trubky a to je pohodlnější, ale v nouzi bych klidně zase vypaloval.
Na řezu odporovým drátem nepoznáte, že to je řezané teplem, rez je stejný jako nožem, jenom je to rovné.
Jj, kauterizace Biomolitanu, možná ještě u hrubého by to jakž takž šlo (zrnitost 10)
Tím odporovým drátem bych to asi nedoporučil. Natavením hrozí uzavírání buněk.
odporovým drátem, buď jsou různé komerční řezačky na polystyren, kterými to jde, ale dá se to i zbastlit doma
www.youtube.com/… Řádně velkým a hlavně ostrým kuchyňským nožem.
Kraji se to samo jako chleba. Ten molitanový krajíc má 50x10x1,8cm.
No když to bude opravdu ostrý, tak i bez zubů to bude ok. Já to řezal tím zubatým, ale o přesnost mi moc nešlo, řez není vidět
Tak s tím to byl dost opruz, ty zuby se mi kousaly do molitanu. S dobře nabroušeným velkým nožem mi to jde mnohem líp. Ale třeba jsem jen střevo
Nůž s pilovým ostřím bude nejlepší, tenké ostří, většinou to bývá nůž určený na krájení chleba
eshop.tescoma.cz/… Já to řezal přesně a pěkně...
Po obvodu kreslím čáru a pak pekelně ostrým kuchyňským nožem pomalu a s minimálním tlakem řežu, rovinu hlídám podle bočních čar. S minimálním tlakem proto, aby se molitan nedeformoval. Ale řezal (zkracoval na délku) jsem zatím jen 10x10cm molitan.
Já to řezal nožem s pilovitým ostřím.
0 30.10.2017 07:33 Maq Poraďte prosím: Jak řežete molitan, aby byl řez přesný a pěkný?
Starší reakce
já bych to až tak neprožíval, pokud je akvárium v dobrém stavu, prostě bych tu kostku vyměnil. Nějaká výměna vody navíc tomu nemůže uškodit. Ale když člověk ví na co si má dát pozor, tak v tom nevidím problém.
Jojo, teď jsem na něj koukal z blízka a je fakt prorostlej fest.
Romant: Diky, přesně to jsem potřeboval vědět.
Zřejmě ti zarostl řasou, to se pak stane to co popisuješ.
Ano, podle popisovaného to má za sebou. Pokud je v akváriu dostatek prosperujících rostlin a funkční dno, bude stačit když ten nový pořádně vymácháš v bordelu toho dosluhujícího, týden nebudeš nikoho ničím krmit a v přápadě divnějšího chování ryb zasáhneš výměnou vody, což ostatně můžeš dlat i bez příznaků, prostě 2x týdně preventivně min. 1/3 vymenit. další týden už lehce krmit, bude stačit obden menší dávkou, s výměnou klidně pokračovat a třetí týden už normální režim. Rozhodně neodkalovat v tomto období dno a nedělat jiné narušující zásahy v nádrži.
Zdravím, mám čerpadlo s biomolitanem asi 3-4 roky. Filtr pravidelně cca každé 3 týdny čistím v odpuštěné vodě. Nyní jsem si ale všimnul, že z čerpadla nejde skoro voda a filtr je uplně zdeformovaný, svraštělý prostě zmáčknutý. Když filtr sundám z čerpadla tak to čerpá v pohodě. Všiml jsem si také, že při ždímání molitanu pod vodou, zůstaně zmáčknutý a nenasaje do sebe vodu. Je to známka, že už je tak zanešený, že už prostě přes sebe nepropustí vodu a je potřeba ho vyměnit za nový ? Jestli ano, jak by ta výměna měla proběhnout ? Vím, že se nový musí několik týdnu "naočkovat" bakteriemi a že by tedy měl běžet současně se starým, ale bohužel mám jenom jednu čerpací hlavu. Díky za rady
Starší reakce
Díky.Vypadá to opravdu spíše na ten střední.Ta 30 se už spíše asi blíží hrubostí k tomu bílému molitanu.
PS:Vznesl jsem dotaz i na prodejce a alespoň jsem se pobavil,jak mě uzemnili.Odpověděli:biomolitan je stejné hrubosti jako na filtru,kde jí samozřejmě neuvádí
0 04.08.2017 12:53 Lapierre Nevíte náhodou jaké hrubosti je tento biomolitan střední 20 nebo jemnější 30.Děkuji
www.tommiland.cz/…Starší reakce
třeba tady, ale myslím, že mi minulý týden pan Tonner říkal že tmavěšedý mají jen 30 a 45 PPI
terra-natur.eu/… , ale třeba se to mohlo změnit. Ceny mají dobré, řežou i na zakázku vaše rozměry.
Kde se dá sehnat černý biomolitan nejlépe TM20?
Starší reakce
Já jsem biomolitan proplachval pod tekoucí, vodovodní vodou. Chce to udělat s citem, ne vymývat do čista. A při tom jsem vyčistil i hlavu čerpadla. Tvoří se v ní takový film.
Molitan decentně propláchnout (promáchat) ve vodě odpuštěné z akvária, ne ve vodovodní! Hlava většinou není potřeba čistit, teda aspon u mě funguje už tři roky bez čištění.
btw: Když se tak dívám na tu fotku ze 7.1.2017, tak na čištění je ještě tak půl roku čas. Minimálně.
Jsem na foru ztracený. Nemuzu zde najit odpověď jak postupovat při cisteni cerpaci hlavy + biomolitanu. Nekde jsem zde cetl postup...diky
Starší reakce
Záleží to na ploše filtru, průtoku, a bordelu co tam jde.......
To tu teď nechci řešit..... chci zjistit maximální dobu .... zatím je nejvice tedy 3-4 roky....
Více jak rok a taky méně jak měsíc.
No a teď si vyber.
Víš na čem to bude závislé.
U mě záleží ve které komoře. První molitan po směru vody čistím cca co půl roku (vydrží maximálně rok). Ten 4. jsem vytáhl po třech až čtyřech letech a ještě to vůbec nebylo potřeba...
0 19.01.2017 17:19 laKatos – nejdelsi doba cisteni/prani
Chtěl bych poprosit zdejší akvaristy aby zde napsali nejdelší dobu mezi čištěním/propíráním filtru co sami dělali.
Starší reakce
V tomto jsou dva kusy:
www.juwelakvarium.cz/… Tak někdy v budoucnu dolu 20, a nahoru 30 ? Ta 40 už mi příjde také dost jemná....
Volit hrubost záleží na tom,kde je molitan umístěn(skladba náplní).Pro zachycení hrubých nečistot stačí PPI 10(hrubý).Potom PPI 20(střední) a jako poslední může být,ale nemusí PPI 30(jemný) nebo 40(40 si myslím,že je už hodně jemný).
O rezervě začni přemýšlet tak nejdřív za 5 let. Výměna po 3 měsících je rada k smíchu a namaštění si kapes.
Ano, to už mi říkal i jeden kamarád..... V návodu píší každé 3 měsíce vyměnit 1 molitan... Ale když drží pohromadě, tak je to asi zbytečné. Chci mít prostě doma rezervu....
Proč náhradní biomolitan? Ten původní ti vydrží dlouhá, opravdu dlouhá léta.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 22
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 23104x