Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Tlamovci z jezera Malawi

 

Články » Tlamovci z jezera Malawi   Vytisknout tuto stránku 

Tlamovci z jezera Malawi

Publikováno: 23.03.2009 • Autor: © Killer • Rubrika: Ryby

Biologické zařazení

 

Říše živočichové Animalia
Kmen strunatci Chordata
Podkmen obratlovci Vertebrata
Třída paprskoploutví Actinopterygii
Řád ostnoploutví Perciformes
Čeleď vrubozubcovití Cichlidae
Rod nelze upřesnit viz. níže

 

Tlamovci (moothbrooders) je neoficiální název skupiny ryb specifických svým způsobem rozmnožování. Samičky nosí jikry i mladé v tlamce. To má za důsledek menší počet jiker než ostatní cichlidy, ale větší úspěšnost zachování druhu.

Jsou to sladkovodní ryby pocházející hlavně z Afriky. Nejvíce se u nás chovají ryby z jezer Malawi a Tanganyika, méně pak z Viktoriina jezera (Ukerewe), ale to neznamená, že neexistují žádné říční druhy. Většina tlamovců se vyskytují jako endemické druhy, takže je nikde jinde ve světě nenajdeme. To zejména platí u tlamovců z jezera Malawi.

Jak vypadají?
Tlamovci, jakožto ostatní cichlidy jsou poměrně robusní ryby různých tvarů a barev. Jsou to ryby různých velikostí, například fossorochromis rostratus dorůstá až 40 cm, narozdíl od pseudotropheus demasoni, který doroste do maximální velikosti 10cm a to jen samci. Tvar těla je různý. Malawijské tlamovce dělíme na dvě velké skupiny: Mbunas a Non-mbunas.

Mbunas
Do skupiny mbunas patří hlavně ryby žijící u skalnatých pobřeží a jsou barevně velice proměnlivé a jedná se o druhy dorůstající do 18 cm, proto je o ně v akvaristice větší zájem.

F

Non-mbunas
Ve skupině non-mbunas převažují dravé druhy a vyskytují se volně po jezeře.

F

Chování
Cichlidy jsou obecně agresivní teritoriální ryby a ani u tlamovců tomu není jinak. Avšak můžeme rozlišovat více a méně agresivní druhy.

Samci
Každý samec si hlídá vlastní teritorium, proto bych nedoporučoval dávat více samců do menší nádrže. Nejsilnější z nich se označuje jako samec dominantní, druhý nejsilnější je subdominantní. Pokud je v nádrži více samců, tak je dva nejsilnější samci časem ubijí. Pokud máte velkou nádrž, tak je šance, že je neubijí, ale potom zase musíte mít více samic, jinak to odnesou samice.

Samice
Samice se mezi sebou perou jen u víc agresivních druhů. U mírnějších druhů kolem sebe jen plavou jakoby si jedna druhé nevšímala. Pouze v období, kdy samice nosí jikry (nebo mladé), tak se straní ostatním a může je zahánět. Dalším specifickým rysem chování samic při nošení mladých je, že sama nepřijímá potravu.

Rozmnožování
Tření probíhá buď v nějakém úkrytu, který si samec vybere jako hlavní část svého teritoria nebo na volném dně, kam v době tření nikoho nepustí. Tření začíná námluvami, kdy se samec vedle samice začne jakoby klepat a zároveň vždy plave kolem tak, aby jí dostal na třecí místo. Zde samice začne s vytlačováním jiker. Samec jí v tom pomáhá, když se o ní lehce opře, když jikra vypadne, je ihned oplodněna a samice se reflexně otočí a nabere jikru do tlamy a snaží se sebrat i „jikernou skvrnu" ze samcovi řitní ploutve, tím nabere i mlíčí, které samec vypouští. Toto funguje jako záruka, aby se jikry oplodnily. Tento rituál se opakuje vícekrát za sebou. Celé tření je otázka několika minut a někdy i několik desítek minut při přerušovaném tření. Sameček i při tření stále hlídá své třecí teritorium.

Po oplodnění nosí samice jikry (později potěr) v tlamce až do doby, kdy se o sebe sami postarají, nebo se jí nevejdou do tlamy. Pokud se samice cítí v bezpečí, tak mladé na chvilku vypustí, ale pokud znervózní, tak je opět nabere zpět do tlamy, aby je ochránila. Časem, jak mláďata rostou, tak se jich vejde do tlamy čím dál tím méně, proto jsou nějaké vypuštěny dříve. Samice je úplně vypustí po 2 - 4 týdnech od tření. Jakmile jí zmizí z dohledu, tak při prvním kontaktu je považuje za potravu. Samice po dobu nošení nežere a je nesnášenlivá vůči ostatním rybám a straní se jim. Samičky, které nosí první mláďata mohou omylem jikry nebo potěr při stresu spolknout. Počet mladých se odvíjí od velikosti samičky.

Na odchov potomstva v separátní nádrži stačí krmit nadrobeným sušeným krmivem. Samozřejmě, že mražené nebo živé je nejlepší.

Komerční chovatelé, kteří potřebují mít mladé ve stovkách či tisících jedinců používají vyklepávají jiker nebo potěre z tlamky samice. Zajistí tím, že mohou potěr stejné velikosti chovat společně a nemusí mít na každou nosící samičku nádrž. Je to sice nepřirozené, ale pochopitelné. Navíc samička nehladoví po celou dobu kdy nosí potěr, protože jej prostě nemá.

Rozdíl mezi samicí, která nosí a nenosí. Na prvním obrázku je samice, která nenosí a na ostatních dvou nosí mladé.

F

Potrava
Obecně nelze říct, že by tlamovci byli masožravci nebo býložravci. Můžeme jen konstatovat, že dravci příliš nehoví rostlinné stravě, zatímco údajní býložravci masitou stravou rozhodně nepohrdnou.

Krmení
Krmit můžeme téměř vším co nás napadne, vyjma nitěnek, které mohou způsobit poruchy jejich trávicího traktu. Můžeme použít mražené krmivo, které je nutné před krmením rozpustit (dafnie cyclops patentky), dobrým zpestřením jsou i malé rybky. Může použít jakékoliv sušené krmivo, zvláště vhodné jsou granule pro cichlidy. U mbun by měla převažovat rostlinná strava (listy zeleného salátu, umělé značkové krmivo s vysokým rostlinným podílem určené pro tlamovce).

Tlamovci jsou velice žravé ryby. Tváří se jakože mají stále hlad, tak se nenechte zmást k překrmování, protože pokud ryby budou příliš tlusté, tak se nebudou tak často třít.

Akvárium pro tlamovce
Rozměry nádrže: Pro malawijské cichlidy není důležitá výška vodního sloupce, ale rozhodujícím parametrem je plocha dna, tzn. rozměry dna. Výška pro jejich akvárium postačí 35 - 40 cm.

Objem nádrže: V různých zdrojích se uvádí různá minimální velikost akvárií pro chov tlamovců. Někdo udává 150, 200, 250 litrů. Mám zkušenosti především s chovem a odchovem mbun a chovem nimbochromis livingstoni. Mírné mbuny lze chovat i odchovat v menších nádržích, jak už jsem jednou psal (http://rybicky.net/rady/tlamovci-ze-skupiny-mbunas), nicméně to nedoporučuji. Jednodruhové akvárium méně agresivních ryb může být i menší. Například 10× ps. Saulosi ve 150 l akvárku je úplně v pohodě. Pro divočejší ryby malého vzrůstu jako je ps. Demasoni však něco tak malého nestačí. Například samec nimbochromis livingstoni potřebuje minimálně 700 l. Pokusil jsem se podle svých zkušeností odhadnout minimální velikosti akvárií pro určité typy ryb:

 


jednodruhové vícedruhové
Mírnější malé m
buny
150 l 200 l
Agresivní malé mbuny 250 l 250 l
Mírnější větší mbuny 200 l 300 l
Mírné malé non-mbunas 200 l 250 l
Agresivní non-mbunas 500-800 l dle velikosti ryb Nad 1000 l (dle velikosti ryb)

 

Tabulka je pouze obecná, nelze to vždy přesně určit.
Voda: Malawijší tlamovci pocházejí ze středně tvrdých vod zásaditého charakteru.
Dno: Ideální je jemný světlý písek (velikost zrn do 2 - 3 mm) ve vrstvě asi 5 cm.
Dekorace: Kameny vytvářejí velké množství úkrytů a jeskyně pro teritoria samců. Kameny by měly být položeny až na skle, protože samci někdy při tvorbě vlastního úkrytu podhrabávají kamení, což by mohlo mít katastrofální následky. Zvolte kameny, které nevypouští žádné chemikálie. Vápenec akváriu vůbec nevadí, protože zvyšuje pH, což mají tyto ryby rády.
Rostliny: V jezeře se rostliny vyskytují jen v mělkých bahnitých pobřežích a oblastech. Jedná se zejména o rostliny rodu elodea a valissneria. Jelikož mbuny pořírají rostliny, tak se Vám u nich nejspíše nepodaří trvale udržet bujnou vegetaci. Pokud se o to chcete pokusit, tak vybírejte mezi rychle rostoucími rostlinami, kterým nevadí zásaditá voda, jako je cryptocoryne crispulata var. Balansae, použít se dá také javský mech, valissnerie, a anubiasy. Nicméně rostlinky budou okousané.

Filtrace: Tlamovci produkují velké množství detritu, takže je potřeba silná filtrace. A jelikož se v nádrži nedá trvale udržet rostliny, které by odbourávaly odpadní látky a vytvářely kyslík, tak by neměl chybět bublifuk nebo hadička k internímu filtru, která vhání vzduch do nádrže. To není podmínkou u řídce osídlených akvárií. Hlavně nezapomeňte, že filtrace není vše a je potřebná částečná výměna vody aspoň 1/5 vody týdně.

Topení: Tlamovce lze chovat i v nižší teplotě (24 °C), ale jsou pak více náchylní na nemoci a jsou ve stresu. Ideální teplota je mezi 2630 °C, takže doporučuji topítka, která takovou teplotu zajistí. Po shlédnutí tabulek prodejců (akva-exo: topítka) Tak asi platí, že přibližně 1 litr vody = 1 watt topítka.

 

Zdroje

vlastní zkušenosti
www.aquatab.net
www.akva-exo.cz
http://rybicky.net/rady/tlamovci-ze-skupiny-mbunas
www.akvamalawi.com

obrázky: © Petr Česák, © Wladys © Smula, © Vilém Křečan © Endus

© Petr Česák



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 16x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 23.03.2009 Upraveno: 23.03.2009 Přečteno: 7320x

Schválili: Bob66 **** 01.12.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
01.02.2013*****Pancierniček Panda - odchov149x
05.03.2008*****Mečovka zelená (Xiphophorus hellerii)13894x
24.01.2016*****Stádia vývoje jiker karase zlatého - foto306x
10.04.2013*****Mykobakterióza ryb (Tuberkulóza)777x
14.11.2017*****Mikrogeophagus ramirezi - opravdu náročná ryba?55x
14.01.2010*****Chytanie Cyphotilapia Gibberosa Blue Zaire Moba1406x
02.09.2008*****Osteoglossum ferreirai - černá arowana1643x
02.02.2011*****Krmíme společně862x
14.09.2012*****Betta bojovnice433x
23.08.2009*****Gurama perleťová /Trichogaster leeri/2514x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
30.05.2008*****Krunýřovci rodu Panaque5592x
02.05.2008*****Krunýřovci rodu Ancistrus20990x
18.03.2008*****Krunýřovci (Loricariidae)10433x
05.03.2008*****Mečovka zelená (Xiphophorus hellerii)13894x
05.11.2007*****Řasy32540x
04.10.2007*****Výroba 3D pozadí z PU pěny19969x
11.04.2007*****Tlamovci ze skupiny MBUNAS21800x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/250-tlamovci-z-jezera-malawi