Úprava vody
Pokud se nepletu, tak vzduchováním můžeš docílit tak maximálně toho, že se ti rychleji ustanoví v akváriu rovnovážný stav, což je 0,6 mg/L CO2. A tohle malé množství tvým rostlinám asi moc nepomůže. Zvýšení organického odpadu, ze kterého CO2 vzniká, by možná trochu pomohlo, ale zvýší se ti tím zároveň i riziko přemnožení řas.
Skúsených prosím o radu: Mám dosť tvrdú vodu (na vstupe celková tvrdosť 15°dGH, uhličitanová tvrdosť 12°dKH, pH 7,6) a podľa vodného kameňa (biogénne odvápnenie) na lístkoch Egeria densa mám málo CO2. Neplánujem ho pridávať priamo, no zaujímalo by ma, či v mojej situácii silné vzduchovanie počas dňa (resp. počas svietenia, nie v noci) môže obsah CO2 vo vode zvýšiť rozpúšťaním vzdušného CO2 v obývanej miestnosti alebo skôr naopak. Alebo pomôže zvýšenie množstva rybiek? Či je jediným východiskom skrátenie doby svietenia?
nevi nahodou nekdo kolik se ma dat te kyseliny stavelove aby se snizila tvrdost o 1Gh? v danem obemu vody dik
Starší reakce
Já třeba reverzní osmózu používám, protože naše voda je extrémně tvrdá (25ºdGH, 17ºdKH), a v téhle vodě se některým rostlinám prostě moc nedařilo. Reverzní osmóza ti tento problém samozřejmě pomůže řešit. Ceny jsou různé podle toho, jak rychle zařízení pracuje a jak je účinné (poměr demineralizované vs. odpadní vody). Já jsem za to utratil kolem 1500,- Kč. Je určitě lepší si pořídit nějakou osvědčenou osmózu, protože některé nezvládají z vody odstraňovat všechny látky, co nás zajímají. Setkal jsem se třeba už s tím, že mi jedna osmóza z vody vůbec neodstraňovala dusičnany (navzdory deklarovaným parametrům). Většina výrobců (pokud vím) ti účinnost odstranění jednotlivých látek z vody negarantuje ... pouze to uvádí na webových stránkách jako informaci ve stylu: "dokáže odstranit až 99% NO3". Takže je otázka, jestli to lze následně reklamovat. Tolik asi moje zkušenosti a postřehy.
0 27.11.2013 13:21 jakubknotek – Přístroje na reverzní osmozu
Dobry den,
mate nekdo zkusenosti s filtrama na reverzni osmozu,laicky receno na zmekceni vody a ph?
Nechce se mi davat 5korun za litr,radsi bych koupil nejaky filtr,dekuji Jakub
Starší reakce
Ja nedávam vôbec + mám silné vzduchovanie pre L-ká + ešte sa odbúra pri výmene vody.To myslím.
To by bylo moc jednoduché, kdyby to bylo jen vinou nedostatku CO2.
BTW: Co myslíte tím nedostatkem CO2?
Tak asi je dôležité akú vodu máte.Mne takto zhadzujú a nie len najstaršie listy.Jednoducho dáky zožltne a musím ho vyhodiť.Inak rastú do krásy,nie je to také množstvo aby to špatilo či ohrozovalo rastlinu.Nebude to nedostatkom CO2?
To já klidně s výměnou přitvrdím na 80% a taky žádný opadávání se nekoná.
Kryptokoryn pěstuji několik druhů, vodu měním standardně v objemu 30-50%/7-14 dní.
Žádná z kryptokoryn mi na takové opatření nereaguje "shozením několika nejstarších listů".
Zežloutnutí nejstarších listů není reakcí na výměnu vody, ale přirozeným procesem provázejícím stárnutí rostliny.
Cryptocoryne nemajú radi akékoľvek zmeny v akvárku.Zhadzujú zopár najstarších listov už čo i len pri čiastočnej výmene vody.
Nepoznám dôvod prečo tomu tak je,ale je to tak.Preto treba držať v akvárku čo najstabilnejšie prostredie a nebude problém.Mne moje zhodia max 1-2 listy/rastlina po výmene vody.Tieto zožltnuté a odumierajúce odstraňujem a rastlinky si spokojne rastú ďalej.
Nebo když se do něj přidalo poněkud větší množství hnojiva, než obvykle.
Nemám. Stejně tak jako nemám vysvětlení pro rozpad kryptokoryn při x případech, kdy se s akváriem "nic" neudělalo.
Výborně. Máte tedy jiné vysvětlení, proč po přidání dvou čajových lžiček NaCl do zavedeného 240 l akvária došlo v řádu několika hodin k rozpadu kryptokoryn?
No Jeníku, osolím-li každou nádrž stejně, pak i velká hrdinka kalatkolistá sfoukne někdy jako papír....a je to většinou právě v těch víc solených nádržích. Z toho soudím, že tam musí být ještě něco víc, proč to nefunguje...
Moje zkušenost s nepatrným přisolením vody v nádrži s kryptokorynami je, bohužel, tristní, takže vaše konstatování beru jako zajímavou informaci. Ověřovat si je určitě nebudu.
Toto rád přenechám provozovatelům brakických nádrží.
(Přesto dál kroutím nevěřícně hlavou.
)
To si umím představit.
Však jsem psal koncentraci při které jsou je zkoušel pěstovat. Resp. v jednom akváriu jsem jí takovouto musel přes měsíc mít. 15 g/l NaCl bylo hraniční, kde to ještě jakž takž šlo. Jen namátkou některé druhy, které při tom "dobře rostly". Hygrophila difformis, Ludwigia "repens", L. "palustris", Drepanocladus aduncus, Salvinia, Samolus, Lemna, Eleocharis vivipara, Bacopa monnierii, Vallisneria spiralis, Cryptocoryne flamingo... A to nejsou kytky, které by se braly jako sůl dobře snášející.
Neříkám, že by rostly i u jiných, ale na druhou stranu, kdo má ve sladkovodním akváriu 15 g/l NaCl. Ale jen to, že není nemyslitelné pořádně ozelenit akvárium s brakickou vodou, či moc přemejšlet, jestli přisolit akvárium 1 kávovou, polévkovou nebo 5 polévkovými lžícemi na 50 l vody.
Nemyslím to akvárium v profilu. Nádrží s rostlinami mám vícero, těch rostlin kolem 30 druhů. (Od těch "běžně dostupných" až po "těžko dostupné".
)
O rostlinách, snášejících vysoké koncentrace NaCl, se tu v minulosti několikrát psalo. Jen o těch koncentracích zatím nic. Proto se ptám, jestli někdo testoval jejich pěstování v prostředí s koncentrací chloridů cca 9000mg/l, resp. sodíku téměř 6000mg/l.
Když "nasypu" (naliju roztok) 1 - 1,5 kg NaCl do svého 100 l akvária, obavy o velké množství běžně dostupných rostlin, které v něm mám, jsou zbytečné? Jako do toho, kde máte tři druhy rostlin? No, tam bych obavy měl.
Když "nasypu" (naliju roztok) 1 - 1,5 kg NaCl do svého 100 l akvária, obavy o velké množství běžně dostupných rostlin, které v něm mám, jsou zbytečné?
Někdo testoval pěstování (akva)rostlin v prostředí s koncentrací chloridů cca 9000mg/l, resp. sodíku téměř 6000mg/l?
Johan napsal: do 10-15 g/l to zvládá velké množství běžně dostupných rostlin
No jo zahradník promluvil...
mně jich tolik rukama neprošlo, tak to raději netvrdím...
respektive mohu provnávat jen malé množství rostlin...
do 10-15 g/l to zvládá velké množství běžně dostupných rostlin
Samolus valerandi zvláda pomerne vysoké koncentrácie.
No právě. Zatímco na té spodní hranici to některé kytky zvládnou, na té horní už méně...
Brakická voda obsahuje od 0,5 do 30 g soli na liter.(zdroj wiki)
prasan napsal: Molinézie potrebujú brakickú vodu! To asi vieš,či?
Ona je otázka, co je to brakická voda...S oblibou uvádím příklad rozmnožení BM v mořském akváriu, ale stejně dobře prosperují, tím že jsou po leta v akváriích různých typů chované, i ve vodě jen občas přisolované. A to nenáročným kytkám vůbec nevadí...
Molinézie potrebujú brakickú vodu! To asi vieš,či?
Ano asi to tak bude. V tom článku je to dost podrobně ten chemický proces popsaný, včetně příjmu dusíkatých látek rostlinami.
ja jsem napsal že ho má mít taky na nuále, a pokud by chtěl s rostlinama, tak tam trochu mít může, pro ně se čpavek zpracovává líp než NO3, aspon jsem to někde četl
Ten článek je bomba, už to mám na papíře a studuji
Kryštof napsal: Taky na nule, pokud bys tam měl rostliny a chtěl aby ti i ty prospívali, tak trochu NH3 bude potřebaJá jsem tuto větu tak pochopil.
Já o rostlinách nemluvil ... Štefan chce chovat živorodky a je mu doporučován čpavek.
O příjmu různých forem dusíku rostlinama je možno se dočíst třeba zde.http://maniakva.cz/casopis/akvarium04.pdf
No já ti nevím ... NH3 (čpavek) pro ryby určitě neee ... Nemyslel jsi náhodou NO3 (dusičňan)?
Taky na nule, pokud bys tam měl rostliny a chtěl aby ti i ty prospívali, tak trochu NH3 bude potřeba
Ak sú hodnoty vysoké alebo neideálne? -tak sa dá použiť Zeolit.Ten NH "znuluje".
V současné době Paví očka, ale plánuji ještě Mečouny a Black Molly.
Veď preto som dal Kryštofovi palec.
Hlavne nech to NO2 a NO3 je pokiaľ možno nulové.
prasan napsal: Povedal by som,že to ani riešiť netreba ak máš dobre fungujúcu filtráciu.Záleží však o aké živorodky sa konkrétne jedná.
No to teď budu stát při Kryštofovi...on i člověk si zvykne podobně jako ta živorodka na všecho. I na oprátku, nejhorší je to první škubnutí.
Živorodky lze chovat ve vodách všech typů, a povětšinou na kvalitu nijak náročné nejsou. Ale v některé je jim lépe hned. A to je v těch hodnotách, o nichž píše Kryštof. V měkké kyselince se jim fakt dobře nepovede a filtrace tomu nijak nepomůže...
Povedal by som,že to ani riešiť netreba ak máš dobre fungujúcu filtráciu.Záleží však o aké živorodky sa konkrétne jedná.
NO3 i NO2, klidně na nule, pak rychleji porostou a navíc nebudou tak náchylné na nemoci, tvrdost, klidně přes 10°, a pH zásaditější, tzn. přes 7
Může prosím někdo poradit naprostému laikovi, jak má vypadat optimální složení vody pro chov živorodek.
tedy jaké hodnoty min a max:
NH3 - ??ml/l
NO2 - ??ml/l
NO3 - ??ml/l
tvrdost vody - ?dGH
kyselost - ?pH
a nevím už co ještě dál. Díky za informace
Starší reakce
0 04.05.2013 21:40 Kyd [43] Starší reakce
Jak zjistím, že jsem si koupil křídu a ne sádrovec? Na wiki jsem se dočetl, že sádrovec je rozpustný v HCl a v horké vodě. Kyselinu solnou doma nemaje, jsem kousek "křídy" povařil a nic. Pak jsem zkusil ocet a taky nic (to jsem nečekal).
pH se nesnižuje organickou kyselinou ,ale anorganickou.Nejlepší H3PO4, dají se použít i jiné ,ale ta je nejlepší.Tomášovi doporučuji nějaký komerční ph- jinak je lepší kyselinu přikapávat ředěnou.Vodu změkčíš pouze přidáním vody destilované či jinak upravené.Sodou určitě nezvedneš tvrdost,ale alkalitu.Tvrdost se nejlépe zvedá chemicky ,sírany vapenatým a hořečnatým,vápenatý je špatně rozpustný je lepší udělat nasycený roztok,nebo použít chlorid vápenatý.Komerčně se vyrábí přípravky na úpravu demineralizovaných vod.
tak ještě jednou a určitě ne naposledy
maniakva.sweb.cz/… zvláště ty články o vodě by mohly pomoci.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 11049x