Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 22:00 R Muž vaclav [14945] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Hanumana
Tak malí čichavci, ramirézky a štikovce bych vynechal to nejsou nenáročné ryby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 21:46 Hanumana
No akvárko ještě úplně není, ale místo je jasný takže rozměr bude 100*40*50(60) tak nějak.
Tak jak byste ho osadili? Mohla bych vybrat jen jeden druh a dala jich tak 15? Chtěla bych nenáročné druhy, jak na teplotu tak na ostatní věci a hlavně nic agresivního. Nějak mě ta myšlenka chytla teď když zařizujeme nové bydlení a jsem taková, že dlouho vybírám a promýšlím různé varianty, něž něco vyberu, tak proto plánuju ikdyž ještě nemám ani kam je dát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 20:31 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Hanumana
Tohle do dvoustovky asi nenacpeš. Těch razbor nebo teter se nedá brát několik, těch musí být hejno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2018 20:20 Hanumana – Počet rybek
Zdravím,
plánuji nově založit akvárium. Jsem takový poloamatér- jako malá jsem se motala tátovi v rybárně, když se tím ještě živil. Vybrala jsem si pár druhů, které bych chtěla a dál o některých uvažuji, kdyby náhodou. A ráda bych slyšela váš názor na druhovou skladbu a na počet jednotlivých druhů. Chci pár menších čichavců, několik měděných teter, několik klínoskvrnných rasbor, pár ancistrusů, cca 3-4 zelené xify. A uvažuji ještě o páru raminéz, několika pancéříčkách a nebo páru štikovců, ale to jen kdybych zbyl nějaký kout volný stydim . Dík za jakoukoliv radu nebo názor ano
EDIT- Zapomněla jsem dodat coze , že akvárium má zhruba 200 l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.01.2018 17:16 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: TSandra
Jestli tam bude jen těchhle 60 teter a 2 akary, tak je to podle mě v pohodě. Ale uvidíš co řeknou místní bardi. Jestli to bude fungovat, tak můžeš časem ještě nějakou neonku přidat. Kouzlo těch neonek je právě v tom hejnu. Pár kusů nic není, ale když se větší hejno dá do pohybu, to je teprve paráda. Krása těch teter je ve velkém počtu kusů a malém počtu druhů. Trvalo mi to, než jsem na to přišel, ale teď se na to nemůžu vynadívat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 16:02 Žena TSandra [0] Re: Wanderer
Děkuju, ty zlaté se mi dokonce líbí víc :) ještě ji někde sehnat ;) s teplotou jsem si říkala, že bych nastavila na 24-25 a je fakt, že neonka červená bude asi vhodnější
ad počet - nebude to už moc, 40 neonek a 20 t.krvavých?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.01.2018 15:43 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: TSandra
Myslím dobrá volba. Akary bych dal raději zlaté - jsou menší a s těma 200l by h to s velikostí ryb moc nepřeháněl. Neonky vol červené, snesou vyšší teplotu než obyčejné a tu budeš potřebovat kvůli akarám. Neonek dej klidně 40. Vypadají mnohem lépe, když je jich víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2018 15:09 Žena TSandra [0]
Ahoj, budu zařizovat akva 200l a řeším osádku - chtěla bych hejno cca 20ks tetry krvavé a děti by rády neonky (taky 20ks). Přemýšlím, že bych k tetrám přidala jeden pár akar hnědých nebo zlatých - je to blbý nápad, nebo by to mohlo fungovat?
Pro tetry mám v plánu zajet do Neratovic k p. Urbanovi, ale nevím, kde případně sehnat ty akary - nějaký tip?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 09:10 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Májenka
Ano, alespoň 12 žhavých a konga podle velikosti akvária (samci se rvou) v poměru 1 samec na 2-3 samice a ideálně alespoň 3 samce, čili 3+6 až 3+9.

Tihle mrňousci prozkoumávají, ale neryjí a když už, tak odryjí úplné minimum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 07:45 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Májenka
Já bych řekl, že se ti to stejně ještě malinko srovná samo od sebe.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 05:12 Májenka Re: RE5PEK7
Aha, takže je spíš lepší mít celkem 18 žhavých, ale jen 6 císařských? A ještě mě napadá, pandíky mám aktuálně v malém 2 ks (+ plán 5 ks dokoupit a obojí šupnout do velkého), ale ve velkém mám zasázenou travičku.....Rozryjí to moc? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 09:11 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Driv3r
Nevidím problém v tom mít v akváriu sumečky (Panda) a přísavky (otíci). A pozor na ty tetry císařské, nejsou úplně hejnové, takže 10 je skoro moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 09:03 Muž Kubaa [718] Re: Májenka
Technická poznámka. Tetra císařská není stejný rod jako žhavá. První je rod Nematobrycon, druhá Hemigrammus. Česká jména s rody nemají nic moc společného (nevyjadřují příbuznost ryb). Například tetra žhavá a tetra stříkavá (i když ji pravda nově přejmenovali na štíhlotělku) patří do úplně jiné čeledi. Stejně tak třeba čichavec zakrslý a líbající jsou nejen z jiného rodu, ale dokonce i jiné čeledi. Naopak třeba plata a mečovka jsou stejný rod (Xiphophorus), i když to dle českého jména poznat vůbec nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 07:50 Muž Driv3r [236] Re: Májenka
ty dnovy rybi jen jeden druh treba 10ks a doplnit ty cisařky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 07:20 Májenka
Jsem to i trošku spočítala, takže by bylo celkem 7 Pandíků, 7 Otíků, 16 Teter žhavých a 8 Teter císařských, šlo by tak? Není to už moc? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 07:14 Muž Barakainus [655] - RostlinyRe: Májenka
Sekernatka by se určitě nenachladla, ale asi by ti uletěla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 05:33 Májenka Re: ctibum
No najednou jsem to právě všechno koupit chtěla s tím, že ty nové bych šupla do té veliké hned, no a jak se pár dní zabydlí a aklimatizují a uvidím, že je všechno OK, tak bych teprve šupla ty staré z malého :-) . A ta tetra císařská věru fakt nevypadá zle. Zatím favorit č 1, pokud ji seženu :-) . Ta chuděra sekernatka se mi moc jednak nelíbí a jednak mám otevřenou hladinu, tak nevím, jestli by se chuděra nenachladila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2018 05:25 Májenka Re: NHKG
No ta tetra císařská věru nevypadá zle, kontrastně půjde pěkně k těm žhavým a je to přitom stejný rod.....Hm, děkuji za doporučení palec .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 21:22 Žena tramtra [3333] Re: Májenka
A co třeba pod hladinu hejno menších sekernatek? Jsou krásné a tvarem i barvou dost kontrastní k těm, co už máš. A těch pancéřníčků klidně víc, než trojnásobek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 20:29 R Muž ctibum [7151] Re: Májenka
No myslím to tak, že uděláš to, co stejně udělat chceš. A pak třeba zjistíš, že se ti to líbí tak, jak to je a už tam nic přidávat nechceš. A nebo ne a můžeš dál vymýšlet, co k tomu. Všechno najednou to tam stejně přidávat nebudeš :)
Já dvě hejna mám ve "200", Tetry krvavé a Dánia perlové. Sice jsou občas promíchané, jak píše NHKG, ale Dánia většinou drží spolu a navíc jsou výrazně odlišné velikostí i barvou, že jsou vidět oba druhy. A nejdřív jsem měl jen Tetry.
Tak zkus kouknout do atlasu rybicky.net/atlasryb/tetra_zhava , dole je seznam nádrží, ve kterých plavou. Třeba najdeš inspiraci...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 18:37 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Amatértom
V atlase ji jako cichlidku nenajdeš. Pod tímto názvem tam jsou ryby rodu Mikrogeophagus a Apistogramma, obojí nevhodné pro začátečníky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 18:27 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: NHKG
Akarka je přeci taky cichlidka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2018 18:11 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Májenka
Dvě hejna se ti promíchají. Většinou to nevypadá nejlíp. Když už hejnovou rybu, tak nějakou co se bude zdržovat v jiném prostoru akvária než ty tetry. Většina lidí volí hejno sumečků (pancéřníčků) Corydoras.
EDIT: Místo cichlidek bych doporučil Akarky zelená a pokud nějaké tetry, tak císařské. Nejsou to hejnové ryby, je zajímavé je pozorovat a aspoň u mě to byly jediné tetry, které se samovolně množily ve společenském akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 18:06 Májenka Re: ctibum
No děkuji potlesk , přesně tak to i plánuji, jen nevím to - a pak se uvidí.......no jaké jsou +- ty možnosti hmm Říkala jsem si, že by možná nebyly špatný i dvě hejna (+ razborky klínoskvrnné) nebo nějaké mečovky...no možností je určitě mnohem víc, ale které (tak 2 - 3 varianty) by byly asi ty nejlepší? :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 17:44 R Muž ctibum [7151] Re: Májenka
Řekl bych, že Skaláry tam nepatří v žádném případě.
Začal bych tím navýšením současné osádky, to je podle mě dobrá strategie :) A pak se uvidí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 17:37 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Májenka
Určitě by tomu neuškodil párek nějakých menších cichlidek. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 17:34 Májenka
Ahojky. Prosím pěkně ještě stále přehodnocuji, jestli místo zvažovaných skalár do 200 l akvárka nepořídit přece jen něco vhodnějšího k současné rybí osádce teter žhavýchu 8 ks, pancéřníček panda 2 ks a otík 2ks kteří jsou aktuálně v malé nádrži. To 200 litrové (je víc jak z cca 80% osázené, + led světlo + externí filtr se 4mi druhy náplní, dno křemičitý písek + lávová drť vespod). Určitě k těm stávajícím pořídím ještě další kamarády = stávající počty dvou kusovek minimálně ztrojnásobím a tetry zdvojnásobím. A teď tedy vyvstává ta zásadní otázka, co všechno se k tomuto osazenstu +-
ještě hodí, kromě těch skalár? Předem mockráte děkuji za Vaše rady ;-) .

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.12.2017 06:24 MarloCZ
Musím Vám dát za pravdu, než se snažit zaplnit prázdný prostor a dělat s toho tak prapodivný mix, tak to nechám jen jako jednodruhovku pro šnekáče.
Vytvořím jim tam podmínky pro větší kolonii co nejpodobnější jejich přirozenému biotopu - Tanganika.

Díky všem za názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 23:43 Angus68 Re: MarloCZ
Šel bych jen do jednodruhovky, stejně jako robogym ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   20.12.2017 22:49 Maq Re: MarloCZ
Názory mohou být různé, vyslovím ten svůj:
Šnekové cichlidy jsou zajímavá specialita. Pokud se pro něco takového rozhodnu, musí mi být jasné, že i akvárium bude trochu speciální. Mně by například vadilo, že s nimi nemohu mít pěkně zarostlé akvárko. Protože bych jim hleděl připravit vodu jaká je v Tanganyice, a v takové toho moc růst nedokáže.
Prostě bych "dělal" tyhle ryby a nepřemýšlel o tom, že by se mi tam vešel třeba ještě betlém. Nebo kardinálky, což je podobný nápad. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 22:23 MarloCZ Re: NHKG
Díky za tip, kouknu na to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 21:53 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: MarloCZ
Co takhle: rybicky.net/atlasryb/kardinalka_cinska ?
Jsou to hodně nenáročné ryby, takže snad najdeš parametry tak, aby vyhovovaly i šnekáčům a neskáčou. Přitom aspoň u mě se drží v horní půlce akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 21:38 MarloCZ
No musím si tedy holt přiznat, že tedy nechat to jen jako jednodruhovku pro šnekáče a nebo neřešit biotop a udělat s toho společenské akvarko.
Tak jdu tedy studovat dál něco menšího co by mi plavalo v horní půlce.
Sekernatky jsem kdysi měl, ale postupně se všechny při skákání šprajcli v mezírce pod krycím sklem.
Nemáte někdo zkušenosti s těmito ?
rybicky.net/atlasryb/kylnatka_tamilska
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.12.2017 18:15 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: MarloCZ
Nevím, tohle je už dost velká ryba a do těch tvých cca 70cm délky to nebude žádná sláva. S tím tvým patvarem bych se držel spíš menších ryb. Ale toť jen můj názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 17:48 MarloCZ
Děkuji za tipy, ale ve zdejším Atlasu jsem už dle zadaných parametru také vyhledával.
Spíš jsem doufal, že se zde najde někdo kdo se vyzná v Tanganice a podělí se o nějaké své zkušenosti a tipy z Tanganiky.
Nerad bych s to dělal rybí polívku, ale vypadá to, že na tuto velikost akvária a šnekáče u dna nepujde zachovat biotop a při tom nemít prázdnou vrchní polovinu akvárka.
Nechoval jste někdo ty Cyprichromis leptosoma ( Cichlida žlutoocasá)
rybicky.net/atlasryb/cichlida_zlutoocasa

Nějaké poznatky o jejich chování a přizpůsobení.
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 17:36 Muž Pepan [5045] - Rostliny
Já bych tam možná dal klasické Danio rerio. Pokud si pamatuji, tak většinou se zdržovaly u hladiny. Měl jsem tam čerpadlo a hlavně kluci doslova surfovali v proudu, který byl těsně pod hladinou. A parametry vody by zhruba odpovídaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 17:30 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Já bych taky bral to umístění ryb s rezervou. Mám obdobnou zkušenost s Tetrou ozdobnou. Kupoval jsem je, aby mi oživily horní část a byly pořád dole. Do horní části bych doporučil zde uvedenou Tetru vláknoploutvou. Mám je a moc se mi líbí, jsou nejčastěji pod hladinou, baví je plavat v proudu a neschovávají se. Jsou hodně často nahoře a byť se ke dnu taky podívají, tak pod hladinou i spí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 17:10 Žena lenkalor [583] – Kaira, Pepan
Použila jsem odkaz na vyhledávání a zadala jsem střední a horní část nádrže :) Není nad zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 17:04 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Kaira
Kaira napsala: Tetra průsvitná se drží výhradně ve spodní polovině akvária, aspoň tedy u mě. ;-)
Souhlas. Když jsme je měl, chovaly se stejně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.12.2017 17:02 Žena Kaira [927] - LabyrintkyRe: lenkalor
Tetra průsvitná se drží výhradně ve spodní polovině akvária, aspoň tedy u mě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 16:25 Žena lenkalor [583] Re: MarloCZ
Typy podle nároků by byly. Jenom by to chtělo připomínky od lidí, kteří je chovají. :-)
rybicky.net/atlasryb/tetra_vlaknoploutva
rybicky.net/atlasryb/cichlida_zlutoocasa
rybicky.net/atlasryb/tetra_prusvitna
Taky nevíme, jestli ještě přidáš rostliny, nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 13:59 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Kubaa
Kubaa napsal: sekernatku ke šnekáčům do Tanganiky? to je nesmysl, ty ryby mají zcela jiné nároky na vodu!
Máš pravdu. Chtějí měkčí vodu a spíše kyselou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 13:55 Muž Kubaa [718] Re: drvi
sekernatku ke šnekáčům do Tanganiky? to je nesmysl, ty ryby mají zcela jiné nároky na vodu!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 13:52 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: drvi
drvi napsala: MarloCZ napsal: Neměl by jste někdo nějaký tip na tu rybku co by se držela u hladiny ?
Třeba tahle?
rybicky.net/atlasryb/sekernatka_mramorova
ale potřebuje spíš živé krmení, čistou vodu a ráda vyskakuje z akva ;-)

Ještě bych doplnil - krmit u hladiny. Rozhodně nepoplave pro nítěnky na dno. Ale braly mi i suché, protože na něho byly naučené z obchodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 13:41 Žena drvi [2962] Re: MarloCZ
MarloCZ napsal: Neměl by jste někdo nějaký tip na tu rybku co by se držela u hladiny ?
Třeba tahle?
rybicky.net/atlasryb/sekernatka_mramorova
ale potřebuje spíš živé krmení, čistou vodu a ráda vyskakuje z akva ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 06:49 R Muž ctibum [7151] Re: MarloCZ
rybicky.net/atlasryb/hledat/
Zadej si velikost nádrže a lokalizaci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2017 06:25 MarloCZ
Neměl by jste někdo nějaký tip na tu rybku co by se držela u hladiny ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2017 17:48 MarloCZ – Rybky k malým šnekáčům do vrchní části akvaria
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Rybky k malým šnekáčům do vrchní části akvaria

Zdravím
Mám menší tvarem atypické akvárko (viz nákres) s výškou 60 cm a objemem 200 l.
3 roky jsem v něm odchovával Cichlidky Kakadu a pak i Akary modré.
Ted si chci pořídit (hlavně pro jejich zajímavé sociální chování) malé šnekáče- Neolamprologus multifasciatus (Pestřenec proužkovaný).
Zdrojovou vodu mám Ph 8 a tvrdost 10 dGH.
Na dně 2 cm 1 mm říčního písku.
Kameny jsou "měsíční kámen" - měl by přitvrzovat vodu. Nějaké Anubiasy z minulého akva. Filtr externí JBL e901. Světlo regulovatelné LED. Topení 150W.

A ted dotazy:
1. Kolik kusů těch šnekáčků vzít na začátek ?
2. Váš názor na vzhled (rozčlenění) akvária (viz fota).
3. Bylo by možné k nim přidat nějaké rybky, které by se drželi ve střední a horní části toho akva (při té výšce 60 cm a šnekáčích na dně bude zbytek akva prázdný :( - Uvažoval jsem chvilku nad Cyprichromis leptosoma, ale na ně je to asi malé - hlavně ta délka akva :(

Předem všem za rady a podměty.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2017 12:27 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: ercan
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2017 06:56 Muž ercan [38] Re: Jifi
Ano,neonek je tam málo,to vím. Spíš tak přemýšlím,jestli je nevyměním za něco jiného. Za něco zajímavějšího (netradičního).

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 61 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68289x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11648-ryby-do-vetsiho-akvaria-151-250-l-?od=630