Cryptocoryne - pěstování
Děkuju moc za vaše rady, zajedu do města nějaké tyto rostliny koupit, pokud je seženu. Měla sem Egeria densa,byla super, ale pro akva 50l moc velká,chudák se tam furt nevešla. Mame vodu tvrdou ze studny 6.4, ale v akva s kr. se mění na 6.8 a dál...je možný že si kr. vytváří svoji vodu?? Už tam mam skoro jenom je.Začala sem přidávat trochu sera morena na měkkou vodu.Jinak světlo mam 15W.
ahoj, ja mam veeelmi rada cryptocoryny.
aj ja mam tvrdu vodu a cryptocorynu wendtti My Oya- je super a dost dobre sa mnozi.

hygrophila mi uhniva,
cladophory su k nej super- mam 2,
saggitaria- tu mam novu,
limnophila- rastie rychlo je k nej uplne super!

,
potom mam nezneme a jedna z nich rastie dost dobre

,
microsoria- doporucujem k nej, rastu a mnozia sa,
anubias- je v pohode, tiez vhodny a ma uz 10 listov
ked ces pozri sa do mojej nadrze

Doporučoval bych klasiku (Egeria densa) do tvrdé vody jako dělaná.

Nevím kdo Ti řekl že se spolu nesnášejí??? Mám Echinodory společně s kryptokorynami a řekl bych že mi docela rostou

... Spíš záleží na té vodě... Jak máš dlouho založené akva? Mě taky ze začátku žádné kyti nechtěli růst

Ahoj,měla sem už hodně kytek,moc mě ale nešly(tvrdá voda)ale nakonec sem si koupila kr. docela mi roste.Byl u ní starý echinodorus,ale začal divně uhnívat.Dozvěděla sem se že se spolu tyto dvě rostliny nesnáší.Poradíte prosím co ke kr. mohu přisadit?Mam teď jednu mechovou kouli,ta je prý taky z Asie(?).Děkuji.
Starší reakce
Ne sůl nepřidávám, hodnoty vody nezměřím, mám pouze pH test od Sery (měří rozdíl nejméně 0,5 takže nic moc) kolísá mezi 7 a 7,5, určitě ne nad 8. Mám problémy s udržením rovnováhy nejspíše díky filtrací - AquaEL FAN 2 - musím koupit větší filtrační vložku. Jaké testy (od jaké firmy) by byly vhodné?
Nepřidáváte do akvária sůl?

tak to pozoruji i u anubiasu v jiném akváriu. Co je to? Nějaký nepoměr dusitanů?
Kryptokorynám uhnívají řapíky dole u dna, list vypadá dobře, rostlinám se daří, ale přibližně každé ráno najdu jeden na hladině.
Starší reakce
Hnědé řasy dávají přednost místům s menší intenzitou záření. Jako jeden za způsobů, jak hnědou řasu zlikvidovat, uváděli "staří" praktici změnu světelného spektra a zejména jeho intenzity.
Odstranění krycích skel, (a zvlášť znečištěných

), je prvním jednoduchým krokem, kterým můžeme intenzitu světla zvýšit.

(Další způsoby jsou nasnadě...

)
pH 8, které uvádí Wigy, (a pro Effecových "7,6-8" to platí úměrně), je stav, kdy se ve vodě vyskytuje velmi málo volného CO2. (Asi 3,5% z celkového obsahu uhlíku). Řasám tento stav vyhovuje. Jednak dokážou velmi snadno využívat uhlík ve formě hydrouhličitanů a druhak - CO2 je pro ně dostupnější i ve výrazně nižších koncentracích, než vyžadují vyšší rostliny.
Takže při nedostatku volného CO2 je většina rostlin znevýhodněna a (relativně) prosperují jen ty druhy rostlin, které dokážou získávat uhlík stejně jako řasy i z hydrouhličitanů.
Dostatek volného CO2 ocení všechny druhy rostlin a "spokojená" rostlina je nejlepším prostředkem proti řasám všeho druhu...
Na otázku - na jakou hodnotu máte, Wigy, pH snížit, resp. jak tohoto snížení dosáhnout, vám teď odpovědět nemohu:

a este ma tak napadlo na aku hodnotu mam priblizne pH znizit?
krycie sklo mam ale bohuzial ho nemozem odstranit pretoze na nom mam polozene neonky,tiez by ma zaujimalo aku to ma suvislost ale to ph by som mohol skusit znizit.Este som to nikdy neskusal ale clovek sa uci stale takze otazka znie ci mi viete poradit aj nejaky iny sposob ako je CO2.pocul som o raseline,je ucinnejsia ako CO2?dakujem za odpovede

no mne sa nezda zeby islo o hnedu riasu,ide to sice zotriet rukou a vyzera to ako povlak ale akva je v celku dobre osvetlene a vyskytuje sa to iba na tej kryptokoryne
a)-jde o hnědé řasy, tzv. rozsivky.
b)-kryptokoryny mají skutečně radši ustálené prostředí, ale i v novém akváriu se dají udržet.
teraz som si spomenul na jednu radu z akvaristiky,kde mi bolo povedane sa kryptokoryny nehodia do novo zalozenych nadrzi.Je to pravda?

zdravim vsetkych.neviete nahodou co by mohlo byt toto(viz.obrazok).robi sa mi to na cryptocoryne wendtii,ktoru mam v cca dva tyzdne novo zariadenom akvariu.PH 8,GH17,KH7,teplota okolo 24stupnov,svietim 2 x 8W-11h denne,akva ma asi 30l.Su to cerveno-hnede flaky akoby hrdzave ktore sa mi zacali tvorit na dvoch listoch a teraz sa to rozsirilo aj na dalsie.Tieto rastlinky som este nemal takze neviem co to je a v knihach som nic take nevycital o kryptokorynach.
Přidat reakci
1 ...... ...... [12]
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 16894x