Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)
Neonky by zaútočily na krevetku
dyť je to mírumilovná ryba a stejně velká jak dospělá krevetka? Už jsem tam red cherry měl samotné a množili se.
Klidně přidej, akorát se ti množit asi nebudou.
Klidně je tam dej.
Akvárium máš pěkně zarostlé, tak si krevetky mají kam zalézt, ale musíš počítat s tím, že občas si nějaká neonka vylepší jídelníček.
Zdravím, mám akvárko cca 160L, 8 Otíků, 40 neonek obecných. Můžu tam dát ještě cca 20 krevetek red cherry? Počítají se krevetky taky jako ryby? Resp. jsem někde četl že neonek může být i víc než běžných rybek, takže by snad 20 red cherry nemuselo vadit. Díky za odpověď
Starší reakce
jasně ty tam dám
ale rád bych aby tam plavalo ještě něco s těma neonkama. Možná je to jenom můj megalomanský pohled, ale chtěl bych tam ještě jeden druh ryb.
Tvrdost vody v Praze je hodně proměnlivá, určitě se nedá tvrdit, že je voda v Praze měkká. Někde je spíš Želivka, někde napůl s Káraným a někde tvrdá jako šutr. Např. na Vinohradech jsou u Flory tanky z Káraného a také je tam voda dost tvrdá. Další tanky jsou někde na Praze 8. Do nedávna jsem u Flory bydlela 36 let. Nepamatuju se, že by tam byla měkká. Praha 3 má spíš vodu tvrdou, ale část horního a dolního Žižkova je měkčí, pokud se něco nezměnilo (možná i jinde v Praze 3). Také centrum má vodu spíš tvrdou.
U té tvrdosti hodně záleží na části Prahy
Třeba na severu, který je zásobován z větší části z Káraného je to až dvakrát tvrdší než zbytek, který bere ze Želivky
V některých částech je to ale namíchané. Orientační údaje zde:
www.pvk.cz/…
www.pvk.cz/…
Praha má měkkou vodu (někde více někde méně, ale všude je měkká), pozor na vyšší dusičnany a hlavně jejich časté výkyvy. Povrchová voda zatížená hnojivy. Raději měnit častěji a méně.
Jinak co se týče ryb tak k neonkám stačí ti pancíci. Klidně 40-50 neonek a 10 pancíků. Pokud bys volil menší druh (malý, třískvrný..) tak klidně i 20 kousků. Možno časem doplnit třeba 5-ti kousky japonic nebo otíčků nebo nějaké menší šneky (neritina..) a pak stop stav. Ale rozhodně to chce přidávat postupně a na konečný stav dojít třeba po půl roce.
a co k těm neonkám případně?
Ať zvoliíš co zvolíš, tak 16 razbor nebo neonek je do 150 litrů jako když plivne, a ne hejno
Nedávej do akvária stejné druhy ryb, vyber si neonky nebo tetry čevenohlavé to jsou ale dost velké a hlavně rychlé ryby a i mých 180 cm na délku jim je málo.
Záleží na tvém vkusu a taky na tom, jestli je to konečný stav nebo budeš chtít přidat ještě nějakou větší rybu (např. nějakou cichlidu nebo čichavce). Já bych řekla, že jsou počty akorát, ale dovolit si můžeš určitě i víc. Každopádně bych je nekupovala najednou, tak kup část a postupně sleduj a přidávej.
Děkuji napadají tě i vhodné počty ryb? Asi bych to udělal takhle
Jižní Amerika
8 Pancéřníček Sterbův
16 Neonka červená
10 Tetra červenohlavá
Asie
10 Dánio pruhované
16 Razbora klínoskvrnná
8 Sekavec příčnopásý
Nevím jaká teče na Praze 3 voda, jestli ze Želivky měkká, nebo jaká.
Pokud měkká, jsou to body spíš pro tu Amazonii. Si myslím...
Tak to sis vybral výborně a sám sis vlastně odpověděl. Z toho, co jsi napsal, se rozhodni buď pro jižní Ameriku nebo pro Asii a máš super sestavu. Tj.
pořádné hejno neonek, k tomu menší hejno červenohlavek a na dno pancéřníčky
a nebo
pořádné hejno razborek, k nim menší hejno danií a na dno sekavce
Drž se menšího počtu druhů s větším počtem kusů a fakt to bude vypadat super v obou těchto sestavách.
Zkusil jsem to nastřelit. Neříkám, že to musí být všechno dohromady. Jen ryby co mám rád.
*Pancéřníček Sterbův
*Neonka červená
*Dánio pruhované
*Razbora klínoskvrnná
*Sekavec příčnopásý
*možná Tetra červenohlavá
Podívej se co se ti líbí. Projdi si třeba podobně velké nádrže tady na rybičkách, nebo se podívej tady do atlasu. A pak sem přiď s návrhem a nějak ho doladíme, ať nemáš nějakou nevhodnou kombinaci.
Protože třeba já bych tam dal skupinu (časem by asi zbyl jen pár):
rybicky.net/atlasryb/hadohlavec_sp_laos_fireback A předpokládám, že taková osádka 99% akvaristů vyhovovat nebude.
Poprosím vás o doporučení počtu a rybí osádky do mého akvária. 200l (cca 150l čisté vody bez kamenů a dna).
Starší reakce
Mě to akvárko přijde pěkný. Jen jak jsem psal pancéřníčky malé bych nepřidával. A zůstal u jednoho druhu cichlidek. Naopak těch teter bych dal co nejvíce.
Kdyz jsem si kameny ted v akvarku prohmatal a drel o ne silne prstem, tak mi ostre neprijdou.
(mozna si to jen chci myslet
) Kupoval jsem pry nekolikanasobny rucni vyber. Ale jak psal "nekdo", otazka jestli lze tomu verit. Po ceste se taky urcite obrousily.
Proste vim, ze to muze byt problem a podle toho se zaridim.
Jeste nedavno jsem mel hrubsi ricni sterk a do akvarijniho substratu jsem sel proto, ze je vhodnejsi pro rostliny a usidli se v nem mnohem vice uzitecnych bakterii.
A pro pancernicky muzu nekde vytvorit mensi cast s piskem.
To je právě ono - fotky s hrubým substratem jsou fajn... ale jak vypadají ty jejich vousky po delším pobytu a hledání potravy v hrubém substrátu už ty fotky neukazují...
zas bych to tolik nehrotil, kameny vyndej, obruš je o beton, nebo drátěným kartáčem ve vrtačce, jinýma kamenama oťukej odři a umej... nebo nevím co, trochu prostě sraž ostré hranky atd, umej a dej zpátky, to by už mělo bejt cajk..
a substrát by snad neměl bejt takovej problém... já jen psal o vhodnosti, co se týče pancéřníčků a písku.. určitě tu na fóru v nádržích plave plno pancíků, kde je hrubší substrát, stačí kouknout jen na fotky pancéřníčků na googlu, kde je plno fotek s hrubým substrátem
v domovině ale právě rejou v hladkým písku a v akváriu je to minimálně pěkná podívaná
Buď v klidu, sto lidí - sto chutí.
Jedině snad ten CO2 Vital
Zacinam litovat, ze jsem tu dnes vubec psal. Mohl jsem dal zit ve sve nevedomosti a dopoustet se ruznych chyb. Fatalni by nebyla zadna, protoze s akvaristikou uz nejake zkusenosti mam.
Mel jsem z akvaria radost, ale ted zjistuji, ze je vlastne pro muj zamer "nevhodne".
Ale jinak nazory beru, jedine tak me to muze nekam posunout.
Jake ryby tedy do takoveho akvaria?
v akvaristice jde hlavne o kseft... takze si muzete koupit specialni vodicky typu glutaraldehyd, specialni koreny, kameny, je to to same, jako kdyz si koupite med v hypermarketu, pridne cokoliv co ma v nazvu detske, pro deti atd... nebo biobanan a podobne marketingove nesmysly, ktere prodavaji....
nerikam, ze se hodi designove, jen ze je to dost ostre pro rybky - az se vam ryba porani, tak s nejvetsi pravdepodobnosti o ten sutr. zkuste se podivat na zkamenele drevo, to by se mohlo hodit barevne (subjektivni zalezitost)
preji aby se problem neprojevil, ale osobne si na zaklade svych zkusenosti myslim, ze dulezite je to slovo "zatim"...
tak to by me vubec nenapadlo. Zvlast kdyz se prodavaji v akvaristice. Kdyz jsem si je prohmataval, tak mi ostre neprisly.
Predtim jsem mel Seiryu stone. Ty se moc k hnedemu substratu vzhledove nehodi a zase ovlivnuji tvrdost vody. A nejak se mi s nimi akvarium nedarilo. Samozrejme problem mohl byt nekde jinde. Rybek jsem tam moc nemel.
Nicmene zatim u lavovych kamenu zadny problem u ryb nepozoruji.
Pancéřníčci by uvítali taky jiný kameny, pokud je tam chce dát.. a nejlíp 0,5-2mm písek ve kterém můžou rejdit
nic mi do toho neni, ale nepovazuji ty lavove kameny v kombinaci se stavajici a planovanou osadkou jako vhodne - jsou ostre (treba otici s tim u me meli problem a parmicky zrovna taky)
To je mi jasne. Myslim, ze nemam spatnou filtraci a rostlin neni taky zrovna malo.
Zde je nadrz:
rybicky.net/nadrze/29247 Mám pancernicky skvrnitý, dle mě nejhezčí druh, a dokonce nejprodávanější... je fajn je pozorovat, jsou to takový troubové, který když se bojí, tak si z toho nejdřív sednou na prdel a až pak kdyžtak zdrhaj, moc bojácný ale nejsou.. klidně bych jich dal víc... k nim jedno hejno na střed akvaria a pak nejakou zajímavost jako jsou ty cichlidky dle mě supr, sám to tak plánuju... tedy chybí mi v plánu už jen vybrat mezi párem akarek zelených nebo kakaďákama.. víc se mi zamlouvají vzhledem akarky, ale spíš bych dal přednost dobrýmu chování, když je budu sledovat, může někdo doporučit co je lepší? Otázka taky je, co seženu...
Jinak počty řešit fakt až podle no3 zezacatku něco a pak se uvidí.. začít prioritou a pak zbytek ryb
paja napsal: Jestli napr. u teter a dalsich relativne cistotnych ryb muzu uvazovat treba o 1,5cm/1l ci 2cm/1l
A to právě nemůžeš. Když uděláš dvě akvárka stejného objemu, tak každé bude jiné. Když budu mít stejný objem jednou s bídnou filtrací a minimem rostlin, a podruhé hustě zarostlou nádrž s dobrou filtrací, tak budu pokaždé úplně na jiných číslech. To pravidlo opravdu nevypovídá celkem o ničem.
Mohu potvrdit. Otíci toho moc neuklidí, víc práce opravdu odvedou pancéřníčci. A je s nimi větší sranda - jsou víc vidět. Do takového akvária bych zapřemýšlel o nějakém větším druhu pancéřníčků. No a teter se dá opravdu dá dát víc. Trochu s obavami jsem dával přes sto neonek a něco dalších teter ke skalárám do své 160l a zatím to funguje. Podle tabulek mám přerybněno. Asi hodně záleží, jak moc to budeš mít zarostlé.
Jo a hodně dobří uklízeči jsou obyčejní šneci. Okružáci, levatky a piskořky.
Vypada to, ze to bude nejlepsi reseni.
Postupne pridavat, sledovat a merit. A uvidim co mi akvarium dovoli.
Prezentaci si zalozim a napisu.
Ma to neco do sebe. Nicmene moje deti potrebuji mit co pozorovat, jinak nebudou mit zajem a to by byla skoda
Diky za radu/nazor.
To ze bude pravidlo orientacni se dalo predpokladat. Jen jsem nevedel, jestli napr. u teter a dalsich relativne cistotnych ryb muzu uvazovat treba o 1,5cm/1l ci 2cm/1l, samozrejme s ohledem na velikost ryb apod.
Cetl jsem tady, ze nekdo dava desitky ci stovky kusu Neonek a je v pohode.
Pancernicky tam chci hlavne kvuli pripadne likvidaci zbytku potravy, ktera zapadne.
Domnivam se, ze v tom jsou lepsi cistici nez krunyrovec jednopruhy. Mozna mensi pocet vetsich pancernicku at vice vyniknou.
Ale pokud je krunyrovec dokaze srovnatelne nahradit, tak bych s tvym nazorem souhlasil.
Prezentaci si brzo zalozim.
Založ si prezentaci. Chce to kvalitní velký filtr a hodně dobře rostoucích rostlin.
Každé akvárium je jiné. Proto bych ti doporučil přidávat ryby postupně, pozorovat je a měřit no3. Pokud se bude držet do 20mg/l a ryby budou čilé a zdravé, můžeš dát další ryby. Jakmile překročí 40mg/l, musíš ryb ubrat. A sám uvidíš na jakem počtu ryb skončíš. Může to být polovina, ale i dvojnásobek plánu.
Možná to je trochu zvláštní metoda, ale radit kolik ryb snese akvárium které člověk neprovozuje moc nejde.
Já jsem měl v akvárku ještě o trochu větším donedávna jen pár (tedy jednoho samce a jednu samici, abychom si rozuměli) apistogramm
a nic víc, a to bylo úplně nejlepší. Mohl jsem je pozorovat jak se chovají, když jim do toho nikdo nekecá.
Ovšem pravda, můj synek se opakovaně vyptával, kde jsou ryby?
Ahoj, to pravidlo je jen orientační. Kdyby to pravidlo někdo vzal doslova, tak je v pohodě dát do patnácti litrů patnácticentimerovou rybu. Naopak třeba u čistotných hejnových ryb to kulhá zase obráceně. Ty tam máš všchno relativně čistotné ryby.
Každopádně nikdo neví jak na tom to akvárium je, chce to fotku nebo lépe by bylo kdyby jsi se zaregistroval a založil prezentaci:
rybicky.net/nadrze/
Za mě, jí bych dva druhy cichlidek nedával a zůstal u těch čtyřech kakaďáků. Taky bych zvážil jestli tam nedat spíš další otíky než tam dávat pancéřníčky, stejně to jsou takový prťata, že by v těch 180 l vůbec nevynikli. A o to víc bych vzal teter. Ale to je jen můj názor.
0 09.10.2018 09:28 paja – jak to je s prerybnenim?
Zdravim,
potrebuji poradit od zkusenejsich. Cetl jsem dost clanku, diskuze, ale porad nevim.
Mam 180l akvarium, externi filtr Eheim Ecco pro 2036 (originalni naplne - planuji v budoucnu cast naplne vymenit za Seachem Matrix), 30l substrat Aquaclay Ground, lavove kameny. Tedy (podle me) dost mist pro usidleni vetsiho mnozstvi uzitecnych bakterii. Dale pomerne dost rostlin.
Akvarium je 6 tydnu od zalozeni a v soucasne dobe mam tyto ryby:
4x parmicka cernopruha
6x krunyrovec jednopruhy (bylo jich 8, ale u techto ryb z importu je pomerne vysoka umrtnost, necham je dozit, dokupovat nebudu, radeji male pancernicky)
Chtel bych postupne pridat:
10x pancernicek maly
4-6x male cichlidy (4x Kakadu, 2x Akarka zelena, pripadne jen jednu variantu)
?x tetra cerna-zlata
I kdybych vypustil cihlidy (coz nechci), tak pri 12ks Teter jsem podle pravidla 1cm na 1l akvarijni vody pres caru. A to jsem daval parmickam jen 10cm. Zatim jsou jeste male.
Vypocet podle velikosti v dospelosti:
27cm - 6x 4,5cm (Krunyrovec jednopruhy)
40 cm - 4x 10 cm (Parmicka cernopruha)
25 cm - 10x 2,5 (Pancernicek maly)
72 cm - 12 x 6cm (Tetra cerna-zlata)
Celkem 164cm coz je urcite vice nez tam mam vody a jeste tam nemam zapoctene cichlidky. Vim ze Tetry moc vodu nespini, pancernicci uklizeji zbytky.
Co s tim? Neresit? Teter by melo byt samozrejme vice, ale to se pak vzdaluji od doporuceni.
Predem dekuji za radu/nazor.
Starší reakce
3 04.10.2018 08:08 drvi [2942] Přesně jak píše Václav
, zkušený akvarista, který ví co dělá a jak se starat, si může dovolit nasadit ryby téměř okamžitě (resp. v průběhu 2 - 3 dnů).
Ale obecně - začátečníkům bych to nedoporučovala
V tom co píšeš vidím možné háčky.
Hlavním rizikem je amoniak/um a dusitany. Poslední dobou jsem docela pečlivě měřil vývoj dusíku po založení akvárií, a mám některé poznatky:
(1) Než se amonium objeví, pár dní to vždycky trvá. Pokud je výstava dělaná jen na (prodloužený) víkend, dá se to stihnout zabalit dřív, než se amonium pořádně rozvine. A dusitany potřebují několik týdnů, než se vůbec mohou objevit.
(2) Při pH do 7 amoniak vlastně nehrozí. To by toho svinstva muselo být hodně. Ty coby sytič s pH řízeným na 6.6, měřitelný amoniak ve vodě vlastně nemůžeš mít. A amonium nevadí.
(3) Fáze s rozvojem měřitelných dusitanů často vůbec nenastane, pokud se něco neudělá špatně. Ale...
(4) než začne amonium zřetelně klesat, trvá to nejméně tři týdny a mnohdy déle. Vlivů je asi hodně, důležité je určitě pH. Při pH nad 7 je riziko amoniaku vysoké, ale nitrifikace naběhne zpravidla rychleji. Při pH pod 7 amoniak není nebezpečný, ale rozběh nitrifikace je zpomalený. Zajímavé je, že s velkým zpožděním (asi za 7 až 9 týdnů) amonium zmizí i při pH okolo 5.0. To ale zřejmě není klasická nitrifikace, nýbrž nějaký jiný proces (anammox, feammox, sulfammox?).
Můj názor je tedy takový, že nasadit ryby předčasně je docela dobře možné, ale to musí mít člověk buď kliku, anebo dobře rozumět tomu, co v akváriu probíhá.
Dal jsem třetí den a taky mi to nechciplo...
A jaký je tvůj názor, kdy vysadit první ryby? Někdo tvrdí po týdnu, někdo po měsíci, někdo zase šneky někdo ryby. Jak to vidíš ty.
Tu kazis morálku
, ikdyz s tebou souhlasim, taky jsem lhůtu nedodrzela a teplotu taky nemám doporucenou. A zatím v pohode. Ale když bude nejhůř ustrikuju jim palcaky na ploutvičky.
S postupem času se tyhle lhůty na zajetí postupně zvyšují, dříve to bylo 14 dní až tři neděle dnes je to měsíc a více. Tohle jsem nikdy nedodržel a přesto mě akvárium nikdy nechcípalo. To samé platí o teplotě při kterém se ryby chovají a i o délce akvárií do kterých se mají určité druhy dávat. Je jasné že nahrnout do akvária všechny ryby najednou je problém. Pár výstav jsem stavěl a ryby šli do nově založených nádrží v plném počtu druhý nebo i týž den co se napustila voda přesto to přežily.
Super, to dává smysl, díky za radu
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 61 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68115x