Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostlinné akvárium - založení, strategie hnojení, sestřih do finální podoby

 

Články » Rostlinné akvárium - založení, strategie hnojení, sestřih do finální podoby   Vytisknout tuto stránku 

Rostlinné akvárium - založení, strategie hnojení, sestřih do finální podoby

Publikováno: 16.06.2021 • PR článek

Založení a údržba rostlinného akvária holandského typu nese svá specifika. Žádné kameny, žádné kořeny, zato spousta rostlin a intenzivní péče o ně.

Na toto téma jsme natočili 3 dílný video seriál, na který se můžete podívat na tomto odkazu.

F

 

Pro ty z Vás, kdo raději čtete, jsme pro Vás připravili krátký článek.

Základem každého akvária (a holandského akvária obzvlášť) je kvalitní substrát. V tomto případě jsme použili zdroj živin, bakterií a enzymů pro rychlejší start akvária Allfa Starkomplex, Allfa Podložní substrát a Zásobní substrát. Jako krycí vrstvu jsme použili hnědý křemičitý písek. Velice důležitou roli hraje i výběr samotných rostlin a jejich kvalita. Pro toto akvárium jsme použili výhradně in vitro rostliny.

F

 

 

Akvárium mělo rozměry 100x40x40 cm a bylo zhotoveno ze skla typu Optiwhite. Od druhého dne jsme do akvária začali dodávat oxid uhličitý z tlakové lahve. Oxidu uhličitého jsme dodávali tolik, aby jsme dosáhli hodnoty pH okolo 6.8 (což vyžadovalo 2 - 3 bubliny CO2 za vteřinu, protože voda v místě realizace byla velmi tvrdá: uhličitanová tvrdost 11 německých stupňů a celková tvrdost 22 německých stupňů tvrdosti).

 

Po prvních několika týdnech vypadalo akvárium následovně:

F

 

V tuto chvíli jsme do akvária přidávali prvky ve formě tekutého hnojiva Allfa Mikroprvky a Allfa Draslík. Později jsme přidali také dusík, protože došlo velmi rychle k vyčerpání tohoto prvku a museli jsme jej přidávat do vodního sloupce. Důsledkem propadu dusíku v akváriu byl mimo jiné i rozvoj sinice, se kterou jsme si však rychle poradili (detaily boje se sinicí najdete v našem video návodu).

V momentě, kdy jsme prvky v akváriu stabilizovali, začali jsme postupně tvarovat rostliny akvária tak, aby výsledný tvar stonků vypadal nějak takto (boční pohled na akvárium):

F

 

Stonky rostlin jsme zastřihávali co nejblíže substrátu, aby se rostliny v tomto místě rozdvojily a dostáhly většího objemu. Sestřihnuté stvoly jsme naopak sázeli do prázdných míst mezi rostliny. Pro pár měsících již akvárium vypadalo daleko více rozrostlé. Posuďte sami:

F

 

V nastaveném schématu jsme pokračovali i nadále. Výsledkem pak bylo akvárium, které dosáhlo tvaru, za kterým jsme si od počátku šli. Finální fotografii jsme pořídili cca po půl roce od založení:

F

 


Jak jsme zmínili na začátku, z celého procesu budování akvária jsme pořídili video záznam a by se na něj můžete v několika dílech podívat na našem webu. Stačí kliknout zde.


Mějte se krásně, užívejte život i akvaristiku (což je vlastně totéž) :)




 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 16.06.2021 Upraveno: 16.06.2021 Přečteno: 385x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1896-rostlinne-akvarium-zalozeni-strategie-hnojeni-sestrih-do-finalni-podoby