Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak jsem se rozhodl začít

 

Články » Jak jsem se rozhodl začít   Vytisknout tuto stránku 

Jak jsem se rozhodl začít

Publikováno: 20.04.2023 • Autor: © JirkaVacek • Rubrika: Začínáme

Jak se ze mě stal akvarista?

Zatím nestal, osobně za akvaristu považuji hrdého majitele mnoha akvárek, kterému počet jeho svěřenců stabilně stoupá, aniž by si je musel kupovat. Tedy člověka, který živým tvorečkům umí vytvořit prostředí, v němž se budou cítit jako doma.

Ale po dlouhých letech od svého předchozího akvária jsem pojal za svou myšlenku pořídit si kousek živé přírody i k sobě domů, konkrétně na psací stůl do pracovny. A protože mám přírodu rád, tak jsem samozřejmě nechtěl postupovat systémem pokus/omyl, který jsem zažil u některých svých přátel, jako reakci na dětské žadonění: „Mami (tati) já bych chtěl(a) rybičku. Na můj vkus až příliš velká spousta těchto žadonění končila komicky malou nádržkou, ve které smutně plavala buď Beta nebo Zlatá rybka, přičemž jediné hodnocení spokojenosti rybky a úspěšnosti „chovu“ spočívalo v prostém konstatování „ještě žije / už ne“.

 

Já jsem se rozhodl postupovat zodpovědně a nejdříve nasát co nejvíc užitečných informací. Pořídil jsem si prázdné akvárium, které se svými rozměry na můj psací stůl hodilo. Vyšel mi rozměr metr šířka, tři čtvrtě metru výška a čtvrt metru hloubka.

 

Druhým krokem bylo zvolení těch správných živých obyvatel, aby spolu dobře vycházeli a nepovažovali jeden druhého za oběd. Rozhodl sem se tedy využít znalostí těch nejpovolanějších a navštívil nejmenovaný obchod se zvířaty v útrobách nejmenovaného nákupního centra.

Pan prodavač byl nesmírně ochotný a na všechny mé otázky nadšeně odpovídal. Nicméně poté, co jsem pochopil, že podle jeho výkladu spolu v jednom akváriu vycházejí úplně všechny rybky, které mi může prodat a to dokonce v jakémkoliv množství, jsem pojal podezření, že dotyčný svůj výuční list prodavače získal v autobazaru Monte Carlo u pana Čtvrtníčka osobně. Taktně jsem se omluvil, vyklidil pole a svou zvědavost přesměroval na internet.

 

Ani na internetu to nebylo úplně jednoduché, respektive bylo nesmírně jednoduché najít návody na ten nejlepší způsob, jak udržovat akvárium zdravé a čisté, ale většina těch návodů byla vždy na stránkách dodavatelů různých chemických koktejlů, které by to měly dělat za mě.

 

Začal jsem se tedy po informacích pídit v okruhu svých přátel a známých, o nichž jsem věděl, že akvárium mají nebo měli. Zjistil jsem, že jsem objevil přímo zlatý důl informací. Poctivě jsem si vše zapisoval přesvědčen, že správnou kombinací se ze mne stane akvaristický génius. Hlavně jsem se zaměřil na informace, co nikdy nesmím udělat, protože by to rybky zahubilo. Tomuto tématu jsem věnoval lví podíl své výzvědné činnosti, tedy až do okamžiku, než jsem zjistil, že víceméně neexistuje nic, co by někomu z mých známých rybičky nezahubilo. Začalo ve mně klíčit podezření, že ta chyba bude někde jinde, než si moji známí často myslí.

V tu chvíli jsem se přeorientoval na akvaristická fóra a videa jednotlivých akvaristů a tam jsem zjistil, že všichni dělají něco, co nikdo z mých přátel nedělá – testují vodu v akváriu a tím pádem znají její složení a kvalitu. Po krátkém zamyšlení mi to testování začalo dávat smysl a sadu testů jsem si pořídil také.

V tu dobu už jsem měl i jasno, že ve svém akváriu chci ryby malé, tedy do velikosti cca 3,5 cm, hejnové a mírné. Už jsem totiž věděl, že velká a barevná ryba sice vypadá úžasně, ale do mého akvária o čistém objemu cca 120 l se jich vejde nepoměrně méně než rybek malých. Také už jsem věděl, že každá voda je jiná a že akvárium je nutno tzv. „zaběhnout“, tedy nějakou dobu provozovat osázené, ale bez ryb. Tento záběh už u mě cca měsíc probíhal, díky čemuž jsem i znal parametry vody v něm.

A tehdy už byl jenom krůček k vypsání soutěže o „Zelenou kartu“ do mého akvária. Podmínky byly jednoduché:

 

Vítězně z této soutěže vyšli následující kandidáti:

Samozřejmě krevetky Neocaridina davidi

Neonka modrá Paracheirodon simulans

Duhounek paskův Pseudomugil paskai

 

Vedlejšími vítězi soutěže se stali ještě:

Ancistrus sp. varianta Gold longfin, je sice větší, ale potřeboval jsem někoho, kdo mi bude pomáhat s řasou a splňuje i mou představu dominantní a dobře vypadající ryby

Plži, které považuji za přirozenou součást vodního ekosystému a takové ty vděčné popeláře uklízející po ostatních.

 

A posledním nečekaným vítězem se stali upíří krabi. Kvůli nim jsem dokonce akvárium ještě jednou upravoval, tedy doplnil nadvodní patro s kouskem souše a z akvária se stalo paludárium. No a hned jak bylo hotovo, tak jsem mohl „Záběh“ zahájit znovu.

 

Momentálně už v akváriu první zástupci vítězů spokojeně vegetí a čekají na budoucí příjezd krabíků.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 20.04.2023 Upraveno: 20.04.2023 Přečteno: 5x

Schválili: vaclav * 21.04.23 • ctibum * 21.04.23 • romant * 21.04.23

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
16.02.2018*****Hodí se tyto druhy ryb k sobě (krátký KVÍZ pro pomoc začátečníkům)?103x
19.11.2010*****Jak mi učarovaly rostliny3005x
18.09.2016*****ZOO Budapešť 2016260x
25.04.2017*****Atman 201 a upevnění bioakvacitu444x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
04.04.2022*****Jak se zbavit řasy?367x
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4864x
27.05.2017*****Filtrační médium CLEAR WATER - Moje zkušenosti644x
13.01.2012*****Jak skoroakvarista z neakvaristy vzešel...885x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1987-jak-jsem-se-rozhodl-zacit