Cichlidka Ramirezova - rozmnožování, odchov
1 27.08.2009 11:50 dodmo – Re: johny007
nech vše tak jak je nerypej do toho.Šanci na odchov nemáš a zbytečně přehazovat ryby.
0 27.08.2009 11:37 johny007 – ešte dotaz
Samička mi naháňa všetky ryby po akváriu, vkuse lieta hore dole a púšťa sa aj do väčších rýb. Nemôže im nejako ublížiť? Vystresovať alebo niečo také? Nemal by som ju dať niekde mimo?
0 27.08.2009 10:56 johny007 – Re: dodmo
Neviem, čo je artemka, čo to je?

2 27.08.2009 09:56 dodmo – Re: johny007
No odchov ramirézek enní pro začátečníky,nech to požrat. Pokud bys chtěl pomýšlet na odchov musel bys zařídit další akva pro malé zařídit vodu do ph 6,5 a navíc potěr ramirézek hned není na artemku(tedy pokud víš co je artemka) takže to potřebuješ ještě zezačátku krmit trepkou. Vážne se radši na to vykašli

0 27.08.2009 09:17 johny007 – Ikry Cichlidky ramirezovej
Zdravím.
Nedávno som zakúpil párik týchto pekných rýb, ráno som na jednom veľkom ploskom kameni z vrchnej strany našiel ružové ikry. Samec aj samička ich strážia. Keďže sú dosť v rohu, zakryl som prístup k nim z 90% plexisklom, samček aj samička majú prístup. V akváriu mám ešte Mrenky nádherné, Tetry krvavé, ancitrusy a pancierničky. Akvárium mám ešte len mesiac, som začiatočník. Viete mi poradiť, čo s nimi? Nechať zožrať ostatným rybám alebo ich zachrániť. Ďakujem.
Starší reakce
0 16.07.2009 22:46 Pepik – Re: iblik
nejlepsi je kdyz se Ramirezky naparuji sami a pak je jedno koho tam hodite prvni...klidne oba najednou,ale jestli chces nekoho prvniho,tak samicku..
zdravim mám takovou otázečku, jak se doporučuje odělat jeden z páru do výračky a chvilku ho tam nechat a pak přidat druhýho koho odělat samici nebo samce?
Starší reakce
0 04.07.2009 15:27 kreten – Re: misanek
Doporučím Aquaristik číslo 4, tyto cichlidy dostanou docela velký prostor, který vám je pomůže pochopit. Zdravím LŠ
0 04.07.2009 12:26 postakul – měkká vod
jikry by se měli přenést do měkké vody, pokud jí teda už nemáš v akva
Starší reakce
ahoj,
pred 3 dny jsem se v jedne teme ptal (uz nevim ve ktere) jak poznam ze se par zamiloval. jeden z vas mi odpovedel ze to poznam.
tak uz jsem to poznal a na me prekvapeni dominantny par klade jikry. samicka zacala cca pred15 minutama a uz jich nakladala 30 a porad cisti kamen a klade.
poradte co mam delat dal. druhy par mam oddelit? anebo mam oddelit rodice i s kamenem do jineho akva? aneb treba z toho nic nebude?
prislo to tak rychle po koupe ramirezek ze mne to az zaskocilo. koupili jsme je v nedeli.
Starší reakce
jo, ono jim asi nic jiného nezbývá a možná se zrovna trefili ... ale pokud se pokusíš o odchov, tak je podstatné, zda jsou partneři opravdu přirozeně vybraní - pokud nechceš po nakladení jiker kámen odebrat a odchovat "ručně"

... profíci to tak většinou dělají a tedy to co kupuješ v obchodech tak už nemusí mít ty přirozené instinkty ... ale mladé od nic vychovat je pak problém ...
choulostivostí je myšleno to, že jakmile jakkoliv onemocní, tak jim není pomoci - i když zázraky se občas dějí ...
0 16.04.2009 08:50 V – Re: motýlek
Neřekl bych, že jsou Ramirézky až tak extra choulostivé. Možná na odchov. Mám je v ne právě ideálně fungující nádrži (voda 30 dGH, pH kolem 7.5, cca jednou měsíčně bojuju se zákalem) a přesto vypadají naprosto spokojeně. Asi tak za 2 měsíce bych snad mohl mít novou nádrž a RO, takže pak dostanou nový a lepší domov, ale zkrátka s tou choulostivostí bych to neviděl tak tragicky. Jo a párek mám tak jak ho vylovili v akvaristice a vycházejí spolu bez sebemenších problémů.
je to velmi choulostivá rybka, abys jí vyhověl, musíš začít se skupinkou aspoň 3 samičky a 3 samečci, ony se mezi sebou spárují (pokud nebudeš mít velkou smůlu), vybereš si dva nejlepší páry a dáš je buď do samostatných nádrží, nebo pokud máš dlouhou nádrž (alespoň metr), tak je můžeš nechat pohromadě ... vodu udržovat perfektně čistou, přidávat rašelinový výluh (normál rašelina ze zahradnictví), teplota 25°C (i když já chovám při 24), nějaké ploché kameny, aby mohly naklást jikry ... když nakladou jikry (o první 2 - 3 výtěry se nesnaž pečovat, ony je stejně požerou), tak začni přidávat destilku, až do poměru 1:1 s vodovodní (zhruba) ... a zvyš teplotu tak na 27°C - pak máš šanci, že odchováš mladé (v samostatném akvárku aspoň 30 litrů) ...

0 15.04.2009 20:26 MaPa – Re: Haimdol
Já vim co je v atlase, ale mě jen zajmá jak se skutečně chová.Třeba jak se chovate k jikrám a podobný.
1 15.04.2009 18:11 R
Silent [5949]
0 15.04.2009 17:55 HaZetka Není to cichlida ale cichlidka, je to docela rozdíl
Jinak nevím co bych ti o nich řekla víc než jev atlase... Je to více než dostatečné. Napiš co o nich přesně chceš vědět nebo co o nich nemůžeš najít a pak ti někdo odpoví... Takhle moc nevím co chceš slyšet.
0 15.04.2009 17:30 MaPa – chov Cichlid ramirezových
Omlovám se, jestli tu už bylo tohle téma.
Chtěl bych se dovědět co nejvíc informací o Cichlidě ramirezové od lidí, kteří ji mají v akvárku. Jak se skutečně chová v akvárku, atd.
dík

Starší reakce
díky

v tom případě mi samička nahání samečka

Podle vybarvení i tvaru hřbetní ploutve soudím, že na horním snímku je sameček, pod ním samička.
ja to poznam tak ze to samce mam mesího a samici vetsi

a druhá

ahoj, nedokážu určit pohlaví, poradíte?
Starší reakce
0 17.02.2009 23:24 Matty – jikry
tak jsem zvědavej možná to dopadne
Tak to se ti asi vytřely poprvé, protože první výtěr pár obvykle sežere. Teď, když už je to podruhé, tak do akvárka nesahej, nic s ním nedělej, jenom krm mraženým krmivem.

1 17.02.2009 18:17 Matty – jikry
ne nevytřely já mám asi 7 akvárek a ztoho polovina patří ramirézkám a když mám ramirézky tak jsou samotný
Dívám se dobře, že to akvárko, co tady prezentuješ, tak v něm se ti vytřely ramirézky ?
Pokud oplodněny nejsou, pak velice rychle po výtěru zbělají(zplesnivěj). Ale samozřejmě se můžou zkazit i potom(následek nevhodné vody). Jinak až tak složité bych to neviděl. Stačí si něco o nich přečíst a pak parametry vody a vše ostatní prostě přizpůsobit...
0 17.02.2009 14:33 Matty – jikry
tak to jsi mi moc neporadil
Je to složitější, než si myslíte ... Ramirézka je hodně fajnová rybka a jen tak z voleje odchovat potěr - to snad ani nejde

... příliš mnoho limitujících faktorů - vody, teplota, klidné prostředí, dobrý pár, nakrmení potěru ... je to fakt o dvě třídy jinde než dania pruhované

0 17.02.2009 10:07 Matty – čus
tak se mě znova vytřeli a jak poznám že jikry jsou oplodněny ???

Starší reakce
0 03.02.2009 21:43 Matty – cus
no řeknu ti těch jiker bylo škoda nebylo jich málo no snad se to příště povede a zase kdy se začnou třít

0 03.02.2009 19:35 Matty – ramirézky gold
neví proč mě ramirézky gold sežrali jikry ?????

Starší reakce
Starší reakce
Game is over. Spapkaly jikry, tak jsem je přendal zpátky do společenské, na další tření je asi přelovovat už nebudu. Hrozně špatně se mi v té mé buši lověj. Asi nebylo něco v pořádku.
Doporučuju nechat rodiče a to vzduchovaní, jen velmi jemné, dát nekam ke straně odchovny, aby voda proudila... tedy,pokud tam neni filtr. . Hodne zdaru, mě se z prvniho vytření, který jsem neočekával, podařilo zachránit 5 rybiček.. ,)
Ten puntik jsou oci

takze lihnuti bude brzo a ohledne toho vzduchovani... kaminek se dava k jikram v pripade ze u jiker nejsou rodice a ma nahradit prave to ovivani.
Dneska se mi vytřely Ramirezky. Chtěl jsem se zeptat, když jde všechno OK, kdy ve v jikrách objeví černý puntík, a kdy by mohl být potěr?
Tady se tady radilo umístit vzduchování blízko jiker, ale nebude to vadit rodičum, když zatím pořád ovívají??
Dík za radu, jsou to první jikry vytřene přímo ve vytíračce. Tak snad se to povede, vetšinou si ve společenské pochutnaly mřenky.
Starší reakce
obávám se, že není tak jednoduché odchovat Ramirézky bez rodičů a bez zkušeností ... pokud to přendáš do vody, která není měkká, tak se jikry správně nevyvinou - tedy nemusí být stejná jako v původní nádrži, ale správná vývojová ... teplota asi 28°C, silné vzduchování těsně nad kamenem s jikrami ... ale i tak je velmi malá pravděpodobnost, že se to podaří vylíhnout ... kdyby náhodou ano, tak po rozplavání si tak den až dva najdou samy potravu ve starém jávském mechu, a druhý až třetí den už se dají krmit čerstvě vylíhlými artemiemi ... jednou se mi podařilo v nouzi odchovat i mraženými artemiemi propasírovanými přes cedník na čaj na takový gelový roztok - ale velmi opatrně krmit s ohledem na kazící se vodu ... tak hodně štěstí

Zdar, chci se zeptat, čím to krmíte od začátku... dá se rovnou artemka?
Starší reakce
Čau jestli chceš třít Ramirézky tak si nejdřív musíš vytvořit stabilní odchovnu, tím myslím kvalitu vody. Ramiréčí jikry dost plesniví pokud nemají měkkou vodu a dost okysličenou. Pokud, ale nechceš mladý odchovat tak ti zbývá jen udělat rybkám optimální prostředí s dosti úkrytama a rostlinama aby se ryby nestresovali a měly klid na onen styk

Tma (ani trocha alkoholu

) stimulaci ke tření nepřivolají. Skoro každý druh rybek vyžaduje pro tření trochu odlišné podmínky. Ty jsou většinou vypsány v atlase, nebo je třeba dle druhu ryb vyhledat z jiných zdrojů. Nemůžeš předpokládat, že se ti ve společném AQ budou třít jednotlivé druhy ryb jako o závod. Pokud udáš konkrétní druh rybek, určitě se ti nějaký chovatel ozve. Nicméně, tak jak psala Bucilík, správná hygiena nádrže a dobré krmení jsou dobrým stimulem.
0 20.05.2008 22:16 Jája – Re: bucliik
ok...no a jak mam teda ty ryby stimulovat ke tření?

když ne tim zakrytím
ahoj, tak o zakrytí akva slyším prvně-tohle se dělá snad při sinici,ale nevím čím by to mělo stimulovat ryby ke tření.
spíš se mění teplota vody, ale prvně bych asi zůstala u pavích oček.
topítko, filtr a hromada trpělivosti při krmení a každodením čištění-ta artemie taky není zrovna zadarmo

0 20.05.2008 20:06 Jája – Plůdky
Já jsem slyšela že stačí když se společné akvárko na 1 až 2 dny zakryje nějakým přehozem aby ryby měly tmu. Co je na tom pravdy? Zase se bojim o kytky...

A ještě bych se chtěla zeptat jak to je s odchovem mládat ve speciálním akvárku? Četla sem tu že je potřeba jenom filtr a topítko, jen by mě zajímalo při jaký teplotě mam ty mladý potom udržovat, jestli v nádržce mam nechat oba z páru nebo jenom samečka či samičku(nebo nikoho, jenom mladý?), kdy je mam vpustit zpět do společné nádrže a jak je vlastně přinutim aby se vůbec chtěli množit? díky za pomoc

zatím jsem odchovala jenom jedno paví očko protože mi je ty ostatní ryby vždycky sežraly
Starší reakce
no nevím, ale pokud sis pár přinesl včera a dneska chceš aby se třeli pak myslím že je asi neukecáš. navíc samec je asi ještě vylekanej, na tření mít asi náladu nebude. tyhle rybky neznám, ale v atlase píšou, že chtějí hodně úkrytů a rostlin, obojí u tebe v akvu postrádám.
myslím, že by to chtělo vYvolat lepší podmínky

0 03.05.2008 15:58 jan – Urychlení
Nevíte čim mám vivolat tření u ramirezek

Přidat reakci
1 ...... [14] 16
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 18494x