Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zařizování nového akvária a výběr techniky

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Zařizování nového akvária a výběr techniky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 17:52 Muž nekdo [355] Re: Ján92
vaha se rozlozi - toho bych se nebal obzvlast, pokud je to skutecne panelak :)
bezpecnostni sklo do akvaria je hloupost - je to bezpecnostni sklo z hlediska toho co se s nim stane, kdyz se rozbije, ve skutecnosti jsou to lepena skla (sklo/folie/sklo nebo kalena - ani jeden typ se pro akvaria nepouziva...
levneji vas vyjde akvarium vyrobene + skrinka zvlast, na druhou stranu v tom setu mate spoustu jinych veci, ktere muzou byt dobre (a nebo taky ne) - chce to si ujasnit jaka tam bude posadka a jake rostliny a dle toho vybirat - vyhoda setu je v tom, ze to mate najednou...nevyhoda je v tom, ze ne vsechno se da rozumne vymenit, pripadne je to poddimenzovane (pro urcite ucely - opet zalezi na tom, co v tom bude)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.04.2019 17:09 R Muž Anthrax [5064] Re: Ján92
V téhle velikosti už se fakt vyplatí nechat si to vyrobit a vybavit sám.
Jinak v paneláku by nějaká čtyrstovka neměla být problém. Sklo bych bezpečnostní nedělal. V těch setech taky nic takového není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 15:40 Ján92 – Nováčik
Zdravím chcel by som trocha poradiť premýšlam že by som si založil akvarium len teraz to ešte nejde nakoľko mi bude najomna smluva dalšia vec čo mi robí starosti je veľkosť nádrže na začiatok obzeral som sa od cca 160l do 450+ cca 30 40 litrov ale u akvariu s objemom 400+ mám obavu že či to môžem mať v panelaku 4 poschodie nechcem platiť zbytočne statika byt nieje môj a potom že či kúpiť niejaký set alebo radšej dať vyrobiť akvarium na mieru s bezpečnostného skla plus stôl na mieru pod neho a poriešiť všetku techniku zvlášť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.04.2019 17:13 Muž nekdo [355] Re: Maya
podivejte se, ja to reknu takhle
kazdy vyrobce akvarijnich veci ma neco...
a nejde to vytrhnout uplne z kontextu - je to system
rataj ma stare dno a nove dno, pripadne nejake jine veci a funguje to dohromady - to ale neznamena, ze kdyz vezmu dennerle deponit mix a hodim na to japonsky super suseny jil tipu platinum soil, ze to bude fungovat stejne...
dennerle ma veci ozkousene a dobre, ale zase tak, jak navrhuje on (navzajem se to doplnuje atd) - zaroven to ale neznamena, ze s necim jinym to nebude v teto kombinaci fungovat stejne...nebo lepe

co se tyka substratu, tak je velky rozdil mezi zasobnim substratem typu stare dno/deponit mix a treba vznesene recenym additivem ala ada...
adu sypu jako romant, zasobni substrat dennerle tak, jak je na obrazku - tzn kus tam vysypu dle objemu a na to nahazu substrat jako takovy a hotovo...
zalezi na tom, co tam bude za ryby, zalezi na tom, co tam bude za rostliny - nejde to rici jednoznacne....
co maji ale vsechny tyto "zasobni" substraty spolecne je to, ze nad tim nemate kontrolu ve smyslu "co v tom je", "kolik tam toho je" a "kdy se to uvolni"
za me dennerle v pohode a spokojenost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.04.2019 21:52 R Muž romant [28001] Re: Maya
Napíšu to asi takto. Když používám tyto výživný substráty, potom tímto materiálem pouze pocukruji dno a to tak, že je skoro přes něj vidět. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 20:10 Žena Maya [30] Re: nekdo
Zase tak velky akvo to nebude:)
A tim je dalsi dotaz.
Akvo bude mit 79l ale ta 2,5 je mezi 50-70 - mam tam dat min nebo mam koupit tu 4,6?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 19:41 Muž nekdo [355] Re: Maya
Dělají i 9,6 kg ;) www.akvaristik.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 09:58 Angus68 Re: Maya
Popis možná, jinak je to stejný ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 09:42 Žena Maya [30] Re: Angus68
No to mam vybrany... ale prislo mi,ze u obou maji trochu jinej popis..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 08:16 Angus68 Re: Maya
Já bych tedy neřekl ;-)
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 08:08 Žena Maya [30] Re: Anďaska
Ted mam v akvarkach deponit mix od dennerle-ale delaji jen kilovky:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 00:34 Anďaska Re: Maya
A já si nemůžu vynachválit tohle m.heureka.cz/… Ale pokud nemáš s výživnými substráty zkušenosti, tak bych moc neexperimentovala ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2019 00:27 Muž Smetany [1226] Re: Maya
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 21:58 Žena Maya [30]
Co tohle? Pod pisek?
www.hornbach.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 13:58 Žena Maya [30]
Koupeno:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.04.2019 12:40 Maq Re: Maya
Možnost regulace intenzity osvětlení je hodně důležitá. Můžeš to plynule balancovat podle toho, co se v akváriu děje. Uvidíš, že to oceníš!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 12:02 Muž vlka [3521] Re: Maya, je skladem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 11:40 Muž Yirka [9244] Re: Maya
Atmana mám 11 let a naprosto v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 11:10 Muž Planorbella [643] Re: Maya
Dostatek rostlin a okružáci stačí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 11:03 Žena Maya [30] Re: afc1886
Budou sneci- nestaci?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 11:03 Žena Maya [30]
Topitko atman je v pohode? Nebo mam kouoit eheima jednou tak draheho?:) mam v obou aq eheim...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 07:45 R Muž afc1886 [15395] Re: Maya
Hlavně boj s řasou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 07:43 Žena Maya [30] Re: afc1886
A tim je???

Tohle neni skladem uz jakou dobu rozzureny
Tak vybiram jine, co je:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.04.2019 07:32 R Muž afc1886 [15395] Re: Maya
Není to tak, že ho nutně potřebuješ, ale je dobré ho mít, na řešení občasných problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2019 07:24 Žena Maya [30] Re: Libor
No prave rozzureny
Ale ja mam stejne casovac, takze bud sviti nebo nesviti? Proc potrebuji stmivac?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.04.2019 06:58 Muž Libor [527] Re: Maya
Celkem dobré, ale spíše bych doporučil:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Jeho výhodou je možnost stmívání ve více krocích. Problém je, že momentálně není skladem - musela by ses zeptat na datum naskladnění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2019 22:15 Žena Maya [30]
Ahoj, co toto svetlo? Na 60x30x44?

www.rataj-spk.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2019 12:21 R Muž Anthrax [5064] Re: Cataria
Stačí říct sklenáři. Dobrý je nechat si v rohu alespoň jednoho skla vyříznout otvory pro kabely. Pak se to jen nasadí do takových plastových lišt. Žádná horentní suma by to být neměla....
Edit: takhle to pak v té liště vypadá. www.sklorex-akvarium.cz/…
Edit: ten rámeček to trochu hatí.. ale i na něj by asi šlo nasadit ty plastové lišty, akorát by se sklo uřízlo o něco širší. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2019 12:18 Žena Cataria [13] Re: Anthrax
Jenže kde je sehnat? Mé vyhledávací schopnosti trochu pokulhávají :) Navíc mám akvárium s rámečkem, a nevím, jak by to na to šlo nasadit (rámeček nejde sundat).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2019 12:16 R Muž Anthrax [5064] Re: Cataria
Pokud to chceš mít zakryté , tak normálně posuvná krycí skla a na to můžeš položit co potřebuješ.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2019 12:13 Žena Cataria [13]
Ahoj, mám pořízené akvárium a řeším prpblém se světlem. Mám akvárium samotné (ne ten SET), takže potřebuju osvětlení, ale ztároveň zakryté akvárium. Jenže všude v obchodech prdávají kryty s osvětlením a to osvětlení v ktytech je úplně na nic, takže bych ho stejně musela měnit. Nevíte náhodou, kde bych mohla sehnat nějaký samostatný kryt na akvárko, přes který by procházelo ze shora světlo?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 22:18 Žena Maya [30] Re: Anthrax
Tak jsem to asi teda pobrala dobre.

Diky vsem love
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.03.2019 21:26 Muž Planorbella [643] Re: Maya
Akvacit je ta molitanová kostka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 21:24 Žena Maya [30] Re: Maq
Muzes mi ukazat ten priklad na vyrobcich? Nechapu :-D

Je nejaky cerpadlo,ktery ma tu penu na sebe nasazenou
Druha varianta je cerpadlo,pena a na tom krytka
Je to tak?

Co je akvacit jsem nejak nenasla- polyureutanova pena?? tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.03.2019 19:25 Maq Re: Maya
Maya napsala: Co znamena ze na tu hlavu muzu dat kostku?
Ano, zapovídali jsem se o něčem, co Ti jako začátečníkovi nic neříká. Ale máš čas, začínáš si zjišťovat informace s předstihem, a to je dobře. Ono je víc takových věcí, o kterých začátečník zpočátku nemá tušení.

Čerpací hlava nasává vodu vespod a stříká ji do boku. Velmi jednoduše na to nasávání lze nasadit plastovou trubici, která se dá koupit, a na její konec nasadit kostku molitanu (lépe snad "akvacitu", protože to není jakýkoli molitan).
Myslím že většina zde přítomných pokročilých akvaristů se mnou nesouhlasí v tom, když říkám, že ta "kostka" nedělá tolik muziky, kolik se myslí. Ale stejná většina asi bude souhlasit s tím podstatným, totiž že nejrozumnějším řešením je pro Tebe čerpací hlava - a tu "kostku" na ni nasadit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 19:16 Maq Re: vlka
No jóó - skaláry, thorakáti, elka a lery v akvárku na délku 75 cm, to je pak jasný. Ale já jsem psal o řádně vedeném akváriu, nezapomeň.
Ale abych nebyl tak kategorický: Ano, něco plavat semtam může. Otázka je, zda molitan pomůže.
Pokud se tomu chceš smát dál, zasměj se v příslušném vlákně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 19:08 Žena Maya [30]
Tak ja na to nastesti nespecham. Je to v planu v nasledujicich mesicich... a kdo vi,treba to vyjde tak,ze rovnou udelame 240... a nebo zadne-proste dvere jsou otevrene a uvidime co se bude dit.....ale chtela jsem to mit predvybrane,abych vedela.. takze spousta casu na plno nazoru a pocteni:)

Tak me zajimalo, co mate vy a jsem moc rada za vase nazory. Protoze bez nich bych doma mela setak:) a treba nadavala proc to nefachci..
Jedno akvarko za chvilku cekaji prvni ryby a krevetky a na druhem budu sazet kytky a prvni levatky uz tam levatej:)
hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.03.2019 18:32 Olin Re: vlka
Já myslím že většina z nás začínalo špatně. Někdo začne chovat ve sklenici od okurek a někdo třeba s top vybavením. Někdo si nechá poradit a dá na rady a někdo holt ne. Tak to je....
Člověk pořád chytá nějaké ty zkušenosti.
Nejlepší je osobní zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 17:09 Muž vlka [3521] Re: Maya
Mayo, asi tě z toho už bolí hlava. Je dobře si co nejvíce o tom přečíst, ale každý, kdo začíná si musí projít „vychytáváním“ všeho, co k akvaristice patří. Co jednomu dobře funguje, může být u druhého katastrofa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 16:58 Muž vlka [3521] Re: Maq
Maq napsal: V dobře vedeném akváriu žádný bordel neplave.Čili mechanická filtrace není nutná.
Nic ve zlém, ale tomuto se musím jenom zasmát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 12:50 Muž Smetany [1226] Re: smik
smik napsal:Řekl bych že ti hoši vědí proč tak činí. :-)
Myslím že hlavní důvod proč tak činí je sponzoring od těch značek co propagují ;-) . Ale tím vůbec nechci zatracovat použítí filtru v akváriu naopak sám filtr používám ve všech akváriích a jsem spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 12:04 Muž smik [70] Re: Maya
Já myslím, že všechno je tak trochu o typu akva, které se chce provozovat.
Nač vymýšlet kolo když je už vymyšlené.
Jen tak pro zajímavost. Videa jaké filtry (potažmo vybavení) i do velice malých akvárií používají rostlinkáři.

www.youtube.com/…

nebo projet tenhle kanál.

www.youtube.com/…

Je to samozřejmě svým způsobem o penězích a prioritách. Dávám to sem jako zajímavost, že i do 30l akvárek se velice úspěšně a funkčně používají značně předimenzované filtrace. Řekl bych že ti hoši vědí proč tak činí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.03.2019 08:31 Žena drvi [2963] Re: Maya
Tak já, na rozdíl od "někoho" jsem velmi spokojená s "Dennerle rohovým čímsi", mám ho ve 4 svých miniakváriích (20 a 30 litrů) - prostě jak píše Guppy, kolik lidí, tolik názorů.
akvarijni-filtry.heureka.cz/…#
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.03.2019 08:22 Olin Re: Maya
Jaké ryby? jaké rostliny ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 08:13 Žena Maya [30] Re: Olin
Tak resim vse- protoze mit krasny kytky v akvarku,krasny ryby a pak tam slehnout neco nevzhlednyho dohromady moc nejde.musi to vypadat dobre jako celek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 08:11 Olin Re: Maq
Myslím, že tazatelka řeší hlavně tu estetiku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.03.2019 08:01 R Muž Guppy [2296] - Rostliny, paví očka, malé cichlidyRe: Maya
Měj na paměti, že různí lidé mají k akvaristice různý přístup, můžou mít i různé zkušenosti - jednomu Eheim nevyhovuje, druhému ano. Je chybné, chytat se prvního názoru a dělat unáhlené závěry typu "Eheim je naprd". Chápu, že je to pro začátečníka těžký, ale zkus toho načíst ještě víc a zkus si udělat vlastní názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 07:16 Žena Maya [30]
Ja vas chapu:) jsem uplny zacatecnik a nerada bych se poustela do samovyroby. Elektrice fakt nerozumim a muj respekt k ni je obrovsky ;-)

Jsem rada,ze mi radite-jinak bych se neptala
Akorat nerozumim vsem tem vecem- proudeni vody, velikostem houby atd. A to jsou filtry jeste na nejakej pusek nebo co to je :)
Takze pak sednu a zacnu koukat po filtrech-nasla jsem 3. Se vsema jsem byla poslana nekam:)) taak ja uz teda nevim. Jediny co vim,ze dennerle a eheim nebrat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 03:17 Muž nekdo [355] Re: Maya
Maya napsala: Na tyhle prace uz by to pak chtelo nekoho jinyho nez jsem ja :-D nerikam,ze bych to treba nedala ale nechce se mi stydim

Ono je to asi jedno, co si koupíte - s předpokládanou výší investice, přístupem “nechce se mi”, výběrem filtru podle vzhledu je to opravdu jedno.
Berte to tak, že všichni negativisti, kteří remcají, remcají ve skutečnosti proto, aby ochránili vaší investici. Dělají tak většinou na základě vlastních zkušeností (každý někdy začínal) a je to jenom o té snaze pomoci. Zkušenosti jsou neprenositelne - a právě proto je jedno, co si koupíte, protože to stejně časem vyměníte.

Ten pickup od eheimu je na prd, jak tu par lidi píše - nicméně je to pořád mnohem lepší než dennerle rohové cosi.
Což neznamená, že ho doporučuji :)
Pořád si myslím, že hmf bude nejlepší možné řešení -ať už rohový, nebo s vlepenou přepážkou-mrkněte se do nádrží, kde to je -třeba konkrétně wanderer to má ve své nádrži nafocené u prezentace akvária s větví
A pravdu má i maq - navíc záleží na druhu a počtu obyvatel (a ten také nevíme) a rostlin (také nevíme)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.03.2019 23:24 Maq Re: Maya
Zas půjdu jednou proti proudu...
V dobře vedeném akváriu žádný bordel neplave. Pokud je zákal, molitan ho stejně neodfiltruje. Čili mechanická filtrace není nutná.
Užitečné bakterie se ochotně usadí ve dně, v substrátu, pokud mají vhodné podmínky. Ve filtru možná mohou mít vhodnější podmínky, ale spíš náhodou. Čili biologická filtrace není nutná; přesněji řečeno, buď běží nebo neběží, ale filtr ji nezaručí.
K těm vhodným podmínkám patří kyslík. Toho je víc, pokud voda v akváriu proudí. Proudění je nutné i kvůli vyrovnání teploty, a prospívá příjmu CO2 a živin rostlinami.
Potřebuješ tedy čerpadlo - honič vody. Bude-li mít možnost přisávání vzduchu, tím líp, je to nejlevnější vzduchování a to není marná věc. Pro Tvoje rozměry postačí nějaké menší čerpadlo, tak za tři čtyři stovky. Pokud později zjistíš, že to chce něco víc, kostku molitanu k tomu můžeš přidat vždycky.
Výběr čerpadla bych dobře uvážil. Jde hlavně o hlučnost a regulaci výkonu. Příliš slabé čerpadlo špatně zvládá přisávání vzduchu. Taky pokud bys použila ten molitan, nemusí to dobře utáhnout.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 15

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 20405x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12405?od=301