Čerpadlo Atman
Hadička musí být umístěna v tom mezikusu na výpusti vody a musí být vyvedena mimo akvárium, tedy mimo vodu, ab mohla vzduch přisávat.
Ahoj, chci se zeptat. Mám 201 a nechce mi vzduchovat. Co jsem tady četl tak nejsem první komu to nejde. Je tu někdo zvás kdo na to přišel a zprovoznil to? Teď mě napadlo jestli to nemůže být délkou te hadičky? Nemužu to ted vyzkoušet.
snehulda007 má pravdu,mám to uděláno přesně jak popisuje a vůbec není nic slyšet.Když hlavu přisaju na sklo,tak to rezonuje.
Pokud ti hlava jakoby rezonuje o sklo tak jí nepřichytávej přísavkama ke sklu, ale nech jí jen stát na molitanu. A kabel ať se taky nedotýká skla.Taky mám 201 a není slyšet.
No uvidím časem, až se filtr celý zaběhne a zeslábne i průtok. Třeba jsem jen paranoidní a je ten hluk normální

Ale je fakt, že ten hluk během prvního a následujících dnů byl značně rozdílný, to mi potvrdili na místě další tři členové domácnosti. No nechám to měsíc být, pak poreferuji znovu. Navíc akva je zcela prázdné, až tento víkend přibudou rostliny a další kořeny.
Koukal jsem do prezentace a mám kostku taky položenou na dně. Je slyšet v případě, že povolí přísavky a čerpadlo není pak tlumené hmotou skla.
EDIT: Jinak v mém případě byl AT201 hlasitější než AT202.
Myslím si, že přísavky drží, jsou nové. Nemohu to nyní zjistit, budu u akva zase až v pátek. Momentálně jsem ve fázi stěhování. Jinak biokvacit je položený až na dno (na písek, nikoli až na sklo), samotná hlava je cca 8cm pod hladinou - viz fotky na profilu.
Zdar všem. Zhruba před 10 dny jsem založil nové 160litrové akva a do něj nainstaloval hlavu AT201 s kostkou 10x10x24cm. První den je hlava velmi tichá, druhý a další den už tak tichá bohužel není. Po týdnu, kdy jsem měnil vodu a akva přenášel do jiné místnosti jsem hlavu vyndal, prohlédl, zpět ponořil, zapojil, ve vodě všemi směry otočil, aby šel ven vzduch a opět to samé. První den ticho, další den už jemné bzučení. Je to normální? Jsem zvyklý na malý filtr v 54 litrovce, který fakt neslyšíme a to u něj spíme, tak nevím jak je AT201 hlučný. Přes den to samozřejmě nevnímám, večer, kdy je ticho už ano. Díky za info.
Starší reakce
po čase se molitan zanese a průtok klesne na nedostačující úroveň , raději zreguovat 202 a mít reservu, než ji nemít , taky záleží na zarybnění atd
me stacilo at-201 na 200 litrove akvarko a jeste sem to stahoval
Souhlasim, chtěl zkombinovat AT-200 s největší atmaní kostku a to je kombinace nevhodná. AT-202 s velkou kostkou mám v 250l brutto.
A pro někoho to bude málo.

Ten "špinavej" výkon 202 bude někde kolem 300 l/h, což může pro někoho, kdo bude z těch či oněch příčin vyžadovat svižnější proudění v nádrži, opravdu býti nedostatečným výkonem.

Jak jsem psal, ta 201 by měl postačovat.

Dle mě je 202 do 90 litrů hodně silný kousek, naprosto zbytečný. S max.průtokem 600l/h, i při velkém znečistění se průtok jistě nedostane pod 200 litrů. To bys snad musel filtrovat žumpu, ne akvárium, aby se filtr ucpal

Pozdě ještě ne, ale 202 mi prijde na 90litrove AQ už hodně velký výkon. Já vím, že čerpadlo po zaběhnutí stratí nějaký výkon, ale i tak mi to přijde silný. Koupím menší kostku, jak píše Romant.
Aha. Dobře. Jdu objednat 201 a biomolitan.
AT-200 je na 30cm(x10x14) slabé. Měl jsem s touhle kostkou AT-201 a zvládal to jen s nezaběhlou kostkou. Pak jsem pořídil AT-202 a to je akorát, houbu peru po cca 1/2 roce. Mimo to ji budeš muset asi zakrátit, v 50cm je to s AT-202 tak akorát.
Edit: Zase pozdě

.
201 a biomolitan 10x10x24cm.
Asi koupim at-200 a 30cm vysoky molitan. AQ má na výšku 40cm tak by se to tam mělo vejít. A bude to snad fungovat jak má. Dík za pomoc.
200 stačí, 201 nic nezkazíš. Molitan si dej ten největší co ti vejde na výšku
Ahoj, mám takový dotaz. Budu zakládat 90 litrove akvarium. A nevím jakou čerpací hlavu použít. Jestli At-200 nebo At-201. Hledal jsem tu na foru,ale nenašel jsem. Tak prosim o radu jakou čerpací hlavu a jak velkou kostku molitanu? Děkuju za odpověď,
Kostka se špiní, výkon se zmenšuje, tak se přidává a až je na maximu a výkon začne klesat, tak je to signál k promáchnutí v akva vodě.

Hele...a čím to, že pořád přidáváš? Ptám se jen tak ze zvědavosti, protože já taky přidávám. Je to tím, že motor slábne nebo tím, že je akvárko víc a víc zarostlé, tak je potřeba silnější proud nebo něčím jiným?
O.K. pánové, díky za radu, tak nějak jsem si to představoval

Dá se zeslabit docela dost, skoro úplně, nemusíš mít obavu

Skoro na nulu, s tím si hlavu nedělej, stejně budeš co týden přidávat až na maximum.
Edit: Kostku vol 10x14x24cm a budeš mít filtraci jak má být a nebudeš muset na to více než 2x do roka sáhnout.
Vnější nechci, je to drahý a zbytečný. No taky si mylsím, že tu 202, ale nevím jak moc se dá zeslabit průtok.
202, nebo nějaký vnější filtr.
Zdarec, za 6 týdnů se stěhuji a mám doma dvě menší akvárka (54 a 12 litrů). V novém bydlení mám přichystanou prázdnou starou nádrž 100x40x40cm, tedy 160litrů. Nezbývá mne asi nic jiného, než ji použít, založit. Přemýšlím nad hlavou Atman + biomolitan. Jak silnou doporučujete tu hlavu? Stačí AT 201 nebo pořídit silnější 202 a zeslabit na minimum? Případně jiné, lepší řešení. Stěhovat akva budu prvně.
Starší reakce
Taky si myslím, že to nijak extra nevadí. Tedy tento stav který se mi javí vako poměrně hraniční. Hlavní je aby uvnitř čerpadla byl rotor ve vodě, protože voda funguje jako chladící médium a pokud by čerpadlo běželo delší dobu na sucho dojde k jeho zadření, což se při poklesu hladiny může stát. Na druhou stranu nechápu proč je v nádrži tak málo vody. Ostatné nad tím se pozastavili i kolegové přede mnou.
Proc mas v tom akvariu tak malo vody? Chapu to treba u sebe, kdyz jsem mel hladinu 5mm pod horni okraj a splouchalo to ven, muzel jsem par mm ubrat, ale takovehle plytvani? Zadne akvarko neni dost velke, aby se nevyplatilo ho dolit co to jde. Nebo tam mas neco na hladine, co potrebuje prostor?
Nevadí, jen je to hlučnější. Na chlazení to vliv nemá, protože se to chladí stejně zevnitř oběhem vody.
Vadí,v návodu je doslova-čerpadlo musí být celé ponořené

Dolej vodu tak, aby byla hladina zároveň s vrchní hranou čerpací hlavy, nebo byla celá potopená a bude to jak má.
Podle mě to vadí protože se celou plochou toho plastu chladí. Ale určitě to najdeš v návodu pokud nějakej máš jak moc to musí být potopené

Vadí, když čerpadlo čouhá nad hladinu?
Starší reakce
Mám ho v těch samých litrech a jsem velice spokojen.
Okysličí dostatečně AT-200 54 l akva?
Starší reakce
Kostku přikrátíš, jak bude třeba, můžeš jí zahrábnut do substrátu a ideál je když je ponořena celá.
Kostka na výšku 20cm, s hlavou od atmana má výšku 24cm, tak aby byla hladina zároveň s vrchem hlavy
Malý dotaz,kdo vlastní Atman 200,jak velkou kostku bioakvacitu používáte? Aby se mě to i s čerpadlem vlezlo na výšku? 22 cm ode dna k hladině. Čerpadlo musí být celé ponořené? popřípadě by my stačilo,jestli my někdo poví jak je čerpadlo vysoké k molitanu. Zbytek dopočítám.
Starší reakce
jj, uz vse bezi jak ma.

Na regulaci není ten zúžený konec, ale ten s tím ventilem(páčkou).
je uprostred, pak jsem tam jeste hodil ten uzkej konec na kloubu, abych mohl nasmerovat smer proudu. hmm, mozna to kvuli tomu nestiha nasat. zkusim to
Edit: hmm, hotovo. diky za radu. uz to bubla, akorat tan nemuzu dat ten zuzeny konec na regulaci. ale to neva
Máš ten mezikus s tou zapojenou hadičkou až na konci odkud vytejká voda?
OK, no to je mi jasny, ze to musi jit ven z akvarka

) ale kdyz ji dam ven, tak mi do ni jde voda a kdyz je hadicka pred okraj, voda tece ven
Tu hadičku mimo vodu, třeba ven z akva.
dneska jsem si koupil do sweho 450 l malawi cerpaci hlavu atman at-201. mel jsem k externimu filtru atman-203, ten je ale moc silny.
Dotaz. normalne nemuzu dosahnout toho, ze mi ta cerpaci hlava nasava hadickou vzduch z venku. nevite jak na to? zkousel jsem do toho fouknout, bublinky vyletely a pak se hadicka zase zaplni vodou. :(
BTW, ten AT-203 je kdyztak k dispozici za nejaky maly peniz nebo krmivo apod.
Starší reakce
měla jsem stejný problém, celou dobu jsem měla akvacit na 200l a od té doby, co mám na 400l, tak jsem se zbavila řasy i tohodle "scvrkávání"..

Přidat reakci
1 ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 35592x