Vodní kámen - jak na něj
Škrabkou na sklokeramický sporáky.
vodny kamen musi ist octom dolu, mne sa to dari zoskrabat vpohode cisto iba s kreditkov
jeotazkou jestli je to vodni kamen (ci jina usazenina), nebo jestli uz to sklo neni poskozene (poleptane, poskrabane)
docela se mi osvetcil aquajas, s kys citronovou se mi jiz podarilo poleptat sklo i okoncetiny (na vlhke sklo se nasype kyselina, cimz vznikne pasta, ktera je pomerne dost agresivni)
asi nejsetrnejsi je magnetizovana (magneticka uprava vody-permanentni magnety ci elektromagnety) voda, zpusobi zmenu krystalicke mrizky vodniho kamene na amorfni, ale nejaky cas to trva a voda musi proudit...
Zdravím všechny,prosím o radu jak zlikvidovat mapu od vodního kamene či usazenin na skle v horní části...Zkoušel jsem ocet+sůl,kyselinu citronovou,Cilit bang a nic mi nepomohlo pořád je to tam vidět.Chci to zlikvidovat než napustím nádrž.Poraďte prosím ...
Starší reakce
nepleteš, tam ale u někoho může být problém s prostorem, přímo do akva se to kvůli rychlosti výroby demi vody nehodí. Chce to místo na kanystr nebo bečku a pak z ní teprve do akva a ředit.
0 18.03.2012 20:51 Ita Připojuju se k dotazu na vodní kámen. Máme opravdu velmi tvrdou vodu, na horní hranici normy, potom už je jenom minerálka...
Problém s tvořením vodního kamene v horní části akvárka mám taky, mechanická cesta už nezabírá, zkusím tu kyselinu citronovou. Ale chci se zeptat, jak tomu zabránit. Sněhu moc nebylo a už docela dlouho nepršelo, abych mohla naředit vodu měkčí. Šlo by dolévat třeba destilkou? Tak 1:1? Máte s tím nějaké zkušenosti? Nebo raději ne? Proč?
Jinak kytky rostou (už se konečně chytly
, dokonce už i přerostly akvárko
Rybičky (2 betty) tak nějak přežívají, asi by taky byly radši za měkčí vodu (si myslim)...
Starší reakce
zdá se, že tvrdá voda nevadí - rostlinky rostou - sice ne nějak závratně. Rybky také jsou o.k. a pravidelně se mi rozmnožují
Pri výmene vody keď mám spustenú vodu jemne nanesiem kúsok soli na špongiu a kryštálikmi soli to " zbrúsim" v prípade, že to ide ťažko použijem kúsok octu . Vrch akvária mam ako nový stále
Při výměně vody použij ocet nebo kyselinu citrónovou - hadrem otři okraje , pozor ať nic nesteče do akvárka. Pak vše otři do sucha.
Pořádně zaber tou žiletkou.
Ahoj,normálně to pravidelně odstraňuji žiletkou,ale uvažuji o TetraTec Easy Wipes.Ještě jsem to nezkoušel,uvažuji o tom
Dobrý den, na horním okraji akvária se mi po naší tvrdé vodě usazuje bílý kal - povlak nebo jak to nazvat. Čím se to dá odstranit. Zkoušel jsem to oškrabat, ale nejde to. Nevím, jakou event. chemii použít, abych neublížil vodě, rostlinám a rybkám Děkuji za odpovědi a rady Honza
Starší reakce
Kamarád má pravdu. Buď více CO2, nebo méně světla. Je to tzv. biogenní odvápnění.
další foto
0 07.04.2011 19:48 Joeali – vodní kámen nebo vápenec na rostlinách
Ahoj všichni.
Objevil se mi v akváriu ohromný problém. Posílil jsem osvětlení z 0,3 na 0,6W/l. Potom se mi na hladině začal tvořit pořádný zákal s kterým si ani skimmer nedokáže poradit podle mých představ. Tak bych rád věděl, jestli to může být tím světlem. Ale ještě mnohem víc mě trápí co se potom začalo dít s kytkama. Začal se na nich objevovat takovej bílej povlak, vypadající jako vodní kámen nebo vápenec. Nejprve se to objevilo na anubiasu, potom na echinorodu a už je to i na jiných kytkách. Je to takový hrubý a dá se to poměrně těžko seškrábat. Je to jen na osvětlených plochách. Fakt nevím co to je, kamarád mi řekl, že když začnu hnojit Co2 tak to zmizí, že je to z nedostatku CO2. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Parametry vody: Ph: 7,3-7,4 UT: 6°dKH NO2: 0.
Starší reakce
0 26.02.2011 23:10 Libor123 – Re: pipan
Ahojky.
Kyselina citronová je opravdu super. Samozřejmě potravinářská v obchodě. Pořádně potom opláchnout. Libor
Ja pouzivam ziletku, alebo spongiu a sol. A na kricie sklo Fixinelu
Ja odstraňujem vodný kameň na krycích sklách žiletkou alebo nožom do orezávaku ide to dobre a rýchlo myslím si, že to pôjde dobre aj na stenách akvária len pozor na rohy (silikón)
Ocet, kys. citronová, kys. chlorovodíková (lze zředit, je to pak pohodlnější)
0 26.02.2011 19:23 pipan – likvidace vodního kamene
Prosím o radu.Mám zakoupeno starší akva. a chtěl bych z části skel odstranit vodní kámen.Zkoušel jsem to určitým komerčním přípravkem,ale bez uspěchu,jo ten přípravek se tuším jmenoval Laryn.
Starší reakce
je to technická obsah HCl je tam napsaný nad 30%
nenapsal jakou koncentraci HCL pouzil....(vychazim z toho ze to bude asi kys na pajeni, jak se prodava), navic tu citronku mam vyzkousenou a pri mem postupu pracujes s nasycenym roztokem teto kyseliny!
Myslíš že to bude účinnejšie ako HCl?
navlhcit posypat kys. citronovou nechat chvili pusobit, prejet brusnou houbickou a pak oplachnout, pripadne opakovat
doporucuji pouzit gumove rukavice, tim ze aplikuje sypkou kys. citronovou vznika docela silny roztok, vytvori se citraty a ty jsou velmi dobre rozpustne ve vode, tato kyselina se uziva v ruznych pripravcich na odstranovani vodniho kamene ve varnych konvicich a prackach
pokud to nepomuze tak bych pristoupil ke kombinaci kys fosforecne a dusicne...(tyto kys se uzivaji ve WC cisticich), pripadne nejaky prumyslovy vyrobek urceny k tomuto ucelu
no mám doma houbičku zrnitosti 100, ale tou to nejde a to je už docela jemná. Na sklu není nic znát, ani ho neproškrábe.
Prodávají se molitanové houbičky s velice jemným brusným papírem na povrchu, nimi lze pod vodou vyčistit sklo dokonale a bez škrábanců.
Ahoj,
chci se zeptat jestli nevíte, čím by šlo odstranit tohle nevhlédne zašlé cosi na skle. koupil jsem starší akva a nemůžu to za boha sundat dolů. Akva bylo v odchovně a tohle se vytvořilo pravděpodobně nad hladinou¨. Zkoušel jsem už HCl, ale odstranilo to jen část-vodní kámen. Nechci měnit sklo, to už by byl vrchol.
Starší reakce
asi máte pravdu, já jsem tam vajíčka měl ale to je asi půl roku a za pár dní zmizeli, toto po nich mohlo nějak zůstat
Mas pravdu - na fotce neni opravdu videt temer nic. Pokud nebude nejake lepsi foto zahadnych kulicek, muzeme jen hadat. Jak dobre poznamenal traktorysta, mohou to byt kapsule s vajicky Neritin - tezko se z podkladu dostavaji a jsou velke asi 2 mm.
fotku mám, ale je problém, že to není na fotce téměř vidět je to například u kořene, ale je to špatně vidět :'(
foto? nejsou to vajíčka neritek?
ahoj, chci se zeptat, na skle v akvariu, uprostřed mám takové tečky, vypadá to jako vzduchové bublinky, ale nejde to odstranit ani žiletkou, nevíte co to může být? Může se tam pod vodou usadit vodní kámen v půlce akva?
Starší reakce
Ušetřil bych si námahu a koupil nový, investice do 20ti korun
...normalne to vypalit a hotovo
PS:kyselinu dobre uzavret a odolzit
...Nechat pár hod. v Kyselině dusičné...
Vzdycky jsem ho oskrabaval nozem. To vypaleni ale asi bude ucinejsi, ale zase se musi odstranovat to brcko.
spis nez ocet bych zkusil kyselinu citronovou... vznikle citraty jsou rozpustny ve vode
"savo by mozna mohlo odstranit i organicke zbytky" - to netreba - aj tie org.zbytky zhoria...
vybere sa von co hori...a kamen riadne sa plamenom nahreje kludne aj do cervena a ono sa to riadne vypali...-ten bordel vyhori...
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4102x