Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba inkubátoru

 

Články » Výroba inkubátoru   Vytisknout tuto stránku 

Výroba inkubátoru

Publikováno: 17.03.2009 • Autor: © SASO • Rubrika: Technika

Výroba Inkubátora

Vyklepávanie ikier samiciam afrických cichlid je v súčasnosti už normálne nielen v komerčnej akvaristike, ale už aj v amatérskom drobnochove týchto nádherných rýb. Niekoľko posledných mesiacov som sa pokúšal o odchov - Cyphotilapia frontosa, ale vždy, keď samica nosila mladé, tak buď ich zo strachu zožrala sama alebo po rozplávaní sa poter stal pochúťkou pre ostatne ryby v nádrži. Niekoľko krát som sa pokúsil samici mladé odobrať, ale väčšinou som jej vybral nevyvinuté potomstvo a to bolo treba niekam umiestniť, aby sa vývoj potomstva ukončil až do rozplávania. Na základe týchto skutočnosti som začal s výrobou inkubátora a tu by som sa chcel s vami podeliť o moje skúsenosti.

 

Inkubátor číslo 1.

 

 Tento inkubátor som používal v poradí ako prvý, nebolo to nič moc, ale musím poznamenať, že som v ňom 2 krát odchoval ikry až do rozplávania, ale na druhej strane aj niekoľkokrát mi ikry splesniveli. Zo začiatku som neúspech prikladal k zle oplodneným ikrám, ale postupom času som zistil, že to je skôr zlou cirkuláciou vody v inkubátore. Voda sa síce pomocou vzduchovacieho kamienka vírila v inkubátore, ale nebolo to dostatočné a čím bolo vzduchovanie silnejšie, tak to bolo pre ikry nebezpečnejšie. Ikry poletovali zo strany na stranu a narážali do stien inkubátora, cirkulácia vody nebola riadená a to bol dôvod prečo som viac krát neuspel. Tak som začal pátrať na nete po ideálnejšom riešení a vyrobil som si prototyp nového inkubátora č.2

 

 

Inkubátor číslo 2.

 

Tento inkubátor som zostrojil z prázdnej plastovej fľašky od tužidla na vlasy, dno som odrezal a namiesto neho som pomocou gumičiek prichytil sieťku. Vrchnú časť som nechal otvorenú a cez ňu som prestrčil hadičku so vzduchovacím kamienkom. Toto riešenie bolo to pravé, čo som hľadal, fungovalo to perfektne. Voda cirkulovala zo spodu smerom hore, tak že ikry sa v tomto prúde len jemne pohupovali a boli stále ovievané prúdením novej vody prúdiacej cez inkubátor. Po úspešných testoch som sa ale rozhodol, že toto síce funkčné, ale naozaj provizórne riešenie nahradím niečím, čo bude vyzerať trochu profesionálnejšie, a tak som sa pustil do výroby inkubátora č.3

 

 

Inkubátor číslo 3.

 

Inkubátor číslo 3 je zatiaľ moje posledné riešenie inkubátora. Momentálne ho testujem na ikrách - Pseudotropheus zebra a myslím si, že spĺňa všetko to, čo som od inkubátora očakával. Dobrá cirkulácia vody, ktorú viete v každom štádiu vývoja ikry regulovať podľa potreby.

Bol vyrobený zo zásobníka na vodu používaného chovateľmi operencov .

 

Na spodnej časti som vyvŕtal niekoľko otvorov pre cirkuláciu vody /nasávanie/, priemer otvorov nesmie byt väčší ako budú ikry, ktoré v ňom budete mať. Počet otvorov je ľubovoľný, ale doporučujem maximálne 15.Po vyvŕtaní vnútornú stranu opracovať brúsnym papierom do hladka.

 

 

 

Vrchnú časť som si dal vyrobiť zo silonu sústruhom presne na mieru, ale alternatívne sa dá použiť aj väčšia korková zátka, používaná vinármi na demižónoch.

 

Do silonovej časti som navŕtal dva otvory, jeden na trubku určenú na výstup cirkulovanej vody, ten som zo spodnej, vnútornej strany zaslepil sitkom /pri silnej cirkulácii vody by vám mohlo cez tento otvor vyplaviť ikry alebo mohli ujsť ryby / z vrchnej časti som do tohto otvoru nasunul trubku.

Druhý otvor slúži na nátrubok vzduchovej hadičky, ktorou sa do inkubátora vháňa vzduch .

Na trubku som upevnil dva kusy úchytov na sklo, možno by stačil aj jeden, ale istota je istota .

 

Fungovanie tohto inkubátora je založený na princípe filtra /bublifuk/

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 3x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 17.03.2009 Upraveno: 17.03.2009 Přečteno: 2200x

Schválili: Bob66 *** 30.11.12 • Jarka *** 13.01.14 • Rex *** 13.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
08.08.2011*****EHEIM professionel 3 3501395x
14.08.2012*****Moderní svítidla pro moderní akvaristy1017x
15.04.2017*****Výroba vnitřního filtru584x
07.02.2016*****Nové řešení pro měření akvarijní vody1073x
25.06.2019*****Boost My Filter - Juwel Bioflow (M,L,XL)1026x
08.11.2013*****Automatické dávkování hnojiva ver. 3.11982x
24.02.2018*****TC 420 - popis a instalace1271x
06.08.2012*****Chladenie očami amatéra297x
18.04.2014*****Nudí se vaše ryby?1569x
23.04.2017*****Hamburský plošný filtr (HMF)1523x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/243-vyroba-inkubatoru