Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)
V atlase ji jako cichlidku nenajdeš. Pod tímto názvem tam jsou ryby rodu Mikrogeophagus a Apistogramma, obojí nevhodné pro začátečníky.
Akarka je přeci taky cichlidka.
Dvě hejna se ti promíchají. Většinou to nevypadá nejlíp. Když už hejnovou rybu, tak nějakou co se bude zdržovat v jiném prostoru akvária než ty tetry. Většina lidí volí hejno sumečků (pancéřníčků) Corydoras.
EDIT: Místo cichlidek bych doporučil Akarky zelená a pokud nějaké tetry, tak císařské. Nejsou to hejnové ryby, je zajímavé je pozorovat a aspoň u mě to byly jediné tetry, které se samovolně množily ve společenském akváriu.
No děkuji
![potlesk](../obr/s/04.gif)
, přesně tak to i plánuji, jen nevím to - a pak se uvidí.......no jaké jsou +- ty možnosti
![hmm](../obr/s/20.gif)
Říkala jsem si, že by možná nebyly špatný i dvě hejna (+ razborky klínoskvrnné) nebo nějaké mečovky...no možností je určitě mnohem víc, ale které (tak 2 - 3 varianty) by byly asi ty nejlepší?
![:-P](../obr/s/28.gif)
Řekl bych, že Skaláry tam nepatří v žádném případě.
Začal bych tím navýšením současné osádky, to je podle mě dobrá strategie
![:)](../obr/s/16.gif)
A pak se uvidí
Určitě by tomu neuškodil párek nějakých menších cichlidek.
![;-)](../obr/s/03.gif)
0 07.01.2018 17:34 Májenka Ahojky. Prosím pěkně ještě stále přehodnocuji, jestli místo zvažovaných skalár do 200 l akvárka nepořídit přece jen něco vhodnějšího k současné rybí osádce teter žhavýchu 8 ks, pancéřníček panda 2 ks a otík 2ks kteří jsou aktuálně v malé nádrži. To 200 litrové (je víc jak z cca 80% osázené, + led světlo + externí filtr se 4mi druhy náplní, dno křemičitý písek + lávová drť vespod). Určitě k těm stávajícím pořídím ještě další kamarády = stávající počty dvou kusovek minimálně ztrojnásobím a tetry zdvojnásobím. A teď tedy vyvstává ta zásadní otázka, co všechno se k tomuto osazenstu +-
ještě hodí, kromě těch skalár? Předem mockráte děkuji za Vaše rady
![;-)](../obr/s/03.gif)
.
Starší reakce
6 21.12.2017 06:24 MarloCZ Musím Vám dát za pravdu, než se snažit zaplnit prázdný prostor a dělat s toho tak prapodivný mix, tak to nechám jen jako jednodruhovku pro šnekáče.
Vytvořím jim tam podmínky pro větší kolonii co nejpodobnější jejich přirozenému biotopu - Tanganika.
Díky všem za názor.
Šel bych jen do jednodruhovky, stejně jako robogym
![;-)](../obr/s/03.gif)
Názory mohou být různé, vyslovím ten svůj:
Šnekové cichlidy jsou zajímavá specialita. Pokud se pro něco takového rozhodnu, musí mi být jasné, že i akvárium bude trochu speciální. Mně by například vadilo, že s nimi nemohu mít pěkně zarostlé akvárko. Protože bych jim hleděl připravit vodu jaká je v Tanganyice, a v takové toho moc růst nedokáže.
Prostě bych "dělal" tyhle ryby a nepřemýšlel o tom, že by se mi tam vešel třeba ještě betlém. Nebo kardinálky, což je podobný nápad.
![X-)](../obr/s/15.gif)
Díky za tip, kouknu na to.
Co takhle:
rybicky.net/atlasryb/kardinalka_cinska ?
Jsou to hodně nenáročné ryby, takže snad najdeš parametry tak, aby vyhovovaly i šnekáčům a neskáčou. Přitom aspoň u mě se drží v horní půlce akvária.
0 20.12.2017 21:38 MarloCZ No musím si tedy holt přiznat, že tedy nechat to jen jako jednodruhovku pro šnekáče a nebo neřešit biotop a udělat s toho společenské akvarko.
Tak jdu tedy studovat dál něco menšího co by mi plavalo v horní půlce.
Sekernatky jsem kdysi měl, ale postupně se všechny při skákání šprajcli v mezírce pod krycím sklem.
Nemáte někdo zkušenosti s těmito ?
rybicky.net/atlasryb/kylnatka_tamilska Nevím, tohle je už dost velká ryba a do těch tvých cca 70cm délky to nebude žádná sláva. S tím tvým patvarem bych se držel spíš menších ryb. Ale toť jen můj názor.
0 20.12.2017 17:48 MarloCZ Děkuji za tipy, ale ve zdejším Atlasu jsem už dle zadaných parametru také vyhledával.
Spíš jsem doufal, že se zde najde někdo kdo se vyzná v Tanganice a podělí se o nějaké své zkušenosti a tipy z Tanganiky.
Nerad bych s to dělal rybí polívku, ale vypadá to, že na tuto velikost akvária a šnekáče u dna nepujde zachovat biotop a při tom nemít prázdnou vrchní polovinu akvárka.
Nechoval jste někdo ty Cyprichromis leptosoma ( Cichlida žlutoocasá)
rybicky.net/atlasryb/cichlida_zlutoocasa
Nějaké poznatky o jejich chování a přizpůsobení.
Díky
Použila jsem odkaz na vyhledávání a zadala jsem střední a horní část nádrže
Není nad zkušenost.
Kaira napsala: Tetra průsvitná se drží výhradně ve spodní polovině akvária, aspoň tedy u mě.
Souhlas. Když jsme je měl, chovaly se stejně.
Tetra průsvitná se drží výhradně ve spodní polovině akvária, aspoň tedy u mě.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Kubaa napsal: sekernatku ke šnekáčům do Tanganiky? to je nesmysl, ty ryby mají zcela jiné nároky na vodu!
Máš pravdu. Chtějí měkčí vodu a spíše kyselou.
sekernatku ke šnekáčům do Tanganiky? to je nesmysl, ty ryby mají zcela jiné nároky na vodu!
drvi napsala: MarloCZ napsal: Neměl by jste někdo nějaký tip na tu rybku co by se držela u hladiny ?
Třeba tahle?
rybicky.net/atlasryb/sekernatka_mramorova
ale potřebuje spíš živé krmení, čistou vodu a ráda vyskakuje z akva
Ještě bych doplnil - krmit u hladiny. Rozhodně nepoplave pro nítěnky na dno. Ale braly mi i suché, protože na něho byly naučené z obchodu.
MarloCZ napsal: Neměl by jste někdo nějaký tip na tu rybku co by se držela u hladiny ?
Třeba tahle?
rybicky.net/atlasryb/sekernatka_mramorova
ale potřebuje spíš živé krmení, čistou vodu a ráda vyskakuje z akva
![;-)](../obr/s/03.gif)
0 20.12.2017 06:25 MarloCZ Neměl by jste někdo nějaký tip na tu rybku co by se držela u hladiny ?
0 19.12.2017 17:48 MarloCZ – Rybky k malým šnekáčům do vrchní části akvaria
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/798881.webp?a=0)
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/798881_2.webp?a=0)
Rybky k malým šnekáčům do vrchní části akvaria
Zdravím
Mám menší tvarem atypické akvárko (viz nákres) s výškou 60 cm a objemem 200 l.
3 roky jsem v něm odchovával Cichlidky Kakadu a pak i Akary modré.
Ted si chci pořídit (hlavně pro jejich zajímavé sociální chování) malé šnekáče- Neolamprologus multifasciatus (Pestřenec proužkovaný).
Zdrojovou vodu mám Ph 8 a tvrdost 10 dGH.
Na dně 2 cm 1 mm říčního písku.
Kameny jsou "měsíční kámen" - měl by přitvrzovat vodu. Nějaké Anubiasy z minulého akva. Filtr externí JBL e901. Světlo regulovatelné LED. Topení 150W.
A ted dotazy:
1. Kolik kusů těch šnekáčků vzít na začátek ?
2. Váš názor na vzhled (rozčlenění) akvária (viz fota).
3. Bylo by možné k nim přidat nějaké rybky, které by se drželi ve střední a horní části toho akva (při té výšce 60 cm a šnekáčích na dně bude zbytek akva prázdný :( - Uvažoval jsem chvilku nad Cyprichromis leptosoma, ale na ně je to asi malé - hlavně ta délka akva :(
Předem všem za rady a podměty.
Starší reakce
Ano,neonek je tam málo,to vím. Spíš tak přemýšlím,jestli je nevyměním za něco jiného. Za něco zajímavějšího (netradičního).
Přesně tak. Přikoupit neonky a pancéřníčky.
Já se spíš divím, že máš těch neonek tak málo. Pořídil bych hejno tak 35-40 kousků (celkem), bylo by to zajímavější než těch 16 ...
0 02.12.2017 15:52
ercan [38] Starší reakce
Čtyři pandy mám momentálně v 54l, proto jsem jí zvolil i do budoucího akva, nicméně ten zelenej vypadá jako vhodnější volba. Určitě i líp vynikne, mám momentálně na dně říční písek s kterým počítám i do budoucí nádrže a ta Panda se na něm dost ztrácí. Takže díky za tip, určitě to zvážím
![:-)](../obr/s/02.gif)
Dobrý výběr
![palec](../obr/s/18.gif)
(Skaláry vynechat), teplotu udržuju také kolem 25 °C kvůli Neonkám a Agassizkám, v létě mám v akva až 28 °C, Pandy přežívají a vypadají zdravě.
Plánuju 25 st., což je pro ně na hraně no, nicméně v létě bude asi problém takovou teplotu udržet (doma máme přes léto hrozný vedro - panelákovej byt téměř pod střechou
). Myslíš, že bych měl tedy raději sáhnout po nějaké teplomilnější rybce na dno?
Přesně tak, skaláry bych tam nedával. Posílil bych ty tetry i ty pancéřníčky. Akorát, na kolik plánuješ topit? Ty pandy mi tam vycházejí tak nějak na hraně.
2 29.11.2017 12:25 Martimos – Ryby do Juwel Rio 180
Zdravím, začínám vybírat rybí posádku do nového Juwel Rio 180 (čistý objem by měl být kolem 160 litrů - 101x41x50) a rád bych prozatimní návrh konzultoval. Mám vybráno:
- Pancéřníček Panda 8x
- Tetra měděná asi 12x
- Cichlidka kakadu 3x (1 samec, 2 samice)
- Akara hnědá 2x (ze začátku 4-6, poté pouze jeden pár)
Viděl bych to takhle, přítelkyně by samozřejmě ráda k tomu ještě párek skalár, ale počítám, že tam by mohl být potencionální problém. Předpokladám, že lepší bude skaláry vynechat a místo nich posílit třeba hejno teter. Šlo by to takhle?
prdoch01 napsal: plánuji akvarium 180l. je toto osazení ok?:
neonka 15x
danio pruhované 4x
mecovka 5x
pancernicek x3
parmicka pruhovaná 6x
ancirus 2x
Parmička červenoocasá 5
15 neonek je žalostně málo. Ne že by to nešlo, ale jak psali ostatní - raději třeba 30-40 neonek. Na takové hejno bude hezčí pohled. Mečovky bych k neonkám nedával.
Danio - jak už tu zaznělo: 4 kusy jsou žalostně málo.
Je jich spousta nenáročných druhů. Sám si musíš vybrat.
![;-)](../obr/s/03.gif)
Ale naprostou většinu bych ti doporučil v hojnějších počtech (i místo ancistrusů). Snad jenom kropenatého bych ti úplně nedoporučil.
rybicky.net/atlasryb/hledat/ No a jaké pancéřníčky máš na mysli?
super:
fantom
aq budu zařizovat tak za tyden, takže to byly zatím jenom hrubé úvahy
Zdrženlivost se vyplatí. Nejdřív dozařídit akvárium, pak čekat, pak myslet na rybičky. Nejlepší by bylo zřídit si tu prezentaci dané nádrže.
nechám si poradit
Byl bych nerad, kdybys pak vinil mě, za jejich případné zlobení
![:-P](../obr/s/28.gif)
. Mně se nelíbí to spojení s neonkami.
takže čtyřpruhá 12x
![;-)](../obr/s/03.gif)
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 61 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68239x