Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak skoroakvarista z neakvaristy vzešel...

 

Články » Jak skoroakvarista z neakvaristy vzešel...   Vytisknout tuto stránku 

Jak skoroakvarista z neakvaristy vzešel...

Publikováno: 13.01.2012 • Autor: © wassup • Rubrika: Začínáme

Na začátku všeho (řekněme v září 2011) stálo stěhování - stěhování mne a přítelkyně do bytu po akvaristovi. Akvarista - hrdý chovatel hejna tlamovců, toho času rekonstruující nový byt, byl situací donucen nechat celé akvárium na pospas nám, naprostým neznalcům, dokud se nějak nevyřeší situace s rekonstruovaným bytem. Předáním klíčů na nás padla veškerá zodpovědnost, tedy krmení jednou denně pořádně velkou porcí. Z počátku byl pohled na akva hezký, postupem času začala být voda "divná", sklo neprůhledné a akva celkově "nic moc". Někdy v té době jsme pochopili, že takové to hejblavé udělátko na boku není úchytka na manipulaci s akváriem, ale "zprůhledňovač" a "zkrášlovač", pro znalé se jednalo o magnetickou stěrku. S pochopením její funkce bylo akvárium během necelých dvou měsíců několikráte "pořádně" vyčištěno.

Hele, koukej, něco malinkého tu plave...

I přes naší veškerou neúdržbu (vnitřní filtr nejspíš fungoval skvěle) se rybky vytřely a v listech nějaké té "trávy" (odhaduji na některou z vallisnerií) se mrskaly malé tlamky. Druhý den už ale malé tlamičky v akvárku nebyly, krytem určitě neprolezly, takže je asi někdo z větších polknul ke sváče. V myslích pseudoošetřovatelů zavládl smutek, současně s ním ale i myšlenka na odchov maličkých mimo akva. Hlavně to byl tedy můj nápad, jako malej jsem měl přeci křečka, tak tohle bude "f pohodě-ě-ě-ě-ě". Pár dní na to jsem měl konečně tu šanci odchytit malé. Vyzbrojen síťkou jsem se vrhl do vody mocně máchajíce na všechny strany. Kdo to už tímto způsobem praktikoval, tuší, že takto lze chytit leda zvířené rybí ho...vno. Číhací - vyčkávací strategie nakonec přinesla úspěch a dvě malé rybky si brzy lebedily v čerstvě napuštěném hrnci. Brzy k nim přibyla mušle a zářivka - ryby přece potřebují světlo, to dá rozum. Občas nasypat vločky, jednou za týden vyměnit vodu, odrhnout řasu a ryby, koukejte růst!

Takhle to přeci nefunguje...

Jak dlouho trvá, než taková rybka vyroste? V parádním nerezovém hrnci asi jeden rybí život. Trošku jsem se divil, proč rybky vesele neplavou po celém hrnci, ale ten blýskajícíse nerez a v poměru k objemu silná zářivka jsou asi jasnou odpovědí.

Velké akvárium muselo být z nedostatku prostor v akvaristově novém bytě prodáno. Přijel si k nám pro něj takový "divný" pán. Osobně bych mu neprodal ani mrtvou nohu z koně, ikdyž je prý nenáročná na krmení, ale jinak to nešlo. Snad se rybky mají dobře, mrzí mě to, Tome, vím, že jsi je měl rád. Shodou okolností se ten samý den k nám domů dostala starší elementka po dávno zesnulém křečkovi. V přibližně tu chvíli začíná přerod z neakvaristy na skoroakvaristu.

"V hrnci mám dva tlamovce, tak budu chovat tlamovce...

...16,4 l jim bude určitě stačit." Za večer a půl noci prožitý na iternetech jsem se dozvěděl mnohé: "Potřebuji filtr, topítko a nějaké kytky." Vodu jsem si nechal odstát a písek přesel na zahradě (byl jsem z toho pak týden nemocný, ale to je fuk), takže hurá do nejbližší akvaristiky. Bohužel pro mne šlo o prodejnu ve velkém obchodním centru - personál nemající čas a bez ochoty poradit. Malý filtr, topítko, třetinka kokosu, tapeta a tři kytky. Za tisíc korun, spousta muziky. To nám to pěkně začíná... Nasázel jsem kytky, pustil topítko a filtr, musí se to přeci "zajet". Tlamky pořád v hrnci...

Už je to určitě zajeté...

Je jim líp v hrnci nebo v novém akva? Za dva dny se stěhovaly a jedna to (samým štěstím) nepřežila. Byla chudák asi dost "štresik" z neustálého hnípání se v akva, takže se nacpala do mušle, takové té šnekovité, a už sama nevylezla. Skóre jedna živá : jedna mrtvá bylo dost smutné až demotivující. Následovalo několik dní prožitých znovu na internetech a vybírání kamarádek, aby tam tlamička nebyla sama. Nakonec to vyhrály tetry ohnivé, které měly mít v Zoo Braník. Jeden týden je neměli, druhý jsem nemohl já, ale třetí už jsem si dovezl pět kousků. Tlamka žila a netvářila se, že by se jí v akva nelíbilo, tudíž jsem už téměř po měsící (snad dostatečná doba na zajetí) pustil i nové tetry. Tlamka byla větší, akva né moc zarostlé (jeden echinodorus jan harbich, trocha jávského mechu, košíček sagittaria subulata a košíček micranthemum umbrosum), ale i tak se během druhého dne tak nějak srovnaly.

Jak to dopadlo...

Následovalo: mnoho hodin čtení článků a fór, boj se sinicí, přestání překrmování, boj se sinicí, výměna světla, boj se sinicí, výroba vlastního externího filtru a jeho instalace, boj se sinicí, nákup limnophila sessiliflora a ceratophyllum demersum a válečná porada v Braníku (dej Bůh štěstí tomu domu), boj se sinicí, zatemňování a snad už vyhraný (ťukám na dřevolepidlotřísku) boj se sinicí. O tom boji třeba příště...

Pointa???

"Dlouho čti, ještě déle měň vodu a pak postupně vypouštěj rybky." Já jsem měl nejspíš velké štěstí...

 

skorakvarista



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 40x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.01.2012 Upraveno: 13.01.2012 Přečteno: 886x

Schválili: alpaka *** 08.12.12 • Bob66 ** 15.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Začínáme
12.01.2017*****Použití moderních přípravků na úpravu vody v akváriu. Ano či ne?818x
01.06.2015*****Kam chodit nakupovat?114x
22.12.2014*****Firma Macenauer představila novinky v akvaristice761x
14.11.2014*****Systém kolobehu vody v prírode31x
27.05.2017*****Filtrační médium CLEAR WATER - Moje zkušenosti644x
08.04.2013*****Užitečné informace k výrobě či zhotovení akvária1560x
30.03.2023*****Krmení akvarijních rybiček: tipy a rady271x
09.10.2017*****Slepá hladina103x
30.09.2011*****Nenáročné rostliny pro začátečníky - vlastní zkušenost4864x
13.09.2014*****Jak jsem pořídil "úsporně" větší akvárko172x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/846-jak-skoroakvarista-z-neakvaristy-vzesel-