Cichlidka Ramirezova - rozmnožování, odchov
Ty závojové jsem kupovala někdy na podzim na burze v Kobylisích. Minulou neděli (6.2.) jsem se tam byla zas po delší době mrknout a ten pán, co mi je prodával tam akorát balil (už měl ramirézky vyprodané). Jen nevím, jestli měl i ty závojové.
Jinak uvažuju, že jestli teď bude pršet, tak zkusím nachytat dešťovku a vyměním polovinu vody ve vytíračce za dešťovou. Uvidíme, co to udělá. Jen nevím, jestli bych jí neměla nějak upravit, třeba nejdřív přefiltrovat přes aktivní uhlí. Používáže někdo dešťovou vodu bez úpravy?
ok ale kdyz tak premyslim tak tam asi soupnu jent u samicku jelikoz toho samce si pamatuju(ten ktery je v tech 60 litrech) tak vim ze ty jikry oplodnoval on je takovy vice dominantnejsi a vetsi... ale jestli myslis ze bude lespi tam dat vsechny tak dam
PS: nemuzou bejt nejaky zblbly z toho vecneho rpelovovani xD?
EDit: nebo kdybych pockal treba tiden s tim parem co tam mám a zjistil bych ze to nei on neni nak mozne ze by se treba ten samec s tou samickou ktera by byla v jine nadrzi uz rozpadly nebo jak to napsat?xD
Hmm, tak to máš dobrý, moje ryby sou pěkný záletníci. Původně byli taky spárovaný, ale když viděl novou samičku, tak se na starou vykašlal.
A kde si sehnala ty závojové?
Jiriku, soupni tam vsechny, at mas jistotu. Ony se ty ryby srovnaji a poznas brzy co tam nepatri
.
Nejdřív jsem měla ve vytířačce neony, ale vůbec se jim tam nelíbilo. Sice se také vytřeli, dokud se starali o jikry, tak to ještě šlo, ale pak jim to zplesnivělo a oni jen seděli na dně, jako kdyby byli na umření. Tak jsem je hned vrátila do společenského, kde hned ožili. S těmi modrými se bojím dál pokusničit a tak jsem do vytíračky dala ty závojové. Ti si zvykli rychleji a i teď se tváří spokojeně. Zatím je tam nechám, jestli se znovu nevytřou. Destiku přidávám kvůli tomu, že mám tvrdší vodu (pražskou) a ramirézí jikry prý potřebují k vylíhnutí vodu měkou.
Jinak spárování jsem vůbec neřešila. První jsem pořídila pár neonů, ti se vytřeli ještě v karanténě. Potom jsem na burze koupila druhý pár závojových a když je přidala do společenské, tak ti modří už byli "svoji", takže noví závojoví si byli také souzeni. Každý si hlídá tu svoji a kdyby se snad jen koukl na samičku soka, tak to hnedle schytá.
Ja je mám v 60 Litrech
ale tedka jak tak premyslim nevim jestlis em se trefil do paru v hlavni nadrzi mame 2 pary a casto se treli ale vzdy se to zkomplikovalo prelovenim atd
tak je chci aby se vytreli v te nadrzi (60 l) prelovil sme jednoho hodne dominantniho samce ten vim ze byl v otm paru ktery se trel ale pak neivm jaka samicka byla s nim tak sem prelovil jednu nevite jak poznat treba ten par nebo tak neco???
A muzu se zeptat proc pridavate tu destilovanou vodu ?? je to nezbitne dulezite?
Koukám že máš i závojové, které se ti třou? Já když měla pár modrých a pár obyčejných, tak se mi jako napotvoru "spárovali" tak, že oba samci chtěli modrou samici, dominantí byl obyčejný.
Závojové bych chtěla taky, odkud je máš? Ale trochu se bojím, že se mi zas blbě spárují.
Ve vytíračce (35l - možná to je pro jeden pár zbytečně moc) mám na dně dubové listí, v květináčku mám v písku zasazenou Mokřanku, potom malý kořen porostlý anubiasem. Vše bylo přendáno z vekého akva, navíc jsem přidala jen dubové listí (spařené horkou vodou). Vytřeli se mi právě na ten list, takže uvažuju, jestli plíseň není z toho. Nemám ty listy raději vyndat a počkat, jestli se příště nevytřou někam jinam? Jinak jako základ jsem také použila vodu z velkého akva a přidala jen tu destilku (postupně, první den polovinu, další den druhou). Po přelovení se jim tak taky nelíbilo, ale postupně si zvykli.
Jasně, že ne. Vytvoř jim tam co nejlepší prostředí a odměna Tě nemine.
ok to sem potreboval vedet jestlije to treba normalni nebo tak
tak moc dekuji za rychlou odpoved
popripade nebude vadit kdyz treba budu odkalovat menit vodu nebo zasadim nejake kytky?
Dej jim čas se zabydlet, nic rozumnějšího se udělat nedá.
Caute prendal sem Jeden par do akvaria aby se vytrely uz zabehnute byly v nem tetry je tam vzduchovani filtr pisecne dno kytky ploche kameny vsechno
jen ten par je takovy vystresovany sou porad nekde schovany a neplavou tolik jako v spolecenske nadrzi poradite prosim co mam udelat?
NO tak s těma materiálama souhlasím ale s tím že by to mělo razantnější vliv ne.
Jak jsi psal, mi se vždy plísen nejvíc tvořila na magnetické stěrce a párek terčů si vybral zrovna tohle na tření bylo to pěkně v koutku a měli tam klid ,paradox, ale nikdy jsem s plenivěním problém neměl a dokonce několikrát ve společný nádrži měli mladý i rozplavaný.
Jak si jim vytíračku zařídila? Taky to zkusím, včera mi přišlo nové akvárko které chci použít jako vytíračku. Do teď jsem nechávala holé dno, maximálně jsem tam hodila kus jáv. mechu a pak jsem jim tam dala nějaký plochý kámen a kokos otočený jako misku. Párkrát se vytřeli, ale párkrát taky ne. Zkusím jim taky nějak namíchat vodu (přidat destilku)- dřív jsem dala ze společenského + Torben
Ona ani plisen neni tak rychla, aby neco splesnivelo za par minut. To ze to viditelne splesnivelo druhy den muze znamenat, ze to jen plesnivelo tak rychle, jak to ta plisen stihla.
Ty jikry byly bud neoplodnene a nebo se v te vode, at uz pridavkem chemie (chtenym ci nechtenym) ci jejim nevhodnym slozenim, nevyvijely. Divne je, ze kdyz se rodice staraji, spatne jikry vybiraji, takze pokud je neco s jikrami spatne, u cichlid spis clovek prijde k akavriu a jikry nikde, plesnive je vida spise kdyz jikry rodicum odebere.
Dovolim si jeste upozornit na jeden problem, kterym jsou nektere cerne prisavky, vyskytujici se treba u topitek. Velice rychle na nich roste plisen. Jasne ze se ta plisen na ne z neceho musi dostat (plisen je vsudypritomna), ale je az nepochopitelne, ze kdyz je vsechno ciste, ze za par malo dni zacne rust ta plisen prave na tech prisavkach a vecech z tehoz cerneho plastu. Ten plast te plisni snad nejak pomaha, a dokonce na tom ta plisen roste i pres protiplisnove prostredky. Pak uz ta plisen napadne cokoli. Nevim proc, nevim jak, ale je to ma zkusenost, opakovana. Takze bacha i na vsechny materialy, ktere si do odchovnicky davame, nektere materialy mi pripadaji jako privolavace a inkubatory plisni.
Pár ramirezek jsem odlovila ze společenské náddrže do vytíračky, kde jsem měla upravenou vodu: 1/3 destilky a 2/3 pražské vody (+Chelatin - rašelinový výluh a Acidon - na okyselení). Asi po třech dnech se tam vytřeli, ale jikry cca za 18 hodin všechny zplesnivěly (i když jsem přidala trochu Acriflavinu). Chci se zeptat, čím by to mohlo být, že to zplesnivělo až 2. den? Vypadalo to, že se sameček o ně vzorně stará. V akváriu běží jen malý vnitřní filtr (není tam vzduchování), teplota cca 28 stupňů. Je to špatným složením vody, špatně oplodněnými jikrami, nebo si ryby ještě nezvykly na nové prostředí / vodu? Děkuji
Kdyz se vsude mozne rozlozi ruzne velke oblazky, je vetsi sance, ze si nejaky vyberou.
Já s tim docela bojuju. Když je přendám do vytíračky, tak je přejde chuť na tření, když jim něco podstrčim do společenskýho, tak to ignorujou
Mozna hodne sirokou trubku (treba ustrihnout trubku z nejake tuhe 2l lahve od limonady), krouzivymi pohyby zatlacit az ke sklu na dne, pak okolo odhrabat pisek, nasunout zespodu tenkou plastovou podlozku a cele opatrne prenest. Jak to pujde ale zalezi na samotnem sterku a sikovnosti, a nakonec je to jen okamzity napad jak si pomoct.
Nicmene spis bych zacal zarizovat vytiraci nadrz a pockal na dalsi vyter, nebo alespon dal pro priste rybam neco co se jim bude priste pro vyter libit, at to mohu snadno odebrat.
A nedalo by se to nabrat nějakou miskou nebo lžící i se štěrkem?
PRave ze jsou na sterku asipul centimetru ? tak nak
Tak pokud jsou ty jikry na štěrku, tak to bude problém, ale pokud jsou na nějakým větším kamenu, tak i s ním je přendej do jinýho akva.
Caute poradte jak mám vyndat jikry z hlavni nadrze kdyz jsou na kaminkach?? chci si to prendat do jineho akva
Starší reakce
Jednou se mi podařilo naměřit 7,4 PH, ale míň to určitě nebude. Jsme z Prahy 8 - Staré Ďáblice.
To ph je jisté? Já jen že jsem z devítky, čili stejná voda a ph mám nižší...a starou vodu v akva ještě více.
Opravdu se můžou vytřít už za týden? Tak to já je v té vytíračce ještě nechám a za týden je zkusím vyprovokovat ke tření novou vodou - snad již v lepším složení. Naměřené hodnoty naší vody jsou: 14 dGH, 6dkH, 7,6 ph. Bude stačit namíchat naší vodu půl na půl s destilkou a přidat Torumin? Děkuji
kdy se má potez u ramirezek zacit krmit?? mám armie neivm kdy je tim krmit
Z velkého 450l společenského akvária jsem odlovila párek ramirezek (neon blue) do 35 l vytíračky. K mému překvapení se hned 3. den začali třít, s čímž jsem tak brzo nepočítala a neměla jsem večer k dispozici dostatek destilované vody. Takže jsem vodu upravila jen v poměru cca 20l pražské vodovodní : 5 l destilky. Po vytření se sameček vzorně o jikry staral, druhý den byla občas nějaká zbělalá (plesnivá), ale další den již skoro všechny. Dnes je to 4. den, sameček sice ještě místo občas hlídá, ale už není v podstatě co. Teď nevím, jestli mám rybky nechat ve vytíračce, kde se jim evidentě nelíbí a čekat na další vytření. Za jak dlouho se můžou znovu vytřít? Nebo bude lepší je vrátit do velkého akva a třeba za 3 týdny je odlovit znovu? Děkuji
kdyz to lezi na dne tak jeste ne?? a cim to mám krmit?
po kolika dnech se ma krmit pludek od narozeni z jikry u ramirezek?
ok ja se celkem bojim te vody ona je tam proste takova kalna nebo jak to rici
Nech je v akvariu kde se vykuli co nejdele je to mozne. Kdyz se to udela setrne, treba par kusu fajfkou a do stejne vody, prelovit se da ledacos co sotva plave, ale proc to delat?
ok ja teda ani rodice tam plisen nevidime doufejme ze tam zadna neni
jinak po jake dobe bych mohl prelovit poter?
Ano, myslim plisen na jikrach. Ono se snadno stane, ze jikry pokryje vrstvicka plisne a je po legraci. V tom je prave pece rodicu bajecna, ze se to nestane.
Ted uz to hlavne nerozhas, nech tomu volny prubeh. Vodu pak muzes vymenovat po troskach, radeji casteji a mene. Ja to nevidim, nerad bych Ti delal plane nadeje, takze vydrz a uvidis.
Nemas na tom plisen? Neni to cele pokryto vrstvickou plisne? Pokud ano, to bys videl. Pokud ne, treba se povede.
JEEE to mám radost ale rano jeste nic vsechny bili spise bile tedka jak sem prisel ze skoly koukam a sedive ... uz sem si mysliel ze je to spatne
jinak nebude vadit kdyby se narodili ze tam nein takova ta kristalova voda??
No konecne z Tebe vypadlo neco hodne podstatneho. To je moc dobre, protoze vzdycky se najdou neoplodnene jikry, ktere se nevyvijeji, mivaji uplne nezdrave bilou barvu, lisi se zanedlouho od ostatnich na prvni pohled. Pokud mas tedy nektere bile a nektere sedive, vsechno je na dobre ceste, bud rad
.
A hlavne se v tom uz ted nezacni vrtat, pokazil bys snahou nektere odstranit co bys pokazit mohl. Ted uz to vydrzi, za chvili se vykuli, tedy pokud se vykuli.
myslim jikry nektery sou bili ostatni sedivi tak uz nevim co je dobre co spatne xD
koumám aoni jakoby zesediveli
Když jsem od chovatele kupovala modré ramy, tak jsem se zapovídala a on říkal, že čerstvě rozplavané ryby mu artemii nevezmou (až za několik dní), že je krmí sušeným vířníkem. Sušeným proto, že rybičky se drží po rozplavání u hladiny a den sušený vířník plave. Jinak vlastní zkušenost nemám.
a dobra jikra ma barvut akovou nabelavou?
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 15 16
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 18306x