Vodní kámen - jak na něj
0 01.04.2008 17:36 hebr diky zkusim to s tim octem a neposkabe to dratenka?
0 01.04.2008 17:34 navik – Re: navik
pozn.neopláchnout do akvárka, setřít mokrým hadrem
0 01.04.2008 17:33 ja – vodni kamen
Kup si novou dratenku na nadobi a setri to s ni a pak vhkej papir s octem a je to.
Ocet nedoporučuji, spíše potravinářskou kyselinu(citronovou) ta ani tolik(spíše vůbec) nesmrdí
0 01.04.2008 17:31 navik normálně jde očistit octem a řádně opláchnout
0 01.04.2008 17:26 hebr – odparovani vody
Starší reakce
Proc bych kecal??? Kazdy vykend dolivam 2kyble. Vzdalenost zarivek od hladiny neni ani 5cm pri teplote zarivky kolem 50°.Jak sem psal mam tam tri vedle sebe. Je to paradni zvlhcovac vzduchu.Na drahy kryt nemam love a kryci sklo uz si nikdy nekoupim páč je to krajne nepohodlna a neprakticka zvracenost
no já kryt mám, ale několik cm nad hladinou a s dírama, aby se mi nerosilo na zářivkách(viz prezentace), studenej vzduch taky zas tolik neni, protože čichavcům to nevadí a ten rozdíl 2-4 stupňů je i v přírodě běžnej, bordel, prach a mastnota taky neni, ale odpar je fakt větší, ale nemam mapy, protože mě to donutí dolejvat(aspoň maj čerstvou vodu),
skla nemam protože bych je musel kvůli hadicím řezat a rozstřikovací trubce řezat, měl bych do akva špatnej přístup, třeba krmit ryby furt jen v rohu, kde sou navíc kytky, tablety bych nemoh házet vůbec a kdybych je dal tak, aby měly mezi sebou škvíru, tak tam rozsypaný krmení začne plesnivět, protože se chytne na vlhkých hranách
jak už sem napsal výše je to
docela
blbost, jinak pro rostliy které vkvetou venku nebo rostou ven je to fine
Do akva ti padá "bordel"(prach, mastnota atd.), což vede k zamazání hladiny-třeba labirintkam to děsně vadí, taky vadí, že jim tam de studenej vzduch shora. pokud nemáš labirintky nebo odobně "náročné" rybky tak to asi nevadí. třeba pro kytky který kvetou venku to je zase fine. Jinak samozřejmě velká nevýhoda(v době nepřítomnosti) je samotný odpar asi tak 3x větší
což je taky docela blbost ničim nekrejt akva
Nemyslím si, že by ničím nezakryté akva byla bezpodmínečně docela blbost.
Existují ničím nekrytá (převážně rostlinná) akvária, osvětlovaná závěsnými svítidly, bez krycích skel. Např. u Amanových akvárií není neobvyklé, že z nádrže "vystupují" větvě. Další kategorií jsou paludária...
BTW: Já mám akvárium zakryté!
Dřevěným krytem s osvětlením.
proč myslíš, že je blbost nekrejt, mně to vyhovuje
Tak to asi reálný je jestli nemáš skla.....(což je taky docela blbost ničim nekrejt akva) a ten pokles by mne asi vadil...no musel bych často dolejvat
Krycí skla nemám, (a ani je asi pořizovat nebudu - v paneláku mi takový zvlhčovač vzduchu vyhovuje...
), a pokles hladiny je kolem 4cm. (Plocha hladiny 80x35cm.)
taky nevim, je to až moc. Ja nic nechladim a akva je ve zdi, takže se to fakt nijak nechladí= 50C na akva mluví za vše a teplota je 27 a odpaří se mi tak maximálně 3 litry(v létě, v zimě tak 2 litry)/za tejden. Mám tam skla ale je tam trochu mezera tak 8 cm. Jinak akva je 106litru= 90 čistýho(ani to ne)
0 19.01.2008 19:26 rolandmynar Ne že bych vám nevěřil, ale nějak se mi to nezdá. Mám plochu 120x40cm hladiny, topím na 27 stupňů a odpaří se mi za týden cca 5-7 litrů a nemám na AQ sklo. Ani ventilátor na ochlazení zářivek. Jen kryt, který je velice pórovitý.
tak to ti teda takovejhle odpar nezávidim. Máš tam skla?? z 90 litrů je to až moc to ti kolísá hladina tak o 8cm ne??? Je to divný
mně se to dělá jen na akva s krycím sklem(50l, neni tu prezentace), ale na velkým(Václavovo), kde je ten odpar nějakejch 5-8l za tejden se mi nedělá, bude to asi tim, že tam tu vodu dolejvam co dva až tři dny
Akviško mi neteče a týdně se mi odpaří zhruba 10 l vody. (Z nějakých 90 l obsahu.) Ochlazuji zářivky ventilátorkem...
0 19.01.2008 19:12 rolandmynar – Re: bigV
nejlepší je mít hladinu vody zakrytou krytem. pak to nemusíš řešit.
stačí to sklo, které přichází do kontaktu s rybkama otřít několikrát navlhčeným, čistým hadříkem a nic se nestane
. Jenom dávej bacha ať si to tam nenaleješ
a co rybky neuskodijim to kdyz by se to nahodou dostalo do vody??? treba pri odkalovani kdyz se trochu vody odpusti tak bych to chtel umejt a mam strach prave kuli rybkam
0 19.01.2008 14:53 Usine Sůl z octem
Zdárek lidi chtěl bych se zeptat jak odstranujete takove mapky (vodní kámen) po vyparujici se vode.... na sklech akvarka. diky za odpovedi a za rady
Starší reakce
0 29.07.2007 17:09 PT [89] pan pelikán o biogenním odvápnění píše
"Základním stavebním prvkem všech živých organismů na Zemi je uhlík. Vodní rostliny se submerzními listy jej mohou získat vázaný jako ve vodě volně rozpuštěný plyn CO2 , resp. z (velmi slabé) kyseliny uhličité H2CO3 z vodního roztoku. Teprve při jejich akutním nedostatku (stav nouze) jej vodní rostliny dokáží "oddělit" z rozpustných hydrogenuhličitanů (hydrouhličitanů, kyselých uhličitanů) vápníku, v nepatrném podílu i hořčíku. Vedlejším produktem procesu, který je také nazýván biogenní odvápnění vody, je vysrážení nerozpustného uhličitanu vápenatého CaCO3 na listové ploše (byl-li ovšem ve vodě rozpuštěn). Drsný bělavý povlak vzniká především na částech listů s nejvyšší intenzitou dopadajícího světelného záření a tím i intenzitou fotosyntézy. Je lhostejné, zda se jedná o svrchní či spodní část listové plochy, vždy je to plocha nejvíce ozářená světlem."
Je divné, že to je jenom na jednom listu, s tím osvětlením je to naprostá pravda, dokonce mi to na listu presne kopiruje hranici stinu, jez vrha list dalsi.
Já našla v knížce něco o nedostatku oxidu uhličitého: Známky: rostliny, které nejsou hnojeny oxidem uhličitým, jsou mnohem menší a rostou pomaleji. Hrubé povlaky na listech (biogenní odvápnění)
Příčiny: Nedostatek CO2 může nastat i při optimální péči a výživě, např při silně proudící vodě nebo při okysličování vody vzduchovacím kamenem, protože pak CO2 uniká do vzduchu.
Náprava: hnojení CO2, omezte silné pohyby vody, nepoužívejte vzduchování.....Kniha od INES Scheurmannové Akvarijní rostliny
0 28.07.2007 09:00 nigule jsem ted nebyla n netu...ja hospodyna - nemam ocet! dneska koupim a zkusim
hnojiva jsme tam zatim zadny nedavali.
a co2 a asi budem muset nastudovat a zacit s nim...
0 25.07.2007 15:38 nigule oje, diky za konstruktivni prispevek...jak to ale, ze se drzi jen na 2 mistech? je pravda, ze jsme v tom akva jeste zadny hodnoty nemerili...co2 napomuze ke zmenam ph?
0 25.07.2007 15:08 nigule kurna, to mam teda radost...tak doufam, ze to bude nejakej hodne zakernej sajgon
(((
priklanam sa k nazoru matrix069, pod vodou a na listoch to veru vodny kamen nebude, tan sa tvori tam kde mas hladinu. skor to bude plesen alebo iny sajgon.
Vodný kameň to nebude. Na rastlinách a ešte k tomu pod vodou. Skôr by som povedal že to bude nejaká baktéria,alebo plieseň.
0 25.07.2007 13:37 nigule – jeste foto
jeste na ty kytce
0 25.07.2007 13:36 nigule – vodni kamen v akva?
je to mozne? mame docela tvrdou vodu a ted pri zakladani akvarka (27.06. napusteno, postupne dodany kytky, zatim jsou jen v kosickach, protoze akva bude chvilku slouzit, jako prestupni stanice pri stehovani druheho akva, tak nechci kytky zatim sazet). ale k veci, na jednom miste v akvarku a na 2 listech jedne kytky (jinde vubec nic) se objevil bily "povlak" na pohmat je to hrube a jde to spatne dolu, nejlepe seskrabat nehtem, nebo na to vzit ziletku. je mozne, ze by se v akva usazoval vodni kamen? a jen na dvou mistech? pokud ano, co delat s vodou, abychom ji kamene co nejvic zbavili? prevarovat? chystame se sem stehovat akva "casozrout" (v mem profilu), teda nejakych 300l - to nevim, jak s prevarovanim...
jo, prikladam foto...
Starší reakce
0 25.05.2007 00:14 Sidonius – To Voloďka
Ondrej: "...To Raptor CZE..."
Ještě nic, Voloďko?
Bílý povlak je z Variopaintu.
Přidat reakci
1 ...... ...... [8] 9
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4088x