Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak a kam přichytit Bucephalandry

 

Články » Jak a kam přichytit Bucephalandry   Vytisknout tuto stránku 

Jak a kam přichytit Bucephalandry

Publikováno: 14.07.2020 • Autor: © Kubasix • Rubrika: Rostliny

Bucephalandry se během posledních pár let dostaly do podvědomí už více akvaristům, než tomu bylo třeba před sedmi lety, kdy se tyto rostlinky začaly mezi české akvaristy teprve postupně dostávat. Od té doby proběhly i velké změny v taxonomii a zařazování, avšak o to v tomto článku nejde. V tomto článku bych vám chtěl ukázat způsoby jakými je možné tyto rostlinky zakomponovat do vaší nádrže.

Bucephalandry (podobně jako například Anubias) by pro zdárný růst neměly mít oddenek zahrabaný ve dně. Proto jejich umístění není banální ve smyslu: Zasadím ji sem dopředu.

 

"Na dekoraci"

Jedním z nejzákladnějším umístění je "připevnění" na kořen či kámen. Mezi ideální kameny patří ty, na které rostlinky jednodušeji přichytí kořínky - velmi vhodné jsou například lávové kameny, se kterými mám dobrou zkušenost.

F

F

F

F

F

 

 

 

Způsobů uchycení je více - lze použít vlasec, nerezový drátek či třeba klasickou gumičku. Každý způsob má své výhody a nevýhody. Vlasec je velmi dobrý v ohledu toho, že je velmi nenápadný, ale někomu se s ním hůře manipuluje, zvláště pokud uchycujete menší rostlinky. Drátek má výhodu v tom, že prostě vydrží, je pevný, tudíž se například od vlasce "nerozmotá". Jeho nevýhodou je však to, že nevypadá v nádrži nejlíp. Gumička je asi nejrychlejší a nejsnadnější varianta, avšak přichází s několika ale. Prvním je, že také nevypadá nejlépe a je i více do očí bijící než ten drátek. Druhá nevýhoda je její životnost, která rozhodně nedosahuje životnosti předchozích variant.

Někteří akvaristé volí způsob uchycení na keramiku místo kámen či kořen, jelikož si například chtějí rozlišit jednotlivé rostlinky a jejich variety a chtějí si označit jednotlivé kousky keramiky nějakým poznávacím znamením. Uchycení je v tomto případě velmi podobné jako u kamenů.

Ať už zvolíte způsob uchycení jakýkoliv, při větším množství bucephalander může být složité najít správné místo pro všechny z nich, obzvlášť pokud máte středně či více zarostlé akvárium, ve kterém máte například i rybky pohybující se u dna nádrže, a nechcete jim zabrat celou plochu dna. V tu chvíli přichází na řadu využití zbytku vodního sloupce.

Hlavní náplní tohoto článku je, že se chci s vámi podělit o způsoby "netradičního" uchycení bucephalander. Některé z nich jste možná už viděli. Na konci přidám i vlastní návod na způsob, na který jsem přišel při řešení problému kam s nimi.

 

"Přísavky"

Jedním z jednodušších způsobů, jak využít vodní sloupec nádrže, je použití přísavek. Každý v akvaristice tyto přísavky zná. Ať už jsou na topítku, u vnitřního filtru a nebo jen u klasického teploměru. Rozdíl je v tom, že mohou mít jiný tvar, a tudíž se na některé rostlinky upevňují snadněji a na některé je to obtížnější. Je také dobré zvážit velikost přísavky vzhledem k velikosti rostlinky. Rostlinky přichytíme na přísavku a umístíme je na vnitřní stěnu akvária.

K přichycení rostlinky na přísavku používám osobně drátek (dalo by se to podle mne i s vlascem, ale jelikož chceme, aby rostlinka na přísavce držela, je lepší ji pro jistotu připevnit drátkem - navíc se zmenší počet "oprav", které nastanou, když zavadíme o rostlinku apod.).

U tohoto způsobu vždy udělám malou smyčku okolo přibližně prostředku rostlinky (opatrně, ať neutáhnete moc, vždy je potřeba nechat rezervu, protože by se mohlo stát, že by drátek mohl "přeříznout" rostlinku napůl), a poté připevním drátek okolo prostřední části přísavky (záleží na tvaru). V tomto případě je lepší upevnit pořádně na začátku, než pak vícekrát řešit, že se rostlinka uvolnila.

Podle toho, zda chcete jen zvýšit prostor na umístění rostlinek, aby vám povyrostly, a nebo chcete rostlinky použít jako dekoraci nádrže, musíte zvolit barvu a umístění přísavek. Pokud tak činíte z druhého důvodu, chce to, abyste přísavky umisťovali pouze na stěny, ze kterých se do akvária nekouká. Jinak totiž přísavky zakryjí pohled do akvária a působí velmi rušivě. Je také dobré je sladit barevně s pozadím, aby lépe splynuly. Většinou jsou černé a nebo průsvitné, které se dají (pokud nemáte zrovna černé pozadí) lépe zakomponovat. Avšak některé mohou postupně zbělat a ztratit průsvitnost.

F

F

 

 


"Visací kořen"

Další a trochu vylepšený způsob oproti předchozímu je přichycení na stěnu nejen rostlinky, ale rovnou celého podkladu. Na toto téma zde dokonce vzniklo samostatné vlákno na místním fóru (https://rybicky.net/forum/19595). V podstatě tento způsob spočívá v tom, že kořen s rostlinkou přichytíte ke stěně. U tohoto se fantazii meze nekladou - kořen můžete přichytit přísavkou, hákem, na který kořen zavěsíte, různými držáky a nebo jej třeba můžete zavěsit za vlasec.

Já jsem například přivázal z každé strany kořene vlasec a uchytil jsem jej na přísavky na vnitřní straně akvária, ale nad hladinou vody, kde jsou zakryty krytem, tudíž je to téměř neviditelné. Pokud byste hledali inspiraci, určitě se podívejte na příspěvky na již zmiňovaném fóru.

F

F

F

 

 

 

 

"Kolébky"

Konečně se dostáváme k poslednímu způsobu (ze zmíněných - určitě je spousta dalších způsobů uchycení). U tohoto způsobu využijeme opět velmi známou akvaristickou proprietu, která však v akváriu nenalézá příliš využití. Jde o košíček na rostlinky. Věci, které k tomu potřebujeme, jsou lehce sehnatelné a hlavně za malý peníz, jelikož jsou využívány jakožto druhořadý produkt.

F

 

Již dříve jsem ho takto využíval tak, že jsem na něj dnem vzhůru upevnil rostlinky podobně jako na kámen a zároveň jsem využil vnitřní prázdný prostor na růst kořínků. Takto osázený jsem jej "naplnil" kamenem (na zatěžkání jsem použil kámen, který byl přibližně velikosti vnitřku košíčku) a umístil na dno.

Toto neřešilo dříve zmiňovaný problém, a tak mne napadlo využít spojení předchozích variant. Použít přísavky. Ale tady nelze použít všechny tvary, jelikož je potřeba, aby se přísavka vešla do dírky na dně košíčku. Takže například přísavka od filtru je naprosto ideální, protože je menší než například přísavka od topítka, která se do těch dírek nevejde. Také je zde dobré použít černé přísavky, jelikož košíčky bývají většinově černé, a proto lépe splynou s přísavkami. Pokud doma žádné přísavky nemáte, můžete se v akvaristice poptat po náhradních. V tomto případě je také dobré s sebou mít i košíček, abyste si mohli vyzkoušet, zda sedí. Pozor, košíčky nejsou všechny stejné, některé mají třeba více menších dírek, tak je dobré si je zkontrolovat předem.

F

 

Uchycení přísavky pak vypadá takto:

F

F

 

 

Dalším korkem je poté vystřižení "kolébky", a proto odstřihneme nepotřebnou část košíčku:

F

F

 

 

Takto připravenou kolébku už nyní jen osázíme podobně jako při uchycování na přísavku či na kořen. Opět se mi osvědčil spíše drátek. Tyto kolébky mohou dobře sloužit i pro více kousků rostlinek - nejlépe vypadá, pokud jsou stejné varianty, tudíž 1 kolébka = 1 varianta. Při následném umísťování také počítejte s tím, aby se na rostlinky dostalo dostatečné osvětlení.

Zde můžete vidět příklady osázených kolébek:

F

F

F

F

 

 

 

A v akváriu mohou poté vypadat například takto:

F

 

 

Pokud máte nějaké další vychytávky, rozhodně se s nimi můžete podělit v komentářích.

Růstu zdar :)



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 15x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 14.07.2020 Upraveno: 14.07.2020 Přečteno: 501x

Schválili: vaclav *** 14.07.20 • Anthrax *** 14.07.20 • afc1886 *** 14.07.20 • ctibum *** 14.07.20

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Rostliny
23.09.2011*****Řasokoule ve formě koberečku v akváriu2989x
29.12.2012*****Řasy a podobné organismy v akváriu22836x
16.11.2021*****Akvarijní rostliny - nákup, vybalení, ošetření a sázení260x
26.01.2008*****PMDD14724x
22.01.2014*****Výroba drop checkeru po domácku1191x
16.06.2021*****Rostlinné akvárium - založení, strategie hnojení, sestřih do finální podoby384x
26.07.2012*****Okřehek v akváriu2730x
28.02.2012*****Řasa v novém akváriu1599x
20.12.2013*****Jak předcházet rozpadu listů u cryptocoryne.2873x
19.02.2022*****Rostliny do brakické vody293x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1857-jak-a-kam-prichytit-bucephalandry