Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Křížení ryb

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Křížení ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   29.04.2013 21:45 jamajcan Re: petulinakk
Světélkují v nich fluorescenční proteiny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 18   29.04.2013 21:44 jamajcan Re: petulinakk
Je to geneticky modifikované Danio,tzv.GM danio.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 21:39 Žena petulinakk [2016]
Fotka k příspěvku Narazila jsem na webu na tuto fotku, bohužel bez popisku. Netušíte o jakou rybku jde?
Přijde mi jako geneticky upravená, ale nevím... Jsem jen zvědavá :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2013 10:08 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: jbml179
Nesmí být tyto druhy pohromadě, jinak se křížením jejich chov znehodnotí.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2013 05:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: jbml179
První dvě spolu zcela jistě a myslím, že samice těch třetích budou k cizím hochům také vstřícné:-)...samce odhadnout neumím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2013 20:25 jbml179 – Křížení živorodek
Prosím o radu, mohou se nechtěně křížit mezi sebou živorodka duhová + živorodka wingeová + pecilka dvouhrotá?

katalog.vivarium.cz/…

rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova

www.aquatab.net/…

Děkuji za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2012 11:31 Muž LiborSprysl [9015] Re: tosomja
Samec oka vleze skoro na všechny, kam se dá zasunout a někdy se i něco urodí... hop hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2012 08:20 tosomja
Gupko-mollky! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 08:18 tosomja
Fotka k příspěvku Je to mozne?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 08:14 tosomja
Fotka k příspěvku Tieto obrazky su len z google!
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 08:12 tosomja – Krizanci
Fotka k příspěvku Dobry den! Mam gupku a gold molly a sa mi paria, videl som na youtube vseliake videa, na google vseliake obrazke, ale ja sa chcem opytat vas, ci je to pravda. Tu poslem aj obrazky z googlu. Dakujem za odpoved.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.05.2012 05:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: Cosmogagy
Jen pro upřesnění pojmem "mix - plata nebo paví očka", se myslí ryby s nejasným původem, ale také často jen smíchané. Takže například samci mohou být nositeli genů čisté linie pro samice, které má zákazník doma, protože jsou hoši z "liniového" chovu. Samice v té nádrži, pokud tam nejsou dlouho, nemusí být vyloženě "zkažené", protože pokud ten mix vzniká smícháním, i ony mohou být z liniového chovu a pokud se "potkají" se samcem původu nepatřičného, tak se z toho "vyspí" smich a mohou dávat docela dobře mladé téměř shodné barvy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2012 22:39 tutuna Re: Cosmogagy
ty jo, tak super, nesehnala jsem stejné samičky k samečkům které jsem dostala a teď se nemusím bát toho že nebudu vědět co s tím :-)Ty korunky mi tolik nevadí,každá kačka dobrá o proti počátečním nákladům :-) Moooc děkuji za info .-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2012 22:32 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: tutuna
vpodstatě je to tak jak říkáš.. mix je prostě to že se nešlechtí do určité barvy a standartu, ale nechá se rybky jednoho druhu a různých barev množit mezi sebou jak se napadne.. :-) udat to určitě jde, jen samozřejmě za méně peněz než slechtěná varieta... spousta lidí dokonce mix preferuje (obzvlášť u gupek)..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2012 22:16 tutuna – mix
Ahoj chtěla jsem se zeptat co mám hledt pod pojmem mix - plata nebo paví očka. Je to směs kříženců různých typů? Je to často vidět v akvaristice...takže když se mi třeba "modrá" pata (nevím přesně jaký je to typ - nikde jsem nenašla) rozmnoží s platou tuxedo, tak se to dá udat jako mix?Nebo to jsou neprodejní podvaťáci?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2012 06:29 S Muž invalida [3881] Re: LiborSprysl
To já taky............. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.03.2012 05:39 Muž LiborSprysl [9015] Re: Cosmogagy
Nigrofasciata sežere na co přijde...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.03.2012 22:02 0


Ta úvaha o přepážce je chybná a sežrání mladých by se nezabránilo. Aby to fungovalo, musely by být dospělci ze všech stran v prostoru vymezeném tou sítí, to jest něco jako ve velkém koši, kde mladé mohou oky sítě propadnout ke dnu i uniknout do okrajů, kam za nimi větší ryby nemůžou a tam potomstvo v klidu odrůstá.

Uvedený způsob jsem si ověřil a tento princip využívám pro množení živorodých i jikernatých ryb.

Nejvhodnější ke "gupkám" z mého pozorování jsou ty L. dominicensis. Mám je spolu. Píšu z jiného počítače, tak nemám k dispozici svůj foto-archiv. 0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2012 20:57 Muž Cosmogagy [592] - Amerika
nutno dodat že dvěstěpadesátku chci přepažit napůl takzvanou perlinkou, takže dospělé ryby se budou pohybovat v polovině akvária a potěr může proklouznout z dosahu dospělých do druhé poloviny. V tom případě by to že je potěr malinký nebo že rodiče mají sklony potěr požírat nemělo až tak vadit, ne?

Zatím se mi jako taková vhodná kombinace pozdávají ty divoké gupky a k nim buď Plallocerosy a nebo jedny Limie - buď L.dominiscensis nebo L.nigrofasciata. Je to vhodná kombinace? A které z těch tří budou ke gupkám nejvhodnější??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2012 18:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: Cosmogagy
Prolifici i amatesky mají malé rovněž velmi malé...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2012 14:11 0 Re: Cosmogagy
S pavími očky mám vzrůstově menší limie druhu L. dominicensis a L. caymanensis, ale mohou být po přivyknutí i s L. nigrofasciata, L. melanogaster, případně i L. perugia. Na rozmnožení se ovšem musí dávat březí samice limií a s nimi chovaná "očka" odděleně rodit, protože limie jdou po veškerém čerstvě narozeném potěru, i když si na odrostlejší mladé ve větším prostoru můžou do jisté míry zvyknout.

Ty Heterandria formosa, stejně jako podobné Neoheterandria elegans je nutno chovat samostatně. Jejich mladé jsou droboučké a často je požerou i dospělci vlastního druhu, nemají-li dostatek skrýší.

Z dalších menších druhů, které mám, ale s pavími očky je dohromady nemíchám to jsou Phalloceros caudimaculatus reticulatus. U gudeí jsou i mírnější druhy, co by eventuélně s pavími oky ve velké nádrži být mohly. Z těch menších, které i chovám , lze 'použít' Skiffia bilineata a S. multipunctata. Oba tyto druhy pan Josef Tomanec chová, taktéž i ty Limia nigrofasciata a L. dominicensis i ty Plallocerosy caud. ret. Musím již žel psaní hned ukončit, na fotku není čas. 0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2012 12:48 Muž Cosmogagy [592] - Amerika
já právě hledám dva druhy které bych mohl souběžně pěstovat v 250L akváriu. S nimi už by tam bylo jen několik pancéřníčků a dva páry Oryzias Woworae. Ale rozhodně nechci aby se mi křížily. Jeden druhy bych chtěl Gupky, čistou linii, ideálně divoké La Playon od pana J.Tomance. Dalším druhem si nejsem jistý, rád bych spíše menší rybky (mečovky apod. ne), Platy nechci určitě. Spíš bych rád nějaké zajimávé ne moc rozšířené druhy. Zajímá mně třeba Girardinus Metallicus, Poeciliopsis Prolifica, Limia Nigrofasciata, Heterandria Formosa, Phallichthys amates, Zoogoneticus tequila....
Které z těchto druhů bych mohl v pohodě s gupkami chovat, aniž by se požraly aby se oba druhy rozmnožovaly a hlavně aniž by se křížily??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.03.2012 10:43 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Cosmogagy
Fotka k příspěvku

Chov micropoecilií není snadný. Na těchto rybách si "lámou zuby" i zkušení živorodkáři, proto je chovatelů velmi poskrovnu a úspěšných odchovů s trvalejšími výsledky ještě méně.

Už z tohoto důvodu není tolik příležitostí dělat pokusy s křížením. Podle mého přesvědčení to možné je, ale kříženci jako takoví nemají hodnotu čistého druhu, spíš jsou tito většinou vitální hybridi nebezpeční pro možnost znehodnocení genetické jedinečnosti (čistokrevnosti v rámci vlastní variability) .

V rukou odborných genetiků se dají řízeným křížením vyšlechtit zajímavé typy rybek, ale jejich rozšíření do akvarijních chovů s následnou "živelnou" reprodukcí nastoluje ve vybraných, tímto snažením postižených skupinách chaotický stav s potenciálem ohrožujícím zachování onoho původního druhového zastoupení, jehož sortiment se v akvarijních chovech snaží chovatelé pro budoucnost a trvalou dostupnost zachovat.

Micropoecilie bych s jakýmikoliv pavími očky a dalšími podobnými druhy v žádném případě k sobě nedával.

Při mém chovu s Poecilia velifera, Limia nigrofasciata, Xiphophorus multilineatus a X. birchmanni, k pokusům o oplození samic micropoecilií samci jmenovaných ryb nedocházelo. Taktéž nutno držet odděleně jednotlivé druhy těchto pecilek.

Komu se podaří tyto druhy získat a jejich odchov úspěšně zvládnout, tak vzhledem k jejich ceně, atraktivnosti a nenasycení trhu, můžou představovat finančně zajímavý artikl - např. M. branneri, M. parae, M. minima, M. picta a další; samozřejmě jen v nepokřížených čistokrevných liniích.

Přidané foto: dospělá samice M. parae - ta ryba níž, nad ní je Limia nigrofasciata. V současné době mám pouze mladé rybky M. parae. 0.

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2012 06:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: Cosmogagy
Zkřížit se může zjevně ledacos...nevěřícně jsem zíral na křížence oka a limie. I když byl neplodný. Ale potenciál samců pávčat je opravdu neuvěřitelný...momentálně jich mám přes dvě stovky v nádrži a dobře na ně vidím...Láska je láska, když chodí kluci s klukama... coze smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   16.03.2012 01:17 Muž rudolf [4681] Re: Cosmogagy
Postavení samostatného rodu Micropoecilia není zrovna "pevné", někteří ichtyologové ho považují pouze za podrod v rodu Poecilia - aktuálně uvádí tento stav i Eschmeyerův Katalog ryb. Ohledně vzájemného křížení lze odpovědět, že se buď kříží, nebo je to pravděpodobné, nebo se to neví. Opakovaně byla potvrzena možnost křížení Micropoecilia picta x Poecilia wingei, a to se vznikem dále plodného potomstva. Údajně totéž platí i pro křížení Micropoecilia picta x Poecilia reticulata, ale tam je zpráv méně. Jak jsou na tom další druhy rodu Micropoecilia, se moc neví. Když k tomu přičteme velmi snadnou křížitelnost Poecilia reticulata x Poecilia wingei, je určitě na místě opatrnost, tj. nechovat více druhů pohromadě v jedné nádrži. Ostatně, proto je také o mezidruhovém křížení ryb rodu Micropoecilia tak málo zpráv. Tyhle rybičky chovají ve světě velmi často nadšenci, kteří chtějí udržet v akváriích čisté druhy, a představa, že by měli odchovávat křížence, jim není vůbec příjemná. Proto k sobě různé druhy nedávají, takže pak se možnost křížení špatně prokazuje. I když všechno je relativní, druh Poecilia wingei se už podařilo v akváriích zničit docela solidně...
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2012 22:10 Muž Cosmogagy [592] - Amerika – křížení živorodek
To že se třeba Platy s Mečovkami můžou zkřížit je mi jasný, když je to stejný rod..
Ale můžou se zkřížit mezi sebou živorodky rodů Poecilia s rybkama rodu Micropoecilia?? Není to stejný rod, ale příbuzné jsou asi blízce, tak si nejsem zrovna jistý.. díky za každou radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   20.02.2012 18:28 Muž Disorder [15] – Poecilia velifera
Omlouvám se za způsobený zmatek. Jedná se opravdu o Poecilia velifera.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.02.2012 18:19 Muž Disorder [15] Re: Martin71
Martin71 napsal: Disorder napsal: V akvárku se mi dějí divné věci. Mečovka birchmannova se snaží vytřít s tetrou paraguajskou. To teprve bude kompot.

Stejná blbost jako si myslet že jde kočka a pes dohromady. A vzniknou kočkopsy


V žádném případě mě nenapadlo, že by tyto dvě rybky mohly spolu vytřít. Ale děkuji za poučení. Ujistil jste mě v tom, že jsou na světě i lidi tak chytří, že jsou pak úplně nejchytřejší a to vždy a všude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 13:35 Muž LiborSprysl [9015] Re: Deathbull
Pravdu dí pan kolega...skutečně pěkné velifery se dováží nejen ve stříbrné, ale i zlaté či černé, dokonce rovněž mramorové a jako flek i v téměř přírodním zbarvení. Rozdíl ve stavbě těla proti latipinám či jiným rybám je více než zřejmý. Roman by dodal, že také hřbetní ploutev veliferám odpovídá... Navíc není důvod prznit tyto ryby mezi sebou, protože nic kvalitativně zajímavějšího nemůže vzniknout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 12:07 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Jadna z mála ryb, co májí občas pěkné v Hornbachu na Černém Mostě..čisté velifera silver, občas i pěkné velikosti.)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 08:29 RAP Re: Bob66
Bob66 napsal: Viděl bych to spíš na veliferu než mečovku ...
Osobně si myslím, že se u nás najde jen velmi málo čistých linií. Většinou se jedná o křížence Poecilia latipinna a velifera, občas proloženou Poecilia sphenops.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   20.02.2012 03:23 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Martin71
Martin71 napsal: Disorder napsal: V akvárku se mi dějí divné věci. Mečovka birchmannova se snaží vytřít s tetrou paraguajskou. To teprve bude kompot.

Stejná blbost jako si myslet že jde kočka a pes dohromady. A vzniknou kočkopsy


Nemyslim si ze by autora prispevku nepadlo, ze z toho muze neco vzniknout. Ani to nikdy netvrdil.
Tak maximalne to napadlo tu rybu, ale to se stava i v lepsich rodinach :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 20:57 Martin71 Re: Disorder
Disorder napsal: V akvárku se mi dějí divné věci. Mečovka birchmannova se snaží vytřít s tetrou paraguajskou. To teprve bude kompot.

Stejná blbost jako si myslet že jde kočka a pes dohromady. A vzniknou kočkopsy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 19:30 Muž Disorder [15]
Fotka k příspěvku Napravení situace. Teď abych oprášil vytíračku :-D Jde po ní jak po mletém a ona se také moc nebrání.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.02.2012 00:38 - Re: Disorder
To robia tie nádherné červené oči. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2012 21:20 Muž Disorder [15] – Klapne to???
Já vím, ale jak já to tomu chudákovi mám vysvětlit, vždyť slepě věří, že to je jeho životní láska. Anebo mu pořídit babu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.02.2012 15:08 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Disorder
Viděl bych to spíš na veliferu než mečovku ;-) A neboj klapnout to v žádném případě nemůže :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2012 15:00 Muž Disorder [15] – Klapne to???
Fotka k příspěvku V akvárku se mi dějí divné věci. Mečovka birchmannova se snaží vytřít s tetrou paraguajskou. To teprve bude kompot.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   24.12.2011 13:17 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: sarkozi
Pokud chceš křížit ryby tak by jsi měl o tom něco vědět X-) Právě kvůli takovým potom člověk ani neví co kupuje, prostě se něco zkříží dá se tomu nějaký atraktivní název a co bude dál už prodejce nezajímá hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   24.12.2011 08:29 Muž Yirka [9126] Re: sarkozi
Když se dívám jak křížíš a hybriduješ český jazyk, tak bych ti odpověděl, aby ses snažil spíš o něco jiného. Skutečného akvaristu by takové prase...y nenapadly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   23.12.2011 23:38 R Muž Silent [5949] Re: sarkozi
To si fandíš. Jsi vlastníkem genetické laboratoře? Připadáš mi jako Lister z Červeného trpaslíka. Rimmer mu navrhl aby křížil ovce a delfíny na ovce hopkavé a stal by se první výrobce vlny se zvlhlou úpravou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2011 23:32 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: sarkozi
[OT]Nechceš si říkat doktor Mengele?[/OT] Upřimně řečeno zkusit to můžeš, ale nijak dál bych to nešířil. Člověk si nemůže hrát na boha.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   23.12.2011 23:07 sarkozi
dobrý večer chtěl by sem se zeptat . skřížil jsem rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova a paví očkovhttp://rybicky.net/atlasryb/zivorodka_duhova ale na tom není nic zvláštního. aleco kdybich skřížil to hoto hybrida.http://rybicky.net/atlasryb/gambusie_komari která má dobré vlastnosti . to tišžije i ve vodě mořké.vznikla by pak nová nadrasa která by byla barevná jako už zminovaní hybrid ale schopna žíti v mořké vodě nebo ponekolika vrzích schopna žít i v mořké vodě.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 19:30 radulkav mečovky x endlerky
Chci se zeptat,jestli je možné křížit mečovky s endlerkama.Vím,že endlerky s pavími oky jdou-často vídám křížence v akvaristikách a na čistou endlerku ne a ne narazit-tak je držím odděleně.Ale před pár dny jsem dala do společného akvárka mečovky a endlerky a proběhla okamžitá "výměna manželek".Samci mečovek se začali naparovat před endlerkama a endleráci před mečovkama.Tak se bojím,abych si svoje čisté a pracně sehnané endlerky "nezparchantila".Momentálně se drží v jednom hejnu všichni a samci to střídají jak se jim zachce....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2011 19:33 Muž LiborSprysl [9015] Re: Karel
potlesk myslím, že jste to trefil... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.11.2011 18:18 Karel Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvku No osobně doufám, že jsem to trefil, každopádně do tohoto obchodu už nepůjdu (byla tam menší předehra kvůli jiným rybičkám)

zkusím přiložit foto, kvalita špatná, ale snad postačí pro představu
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2011 17:58 Muž LiborSprysl [9015] Re: Karel
V některých případech ano (incisus uričitě ano), ovšem to je opravdu totální bastardizace, kterou slušný akvarista-chovatel odmítá!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2011 17:52 Karel – Duhovka lososová a jiné duhovky
Mám 2 duhovky lososové, bohužel oba samci, dnes jsem se vydal, že jim pořídim samičku, bohužel však akvaristikářka měla v jednom akvárku X různých druhů a sama říkala, že to není schopná rozeznat, tak jsem odhadl podle fotek z atlasu, jak by měla cca vypadat a jednu jsem zvolil, je ale také možný, že to je pouze jiný druh, který vypadá jako samička, kříží se i různé druhy duhovek?

Díky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2011 19:58 Muž snehulda007 [850] Re: TerezkaL
Jestli máš nápad jak je k tomu přemluvit... :-D Jinak třeba cejnek a perlín se kříží celkem běžně takže by to asi mohlo jít. A můžu se zeptat proč to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2011 19:50 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: TerezkaL
Já myslím že jo, ale pokud se jim samotným nebude chtít, tak nezkřížíš nic.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 9 10

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 7141x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1159-krizeni-ryb?od=151