Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sadenie jemných rastliniek do liaporu pomocou hrebeňa

 

Články » Sadenie jemných rastliniek do liaporu pomocou hrebeňa   Vytisknout tuto stránku 

Sadenie jemných rastliniek do liaporu pomocou hrebeňa

Publikováno: 02.02.2017 • Autor: © maratahata • Rubrika: Rostliny

DNO: LIAPOR

Mám akvárium šxvxh - 60x35x30, mal som v ňom biely kremičitý piesok do bazénových filtrácií, ale nepáčil sa mi vzhľad po dvoch mesiacoch. Veď to poznáte, žlté škvrny na vrchu, z boku čierne škvrny a o detrite na vrchu ani nehovorím. Žene ani mne sa to nepáčilo, aj keď biely piesok má svoje čaro. Rozhodol som sa dno vymeniť. Hľadal som najlacnejšie riešenie a dospel som k dnu z liaporu. Páčil sa mi vzhľad, zrnitosť. Je v tom ale háčik. Je príliš ľahký, ak nie je ponorený dlhšie, a to som ja nemal. Preto sa z neho nedajú robiť ani kopčeky v akváriu, možno časom to bude možné. Výmena prebiehala skoro štyri hodiny, ale stálo to za to. Páči sa mi to teraz viac ako s bielym pieskom.

SADENIE RASTLÍN:

Došlo na sadenie rastlín a ako prvé išli echinodorusy. Tie sa sadili celkom dobre, potom ale nastal problém v sadení menších, jemnostonkových rastlín. Heternanthea zosterifolia, staurogyne repens, egeria densa, rotala rotundifolia, blyxa a aj cryptocoryne willisi (viem, plno rastlín na 60l, ale poviem vám, že ich je ešte stále málo, preto zháňam cryptocoryne wendtii a to tam mám ešte 15 ks anubias nana a anubias hastifolia - nádherná rastlinka, hydrocotyle leucocephala a mach na zakrytie filtra) zasadiť do tohto dna je umenie s veľkým U. Našiel som, že sa používajú tzv. horácomatky. Fajn, pôjdem kúpiť zo 30 skrutiek a zasadím to s tým. Na ďalší deň som išiel do potravín s drogériou. Ani neviem ako, ale dostal som nápad, keď som uvidel obyčajný hrebeň. Plastový, so zúbkami. Áno, tiež ľahké, čo pláva na hladine. Ale je možné na neho nalepiť skrutku na spodnú hranu alebo zaťažiť kameňom. A rastlinky sa mohli ísť sadiť. Vykúpil som im tam 6 hrebeňov za 3 eurá. A to sadenie? No pohodička, nalepiť lepidlom skrutku o spodok hrebeňa a do zúbkov pomaly zasúvať stonky rastliniek (pozor, zasúvať opatrne, stonky rastlín sú veľmi krehké). Aké jednoduché, snáď mi aj budú rásť. Zreferujem o pár týždňov, keďže sa snažím o low-tech akvárium, alebo nízkoúdržbové akvárium len s filtrom a hnojením z rýb, rastlinky nerastú tak rýchlo ako s CO2. Preto poprosím o trpezlivosť, ktorá je v akvaristike taká vzácna. Každý chce mať všetko v minúte a potom rieši problémy.

CELKOVÝ VÝSLEDOK:

F

Takto som nastrkal staurogyne repens a postupne aj ostatné rastlinky. Čo poviete, bude mi rásť?

F

Zasadené cryptocoryne willisii, staurogyne repens v pozadí, hrebeň vytŕčajúci z dna už nie je vidno, opäť som ho zakryl liaporom.

F

Celkový pohľad na zasadené rastlinky: Heternanthea zosterifolia, cryptocoryne willisii, staurogyne repens a vzadu je ešte blyxa japonica.

Pri výmene dna som zachoval detrit, vodu čiastočne asi 1/2 nádrže a funkčný filter biomolitan + atman 201.

Nakoniec som urobil terasy, oddelením bridlicovými kameňmi. Keďže mi už neostal žiadny hrebeň, tak som využil na cryptocoryne willisii aj tzv. horácomatky.

F

A ešte v mojom kuchynskom miníčku som tiež zasadil hrebeňmi blyxu japonicu a rotalu rotundifoliu.

F

Zasadená rotala a blyxa s mojou obľúbenou žabkou v miníčku. Chcel som jej zaobstarať kamošku, ale na burze som ich nenašiel, tak snáď na ďalší rok.

Fotky sú amatérske, ale o tom to je, ak by chcel niekto vedieť viac, pokojne môže dať do komentárov poznámočku, budem rád ak sa rozprúdi živá debata o sadení týmto spôsobom.

Ďakujem za prečítanie a hurá do sadenia tam, kde to nejde. Nie je to len o liapore, aj v piesku mi rastlinky dlho nevydržali pri mojich aktívnych mečúnikoch ;) a už viem ako ich udržať na dne.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 12x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 02.02.2017 Upraveno: 04.02.2017 Přečteno: 679x

Schválili: Mrakoplash *** 03.02.17 • afc1886 ** 04.02.17 • vaaclav ** 04.02.17 • romant ** 05.02.17

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Rostliny
25.03.2016*****Nákup rostlin v Aqua-Daho Šumperk144x
19.02.2012*****Egerie, Elodea, Hydrila a Lag... Konkrétně1293x
16.06.2021*****Rostlinné akvárium - založení, strategie hnojení, sestřih do finální podoby383x
15.02.2012*****Egerie, Elodea, Hydrila a Lag... Obecně1139x
03.06.2006*****Plovoucí rostliny24009x
20.12.2013*****Jak předcházet rozpadu listů u cryptocoryne.2872x
14.07.2020*****Jak a kam přichytit Bucephalandry499x
29.12.2012*****Řasy a podobné organismy v akváriu22827x
23.09.2011*****Řasokoule ve formě koberečku v akváriu2989x
07.12.2017*****Ceratophyllum demersum: Variabilita a potřeby akvarijního "plevele"635x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1622-sadenie-jemnych-rastliniek-do-liaporu-pomocou-hrebena