Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládáme akvárium

 

Články » Zakládáme akvárium   Vytisknout tuto stránku 

Zakládáme akvárium

Publikováno: 05.07.2018 • Autor: © Majka • Rubrika: Začínáme

Nechtěla bych se nijak moc rozepisovat, nic lepšího, než už napsáno je, nesesmolím, ale chtěla bych jen zkráceně napsat, jak založit dobře fungující akvárium, a každému doporučit, aby si před založením přečetl a vyhledal co nejvíce informací. (např. http://surpanblog.cz/…/akvar…/clanky-o-akvaristice-rozdelene , http://www.horacovoakvarium.cz/ ...)

Na nákup setů se názory liší. Valná většina akvaristů doporučuje akvárium sestavit z jednotlivě zakoupených komponentů. Můj názor je jiný, ale samozřejmě nemám vůbec nic proti tomu, když někdo, kdo už od začátku o akvaristice něco ví, si svůj podvodní svět sestaví dle svých potřeb a požadavků. Vyvarovala bych se levných setů, kdy nejen filtrace a světlo nejsou dostatečné a ani kvalitní, ale i spoje těchto akvárií bývají velmi špatně lepeny. Pokud set, tak kvalitní značky, např. Juwel, Eheim, Aquatlantis. Sama jsem majitelkou dvou akvárií Juwel Rio a jejich koupě nelituji.

Před koupí Juwel Ria 400 jsem už jako zkušenější akvarista zvažovala, zda jít do setu, a nebo do sestavení. Když jsem si všechno propočítala, chtěla jsem kryt bez otevřené hladiny a věděla jsem, že budu stejně potřebovat k zabudované vnitřní filtraci ještě i další, vnější. Dostala jsem se na cenu dost podobnou. Z mého pohledu jsou ty sety nejen hodně kvalitní, ale i velmi pěkné... a do Juwel skla se mi navíc moc hezky kouká.

Jako rostlinkář a neprofesionál přes odchovy ryb budu psát o rostlinných akváriích, takže budu počítat s tím, že bych ráda akvárium rostlinné, kde by se dařilo nejen rostlinám, ale i běžným, nenáročným rybkám. Koupě dna, substrátu, by měla být promyšlená. Mně se osvědčil výživný substrát JBL AquaBasis PLUS a na něm říční nebo dekorační písek bez ostrých hran, vhodný pro akvária i terária (malá akvária nejlépe s hrubostí 1-2 mm, větší akvária s hrubostí 2-4 mm, barva nejlépe přírodní, černá nebo hnědá). Když použiji výživný substrát, musím počítat s tím, že je vhodné se vyvarovat zbytečnému zasahování do dna. Neodkaluji, beru s každou údržbou povrchově, co jde a sázení i přesazování dělám opatrně. Žádná věda to není a žádné problémy mi to nedělá. Použití výživného substrátu se dá nahradit různými hnojivy do dna, nejlépe tablety NPK + mikroprvky. Různé jílové kuličky jsou schopné při neopatrném zasahování do dna nadělat stejnou paseku, jako výživný substrát.

Před koupí rostlin bych si měla uvědomit, jaké podmínky jim můžu nabídnout (jaké světlo, živiny a případně CO2) a co vlastně od toho očekávám. Rostlinné akvárium nemusí být pěkné pouze s náročnými rostlinami. Chce to jen vybrat rostliny, kterým se bude dařit a nebudou strádat. Je spousta pěkných a nenáročných rostlin, např. http://surpanblog.cz/…/akvarium-rady-a-t…/akvarijni-rostliny ... většině stačí jen dobré světlo, malá podpora v podobě tekutého hnojiva nebo hnojiva ke kořenům. Osvědčilo se mi nekupovat rostliny podle vzhledu, ale podle dohledaných informací k jejich nárokům pro zdárný růst s ohledem na jejich budoucí velikost (https://rybicky.net/atlasrostlin/ ). V kvalitních setech, které jsem zmiňovala výše, rostou i náročnější rostliny s ohledem na živiny a nezbytností přidávaného plynného CO2. Většina rostlin se pěstuje emerzně, tzn., že jsou pěstované nad vodou. Na nabízených fotografiích většinou vypadají jinak, než po přelistění pod vodou. Obavy, kdy po zasazení pod vodu začnou tyto listy odcházet, jsou unáhlené a úplně zbytečné. I rostlina potřebuje čas, aby se aklimatizovala a začala zdravě růst. Při zakládání je velmi dobré zasadit rostlin co nejvíc (nenáročných, plovoucích a rychlerostoucích). Pomáhají akvárium nejlépe nastartovat, odbourávají dusíkaté látky a později se dají případně odstranit.

Dekorace je nejlepší přírodní. Kořeny a kameny. Nějaké plastové kýče můžou vypadat hezky v akváriu pro děti, ale pokud chci pěkné přírodní rostlinné akvárium, není nic lepšího, než parádní kořen, doplněný případně nějakými kameny.

Koupě ryb by neměla být unáhlená. Všechno má svůj čas, a pokud mám v úmyslu mít funkční a zdravé akvárium, není na místě s koupí ryb pospíchat. Využijte tuto dobu na zvážení výběru vhodných druhů ryb s ohledem na jejich potřeby, velikost akvária... Voda i filtrace prochází stádii, kdy je plné nasazení ryb jejich zdraví a životu nebezpečné. Nejlepší je, když je možnost naočkování filtrace již funkčními bakteriemi a vpuštění pár zajížděcích šneků, případně živorodých, nenáročných ryb. Přibližně po měsíci by měly být hodnoty v pořádku a nic nebrání vpuštění osádky. Nejlepší je kontrola pomocí papírkových testů, kdy hodnoty NO2 by měly být vždy nulové a NO3 s ohledem k rybám a k rostlinám maximálně 50, optimálně kolem 25. Ještě dodám, že každé další přidání ryb je riziko zavlečení si problémů, nemocí. Moje rada je - vyvarujte se náhodnému pořizování pár rybek různě v akvaristikách. Koupě je nejlepší s rozvahou u osvědčených a doporučovaných chovatelů, případně využít pro nové rybky karanténu. Například krupička je velmi častá právě s přidáním nových ryb a není lepší lék než PREVENCE .

... a na závěr ještě pár mých pravidel.
Co nejméně hrabat do akvária. Než něco začneš dělat, rozmysli se proč a jak. Každé zbytečné přesazování narušuje rovnováhu a stresuje ryby. Dodržujte pravidelnou údržbu, pravidelné svícení. Zbytečně často nečistit filtr - vždycky to nějakou dobu trvá, než začne pořádně plnit svojí funkci. Každé zbytečné a důkladné čištění tuto dobu oddaluje. Pokud je přerybněno, není na místě šetřit na filtraci - na velikosti filtrační hmoty. Řasy vadí hlavně nám, rybám ani krevetám nevadí, ba naopak. Není potřeba se děsit a drasticky zbavovat hned každé řasy, která se objeví. Stačí upravit světlo, živiny pro dobře zvolené rostliny, ošklivé a hnijící listy odstraňovat, někdy to chce jen vydržet, nezanedbávat údržbu a zmizí sami. Když jich není moc, dokáží být i pěkné a akváriu dodají přirozenost. Mnohdy přehnaná péče a neustálé zasahování nadělá nejvíce škody a žádný užitek. Šnek není pohroma, ale pomocník, který do akvária patří. Jeho přemnožení by mělo sloužit jako varování, většinou na přemíru krmení. Nedávat do akvária všechno, co kde vidím, lepší je mít svůj rozum, hlavně jako naprostý začátečník je dobré se zdržet různých pokusů. A víte jaké zkušenosti jsou ty nejcennější? Ty vlastní, ty jsou totiž k nezaplacení. :)

Akvaristika je především o trpělivosti. Ať se daří a ať to plave, přeje Blanka Krásová (Majka)



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 3x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 05.07.2018 Upraveno: 05.07.2018 Přečteno: 69x

Schválili: vaaclav * 06.07.18 • ctibum * 06.07.18 • romant * 06.07.18

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
22.07.2018*****Až bude někdo začátečníkovi radit dát ryby hned, řekněte mu:384x
11.09.2012*****Co ano a co ne při nakupování ryb565x
13.04.2014*****Jak začal můj chov Axolotlů665x
08.11.2023*****Ponořte se do světa nano akvárií86x
21.10.2019*****Hnojení značkou SEACHEM96x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3005x
23.10.2012*****Mini akvárium - co to je, jak ho vytvoříme a vše okolo210x
22.12.2014*****Firma Macenauer představila novinky v akvaristice761x
15.08.2012*****Jak jsme s tátou začínali aneb jak (ne)zakládat akvárium2162x
04.04.2022*****Jak se zbavit řasy?367x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1742-zakladame-akvarium