Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Úprava vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Úprava vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2017 22:08 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vevod
Když si koupíš takový substrát tak s tím musíš počítat že půjde pH dolů. www.akvaria-aquascape.cz/…
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2017 21:40 Muž Vevod [5] Re: vaaclav
1/3 l vody co 3 dny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2017 21:22 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vevod
To je dost neobvyklé aby ti pH šlo takhle dolů. Jak často měníš vodu. To bude tím substrátem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2017 20:34 Muž Vevod [5] Re: vaaclav
Ph testem BEN-TEST...zdrojova voda je z prehrady Sance...samizrejme po uprave normalne z kohoutku....jeji ph test je svetle modry...coz znamena nekde nad 7,5...vetsi stupnice na testu neni.. Takze po naliti do akva se mi ph snizi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2017 17:37 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vevod
Čím to pH měříš, víš jaká je zdrojová voda? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2017 11:58 Muž Vevod [5] – Ph vody
Chci se jen zeptat dnes jsem provedl Ph test a vyšel mezi 6,2 -6,5 ( v akva Neonky, kominíček, mečovky, pancéřničci a krevetky). Myslíte že to tak mohu nechat a nebo to Ph zvednout k 7,5Ph. A pokud ano tak čím to provést??? děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2016 15:39 Muž Yirka [9123] Re: bettaalfred
Není to ta nejlepší cesta, tyto zdroje bývají nestabilní. Ne vydatností, ale složením v závislosti třeba na počasí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2016 15:28 bettaalfred – Voda ze studánek
Máte zkušenosti s vodou z přírodních pramenů nebo studánek? :-) :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.05.2016 19:29 R Muž romant [27987] – Selektivní iontoměnič
www.youtube.com/…
Edit: Tento odkaz mě požádal sem dát uživatel rybicky.net/profil/40762 , tak případné dotazy směřujete na něj. ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2016 10:43 Muž konrad [45] Re: zervan
Díky
Toto chcem pre nano paludárium, kde nebudu ani ryby ani iné živočíchy (odhad je cca 5l vody iba) takže rastliny budú žiť len z toho čo im dodám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2016 08:26 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: konrad
Na polovicu by to malo byť fajn, ja sa snažím držať alkalitu na cca 4°dKH, pri nižšej už mali problém niektoré moje rastliny (Samolus, Vallisneria nana). Vodný kameň sa bude tvoriť vždy, samozrejme čím mäkšia, tým menej. Pomôže skôr priebežne dolievať odparenú destilovanú vodu, aby hladina neklesala a zostal len jeden pásik.

Z hľadiska hnojenia mikro a makro je to takmer jedno, 5 mg/l dusičnanov je aj tak dosť málo, resp. nehrá veľmi rolu, či sa zníži na 2,5 mg/l - skôr ide o pomer spotreby rastlín a produkcie rybami / krmivom. Proste hnojenie by som po zmene vody nemenil (dokonca pre mäkšiu vodu viacerí odporúčajú aj menej dusičnanov ako v tvrdej vode, aj cheláty železa budú v riedenej vode stabilnejšie).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2016 22:29 Muž konrad [45]
Aké sú ideálne hodnoty vody pre vodné rastliny? Môj cieľ je vyhovujúca voda pre rast rastlín a čo najmenšia tvorba vodného kameňa (ideálne žiaden).
Vstupnú vodu mám ph 7.2 gH 10, kH 9.5 no3 5ppm

Na zníženie tvrdosti by som to asi miešal s destilkou 1:1 a bude nutné hnojenie mikro aj makro

Čo vy na to? Pomôže to od tvorby vodného kameňa?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 09:57 - Re: host
Ďakujem.Prečítané.Zrejme sa ani s ním babrať nebudem,kedže mi momentálne bohate postačuje RO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 09:11 host Re: prasan
Jak jsi napsal, silně kyselý katex v Na cyklu. V této podobě je určený na změkčování, tedy nahrazení Ca a Mg ionty Na. Jak kousek níž píše Václav, pro akvaristiku celkem k ničemu. Dá se ale převést do formy OH, tedy regenerace louhem a potom se dá použít v demineralizční koloně spolu se silně bazickým anexem.Z té se dá dělat voda o vodivosti několika µS. 7.12. jsem dal odkaz na dodavatele ionexů, tam je popsáno co se s nimi dá dělat v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 07:53 -
Stále mi nie je jasné čo by som vlastne pri použití tej S1567-ky napr.vo filtrácii dostal.Keď som sa dobre pozrel,je to katex v Na cykle.
Vravím nie som chemik. Podľa vzorcov mi vznikne kyselina chlorovodíková HCL a ....?
Voda bude vlastne obsahovať čo? Vysoký obsah sodíka a síranov? Preto nie je vhodný pre ryby?
Lanxess uvádza,že tento je na výrobu pitnej ultračistej mäkkej vody.Už mám tak trocha s toho španielsku dedinu. stydim
Fakt by som ocenil keby mi to niekto znalý napísal tak povediac po lopate. thx ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.12.2015 18:11 host Re: prasan
Pokud anex použiješ ve filtru v normální nádrži tak k nějakým větším změnám nedojde. Sníží se (alespoň by mělo) jen množství dusičnanů protože tento anex je mění přednostně na úkor síranů. Je potřeba ale dát pozor na výměnnou kapacitu která není bůhví jak závratná. To znamená, častá regenerace. Nejlépe mít dvě náplně kdy jednu používáš a druhou regeneruješ. Podle potřeby pak jen vyměníš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.12.2015 18:10 Muž Horác [3942] Re: sachlj
sachlj napsal: Právě že chápu. Já jen že tady řešíte složité, finančně náročné prostředky jak vyčistit (zbavit minerálů) vodu a zapomínáte na systém co zná kdejaký pěstitel ovoce.
Jenomže destilace je ze všech těch způsobů, jak zbavit vodu minerálů, energeticky (a tudíž i finančně) nejnáročnější ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 17:49 - Re: host
Takže výsledkom bude vyšší podiel sodíku vo vode.No ak to použijem v minimálnom množstve,napr.do filtrácie mal by som dosiahnuť zníženie pH a celkovo mäkkšiu vodu.Sodík by sa nemal v takom prípade zvíšiť na toľko aby to bolo pre ryby nebezpečné.Či?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 17:42 host Re: prasan
"Kúpil som niečo čo sa dá regenerovať soľou,vraj na odstránenie dusíkatých látok vo vode"

Pokud je to opravdu "vraj na odstránenie" to co ti bylo řečeno, tak se jedná o selektivní anex HP 555 pro odstranění dusičnanů. Může to být i jeho ekvivaalent od jiného výrobce, tedy jiný název. Princip je ale stejný, sytí se solí, bez problému normální kuchyňská. Koncentraci z hlavy nepamatuji, dá se vyhledat. Dá se a používá se, ale je to obdobné jako u probíraného téma změkčování. Výstupní voda má zvýšený obsah Na, byť ne nějak extra. Tento postup odstranění dusičnanů se používá pro úpravu pitné vody i pro kojence.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 17:18 -
Zatiaľ som si prečítal toto cs.wikipedia.org/… , no nie som chemik takže tie vzorce mi moc nehovoria. stydim
Okrem tohto mám otázku na odborníkov:
Náhodou sa mi doma vála vrece tohto www.lenntech.com/…
dá sa to použiť v akvaristike?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 16:52 -
Takže podme späť k úprave vody.Kúpil som niečo čo sa dá regenerovať soľou,vraj na odstránenie dusíkatých látok vo vode.Nepríde mi to ako zmes anexu a katexu.Skôr len jedno z nich.Takže otázka na znalejších.Čo to je a ako to funguje?
Predpokladám,že je to anex v cl cykle.Ako to presne funguje?
Nitrát filter? Odstranuje to NO3 látky?
Taktiež ma zaujma ak niekto používa Seachem Purigen.Skúsenosti,postrehy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 10:51 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostliny
Změkčování nebo demineralizace vody pomocí katex anex není nic nového, už Karel Krček o tom píše ve své knize "Akvaristická technika" v roce 1986 a to možná nemám první vydání. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   10.12.2015 10:42 ÚP Re: RoFr
Pane Františku, vaše příspěvky zde na fóru (i když jich není mnoho) mají pro mě velkou váhu. A připouštím, že jsem asi nešťastně zaměnil "demineralizační kolonu" s "demineralizační (či deionizační) patronou". Nicméně trvám na tom, že "změkčení vody" znamená (jak samotný název napovídá) snížení její tvrdosti neboli odstranění Ca/Mg iontů. A pokud tedy někdo tvrdí, že změkčení z vody tyto ionty neodstraňuje, pak si to buď spletl s něčím jiným nebo nás tu mystifikuje. S tím, že změkčená voda není vhodná pro použití v akváriu, samozřejmě souhlasím (a uvedl jsem to konec konců i ve svém příspěvku níže).

Jediné, co mě mrzí, je, že takto podrážděně reaguje (vaaclav, romant, prasan, RoFr) jen na mě, který jsem se pouze zdvořile (bez urážek) snažil vysvětlit některé pojmy, ale vůči ostatním "nedokonalostem" zůstáváte slepí. A pokud jste tak alergičtí na každého, kdo zde není registrován, tak proč je potom na fóru ta možnost? Proč neumožníte vkládání příspěvků pouze registrovaným uživatelům? Nebo mi snad chcete tvrdit, že profil se spoustou neověřitelných údajů vypovídá o dotyčném něco objektivního? Ano, z profilu zjistím, jaké si tam dotyčný člověk vyplnil jméno (nijak si ale nelze ověřit, že vyplnil pravé jméno - pokud dotyčného osobně neznáte) a že má (nebo měl) pravděpodobně nějaké akvárium a nějaký počet bodů, které získal za bůhvíco (třeba vtipy). Co to ale vypovídá o vědomostech a zkušenostech dotyčného člověka? Zhola nic! Vypovídá to jen to, že je tady na fóru extrémně aktivní, což pro mě není žádná záruka kvality.

Ale podobné diskuze opravdu k ničemu rozumnému nevedou. Pokud mi chcete mermomocí ukázat, že jste lepší, tak hurá do mě. Nebo to ukončete obligátním: "S vámi tu jen ztrácím čas". Internetová fóra jsou opravdu zvláštní fenomén. Buď se "propracujete" mezi hrstku vyvolených, kterým je dovoleno (a tolerováno) říkat cokoli, nebo máte tu smůlu, že vás budou všichni šikanovat za kdejakou kravinu. O co tady vlastně jde? O slušné a zdvořilé hledání faktů, nebo o body, vlastní ego a peskování ostatních?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2015 18:43 ÚP Re: vaaclav
vaaclav napsal: Jen pro zajímavost, kdybyste to četl celé tak kolonu na změkčení vody jsem instaloval před 30 lety. Tak bych o tom měl něco vědět. :-)
Proč potom tvrdíte, že změkčovač vody nesnižuje tvrdost? Můj změkčovač vody tedy tvrdost rozhodně snižuje (na 0°dKH). Nevím, co jste si stavěl za změkčovací kolonu, ale dnešní katexové změkčovací kolony používají speciální pryskyřici, která z vody odstraní veškerou! tvrdost (Ca+Mg) a nahradí ji sodíkem (Na). Sodík, jak známo, tvrdost netvoří. Nevím tedy, v čem přesně vidíte problém mého příspěvku, který na to reagoval snahou u uvedení věcí na pravou míru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2015 10:21 sachlj Re: Rakvista
Právě že chápu. Já jen že tady řešíte složité, finančně náročné prostředky jak vyčistit (zbavit minerálů) vodu a zapomínáte na systém co zná kdejaký pěstitel ovoce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.12.2015 09:50 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Úprava vody
Zkopírovat text umím taky. Pozor na běžné domácí změkčovače vody – většinou fungují tak, že Ca2+ a Mg2+ nahrazují dvěma kationty Na+. To nás sice zbaví tvrdosti, ale vzroste celková mineralizace a vodivost, což rybám vyžadujícím měkkou vodu rozhodně neprospěje. Proti vodnímu kameni sice tyto změkčovače zabírají, ale potřebujeme-li připravit vodu do akvária, sodík není řešením!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.12.2015 09:18 Úprava vody Re: vaaclav
vaaclav napsal: Tohle ale není žádné změkčování vody tvrdost zůstane stejná. Jen se ti nebude tvořit vodní kámen a proto se to dělá. Do akvária tohle nepatří.
vaaclav napsal: Tohle ale není žádné změkčování vody tvrdost zůstane stejná. Jen se ti nebude tvořit vodní kámen a proto se to dělá. Do akvária tohle nepatří.
Chlapi, vy to pletete!

Změkčovače
Změkčovače na bázi katexu (jak už bylo níže zmíněno) nahrazují ionty vápníku a hořčíku za ionty sodíku. To znamená, že nám z vody odstraní všechny! ionty Ca++ a Mg++, a místo nich nám tam šoupnou ionty Na+. Změkčovače mají obvykle i nějakou řídící jednotku, kde lze nastavit, kolik neupravené (rozuměj "tvrdé") vody se pak k upravené (rozuměj "změkčené") vodě přimíchá, aby se dosáhlo cílové tvrdosti vody. Jinými slovy, není žádoucí, aby nám ze změkčovače vycházela voda o výsledné tvrdosti 0°dGH. V takové vodě by nešly používat čistící prostředky (neumyli byste si ani mýdlem ruce), a proto se k takto upravené vodě přimíchává trochu neupravené vody, aby výsledná voda měla tvrdost třeba 5°dGH. Jak už bylo řečeno, pokud je vstupní voda velmi tvrdá (tj. obsahuje velké množství Ca++ a Mg++), tak výsledná voda bude mít takovou tvrdost, jakou si na řídící jednotce nastavíte, ale bude mít vyšší obsah sodíku. Při vstupní tvrdosti kolem 30°dKH a výstupní tvrdosti kolem 5°dGH bude obsah sodíku pohybovat kolem 200 mg/l (pro líhnutí [a možná i běžný život] ryb zcela nevhodná koncentrace!).
Změkčovač pro úpravu vody v bytě či malém domku stojí kolem 20.000,- Kč.
Každé zhruba 2 týdny se musí tzv. regenerovat (= obnovit funkčnost katexových náplní), při čemž spotřebuje asi 5-10kg soli (NaCl). Za rok tedy do něj musíte dosypat zhruba 10-20ks 25kg balení solanky. Jedno 25kg balení solanky stojí zhruba 200,- Kč (provozní náklady tedy vycházejí zhruba na 2-4 tisíce Kč). 1x za 10-15 let se musí vyměnit katexová patrona (cca 10 tisíc Kč). Změkčená voda je vhodná především k ochraně domácích spotřebičů před nadměrným usazováním vodního kamene.

Reverzní osmóza (RO)
RO je jakási extrémně účinná filtrace, která dokáže z vody bezpečně odstranit (v průměru) 95% všech solí a jiných příměsí či nečistot. Jednotka RO se skládá zpravidla z několika částí: membrána RO + doplňkové filtrační patrony (aktivní uhlí, mikronové filtry). Nejlevnější RO jednotky se pohybují kolem 1.500,- Kč (tzv. in-line jednotky). Dražší jednotky, u nichž lze snadno vyměňovat náplně, stojí kolem 3 tisíc Kč. Optimální podmínky pro RO jsou vyšší (pokojová) teplota a vysoký tlak vstupní vody. Čím nižší teplota a tlak vody, tím horší výsledky. Teplota vstupní vody se moc upravit nedá, ale tlak vstupní vody se dá zvýšit pomocí pomocného čerpadla (vhodné všude tam, kde má vstupní voda nízký tlak - např. u studny nebo ve vyšších patrech paneláků). Protože RO odstraňuje "jen" 95% nečistot, má-li vstupní voda vodivost 300 µS/cm, bude mít výstupní voda kolem 15 µS/cm. Má-li ale vstupní voda vodivost 1000 µS/cm, bude mít vstupní voda kolem 50 µS/cm. Životnost RO membrány je asi 1-2 roky. Nová membrána stojí kolem 1.000,- Kč (někdy i méně). Pomocné filtrační patrony (aktivní uhlí, mikronové filtry) se mění podle míry zanešení (6-12 měsíců). Ještě bych mohl dodat, že dusičnany neodstraňuje RO příliš dobře (účinnost odstranění NO3 ze vstupní vody se pohybuje kolem 75%!). To znamená, že máte-li ve vstupní vodě třeba 50 mg/l NO3, bude mít ve výstupní vodě z RO zhruba 12 mg/l NO3.

Demineralizační kolona
Demi kolona je speciální katexo-anexová náplň, která se obvykle používá jako jedna z doplňkových náplní k reverzní osmóze. Jedná se o filtrační náplň, která se používá zpravidla jen k finálnímu dočištění vody, která již jednou prošla reverzní osmózou. Demi kolona dokáže z vody odstranit všechny zbylé nečistoty, které nám nedokázala odstranit RO jednotka. Výstupní vody z demi kolony má prakticky neměřitelnou vodivost (1 µS/cm). Velkou nevýhodou této kolony je její omezená životnost. Jedna 0,7L náplň zvládne upravit přibližně jen 300-500L vody o vstupní vodivosti 30-50 µS/cm. Poté se náplň tzv. vyčerpá a z demi kolony začne téct stejná voda, jako z RO jednotky (jako byste demi kolonu vůbec nepoužili). Demi náplně jsou poměrně drahé, takže běžní akvaristé je nepoužívají (hodí se do laboratoří na pokusy, kde je třeba používat téměř destilovanou vodu, nebo pro přípravu extrémně měkké vývojové vody pro líhnutí náročných druhů rybek).

Destilační kolona
To je kolona na výrobu destilované vody (tj. vody s nulovou vodivostí a tedy i nulovým obsahem jakýchkoli příměsí => výstupem je čistá H2O). Používá se hlavně v laboratořích (drahé, zdlouhavé, pro naše účely naprosto zbytečné).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2015 08:09 sachlj
K úpravám vody by měla přibýt možnost i destilace. Nebo ne ? Co udělá s vlastností vody destilační přístroj ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2015 07:57 GP Re: RBSC
narazil jsem na clanek o osmotickem tlaku a tam celkem rozumnymi argumenty popisovali, ze u morskych ryb je to tezsi, protoze je snaha vody opoustet telo. u sladkovodnich by spis mel byt problem udrzet vodu venku a maji hypotonickou moc, takze zvysenim osm. tlaku se jen priblizi rovnovaze.
ale je pravda, ze s polikanou vodou dostanou vic sodiku, ktery by mely vyloucit a nemusi na to byt staveny. a to je vlastne ten sami zaver na ktery reaguji stydim
kazdopadne strkat je nekam, na co nejsou uzpusobeny si rika o maler...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.12.2015 21:09 RBSC Re: GP
Vstoupením jiného poměru kationtů sodíku do vnitřního prostředí ryb se zvýší i přísun vody. A té se právě sladkovodní ryby musí zbavovat ve velkém. To se děje v ledvinách právě za vydatného přispění sodno-draselných pump. Transport mezi buňkami je také zprostředkován i jimi. Tedy při zvýšení příjmu vody, se zvedne celková spotřeba metabolické energie(obzvlášť pro druhy, které nedokáží optimalizovat metabolismus v daném prostředí jinými způsoby) - to je zápor. Takhle je to snad srozumitelnější.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2015 18:49 Muž Paxero [71] Re: host
jojo, ted uz nepochybne mam v hlave hokej. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2015 17:52 host Re: host
Zde je odkaz na dodavatele, kde je popsáno použití ionexů v akvaristice:

www.in-ion.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.12.2015 17:42 host Re: Paxero
Bohužel máš zatemníno. smich
Ionexy jsou to samé co katex a anex. Ionex je jen souhrný název a ionex se dělí na katexy a anexy. Jedny mění kationty a druhé anionty. František to má, řekl bych, dost polopaticky napsáno. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2015 17:34 GP Re: vaaclav
Asi jde o definice. Dle maniakva aj. Je tvrdost suma mg a ca aj. 2+ iontu. Zatimco suma CO3 aniontu se podili na alkalite.
Pokud jsem to dobre pochopil...
Edit: zmekceni u nas navrhovali kvuli karmam a jinejm ohrivacum ut
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2015 16:10 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: dudak
Tohle ale není žádné změkčování vody tvrdost zůstane stejná. Jen se ti nebude tvořit vodní kámen a proto se to dělá. Do akvária tohle nepatří. Není to nic nového kolonu jsem sestavoval už v roce 1985 pro velkou kuchyň na mytí nádobí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2015 15:55 Muž Paxero [71] Re: dudak
Ja myslim, ze je dobre ze ty prispevky tu takto jsou, protoze prinejmensim ja jsem si udelal jasno v tom, ze katex/anex a ionex nejsou to same.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2015 09:33 GP Re: RBSC
vsem prispivajicim dekuji za reakce
add pumpy - myslim, ze u sladkovodnich ryb je tlak presne naopak a ve slanejsi vode se nadrou min.
podle obecnych popisu to skoro vypada, jako by to pro rybky nemelo min zadne zapory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.12.2015 00:17 RBSC Re: GP
Osmotický tlak je závislý především na množství osmoticky aktivní látky (v tomto případě rozpuštěných kationtech kovu, které nedokážou procházet skrze polopropustnou membránu oběma směry samovolně) a teplotě. Když vyměníš jeden mol kationtů za 2 moly kationtů, vzroste tudíž osmotický tlak. Takže sodno-draselné pumpy buněčných membrán se nadřou, což znamená větší spotřebu energie buňkami pro udržení stálého vnitřního prostředí(v případě ryb, živočichů). Rostliny používají jiné mechanismy(obzvlášť halofyty, mangrovy), ale sodík ve vyšší koncentraci jim také neprospívá.
Takže běžným katexem v sodíkovém cyklu se sníží obsah Ca, Mg iontů, pufrační kapacita zůstane zachována (což není zle, výkyvy pH rybám nesvědčí), pH díky iontům se změní nezjistitelně(když už to budeme brát do detailu), měrná vodivost nejspíš velmi mírně klesne(těžko předvídat všechny interakce), osmotický tlak se zvýší.
Snesitelné to být může, ideální to není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2015 22:58 Muž Paxero [71] Re: GP
Ja nejsem chemik, takze to co pisu nemusi byt uplne pravda, ale pochopil jsem, ze osmoticky tlak zpusobuje prave ten sodik. A pokud je vstupni voda dost tvrda, a vapnik+sodik se nahradi sodikem, tak ho tam bude docela dost. Samozrejme to nebude slane, protoze sodik tam nebude ve forme soli NaCl, ale bude tam ve forme jinych soli.

Doporucuji k nastudovani a vypoctu, kolik bude stat regenerace katexu/anexu. Ja mam vstupni vodu dost tvrdou a akva dost velke, takze mne to vychazelo na kilogramy soli denne. Navic automaticky katex/anex by stal asi 20.000 Kc. A manualne to regenerovat fakt netouzim. Podle mne se pro akvarium katex/anex financne nevyplati.

Katex na NO3 je take provozne drahy.

Pro akvarium doporucuji reverzni osmozu, pokud je k dizpozici studna. Pokud neni a je nutno brat mizernou vodu z radu, tak bych doporucil rostlinne akva s minimem ryb, aby se voda nemusela menit tak casto...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2015 21:58 GP Re: Paxero
Mno jo. Srovnani s morskou vodou snad nehrozi. Spis jestli i ten osmoticky tlak nebude stejnej po vymene iontu.
Jde o to, ze mame nejakou nabidku a mohl bych k tomu mit nejake slovo. Ro by se nam jako domu nevyplatila.
Proto muj dotaz miril na naroky rostlin a zivocichu, jestli je o tvrdost, vodovost nebo ten osmoticky tlak.
Edit: tak podle maniakva jde zrejme opravdu hlavne o tvrdost. Obecne to pro akvarium neni nejvhodnejsi reseni. Sice to snizi tvrdost, ale alkalita zustane stejna, ph taky a vodivost se zrejme zvysi vhledem k dvojnasobku potrebnych iontu. A bude mozna treba neco pridat, co zas zvysi vodivost a osmoticky tlak.
Bude to snesitelna situace nebo mam radeji bojovat proti tomu a poridit ro?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2015 17:38 Muž Paxero [71] Re: GP
Sodik v akvariu nevadi rostlinam, ale prilis sodiku vadi rybam, a to tak, ze hodne. Sodik meni osmoticky tlak a sladkovodni ryby s tim maji zcela zasadni problem (viz. rozdil mezi morskymi a slakovodnimi rybami).

O katexu/anexu jsem take uvazoval, pocital, a dospel k tomuto: je to investicne i provozne drazsi nez reverzni osmoza, o sodiku nemluve. PS: Mam studnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2015 16:15 Muž Rakvista [20] Re: GP
Myslím že pokud budeš mít 1,16 mmol/l tak RO nebudeš potřebovat spíš pak budeš řešit opak,,uvidíš jak na to budou reagovat.Nejsem kdovíjaký odborník spíš naopak učím se pokus omyl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2015 11:40 GP Re: Rakvista
dekuji za odkaz, ale ke zbytku myslim, ze jsem uz psal, ze ted dle vodarny 2.72 a prip. vysledna 1.16 mmol/l.
jde mi o vliv na akva, resp. mam stale uvazovat o ro nebo to bude stacit jako nahrada.
tak jsem probehl alespon tu str 4 a 5 a ke katexu se sodikem pouze uvadi, ze je to nevhodne, ale proc, to uz radeji nepisou. zkusim prolitnout zbytek, ale mam obavu, ze to tam nenajdu...
vim, ze se mi vodivost nesnizi, co bych potreboval poradit je, zda jde vodnim zivocichum a rostlinam o vodivost a zjednodusuje se to na obsah iontu ca a mg nebo opravdu jde predevsim o ten vapnik a horcik.
dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2015 10:54 Muž Rakvista [20] Re: GP
www.in-ion.cz/… strana 4-7.Myslím že vám do kohoutku nepustí úplně čistou H2O budou to nějak směšovat....zeptal bych se u té firmy jaké bude mít výsledná voda hodnoty.Měli by vědět i obsah Ca a Mg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2015 10:38 GP Re: Rakvista
prave, slo mi o to, zda je akvariu jedno, jestli tam bude Na misto Ca a Mg. a pokud se uvadi v pozadavcich tvrdost (o vodivosti se snad mluvi jen u odchovu) jesli se spis mysli vodivost nebo pozadavky na Ca, Mg.
jinymi slovy - je vysledek snizeni tvrdosti sodikovym cyklem obdobny jako michani z RO na stejnou tvrdost (zanedbam li ostatni prvky)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2015 09:46 Muž Rakvista [20] Re: GP
Celková tvrdost a vodivost jdou ruku v ruce,pokud máš konduktometr tak si změř vodu z akva či řadu a destilku/demi vodu. cs.wikipedia.org/… snad ti to napoví
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2015 15:03 GP – změkčení
zdravím, možná nám budou do domu montovat změkčování vody v sodíkovém cyklu.
měl bych k tomu dotaz. pokud je u podmínek chovu/pěstování uvedená tvrdost vody, je myšlena tvrdost nebo spíš vodivost (s kterou to nepohne). příp. mám být pro nebo se bránit.
momentálně máme dle vodárny asi 2,72 mmol/l a budou dělat 1,16 mmol/l.
za podněty děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 23:45 Deepinpeat Re: NHKG
já to chápu, taky jsem tím stadiem kdysi prošel, naštěstí jsem tehdy nepotřeboval upravovat pH dolu :) Ted už vím, že nejlepší způsob jak se podívat na rybu je, že si podáš akvárium.

edit: a vodu měníš tak, že vezmeš akvárium, vyleješ do kýble a z pětilitrové petky naleješ novou, správně překapanou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 23:26 Deepinpeat Re: dudak
Jo pánové tohle vám nezávidim. :) Úprava vody v přehradě holt není úplná hračka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 23:00 Muž dudak [1885] Re: NHKG
tak zkusit to v tom filtru můžeš, ale jestli máš prostory, tak ani ta metoda překapání mimo akvárko není marná, na výměnu 200 litrů, o pH 6,5 bys potřeboval necelých 50 l výluhu a zbytek doplnit vodovodní - nebo jakou používáš, to je jeden barel - vzduchovací hadičkou samospádem do "torfkanone" a vývod zase do barelu, pustíš to den před tím než budeš měnit a je to. Ale uznávám, že je to určitě víc pracné než rašelina do filtru.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 10 11

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 10989x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11554?od=101