Vodní kámen - jak na něj
A co je 100x lepší než kys. citrónová? Kyselina octová
.
Vodní kámen to je prevít, na něj je Cillit Bang. Beng beng a kámen je pryč. Teď vážně, s Cillitem zkušennosti nemám, ale co je 100x lepší než ocet, tak je kyselina citrónová. Používáme to doma na varné konvici. Tak ohřát vodu šup tam kyselinu a namáčet vodní kámen. Po chvíli by to mělo povolit.
Oplachnout steny pri napousteni, napustit treba 5cm vody, zase odsat vsechno hadici pryc, a tak 3x zopakovat. Pouzil bych redenou hcl, potom savo (ne zaroven). Napustenou houbicku, pracovat v rukavicich.
0 22.06.2009 13:37 LaCheri žiletka?
a nepoškrábu si akva? a když tam zůstanou nějaký zbytky když to nebudu most vypláchnout nezabije mi to pak rybky?něco jde lehce jen hadříkem ale něco můžu drhnout čímkoliv a nic:(
já používám houbičku, sůl a kapku octa a pak drhnout a drhnout
poté samozřejmě pořádně vypláchnout
Tak na vodní kámen ocet, HCl, žiletka, žínka=). Ale pozor, vodním kamenem se dá docela slušně poškrábat akvárko.
0 22.06.2009 13:33 LaCheri – Jak na to?
Ahojky koupili jsme další akva již použité 450l ale problém je že pán se o to nejspíš vůbec nestaral:(je tam šílený vodní kámen a bůh ví od čeho je to ještě špinavé.Čím to odtamtud dostat kdy to akva pak prostě nepůjde vypláchnout?Přese jen to něco váží...Je to místy až mi přijde do rezata a ne a ne to pustit.:(
Starší reakce
Dakujem za odpovede. Cize nakup CO2 setu to snad isti
Istu dobu dom pouzival TetraPlant CO2 - Optimat, ale zeby dajak moc pomahal to nemozem povedat. Ale to bude skor tym, ze som kupil vyrobok pre max 100l akvarka, a nie mojho 250l
cize ucinok ziadny.. Akurat zvazujem nakup AAA CO2 akvarium top set 2kg + pH meter. Ked uz CO2, tak poriadne.
Starší reakce
0 08.05.2009 00:47 matrix069 – Re: Sid
JJ,ako vždy máš pravdu
,je to vyzrážaný nerozpustný uhličitan vápenatý CaCO3,ktorý bol obsiahnutý vo vode a pri väčšej intenzite svetla sa na osvetlených listoch vyzrážava.
0 08.05.2009 00:43 matrix069 – Re: Sid
No preto som som napísal "myslím",lebo som si nebol istý.
Skutečně?
Měl byste si ten článek raději najít.
0 08.05.2009 00:34 matrix069 – Re: TAMY
A ešte k tomu listu-že Ti nešumí. Myslím že to na tých listoch sa nevyzrážaval Vápnik,aj keď to z toho názvu Biogénne odvápnenie vyzerá,ale Uhlík.
0 08.05.2009 00:29 matrix069 – Re: TAMY
Je to určite Biogénne odvápnenie.(zadaj do Googla). U mňa sa tento probém objavil po pridaní ďalšej žiarivky do krytu osvetlenia-zvýšená intenzita svetla. Začal som pridávať CO2 a po cca 2 týždňoch bolo všetko ok. No zo starých listov to už nedostaneš preč. Keď som potom CO2 musel na týždeň vysadiť (došli mi bombičky
),tak sa tento jav začal veľmi rýchlo objavovať znovu. CO2 určite pomôže,ale treba ho pridávať pravidelne-žiadne vynechávanie. U mňa v akváriu boli na tento jav najviac náchylné Anubias "nana" a Egeria densa. Kdesi som mal o tom dobrý článo-musel by som pohľadať.
Zkusil jsem to mit namoceny asi 20 minut ale nic.Ma ten tvuj postup nejake opodstatneni?.Ocet je taky takova kyselina jako HCl jen slabsi.
0 06.05.2009 20:48 RAP – Re: Mrakoplash
Nebo zkusit častěji měnit vodu.
Akurat som skusil dat jeden list pod ocot a nist. Nesumi. Asi nieje dajaky sposob, ako presnejsie zistit oco sa jedna, ze?
Chtělo by to Cočko
Vypadá to na biogenní odvápnění.
A co teraz? kamen/riasa?
Já to čistím Kyselinou solnou,nejde to hned,ale máčím to štětcem stále dokola pak to přejedu octem a nakonec solným roztokem a umyju vodovodní vodou.Zabralo to vždy.
může a nejspíš i bude
Tak odkud bereme vodu to ani nevim
Zdravim. Mam podobny problem, a tiez neviem vo co go
Takze, poslednou dobou sa mi tvori toto cudo na listoch rastlin. Ide to nehtom zoskrabnut, a ma to zelenkasty nadych (zeby riasa?). Tvori sa to hojne na anibiasoch, a aj na egerii. Rastlinky mi rastu, ale moc pomalicky. Egeria odo dna k hladine vyrastie za cca 2 mesiace, co u rychlorastucej rastliny je pomerne dlho.
Davnejsie som robil testiky na CO2 a vyslo mi, ze ho mam vo vode velmi malo. Moze to byt teda biogenne odvapnenie? respektive riasa?
0 06.05.2009 19:58 RAP – Re: Bob66
Jestli náhodou neberete vodu z přehrady, kterou vyvápnily. To s vodou pěkně zacvičí.
To co se píše ne vždy musí souhlasit už jsem se o tom přesvědčil a ne jednou
Bohužel to zrovna dnes řeším celý den, testy vody NO2,NO3,Ph,KH i GH v pořádku ale všechny ryby během 2 hodin se pokryly bílým povlakem a plísní a ležely na boku na dně
Po konzultacích s odborníkem jednoznačně nějaký sajrajt ve vodě, volal jsem i na vodárnu a prý vše v normě jen jsem se dozvěděl že se teď na jaře čistí řády, bůhví co tam dávají
Celý den měnim vodu za jinou a zapnul jsem UV lampu, po každé výměně vody je to lepší a lepší, tak to snad přežijou bez úhony
Zapoměl jsem napsat že se to stalo po běžné výměně vody cca 100L.
Najdi si na stránkách dodavatele vody tabulku složení vody a uvidiš.
Nejsem na tohle odborník ani jsem vodu dřív neměřil ale myslím že nějaký vliv na to bude, nebo se opravdu zlepšila vodárna
Ale že by se výrazně měnila tvrdost vody výměnou pozink. stoupaček za plastové, tomu tedy moc nevěřím.
Voda může být v pořádku, ale také záleží v jakém stavu a z čeho jsou stoupačky nebo celý vodovodní řád, pochybuji že tady u nás se takhle zlepšila vodárna
No me to docela prekvapuje protoze tady na teplicku mame velmi mekkou vodu.Pocitam ze akva bude asi prespolni
Ještě předloni jsme měly doma hodně tvrdou vodu(staré stoupačky) a vodní kámen kdekoliv(vana,konvice pračka,baterie) a nešlo to dát dolů ničím, vodovodní baterie i konvice měly životnost půl roku, nikdo nevěřil a každých půl roku jsem se dohadoval a reklamoval
Po loňské výměně stoupaček nevím co je vodní kámen a vodu mám že ji pro terče ani nemusím upravovat
Není to sklo od toho křečka poškrábaný ?
a co to skusit obrousit si ce nemám stím žadný skošenosti ale tady máš článek
www.akvarista.cz/… aha
To je trosku problem ja jsem alergickej na jakoukouliv necistotu ktera je na skle
.Staci otisk prstu, kapka vody nebo zevnitr rasa a uz to musim necim "sesmudlat"
:Akvarko je jen 30 cm vysoky a ten bordel zasahuje v mistech az do jedny tretiny takze bych toho musel oblepit asi celkem dost.
a co to tam nechat ? a zakryt to černou páskou nevipadá to tak hrozně ale voda musí bejt minimálně nad 1-2 pásku na tom obrázku to neni protože sem vymenoval vodu
Zkoušel 30% HCL, myslíš že ocet bude lepší ?
Sem zvědavej jak to z toho nakonec dostaneš. Takhle z tý fotky mi to přijde jako vodní kámen, ale ten by pustil.
Ani ziletka nezabira...jako by to bylo vrostly.
Vubec me nenapada co jinyho by to mohlo bejt.Jsou tam videt rysky jak se odparovala voda.Je to jen v prvnich zhruba 6-7cm zvrchu.Zkusim asi jeste nejaky redidlo nebo podobnej sajrajt.
Pokud to ani pod HCl nešumělo, tak to není vodní kámen.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4088x