Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristika, aneb dílo začátečníka

 

Články » Akvaristika, aneb dílo začátečníka   Vytisknout tuto stránku 

Akvaristika, aneb dílo začátečníka

Publikováno: 07.06.2012 • Autor: © Origami • Rubrika: Začínáme

Jak už z názvu plyne, chtěl bych převyprávět příběh jednoho bláhového akvaristy – tedy mě – který si myslel, že i přes rady odborníků, různých internetových článku je právě ON, kdo tomu rozumí natolik, že si může dovolit koupit svět o čtyřech stěnách a dokonce do něj umístit živého tvora!

Ti čtenáři, kteří správně očekávají spousty začátečnických chyb z mé strany, ať si připraví pevné nervy, nebo raději zavřou (nemám na mysli ústa) stránku s vítězným úsměvem na rtech se slovy: „Vždyť, my Vám to říkali…“

Tak tedy nebudu zdržovat a přejdu rovnou k věci.

 

Prvotní myšlenka se vytvořila přibližně v prosinci roku 2011. Znáte to, sedíte u té bedny plné součástek, kde vás o životu informuje hučící větrák, prohlížíte různé internetové stránky a vlastně ani nevíte proč, a pak vás napadne nějaká bláznivá myšlenka.

 

Co si pořídit akvárium?

I přes to, že o akvaristice nevíte absolutně nic, začnete hledat první věc, a tím je místo v pokoji. Najde-li se (v mém případě to bylo hned na pracovním stole – takové malé, nevyužité místečko), nastane věc druhá, JAK BY MĚLO BÝT TAKOVÉ AKVÁRIUM VLASTNĚ VELKÉ? No rozhodně maličké! Co kdyby mě to pak přestalo bavit? Kam bych dal tu obrovskou skleněnou krávu? Navíc, větší akvárium, větší starosti. A tak začnete pročítat několik článku, pár komentářů, poprosíte zkušené akvaristy o rady (stejně je neposlechnete), až si po pár !!!hodinách!!! řeknete: „To mám v malíku. Jde se nakupovat“. Rozbijete prasátko, jelikož se snažíte ušetřit, a už si to kráčíte do nejbližšího zverimexu.

Uvnitř se vás paní prodavačka optá: „Přejete si?“

A vy odpovíte tou nejinteligentnější větou: „Chtěl bych nějaký akvárium.“

A tak se společnou pomocí „zkušené“ paní prodavačky začnete vybírat. Na všechno moudře přikyvujete.

„Chcete teda menší?“ Říká paní prodavačka.

„Jistě, buďte tak hodná.“

„Co třeba tohle? Je to 16 litrů.

„A takovou tu kouli nemáte?“

„Bohužel ne, ale můžu ji nechat objednat.“

„Ale ne, to je dobrý, vezmu si tohle.“ Nyní vidíte nádrž, kterou vám ukazuje, a v duchu si říkáte: Nebude to moc velký? Vejde se mi  vůbec na ten stůl? Avšak abyste nebyli za úplného blbce, raději to vezmete za jiný konec.

„Bude to stačit?“ Tážete se.

„Ale jistě! Samozřejmě! Jakpak by ne,“ ujišťuje vás dotyčná prodavačka.

Jakmile máte akvárium, přijde na řadu dno. Prohlížíte jedno po druhém… Moc hnědý. Moc nudný. Moc obyčejný. Tohle je nejlepší! A nyní v dlaních svíráte křiklavě modrý dno průměrově připomínající kameny do praku, které rozbily i ta nejsilnější skleněná okna.

„Ještě potřebujete filtraci,“ připomene paní za pokladnou.

Otočíte se a spatříte ohromné množství filtrů. Vnějších, vnitřních. Výkonných, slabších, až vás do očí udeří úctyhodný název. Resun mini KING. Jako správný angličtinář přeložíte slovo KING a filtrace vás zaujme ještě více. Potom položíte otázku, stačí mi tahle?

A prodavačka odpoví: „Ale jistě. Ta stačí bohatě!“

„Výborně!“

Nakonec Vám chybí pouze jediné. Nějakou tu rybku, či ryb(Y)??? Přece jen 16 litrů je až až! Vezmete tedy nejčastější volbu začátečníků – Bojovnice pestrá! A už už s ní klušete domů, v levém podpaždí akvárium, v pravé ruce rybu, na rtech úsměv. Jakmile doběhnete, napustíte do té mini mučírny vodu, naházíte dno a mrknete na filtraci. Průtok 220 l/h. Což nám dělá… „PROBOHA, 15× za hodinu mi přefiltruje akvárko. Kurňa, to bude ale čistý!“ Usmíváte se pod vousy, jaký jste to Šalamoun a jak chytře jste nakoupil.

Potom už jen pozorujete rybku ve vířivce a divíte se, že nechce plavat. Není nemocná? Nemám koupit léky? Možná chce jen rostlinky. A tak hned pelášíte opět do obchodu, kde Vás paní už zná. Nakoupíte hromady plastových květin a doma je hned vysázíte. Opět šalamounský nápad. Mám kytky, které nepotřebují živiny, nepotřebují světlo, nepotřebují výživné dno, ba dokonce nechtějí ani vodu! A v takovém plastovém ráji Vám plave (alespoň se snaží) na pohled veselá Bojovnice.

Uteklo pár dní, když spatříte, že onen molitan ve filtraci má nějakou tmavší barvu. Zatraceně, vždyť to bude hůř čistit! Zběsile taháte za kabel, div ty elektrony nevyplašíte, chopíte se filtru a letíte s ním pod proud tekoucí vody. Co studená, ta houby vyčistí, pořádně horká a molitan ještě mýdlem vydrhnout! Po celé proceduře, kterou opakujete několikrát týdně, spokojeně vkládáte mechanický uragán zpět do akvária. Výborně – čisté jako slovo boží.

Po několika dalších dnech prosperujícího akvária – jen je zvláštní, že rostlinky rodu Plastic nechtějí růst… Taky je trochu zarážející, proč Bojovnice stále setrvává na jednom místě? Proč neplave? Asi jí je líto, jak je sama. Určitě chce společníka. Ale koho? Prosím, akvaristé, znáte nenáročnou rybku? No jistě! Krunýřovec obyčejný, ale ten do malého akvária nepatří!  Já ho nemám zas tak malý a díky moc!

Skvěle. Už se vám po akváriu prohání dvě ryby. Přece jen jste řádný akvarista a všechno se zvládlo levou zadní. Máme akvárium, máme rostliny, máme dno, máme i rybky. Aby se neřeklo, ještě jednou pročistíme filtr, krunýřovec chce prý kvalitně profiltrovanou vodu, a to nepůjde, pokud bude filtr špinavý…

 

STOP! - takhle teda NE!

 

Nyní bych zastavil vyprávění, jelikož asi tušíte, jakým směrem to šlo dále. Buď jsem se po několika týdnech na akvaristiku vykašlal, jelikož se nic nedařilo, nebo jsem začal pořádně študovat a moje konto naopak klesat.

Díky bohu, možnost druhá. Sice jsem vyhodil spousty peněz za neúspěchy v podobě plastových rostlin, udělal mnoho chyb, např. každodenní čištění filtrace, ale jakmile jsem pochopil alespoň základy, začínal jsem objevovat pravou krásu akvária. To kouzlo mít doma „maličký vodní svět“. Pokud člověka neodradí první neúspěchy, dostane odměnu v podobě prosperujícího akvária a radosti jak naší, tak ryb.

Jen bych uvedl, že i přes to, kolik jsem pročetl článku ohledně akvaristiky, nemám stále tolik zkušeností. Podle mého názoru je potřeba se naučit základní věci a postupem času, získáme ony jedinečné zkušenosti, které mají dlouholetí akvaristé.

Nakonec bych chtěl, vážení čtenáři, dodat, že je-li tu kdokoli z Vás začátečník, aby nepodceňoval rady odborníků a nebyl natolik bláhový jako tenkrát já. Přece jen nemusíte dělat stejné chyby, které vám zhnusí pohled na akvaristiku.

Taky bych moc rád řekl, že akvárium není nikdy dost velké. Nyní vlastním 37l a není den, kdy netoužím po větším. Takže pokud vám při koupi bude připadat AQ příliš velké, kupte naschvál ještě větší! ;)

 

 

Tímto se s Vámi loučí bláhový akvarista, aneb mám to v malíku, dámy a pánové.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 60x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 07.06.2012 Upraveno: 07.06.2012 Přečteno: 1378x

Schválili: Bob66 ** 12.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
18.09.2016*****ZOO Budapešť 2016260x
12.02.2012*****Jak krmit akvarijní ryby?653x
20.01.2015*****Liapor - mé první zkušenosti II - po 6 měsících1348x
22.10.2016*****Ako som rozsvietil a prerobil Diversa startup 5059x
09.06.2012*****Jak se ze mě stal akvaristickej laik821x
17.07.2014*****Bojovnice v mučiarni zvanej Betta Kit1491x
14.11.2014*****Systém kolobehu vody v prírode31x
08.03.2012*****Moje anabáze368x
13.04.2014*****Jak začal můj chov Axolotlů663x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/973-akvaristika-aneb-dilo-zacatecnika