Přihlásit se RYBICKY.NET »

Cryptocoryne - pěstování

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Cryptocoryne - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: Kinga
Nevyloučil bych ani ancistruse, ale pro přesnější identifikaci škůdce by to chtělo foto poškození.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - koblihcz – Re: Kinga
No pokud to vypada placate a ma to prusvitnou ulitu tak by to mohly byt rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky, vypada jak okruzak jen ma prusvitnout ulitu a nosi ji nalezato.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bak – Re: Kinga
Zdravím Vás po dlouné době, vypadá to že by mohl být ve věci kamomil, ten má jednostrannou schránku.
Měl jsem jej také, je výrazem čisté vody v akvárku.
Bohužel jsem celou kolonii před časem omylem vyhubil, včetně všech planárií, lasturnatek tak, že jsem přidal rašelinu v roztoku, použil jsem Dajana Amazon, tak 0,5 pH dolů, boční efekt toho byl že jsem už nenašel ani jednoho hezkého červíka s kosočtvercovou hlavou ani tam nehopsaly lasturnatky, ani kamomil už neleze po kytkách. Na šnečky to nemělo vliv.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Kinga
Fotografie je za tisíc slov ;-) . Ti drobní živočichové můžou být třeba člunky pravohroté nebo lasturnatky. Ani jedni nejsou schopni takovéto rostliny nijak poničit. Jestli se hromadí na listech v místech poškození tak jen proto, že tam nacházení dostatek potravy (rozkládající se list).
Nebude to jen začínající kryptokorynová nemoc?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kinga – kryptokoryna červená neco ji nici. Poradce co to je!
Mam kryptokoryny uz roku, ted se mi zacaly v listeckach delat dirky. Prece ze ne samy od sebe. Na listeckach jsou takovi mali placati s ulitkou (vypda to jako prusvitna pulka skeble). Je to male asi 1-2 mm. Jak to zmacnu praska ulitka. Pomozte mi co to je zac a jak to znicit. Zda se ze to takhle male se to mnozi (jsou toho desitky a pochybuje se , sicepomalu ale leze). Zatim to nicim rucne, ale to velice spatne pro ryby mit furt ruce ve vode. Chemii davat nechci, mam male krevety a ampularie. A tohle proste nici moje oblibene kytky. Diky za vsechny infomrace.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: Johan
palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Johan – Re: Sid
Bavíme se o přírodě. Člověk jen škatulkuje. Vše je jisté do té doby, dokud se to nevyvrátí. Hypotéza se nedá potvrdit, pouze vyvrátit ;-) .
:)
Asi by bylo nejjednodušší nechat tu kytku vykvést a podle toulce se nejde splést. Tata-netata! :-D
(Ono to s tím "rodičovstvím" je sice pravděpodobné, ale ne 100% jisté! :-))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Sid
Však já sem taky myslel délku listů. To, jestli je má přímé nebo u dna závisí hodně na podmínkách.
Samozřejmě se myslel C. x willisii a její formy. Už jen to, že jedním z rodičů je nejspíš C. parva mluví za vše :) .
Údajem 6cm mám na mysli délku listu, ne "vzrůstnost". :-)
Jinak se kterou z "cejlonských" kryptokoryn si myslíte, že je nejsnáz zaměnitelná?
C. alba? C. beckettii? C. bogneri? C. nevillii? C. thwaitesii? C. undulata? C. walkeri? C. wendtii? Nebo C. x willisii? :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Killer
Já sem se jí rozhodnul světlem taky pěkně potrápit. Odedneška se opaluje.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Killer – Re: Johan
No to je jasný že může mít víc, taky sem jí kupoval tehdy asi 8cm pěstovanou emerzně, ale ta mi pak v akvárku ty listy položila viz tahle fotka rybicky.net/fotogalerie.php… tam ale měla kolem 0,3 W.. tu co sem posílal v minulym komentáři měla několika násobně silnější světlo a taky nižěí vodní sloupec (ta jak leží měla 25 cm sloupec)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Sid
Listy mohou mít i 10 cm. To, jestli jsou těsně u země nebo přímé je věc druhá. Ale od příbuzných Cejlonských druhů se nemusí dát snadno odlišit..
Tak běžná velikost v obchodech asi určitě ne. Tam je jedna jako druhá :-D , ale mě nejde, je jen 1-2 cm vysoká=(. Dneska sem jí dal novej domov, tak snad se jí u mě bude líbit víc.
10cm? To ale není běžná velikost. :-) Uvádí se, že zřídka přesáhne 6cm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Killer
Moje má sice 1 cm, ale to neznamená, že nemůže mít 10 cm ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Killer – Re: kuba
c.parva vypadá asi takle rybicky.net/nadrz/1623/k26615.jpg
a jentak pro představu velikosti, tak na týhle fotce rybicky.net/nadrz/1623/70.jpg je akvárko, s vodním sloupcem 15cm, tak si udělej představu jak je malá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ludviko – Re: Kuba
Nemáte ty kytičky náhodou od paní Rindové z Jaroměře? Taky jsem si přivezl pár kousků "c. parva" :-(, ale jinak rostlinky jsou pěkné a zdravé :-).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kuba
zřejmě to bude ten lucens :-)
 Reagovat na tento příspěvek -3  - Johan – Re: kuba
Nejspíš to C. parvna nebude, ale spíš C. lucens nebo C. x willisii (také známá jako C. nevillii), což jsou také docela nízké kryptokoryny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Eff – Re: kuba
Viděl bych to na Cryptocoryne lucens.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kalupinka
Na 100% není. Parva je nizounká, kobercová rostlinka. Ale roste velice pomalu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: kuba
Není.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kuba – cryptocoryne parva
Fotka k příspěvku Nevíte někdo jestli je to cryptocoryne parva?díky za odpovědi
Rostlinky mají cca 15cm

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Dusyk – Re: FranzFritz
Tiež si myslím, že to nebude ancistrus. Toto sa stalo aj u mňa. Niektoré listy odhnívali a opadávali heho časti. Cryptocoriny nemaju radi zmeny prostredia, presádzanie a podobné manipulácie. Treba ich dať do akva a nevšímať si ich. Pokiaľ sú nové v akváriu, tak to časom prestane a budu pekné zdravé listy. Chce to trpezlivosť. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FranzFritz
Nedávno jsme tady úplně stejnou situaci probírali. Stejný problém se objevil na mých kryptokorynách x wilisi. Přitom v akvárku nebyli žádní ancistrusi, šneci, žádný rostlinožravý živočich. Vypadá to na kryprokorynovou chorobu. Zbytek listu se totiž rozpadne sám velice rychle bez přispění jiných požíračů. U mne se to stalo po zvýšení teploty v akvárku, po přesazení a po probírce listů. Po shození listů, vyrostly nové.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: kattya
Začalo to před měsícem a více než pravděpodobně už to nikdy neskončí. Jakmile se Ancistrusi naučí na rostliny, už je těžko něco odradí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kattya
No mam tam jedneho ancistrusa.. ja som myslela ze kryptokoryny im nechutia, teda predtym sa ich ani nedotkol, zacalo to asi pred mesiacom
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: kattya
To jsou tvoji ancici, v noci si pochutnávají :-)
Fotka k příspěvku no a takto vyzera ten list dnes

Fotka k příspěvku ...a dalsia fotka

Reagovat na tento příspěvek 0  - kattya – kryptokoriny - diery v listoch
Fotka k příspěvku Ahojte, mam problem s kryptokorinami. V strede listu sa vytvori diera, ktora sa casom zvacsuje az z listu takmer nic nezostane. Moze to mat na svedomi prisavnik, alebo im daco chyba? Este som nikdy s tymito rastlinami nemala problem ani mi ich ziadna rybka neokusovala.
Takto to vyzeralo pred 4 dnami..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - keram – nan
Mám stejný problém, ale tato souvislost mne napadla až po přečtení na webu coze coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - isamik
Ne vsechny rostliny rostou vsude :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kristian – Re: Mirďas
Možná by to chtělo napsat, bližší info, jako například výšku vody, osvětlení, atd.. nebo dát akva do prezentací. Lepší foto by určitě nezaškodilo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: Mirďas
Mám oboje a bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mirďas – kryptokoryny a šípatkovce
Fotka k příspěvku Ahoj zdravím všechny. Mám provás jednu otazku a to jestli mohou byt kryptokoryny se šípatkovcema, protože mě echinodorusi v akvariu nechtějí moc růst do výšky atak. rozzureny

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: ukackoR
To akviško už není - teď v něm vegetuje morče. :)
Vysoké bylo asi 38cm, zářivky v dřevěném krytu cca 7-8cm nad hladinou, do krytu pro zvýšení účinnosti vlepen alobal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ukackoR – Re: Sid
Moc pěkný. Jak je to akva vysoké a jak vysoko nad ním je to osvětlení?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: ukackoR
Fotka k příspěvku Zkušenost se silně osvětleným akviškem a kryptokorynami mám tuto:
C. affinis + C. pontederiifolia, zářivky 3x 18W, akviško cca 70 l...

Reagovat na tento příspěvek 0  - ukackoR – Re: Sid
Pravda. Osobně mám zkušenost s crypt. affinis, která při intenzivním světle pokládá listy. Crypt. aponogetifolia mi hnala listy směrem k hladině jak při silnějším tak i při slabším světle. Zajímaly mě právě crypt. cordata a pontederiifolia, které bych chtěl umět vyprovokovat k vyššímu vzrůstu, jsou to krásné rostliny. Viděl jsem u známého oba zmíněné druhy, které měly listy těsně pod hladinou, takže výška byla něco okolo 45 cm, něco nádherného.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: V
Jak píše Václav - u většiny rostlin platí, že čím více světla, tím má rostlina menší potřebu se vytahovat. Ovšem u jiných rostlin může dostatek světla (při splnění dalších podmínek) vyvolávat intenzívní růst, zatím co nedostatek světla může způsobit, že rostliny nerostou a tudíž se ani nevytahují. :)
Ne pro všechny kryptokoryny pak platí, že "se při silnějším osvětlení "plazí" u dna, při slabším se "natahují za světlem", přičemž "je to ale víc o poloze listů, než o vzrůstu rostliny"... :-)
I pod intenzívním osvětlením mohou kryptokoryny "lézt z vody", místo aby se krčily u dna. ;-) :-)
Všeobecně se kryptokoryny označují jako jedny z nejméně na světlo náročných rostlin, ale pravdou je, že i mezi nimi existuje nemálo druhů, které jsou na světlo poměrně náročné...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - V – Re: ukackoR
Kryptokoryny se při silnějším osvětlení "plazí" u dna, při slabším se "natahují za světlem". Je to ale víc o poloze listů, než o vzrůstu rostliny.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ukackoR
S kryptokorynami je to vždycky trocha alchymie. Děkuji všem za reakce.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: ukackoR
U většiny rostlin platí čím více světla tím je rostlina nižší a širší a naopak. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ukackoR
Byly u známého v akváriu, takže submerzně. Mám jen jednu zářivku na 250 l akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Radek
Nebyly před zasazením pěstovány emerzně?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marsz
Hádám, že se jejich velikost uskuteční podle potřeby. Jestli jsou krátké, tak bych ubral osvětlení. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ukackoR – jak donutit kryptokoryny k prodloužení stonků
Chtěl bych se zeptat, zda někdo nemá zkušenost s pěstováním kryptokoryn (srdčitá,sumatránská). Oba druhy mi rostou celkem dobře, listy jsou velké a zdravé, ale nedosahují výšky, kterou měly před zasazením do mé nádrže. Zkoušel jsem i zvednout osvětlení výše nad akvárium, ale kryptokoryny stonky neprodlužují. Děkuji za reakce.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - ufinka – rostliny vodu nemění
K rostlinám okyselujícím vodu: mám miniakvárko, kde se rozrostl jávský mech a kromě něj už je tam jen drobounká kryptokoryna, mám jej už nějakou dobu a pH je furt stejný! Rostliny si sice vodu trošku upravují, ale pokud máš tvrdou a nekyselou vodu jak třeba u nás v Brně, je těžké její parametry nějak měnit. Jak už bylo někde psáno, taková brněnská voda je jak pufr, prostě se vždycky vrátí do pův. hodnot. Takže o okys.se neboj. Co se týče rostlin, jeden starý zkušený akvarista mi říkal, že s různým ovlivněním rostlin mám ale přeci jen počítat-nemusí se to týkat jen kyselosti, že...takže rada zní, rostliny prostě odzkoušet a nejlépe mít v jednom akva vždy max. 4 druhy rostlin!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jítý
Mam zařivku 15W Jinak to měření je ph,zapoměla sem to tam napsat.Četla sem članek na internetu, že tam chybí CO2 a kr. si s tím dokáží nejlíp poradit,proto přežívají,ale mění vodu na kyselou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [11] 12

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 16894x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10513-cryptocoryny?od=501